gezondheid

Hoe het gaat

Deze week kreeg ik de uitslag van het bloedonderzoek. Mijn ijzerwaarden zijn iets vooruit gegaan, ik zit nu in ieder geval niet meer met een tekort. Mijn vitamine D waarden zijn achteruit gegaan. En dat is wel jammer gezien het feit dat ik sinds oktober een fors hogere dosis ben gaan slikken om dat tekort op te lossen.

Op zich verbaast het me niet want ik voel me helemaal niet goed deze winter. Natuurlijk is de winter altijd een mindere periode maar op een enkele energievlaag na, merk ik dat ik achteruit ben gegaan, in vergelijking met wat ik normaal kan in de winter. Dat is niet alleen perceptie. Ik merk het echt aan mijn activiteitenniveau. Meestal heb ik wel een basis van dagelijkse activiteiten doen die me ook op een mindere dag lukken. Al geruime tijd merk ik dat die basis is veranderd. Dat heeft ook gevolgen voor M. die daardoor iets vaker moet koken. Als ik wel kook is het heel eenvoudig. En vaak eten we wat we vinden in de vriezer, maar die is ook wel eens leeg natuurlijk. Lukte het vorig jaar nog wel regelmatig grotere porties vooruit te koken en te plannen voor mindere dagen, nu grijp ik gewoon vaak mis. En eet ik roerei. Verder geen drama, het is gewoon een teken aan de wand.

De was doen – de enige huishoudelijke activiteit die ik vrijwel altijd op me nam – heeft M. helemaal overgenomen. Kon ik een jaar geleden toch wel dagelijks douchen, nu is dat twee tot drie keer in de week. Qua concentratie ben ik ook achteruit gegaan. Ik heb weer grote moeite met lezen, doe regelmatig drie weken over een boek, waar ik vorig jaar nog drie boeken per week las. Kortom, ik schuif wel op qua energie, alleen helaas de verkeerde kant op.

Dit is niet onbekend voor mij. Zolang ik ME heb, is het vaak een golfbeweging van slechte perioden, afgewisseld met betere perioden waarin ik iets meer kan. Blijkbaar zit ik nu al geruime tijd in een slechtere periode. Het wordt vast wel weer beter dan dit. Mentaal kan ik het redelijk aan. Het is zoals het is, en het lukt me voor dit moment redelijk om het me niet heel erg te laten raken.

Over twee weken ga ik weer naar de orthomoleculair therapeut. Ik heb veel met haar te bespreken. De behandeling spitst zich nu toe op mijn energie – gezien het feit dat de darmklachten verdwenen zijn – maar tot nu toe is er dus minder energie. Ondanks de supplementen en het aangepaste dieet merk ik geen vooruitgang op dit gebied maar achteruitgang.

Eerder vertelde ze, als ik het me goed herinner, dat het feit dat ik een vitamine D tekort heb, niet zozeer ligt aan dat ik het niet opneem, maar aan het feit dat ik als patiënt meer verbruik. Hoe dat op te lossen weet ik niet. Ik hoop dat ze met iets zinnigs komt.

In april start ik met het traject om mijn amalgaamvullingen te vervangen. Dat gaat samen met een intensieve ontgifting heb ik begrepen. Mijn hoop is natuurlijk dat daarna al die dingen die we nu doen qua voeding en suppletie, wel gaan aanslaan. Tot die tijd ga ik gewoon maar door met wat kan en negeer ik wat niet kan. Zo lang ik me focus op fijne dingen, laat ik me niet mentaal ook naar beneden meetrekken.

17 gedachten over “Hoe het gaat

 1. Weer herkenbaar Martine, zoals zoveel stukjes die je schrijft.

  Ook ik had steeds een Vit D tekort ondanks de hoge dosering die 5 X zo hoog was als de aanbevolen dosis. En ja ik heb ook een orthomoleculair therapeut, die geven ook veel hogere dosis onder begeleiding.
  Mijn lichaam verslindt de vitamines en mineralen om mijn ziekte in toom te houden, ik ‘voedt’ mijn immuunsysteem hiermee.
  Maar na 2 jaar slikken van vit D en dan nog maar een beetje de hoogte in te zijn gegaan was wel erg vreemd.
  Totdat ik er MAGNESIUM CITRAAT bij ging slikken, dat hielp!
  Uit onderzoek bleek n.l. dat Vit. D pas goed opgenomen kan worden als er genoeg magnesium aanwezig is.
  En laat dat nou bij mij een zwak punt zijn.
  Het magnesium in het bloed zegt niets, dat is een momentopname, maar het magnesium in vaste weefsels daar is een ander onderzoek voor nodig. Jou behandelaar weet daar waarschijnlijk wel van.
  En het mooiste is als straks de zon op een hoog punt staan zodat ons lichaam via de huis weer vitamine D op kan nemen, we het op een natuurlijke manier weer binnenkrijgen.
  Maar dan moet je het niet tegenhouden door je in te smeren met een hoge factor. Ja ook weer zoiets! Maar wel logisch!

