behandeling·gezondheid

Eten voor lekkerbekken

Lekkerbek als ik ben, is mijn eerste gedachte in de ochtend gewijd aan wat ik ga eten vandaag. Ik werk meestal met een weekmenu maar pas dit wel vaak aan omdat er soms iets overblijft of eerder op moet.

Nu met mijn aangepaste dieet, neemt het koken en voorbereiden wel veel meer van mijn tijd en energie in beslag. Dus ik zorg dat ik elke dag iets extra’s maak. Zoals crackers van kikkererwtenmeel, notenmelk of granola. Dan kan ik dat pakken als ik het nodig heb.

Kikkererwtenmeelcrackers
Granola
Notenmelk

Buiten dat kook ik twee keer per dag. Maar ook dan probeer ik vooruit te werken of te combineren. Ik heb bijvoorbeeld net quinoa gekookt en daar eet ik dan twee dagen van bij de lunch.

salade met quinoa, kruiden, zeewier, rauwkost en koriander

Als ontbijt heb ik nu een paar toppers die ik afwissel.

 • Notenmelk gepureerd met bessen, framboos en boerenkool. Met een granolatopping.
 • Zoete aardappelpannenkoekjes met banaan en daarbij een bessensmoothie
 • Roerei met tomaat
 • Notenmelk met geweekte havermout of quinoa en vers fruit
 • Vla van kokosmelk of notenmelk met vers fruit
 • Chodolademousse van avocado
 • Zoete aardappelbrood

Lunch is meestal een salade of soep of roergebakken groenten. Omdat ik vaak groenten voorgesneden heb liggen in de koelkast, is dat niet veel werk. Kwestie van een bord pakken en vol gooien. Vaak bak ik er dan nog iets van zoete aardappel of knolselderij bij of pak ik een cracker, brood van zoete aardappel of pudla’s. Soms is er niets en dan maak ik een groentenomelet. Ik heb altijd voorgesneden groenten in de vriezer liggen dus dat is ook zo klaar.

salade met pudla’s en chilisaus
Dit was een geen tijd of energiesalade, snel alles op het bord gegooid.

Avondeten is zoals uit het uitkomt. Soms pasta van peulvruchten of zelf gesneden van zoete aardappel of knolselderij. Vaak met geroosterde groenten (koolraap, knolselderij, wortel, zoete aardappel, spruitjes) uit de oven. Heel soms iets met rijst. Een keer per week bak ik een soort naanbroodjes van amandelmeel , tapiocameel en rijstmeel en dat kan belegd worden als een pizza of als stokbrood gegeten worden bij de maaltijd. Ik maak daar dan soms een zuivelvrije tsatsiki bij (op basis van gepureerde tofu en notenmelk) en samen met geroosterde groenten en rauwkost is dit meer dan genoeg. De mannen eten daar dan nog vaak iets van kip bij.

zelfgebakken ‘naanbrood’, hier belegd met tomatensaus, sojagehakt, paprika en sla

Ik vind zo eten geen straf. Ik eet lekker, gezond en gevarieerd en verheug me altijd op de maaltijd. Ik besef wel dat het voor mij veel makkelijker is dan een ander om op deze manier eten te bereiden. Ik heb de tijd en kan alles in etappes doen.

Het plan is dit voorlopig zo vol te houden. Ik ben nu bezig met een darmherstelplan en dat kost tijd. Ik moet ook eerst een beetje tot rust komen na de hectiek van de afgelopen periode. Ik eet darmherstellende voeding, voeg eten toe dat parasieten doodt en werk een aanzienlijk aantal supplementen en kruiden naar binnen met hetzelfde doel. Over een paar maanden wil ik weer eens gaan kijken hoe ik er dan voorsta. Sommige supplementen hebben bijvoorbeeld een flinke tijd nodig om hun werk te doen. Ik volg nu bijvoorbeeld onder meer het glutamineprotocol en dat neemt minimaal 60 dagen in beslag.

