gezondheid

Tips gevraagd, Wie heeft ervaring met brandwonden?

Zoals ik gisteren vertelde mocht het verband van mijn arm af en hoef ik niet meer te smeren met zalf met antibiotica. Lekker laten genezen in de open lucht was het advies. Dát is wel even iets want tering, het doet nu echt pijn! Vannacht heb ik het wel weer afgedekt met een wondpleister omdat het geschuif in bed echt niet fijn was. Helaas ging de wond weer open toen ik de pleister eraf trok vanmorgen dus was dat misschien toch geen goed plan.

En nu? Heeft er iemand tips hoe ik voorkom dat het een groot litteken wordt? Dat ben ik vergeten te vragen aan de huisarts. Toen ik jaren geleden in de keuken werkte gebruikte ik aloe vera, maar dat waren over het algemeen iets kleinere brandwonden.Lot schreef dat ze ervaring heeft met brandwonden en Tineke ook? Wat smeerden jullie erop na die eerste periode? Iemand anders een goede tip? Even ter indicatie, het is niet heel groot, het is een tweedegraads brandwond maar het zit op een klote plek op mijn onderarm. Voor de nieuwsgierigen de foto hiernaast. (Oogjes dicht als je daarvan gruwt 😉 )

Fijn weekend allemaal!

 

 

35 gedachten over “Tips gevraagd, Wie heeft ervaring met brandwonden?

 1. ik gebruik voor (ook grote) blaren van het wandelen die zijn opgengescheurd (sorry) en er ook zo uitzien, compeed blarenpleisters. Die plak je erop en dan meerdere dagen laten zitten. De wond geneest onder de pleister en de pleister slaat wit uit, dat hoort zo. Na een aantal dagen kun je de pleister eraf halen, eventueel met warm of lauw water. Je kan kan ermee douchen en ik kan er zelfs mee verder wandelen. Verkijgbaar bij drogist en apotheek. Misschien kun je daar advies inwinnen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Doe dit ajb niet!!!!! Een blaar is niet hetzelfde als een brandblaar. Als er vuil onder zit en t gaat ontsteken wil je niet meemaken wat er gebeurt.

   Mijn advies: terug naar de huisarts! Serieus nemen, het is open. Niet klooien, maar professioneel laten behandelen.

   Like

 2. Carbomeer watergel! Niet duur en als het goed is gewoon bij apotheek en online te krijgen. Heb het zelf op een weliswaar dichte maar ook grote brandblaar gesmeerd en het hielp als een tierelier.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hier even snel een berichtje op mijn telefoon (schrijft wat moeilijker)gebruik en goede Aloë Vera gel. Liefst de echte plant en de gek op je brandwond smeren.
  Ik heb er hele goede resultaten mee. Wel de juiste gebruiken zoveel mogelijk verse aloë geen gedroogde. Google maar op foreverliving aloë Vera.
  Mar

  Geliked door 1 persoon

 4. Mijn vader had brandende alcohol over zijn hand gekregen. Nadat de wond gesloten was, is hij (lach niet) wortelolie gaan gebruiken. Wat is wortelolie? Een biologische winterwortel wordt geraspt en dan 2weken op biologische olijfolie gezet. Hierna wordt de wortel eruit gezeefd en is de olie klaar voor gebruik. Hem heeft het goed geholpen, je ziet de plek wel, omdat er weinig pigment meer in de huid zit. Er is echter geen sprake van lidtekenweefsel. Ik weet niet waar je het kunt kopen, maar jij bent zo handig met internet dat je het wel weet uit te halen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Holland and Barrett = de Tuinen verkoopt wortelolie 100ml van Physalis zit Betacaroteen in en pure vit E olie 75 ml eigen merk, beide zijn in en uitwendig te gebruiken om de huid te herstellen. Nu is actie 2e product 50% korting Bieke

   Geliked door 1 persoon

 5. Ik gebruik voor brandwonden Calendulanzalf van VSM. (van de drogist) Dit verzacht ook de pijn. Eventueel met een gaasje erop.
  Geneest mooi en als ik het zo zie zonder litteken.
  Wat ook goed zou werken is Boegembalsem, maar hier heb ik geen ervaring mee.
  Beterschap.

  Geliked door 1 persoon

 6. Is het een idee om even de huisarts of apotheek te bellen voor advies?
  Ik weet overigens wel dat er speciale (natte) pleisters / verbanden zo voor brandwonden.

  Ik zou niet zomaar wat smeren omdat iemand anders dat heeft gedaan. Een infectie ligt om de hoek…!