  Mar

  Geliked door 1 persoon

 2. Ook goed,
  Het gebeurt vaker dat de magnesium vooral bij darmproblemen niet goed verdragen kan worden.

  (Ik lees net een foutje ik had het een jaar later laten meten, ik schreef 2 jaar later. Nee zolang heb ik niet gewacht.) hahaha.

  Ik heb ook weleens i.p.v. Magnesium malaat of citraat, de magnesium/phosphoricum D 6 celzout nr. 7 genomen. Dat wordt nog makkelijker opgenomen.

  Succes Martine. En hopelijk gaat het bij de tandarts ook goed, alles bijelkaar helpt hopelijk.
  Ik moet ook naar een speciale tandarts voor dezelfde behandelingen. Ben moed aan het verzamelen. Ik heb mij tandartsverzekering hiervoor al verhoogd, dus ik moet dit jaar wel gaan…..brrrrrrr….:(

  Mar

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja dat is natuurlijk net het probleem Marijke, ik kom niet dagelijks buiten. Hooguit een keer per week. Ik probeer zodra het lukt naar buiten te gaan maar om dan midden winter met blote armen te gaan zitten is natuurlijk vragen om verergering van de klachten.

   Like

   1. Toch doen, stoel voor de deur, jas aan, poezen erbij en zitten. Was vandaag geen straf geweest!
    (Succes!)

    Like

  2. Marijke denk je nu echt dat ik dit soort dingen niet zelf kan bedenken? Ik heb vandaag een kwartiertje gekookt en gedoucht. En meer lukt nu niet.
   Het is geen kwestie van toch doen. Wat voor jou simpel lijkt, is voor mijn lichaam sport.

   Geliked door 2 people

 3. Om maar eens wat je voor je te gaan bedenken. Waar ik zelf zo de schurft aan heb . Bij mij is de ME erg verergert toen ik in de overgang zat. Die ik grotendeels gemist heb omdat ik dacht dat er gewoon allemaal CVS klachten bij kwamen. Ik had het nog lang niet verwacht. Toen dat gestabiliseerd was is het met ups en downs weer voor uit gegaan. Kan nu weer wel eens op pad, het dorp en de deur uit . Met de hond lopen. In die tijden was inderdaad douchen en de trap af lopen ,En om een broodje naar de supermarkt 15 min verderop al een vreselijke aanslag . Denk, hoop het bij jou te herkennen .

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik hoop dat de orthomoleculair therapeut een ‘oplossing’ heeft voor het vitamine tekort zodat je je hopelijk snel weer een beetje beter gaat voelen en je weer wat meer energie krijgt…

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik hoop voor je dat je een vitamine D combinatie vindt die je lichaam goed kan opnemen. Want de resorbtie wordt door een groot aantal factoren beïnvloed. En ondanks het feit dat je orthomoleculaire arts/therapeut er heel veel van weet, zou je misschien eens aan een apotheker kunnen vragen wat de combinatie mogelijkheden zijn omdat je het citraat zout niet verdraagt. Apothekers hebben tenslotte een grote scheikundige/chemische kennis.Zomaar een idee hoor. Ik hoop dat het snel de goede kant weer op gaat. En de klimaatveranderingen met al het gekwakkel en vreemde uitschieters kunnen natuurlijk ook op jou van invloed zijn. De natuur is van slag en daar ben jij ook onderdeel van.

  Geliked door 1 persoon

 6. Als ik jouw blog lees, dan snap ik des te beter dat mijn gevoel van controle hebben verloren alleen maar over werk en inkomen gaat. Ja, een beetje over wat er onder de hersenpan zit, maar ik kan nog ergens heen (UWV hahah) als dat moet en ik kan zelfs fietsen.
  Jouw laatste zin vind ik dan ook zo inspirerend. Besef je dat je dat voor veel mensen bent? Ook vanaf je bed, zelfs vanaf je bed. XX

  Geliked door 1 persoon

 7. Dat vind ik echt geweldig aan jou! Dat je zo positief kan blijven , daarmee ben je echt een inspiratie voor mij. Ik hoop dat je binnenkort weer wat meer bewegingsruimte krijgt ..

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s