Daarna wil ik opnieuw ontlastingsonderzoek laten doen om te kijken of de parasiet inmiddels is vertrokken. Zit het kreng er dan nog dan wil ik denk ik niet opnieuw reguliere medicatie proberen aangezien de slagingskans niet heel groot is en de gevolgen groot (erg slecht voor de darmflora). Ik zie het ook niet zitten omdat ik die medicijnen dan krijg en verder totaal niet wordt voorgelicht over wat ik kan doen om de darmflora op te peppen dan wel te herstellen. Ik denk dat het dan zinvol is op zoek te gaan naar iemand die alles weet van poep, parasieten, voeding én darmflora en die heel gericht adviezen kan geven naar aanleiding van de uitslagen van darmfloraonderzoek. Ik overweeg een traject bij de Groene Vrouw. Daar hangt een flink prijskaartje aan dus dat wordt ook even goed sparen!

Maar eerst gewoon nog even koken en eten en koken en eten…

39 gedachten over “Eten voor lekkerbekken

 1. Ben echt onder de indruk van jouw kookkunsten, petje af!
  In het kader van de parasietenjacht, ken jij het boek Handboek zelfgenezing van Hulda Clark? Dit werpt een andere blik op parasieten, virussen en bacterien maar ook breder in het licht van vele hedendaagse ziekten, waaronder chronische vermoeidheid. Sommige dingen gaan wat ver, maar er staat bv een speciale parasietentinctuur op natuurlijke basis die wellicht geschikt is? Succes in elk geval!
  Groeten, Anna

  Geliked door 1 persoon

 2. Koken is voor mij ook een hobby en bedenken wat we eten vind ik heel leuk.
  Vooral met restjes koken en nieuwe combinaties maken ben ik goed in geworden.
  Alleen stamppotten ben ik niet goed in, ik lust ze niet en partner eet ze heel graag, dus maakt hij ze zelf in grotere hoeveelheden zodat er 3-4 in de vriezer gaan.
  Hij doet ook de grote stukken vlees voorbereiden en grote pan hachee of snert maken.
  Soep eten we elke dag bij de lunch, vaak gemaakt van karkas of botten of resten groente.
  Vorige week een kist tomaten voor 1 euro op de Haagse Mart gekocht en daar ligt nu veel opgekookt en gepureerd in 2-p porties in de vriezer. Balletjes gehakt (ook in voorraad) en soepgroente erbij en klaar.

  Het is wel duidelijk dat geen vegetariers zijn.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ziet er heerlijk uit allemaal! Waar ik nu wel benieuwd naar ben (als je dat wilt delen): worden je buikpijnklachten wel al minder na al deze ‘ingrepen’ of merk je daar nog niets van?

  Geliked door 1 persoon

   1. Okay, dat is toch al vooruitgang dan. Het lijkt me zo, dat als die parasiet moet inbinden, dit ook al een vermindering van klachten zou moeten geven, ook als is hij dan nog niet helemaal vertrokken. Veel succes hoor!

    Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb ooit ook de chocomousse van avocado geprobeerd. Het heeft mij niet kunnen bekoren. Ik ben een echte lekkerbek en geniet veel te erg van de niet dieet-gestuurde gerechten. Mijn oplossing was om mijn ontbijt en avondmaal te vervangen door een eiwit-shake en ’s middags toch gewoon warm. In het weekend durf ik zelfs heel het shaken los te laten. Ik heb niet het idee dat ik dieet en hou toch mijn calorie-opname onder controle. Het spaart ook werk en tijd om in andere zaken te investeren. Maar wel leuk dat er mensen zijn die toch gedreven doorzetten. Keep up the good work!

