algemeen·katten

Standje normaal en kalmerende middelen

Het regent buiten, het huis is leeg, de puber is vandaag voor het eerst weer naar school, de man is aan het werk en ik zit op de bank. Hé, we zijn weer overgegaan op standje normaal. ;-).

Hoewel ik wel genoot van de vrije dagen vind ik het ook altijd een opluchting als het normale leven weer begint en er weer meer ritme in de dagen zit. Het is natuurlijk niet meer zo met een puber dat ik er continu achteraan moet lopen voor verzorging, maar ik vind het wel altijd weer fijn als het huis door de weeks een paar dagen achter elkaar overdag leeg is. Dat is mijn bijkom- en oplaadtijd als het ware.  Ik kan me voorstellen dat dit voor veel van jullie ook geldt, daar sta ik vast niet alleen in.

Wat staat er op de agenda deze week. Donderdag komt er een vriendin even langs, ik ga twee keer de deur uit voor het B12 prikken (de eerste net gekregen). En tot slot gaan we met Gerrie vrijdag naar de dierenarts voor de enting. Een paar maanden te laat omdat ik hem probeerde te trainen om zelf in de reismand te stappen. Die training is bij Dibbes een doorslaand succes. Inmiddels ben ik zo ver dat Dibbes er in gaat wanneer ik dat vraag, het goed vindt dat het deksel dicht zit en dat ik een paar meter door de huiskamer loop met mand en al. Hij vindt het prachtig en als een kat zou kunnen stralen zou ik zeggen dat hij dat doet. Hij houdt van kunstjes doen en wordt natuurlijk rijkelijk beloond. Eten is de beste motivatie voor een ex-zwerfkat die honger heeft geleden in het verleden. Althans, zo werkt het bij Dibbes.

Maar Gerrie is dus een ander verhaal. Na drie maanden oefenen heb ik hem wel zover dat hij soms in de mand stapt maar net zo vaak ook niet. Het oefenen is eigenlijk alleen succesvol als het huis verder leeg is. Dat is best moeilijk met vier katten. Want zodra de de rest hoort dat ik het lekkers pak komt iedereen aanstormen. Ze herkennen het geluid van de lade waar het uit komt en het geknisper van het zakje, hoe zacht ik ook probeer te doen. Dibbes is totaal gefixeerd op zijn lekkers en doet zijn kunstje, maar Gerrie laat zich enorm afleiden als er andere katten in de buurt zijn. Dat schiet dus niet echt op. Dus stap ik over over plan B. Ik ga door met oefenen maar voeg ook een licht kalmerend middel toe.

In het verleden gebruikte ik vetranquil. Dat kalmeert niet maar is een spierverslapper en een vrij heftig middel. Toen was dat de enige optie, zie anders maar eens een achterdochtige zwerfkat in een reismand te krijgen.  Daarna ben ik tijdens stressmomenten overgestapt op zylkène. Dat is veel milder en kan langdurig gebruikt worden. Dibbes reageert daar goed op maar Gerrie niet. Ik merk geen verschil in gedrag, hij is net zo nerveus als anders. Dus heb ik nu iets anders besteld, relax compositum. Een middel dat kortdurend gebruikt kan worden. Ik ben benieuwd. In het verleden heb ik ook andere middelen geprobeerd, bijvoorbeeld Feliway. Dat hielp hier vooral om de spanning tussen de vier katten weg te halen. In het begin was er erg veel onrust door de komst van de zwervers. Maar Feliway helpt hier niet bij dierenartsbezoek helaas. Daarnaast gaf ik ook bach rescue remedie, had totaal geen effect. Een laatste optie die ik nog wil proberen als de relax compositum niet werkt is CBD-olie, Dat is ook verkrijgbaar in doseringen voor katten.

Natuurlijk kan ik de dierenarts aan huis laten komen. Dat hebben we in het verleden geprobeerd maar dat was geen succes. Ze herkennen de dierenarts (ik denk aan de geur) en gaan er meteen vandoor. Ook denk ik dat het fijn is om thuis thuis te laten zijn en niet een plek waar ze ineens gegrepen worden en dan geprikt. Ik vind het belangrijk dat mijn katten die door hun verleden geen optimaal  werkend immuunsysteem hebben, geënt worden en ook jaarlijks even worden bekeken door een arts. Ik las gisteren nog dat er nu weer ergens een uitbraak van kattenziekte is (ik dacht omgeving Den Bosch) en dat die veel slachtoffers maakt omdat veel katteneigenaren hun katten niet laten enten. Hopen dus dat het vrijdag allemaal lukt.

En hoe zit het met mijn eigen hysterische buien/overgangsperikelen?  Ik slik nu op aanraden van het Rijke Wijf sinds een week rode klaver capsules.  Ik had haar gevraagd per mail wat zij slikte maar ze schreef er toevallig de dag erna ook een post over. Toeval of niet, ik heb de afgelopen week geen krijspartijen gehad of andere momenten dat ik de huisgenoten in vieren wilde hakken of meegeven aan vreemden. Ook heb ik me niet zo misdragen de afgelopen dat ze een ander huisje voor me gaan zoeken. Dus dat is hoopgevend.