  Geliked door 1 persoon

  1. De wond is dicht en deze week drie keer gezien door een arts en behandeld met speciale infectie werende zalf. Alleen ben ik vergeten te vragen wat ik nu kan smeren om littekens te voorkomen 😊

   Like

   1. Ook als het open is mag je smeren. Belangrijk is dat de zalf ongeparfumeerd is en pH neutraal. Bepanthen heeft speciale brandwonden zalf in een spray. Dan hoef je niet te smeren. Dat scheelt qua pijn.

    Geliked door 1 persoon

 7. Ik heb eens een tweedegraads brandond gehad. Toen had ik een buurvrouw die wijkverpleegkundige was. Zij had speciale pleisters voor deze wonden zodat de huid goed dicht kon groeien. Zij deed die pleisters er voor mij op want dat ging wat ingewikkeld. Helaas weet ik niet meer hoe het heet, maar ik zou er bij de huisarts navraag naar doen als ik jou was. Dit hielp bij mij heel goed. Geen litteken overgehouden.

  Like

 8. Ik heb het contactformulier toch ingevuld? Heel verhaal geschreven met mijn methode. Is die niet aangekomen?
  Dan schrijf ik het zo hier wel op, nu douchen en haarwassen, mijn wekelijkse zaterdagmiddag ding.

  Geliked door 1 persoon

   1. Gelukkig dat je het toch hebt. In de Atrix zit iets wat het beste werkt, ik heb het ook eens met andere creme geprobeerd maar dat werkte veel minder.
    Wat mij betreft is juist het vochtig houden en bedekken tot er echt een nieuwe huid is en het droogt essentieel.
    Ben benieuwd wat je gaat doen.

    Like

 9. Toen mijn man zijn handen verbrandde moest hij 3x daags weken in een sop van sumlight zeeppoeder (in het ziekenhuis). Thuis ging hij verder met een gewoon wasmiddel. Ik geloof biotex.
  Hij vond het verlichtend en de huid trok mooi dicht, met naar verhouding weinig littekens.
  Werkte ook ontstekingsremmend.
  Ik heb toen ook gehoord dat honing zeer genezend is.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik heb een keer gloeiend hete thee over m’n hand gehad. Dat heb ik behandeld met vloeibare honing. Ik heb er niets aan overgehouden, geen litteken of wat dan ook. Misschien ook wat voor jou?

  Geliked door 1 persoon

 11. Afgelopen voorjaar heb ik mijn hand verbrand door kokend water eroverheen te krijgen. Het advies wat ik van de dokter kreeg was paraffine vetgaaskompres met een gaaskompres erover en dat vasttapen. Elke ochtend opnieuw aanbrengen. Hierdoor kun je de wond niet beschadigen maar blijft hij goed verzorgt. Als de wond dicht is mag er ook Lanette vetcrème op met 20% vaseline. Het is bij mij erg goed genezen en door het gaas was ik ook niet bang om dingen aan te pakken of te slapen. Veel sterkte ermee!

  Geliked door 1 persoon

 12. er is al veel geopperd …
  als verpleegkundige en ervaring met wonden …
  Als het open is …. NIET smeren met olie etc.
  GEEN droog gaas op de wond , trekt er in vast en bij het verwijderen ontstaat een nieuwe wond.
  Mijn bescheiden aandeel en advies : vraag bij de huisarts om MEPITEL ; dat is een siliconen laag met gaatjes , het is geen gaas en plakt daarom niet vast aan de wond .
  Siliconen kan meerdere dagen blijven zitten .
  MEPILEX is een gaas met daarin de siliconen verwerkt ; hecht goed aan de wond , maar het is ook makkelijk te verwijderen . , geneest mooi .!
  hoop dat je hier iets aan hebt , succes , groeten Joke

  Geliked door 1 persoon

 13. Ik heb enkele maanden geleden mijn beide bovenbenen tweede- en derdegraads verbrand. De HA adviseerde een zalf met antibioticum waar ik allergisch voor bleek te zijn en door op de IC terecht kwam. Daarna geen zalf meer gesmeerd, maar telkens dicht gehouden met natte wondpleister met vaselineachtig spul (werd elke dag gedaan door verpleegkundige). Toen de huid dicht was als een idioot (3x per dag) gaan smeren met rosa musquetaolie, de zuivere variant, op advies van de natuurgeneeskundige en brandwondencentrum. Daarnaast helpt zuivere calendulan (bijv. van harmonie) ook erg goed. Dit smeren kan tot twee jaar na dato nog steeds verbeterende effecten hebben. Daarna niet meer.

  Geliked door 1 persoon

 14. Sterkte Martine!

  Heb je het artikel zaterdag in de Volkskrant gelezen? Over een arts met CVS, als je op twitter googled dan is het in een tweet ergens gescand, ik vermoed dat je het boeiend vindt,

  liefs

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s