  Geliked door 1 persoon

   1. Gezondheidsklachten is natuurlijk een heel ander reden dan gewoon wat kilo’s willen verliezen. De shakes zijn enkel door de week en ik bespaar er zoveel tijd mee dat het me niet stoort er de boterhammen voor op te geven. Ik vind ze best wel lekker doordat ik kokosmelk van alpro gebruik. Net een milkshake. En ik kan in smaken variëren wat ook wel helpt het vol te houden. Maar ik begrijp best dat het niet voor iedereen is weggelegd. Ik snoep af en toe en kook heel graag. Dat is ook op mijn blog te zien met de gerechten die ik daar beschrijf. http://v-bounce.blog

    Geliked door 1 persoon

 5. Dat ziet er allemaal heerlijk uit Martine!
  Ik ben doorgestuurd naar een orthomoleculair arts. De overgangsconsulente vermoedt bij mij lekkende darm en zware tekorten zoals B12 en vitamine D. Ik slik allebei wel, maar ik neem het waarschijnlijk niet op of de dosis is te laag. En mogelijk parasieten. Ik heb zo het vermoeden dat ik ook aan dat protocol moet. Wel graag zonder zuivel (gaat helemaal niet) en met zeer weinig vlees. Bottenbouillon zou nog wel gaan.
  Groot verschil nu tussen jou en mij is dat ik chronisch misselijk ben en veel te weinig eet. Afvallen gaat hard en ben een dweil. Ik had geen overgewicht en ben nu voor mijn doen aan de lichte kant.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik gebruik ook geen zuivel nu. Een alternatief voor bottenbouillon is die glutamine.
   Die misselijkheid heb ik ook gehad. Dat was de reden dat ik zo hard afviel. Dat is nu al geruime tijd beter.

   Like

   1. Ik dacht dat jij zoveel afviel vanwege darmklachten.
    Ik las nog even jouw link naar hoe jij eet en zag zeewier en/of shiitake staan. Moet jij dit nog steeds eten? En heb je al eens gedroogde shiitake geprobeerd? Ik vind dat erg lekker. Ik koop het bij een online toko.

    Geliked door 1 persoon

   2. Het zal vast een combi zijn, ik had door de misselijkheid weinig trek. En de pijn en diarree werkten ook niet echt mee natuurlijk.
    Ik eet idd wekelijks zeewier en shitakes. Die laatste heb ik ook in gedroogde vorm, die ik vaak door de soep, heerlijk.

    Like

 6. Jij boft dat je niet bij mij om de hoek woont. Anders schoof ik elke dag bij je aan. Ziet er zalig uit!
  Ik heb het kookboek van De Groene Vrouw uit de bieb gehaald na het lezen van jouw berichten. Net wat voor mij, makkelijk en snel en lekker gezond. En grappig 😊. Bedankt voor alle leestips op dit gebied.

  Geliked door 1 persoon

 7. Dat ziet er allemaal zo heerlijk uit!
  Ik houd wel van koken, maar soms vind ik het ook wel een beetje een sleur. Tijd om wat nieuwe dingen uit te proberen voor mij. Jouw foto’s stimuleren me in ieder geval om weer eens wat meer aandacht aan het koken te besteden.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ohhh wat ziet en klinkt dat allemaal ongelofelijk lekker! Hmmm! Ik heb vaak niet zo n zin/energie/inspiratie om te koken. Zoals nu, met jongste zoon die ziek is en wij die (dus) al een hele tijd super slecht slapen. Dan grijp ik terug naar makkelijke gerechten, zoals vege-balletjes, rijst met mais en gekookte broccoli. (Vege) meat and patato dus, of een variatie daarvan. Voordeel is dat de meisjes dan ook zonder tegenstribbelen eten.
  Veel succes nog met de gezondheid.
  Grtz, nina

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik blijf vol bewondering voor jouw creativiteit en mentale helderheid waar het op koken aankomt! Los van dat ik geen natuurtalent ben op culinair gebied, vind ik het energiegebrek (en daardoor wazige hoofd) bij me/cvs nogal een ‘uitdaging’ om toch ieder dag gevarieerd en vers te eten . En dan heb ik nog een partner die het merendeel van de avondmaaltijden voor z’n rekening neemt. Moet wel zeggen dat ik slechts een klein vriesvak heb , dus ik moet goed uitkienen wat ik wel en niet in het voren kan maken qua soepen en andere handige voorraaddingen.