Fijne dag allemaal!

19 gedachten over “Standje normaal en kalmerende middelen

 1. Heerlijk he,normaal leven. Hier begint de puber morgen weer, een driewerf hoera😊en de man is vandaag begonnen. Zal echt schelen qua opladen. Sterkte met Gerrie.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb hier een kat met vuurwerkangst. Ze zit dan ineengedoken en bibberend in het donkere toilet, totale paniek maar dan bevroren. Vorig jaar heb ik Alprazolam gekregen hiervoor. De dosering was drie maal daags 1 pil, maar ik heb gemerkt dat het met 2 dagen achter elkaar 1 pilletje per dag ook al prima ging. Haar oren gingen nog wel erg heen en weer, maar ze liep gewoon door het huis (ik had wel de gordijnen dicht) en wilde ook gewoon eten. Heel anders als het jaar ervoor. Wellicht zou het iets voor Gerrie kunnen zijn, de paniek is eraf maar ze zijn niet helemaal lamgeslagen (met die lage dosis dus).

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik zie nu in een bijsluiter die ik ervan opgezocht heb dat 3 maal daags ook de allerhoogste dosering is van de 0,25 mg tabletjes. Het varieert tussen de 1 en 3 maal daags, dus ik heb het per ongeluk goed aangepakt. 😉
    Ik las ook ergens dat ze het tegenwoordig inderdaad voorschrijven ipv vetranquil omdat dit niets aan de angst doet maar alleen inderdaad de spieren verslapt. Alprazolam (Xanax is de mensenvorm) doet wel wat aan de angst. Ik vond het echt een uitkomst voor Saartje.

    Like

 3. Durf je niet zelf te prikken bij de kat? Ik heb een konijn met extreme snot gehad. Daarvoor moest ik iedere dag laten prikken. De da opperde of ik het niet zelf durfde. In eerste instantie vond ik het doodeng. Maar na een paar keer viel het erg mee.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik zie opeens zo’n kastje voor met met meerdere laatjes: voor de poezen en voor jou…
  Misschien werkt wat voor jou niet werkt, voor de poezen wel en andersom? Of voor beide hetzelfde middel? Met het risico op ongewenste staartgroei natuurlijk…. 🙂 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben met success bezig met vitD pillen (25 microgr). Dat haalt niet alleen de krijsbuien weg, maar geeft ook energie (en zorgt voor minder ontstekingen). En die energiedips horen ook bij de overgang…
  Zou ik jou ook gunnen, al weet ik: je doet al veel aan je lijf. En ik wil geen betweter uithangen.
  Sterkte!

  Like

  1. Vitamine d slik ik al jaren. In een vrij hoge dosis, vooral omdat ik niet veel buiten kom. Het werkt bij mij blijkbaar niet voor de krijspartijen 😂.
   Ik weet wel dat als ik t niet slik, ik sneller en heviger in de najaarsdepressie terecht kom.

   Like

 6. Hallo ik kom ook even kijken…..
  Ik heb geen katten maar reageer even op de CBD olie. Dat werkt kalmerend maar duurt even eer het ingewerkt is.

  Maar…. ik slik dit sinds een week of 6 voor mijn ME. en de jarenlange migraines.
  Het is nu veel rustiger in mijn hoofd en heb sinds 10 jaar migraine geen aanval meer gehad.
  Hoe wonderlijk is dat?
  Had ik het maar gehad toen ik een zware overgang meemaakte 10 jaar geleden, (maar toen was het nog niet in de verkoop)
  Ik ben er nu blij ermee.
  Als je ertoe overgaat, wel de goede gecertificeerde biologische gebruiken.
  Niet de goedkopere van het kruidvat of zo. Dat is weggegooid geld.
  Kijk maar voor info op http://www.biovoorjou.nl

  sterkte met Gerrie.

  Mar

  Like

  1. Dank je voor je reactie. Cbd werkt niet voor mij, ik heb het eerder dit jaar geprobeerd, ik word er juist heel onrustig van. Ik had wel de bio gecertificeerde.
   Ik gebruik nu sinds 5 weken THC. Dat werkt goed, ik gebruik t vooral om beter te slapen.

   Like

 7. Fijn dat je geen gevaar meer voor de rest van je gezin vormt hahaha. Ik had een handeltje moeten hebben in die Rode Klaver capsules 🙂 Zonder gein, hopelijk blijf je er goed op reageren.

  Oh en ik moet nodig met poes Semmie naar de dierenarts voor een enting. Eens zien wat voor plan ik daar voor kan verzinnen, zonder dat ze mij weer een half jaar negeert.

  Geliked door 1 persoon

 8. Lastig hè, van die bange katten. Mijn (inmiddels al lang overleden) zwerver moest ik volledig drogeren anders werd het arme beest helemaal gek in zo’n karrenmand.

  Die tip van de rode klaver onthoud ik. Het is tzt altijd fijn om rustig te kunnen blijven naar huisgenoten.

  Geniet van je rust!

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s