katten

Vier katten en een muis

afb. Pixabay/Robert Owen-Wahl

Het is avond.
We zitten op de bank.
Kijk een muis!
Waar?
Daar!

Best bijzonder.
Een muis in een huis met vier katten.
Tijd voor een goed gesprek.

‘Moos, we hebben een muis!’
‘Ja,en?’
‘Nou, euh, wat dacht je van doe-je-ding?’
‘Wel wat beledigend hè, de aanname dat ik zoiets op commando doe.’

Ik druip af.
Misschien heb ik meer succes bij Smoes.

‘Smoes, we hebben een muis!’
‘Ja en? Ik ga nu eerst een dutje doen.’
En meteen reageert hij nergens meer op.
Smoes! Die vogels uit de lucht plukte en muisjes ving.
Maar dát was in zijn jonge jaren.

Dibbes dan maar!

‘Dibbes, we hebben een muis!’
‘Een muis? Wat wil je dat ik daar mee doe? Weet je zeker dat het geen roerei is? Dáár heb ik trek in. Roerei, heb je roerei?’

Gerrie! Mijn rots in de branding. Mijn laatste hoop.

‘Gerrie, we hebben een muis!’
Gerrie kijk me verschrikt aan.
‘Een muis! Wat moet ik daar mee? Vangen? Wil jij dat ik een muis vang? Nu? Dát had je niet verteld toen je me adopteerde, dat muizen vangen erbij hoort! Dan was ik namelijk helemaal niet-nooit-niet hier komen wonen. Echt niet! Ik ben weg!’

Pas na veel suswerk kan ik Gerrie ervan weerhouden zijn knapzakje te pakken.

Een muis!
We hebben een muis in huis.
En geen kat die er wat aan doet.

27 gedachten over “Vier katten en een muis

 1. Hahaha, wat een mooi verhaal!

  Ik heb de afgelopen weken ook al aan heel wat mensen moeten uitleggen dat een poes in huis géén garantie is voor een muisvrij huis.

  Overigens heb ik de ongenodige gast al een tijdje niet meer gezien. Peper en piep deed blijkbaar genoeg: de vallen zijn nog steeds leeg en er komt geen keutel meer bij…..

  Geliked door 1 persoon

 2. Hier 3 katten, en Eppelfleppie (moeder) en Pippiloen (dochter) zijn super fanatiek. Wij komen de dames regelmatig tegen met een muis (dood of levend) in de pootjes (of bekje). Of we vinden een uitgekotste muis onder de keukentafel, een dode als je ’s morgens de toiletdeur open doet, of bloedsporen op onverwachte plaatsen.
  Zelfs Stinkie, die al wat ouder is (nou ja…ouder….ze is 6) wordt aangestoken. Ze heeft nog never nooit niet een muis gevangen, maar afgelopen week is ze ook gespot met muis 🙂
  Misschien kunnen jouw katten hier eens logeren voor wat lesjes in muiskunde?

  Geliked door 1 persoon

  1. Ze hebben geen zin in een logeerpartij zeggen ze 😐. Het is vrees ik geen kwestie van niet kunnen maar niet willen.
   Moos en Smoes hebben in hun jonge jaren heel wat gevangen. En tijdens hun zwerfjaren Dibbes en Gerrie ook, hoe hadden ze anders moeten overleven. Maar voorbij is die tijd staat er hier in een grote spreuk op het huis geschreven 😂.

   Geliked door 1 persoon

 3. Geweldig verhaal!. Hier hadden we een paar weken geleden een muis. Ik had het niet door, maar Kaatje schoot af en toe van schoot weg of richting de kast of de convectorput. Uiteindelijk zag ik het muisje. Ik erachteraan met een zeef om het beestje te vangen. Op handen en voeten, knieën verzin het maar. Yoga was er niets bij. Uiteindelijk kreeg Kaatje de muis te pakken en liet hem nét aan haar staartje los zodat ik de zeef er over heen kon zetten. Voorzichtig schoof ik iets onder de zeef zodat ik de muis naar buiten kon dragen. Kaatje van slag en muis gered. Wat later werd Kaatje weer rustig. Ik vraag me af of het dezelfde muis is die ik in een van de oude bloemstengels had zien kruipen. Ze kroop rustig naar boven en maakte daar de overstap naar het vogelhuisje vol met zaad in vet…Slimme muis. Maar buiten was er meer voor haar te halen dan binnen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Onze hond vangt muizen.. binnen een seconde vist hij er een uit zijn holletje in de berm of dijk.. gelukkig geen muizen in huis. Onze hond is een Spaanse Podenco.. ze worden daar gebruikt voor het jagen op konijnen..

  Geliked door 1 persoon

 5. Wij hadden vorige week ook een muis. Erger nog nu we op het platteland wonen, zijn muisen een onvermijdbaar onderdeel van ons leven. De vier katten kijken er naar en doen niks. Ze lopen schouder ophalend weg van ach dat kan er ook nog wel bij. De hond daarentegen die gaat erop af en heeft geen genade. Zo hebben we toch nog een muizenvanger in huis.

  Geliked door 1 persoon

 6. Kater hier verdacht ik er in zijn jonge jaren van dat hij bij de schutting stond te roepen naar muisjes en ze goed luisterden. Samen dan met poes spelen met de muis in huis…. ik stond nog net niet op de tafel… en wanneer muis dood was probeerde ik die als eerste te hebben omdat anders poes hem/haar met huid en al op vrat. Gelukkig is het nu al even rustig in huis, geen muis te zien.
  Bijzonder dat er geen een van jouw katten achter de muis aangaat want zoals je zegt moeten Dibbes en Gerrie dat wel hebben doen om te overleven.
  Groet, Roelie

  Geliked door 1 persoon

 7. Onze oude katten schoven gewoon een stukje op om plaats te maken voor het nieuwe piepende gezinslid 😂 de katten nu gaan er wel achteraan denk ik, vooral het poesje brengt ons ook wel eens gevangen spinnen, vlieg of zilvervisje🤔 maar een muis in huis om te vangen…..dat zou ze wel even bezighouden denk ik 😅

  Geliked door 1 persoon

 8. Haha, ik zie het zo voor me. Geweldig! Misschien moet je nog een katje in huis halen?….
  Of ik stuur Nigel, onze zwarte chow chow. Alleen graaft ie een groter gat aan het muizenhollletje…😨 getver. Een berg zand verzet maar weg is muis..

  Geliked door 1 persoon

 9. Hahaha! En die bejaarde van ons had na de sneeuw buiten zelfs nog een veldmuisje te pakken. Waarschijnlijk kwam het arme beestje af op het vogelvoer wat op de grond was gevallen. Gelukkig neemt ie ze niet meer mee naar binnen, die tijd is geweest! De vogels in de tuin lachen ‘m wel vierkant uit trouwens, daar is ie niet snel genoeg meer voor.

  Geliked door 1 persoon

 10. Wij hadden van de zomer een muis die maar niet wegging. Later bleken het er meer te zijn. Het heeft even geduurd voordat wij muisloos waren. Maar zo te lezen ben ik niet de enige.
  De beestjes geloven het wel en laten het vangen nu aan jullie over. Grappig!

  Liefs Joanne

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s