  Balen dat de parasiet je nog steeds last bezorgd in de darmen , ik hoop echt dat met de tijd , en met je voedings/supplementen plan , het steeds beter gaat. Dat je geen diarree meer hebt vind ik alvast een goed teken!
  Ik heb zelf ( voor zover ik weet) geen parasieten , maar wel bleek vorig jaar na ontlastingsonderzoek via een orthomoleculair therapeut dat m’n secretoir Iga (sIgA) veel te laag was. Dit kan duiden op een lagere weerstand, en met name op een minder goed functionerend darmslijmvlies . Ik heb afgelopen jaar een paar verschillende preparaten gehad om te helpen het darmslijmvlies te verbeteren , maar volgens de therapeut duurt het in de regel héél lang voordat de sIgA waarde omhoog gaat.
  Wat ik ermee wil zeggen is dat het verbeteren van de darmen in z’n algemeenheid volgens mij een zaak van lange adem is, zeker bij mensen met bv. me/cvs.

  Verder vroeg ik me af of jij geen problemen hebt met histamine – of tyramine-rijke voedingsmiddelen? Ik vermijd deze min of meer, ivm migraines . Daardoor valt voor mij bv. notenmelk af als handig ingredient, net als chocolade/cacao 😦 .

  Geliked door 1 persoon

  1. Ter aanvulling: de supplementen die ik dus afgelopen jaar had waren ook op basis van o.m. L glutamine ( Glutagenics en DJRepair , beide poeders) . Tot nu toe geen verandering / verbetering qua darmklachten , dus ben nu even gestopt .

   Geliked door 1 persoon

 10. Ziet er heel lekker uit!! Ook de dingen zonder foto klinken zalig ;)!
  Ik eet ongeveer op dezelfde manier denk ik, want veel dingen lijken voor mij ook te mogen. Heb je soms receptjes ^^? Vooral voor de ontbijtjes ;)?

  Alvast bedankt en nog veel succes!

  Geliked door 1 persoon

 11. Mmmm ziet er lekker uit. Ik las ” naanbroodjes van amandelmeel , tapiocameel en rijstmeel” Heb je daar een recept voor Martine. Ik vind naan broodjes ook erg lekker maar vanwege de tarwe vallen ze af. Erwtenmeel kan ook niet, dus jouw recept klinkt erg aantrekkelijk. Zou je het willen delen? Vast bedankt.

  (en ik weet dat een kookboek er niet in zit me je beperkte energie…maar zou wel heel leuk zijn. Misschien met hulp van buitenaf?)

  Geliked door 1 persoon

 12. Nou…. de parasiet is kennelijk de enige die slecht eet…
  Klinkt heerlijk! Grote schouderklop hoor voor het volhouden van het gedoe. Want ook al heb je niet zoveel keuze, je doet het toch maar wel allemaal.

  Geliked door 1 persoon

 13. Knap van je dat je de discipline kan opbrengen om zo gezond te koken ondanks je ziekte. Het lijkt me inderdaad ook erg lekker, ik hoop voor je dat het succes heeft.

  Mij lukt het op het moment echt niet om zo te koken, door de Crohn slaan mn darmen op tilt bij elke vorm van vezelig eten. Jammer, want ik hou juist erg van salades enzo.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb natuurlijk het geluk dat M. veel dingen van mij kan overnemen die ik normaal doe. Mijn andere ‘taken’ worden nu door hem opgepakt zodat ik wat er aan energie is, hier in kan stoppen. We hopen natuurlijk dat dit uiteindelijk iets gaat opleveren. 😊

   Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s