gezondheid·leven met ME·ME-leven

Vleugels

Ziek zijn betekent dat mijn vriend
mijn maandverband koopt 
al is het natuurlijk nét het merk
dat ik niet wou hebben

Ziek zijn betekent dat mijn moeder
boeken uitzoekt in de bieb
en soms thuiskomt
met juist die boeken
die ik al eerder las

Ziek zijn betekent dat anderen
mijn huis komen poetsen
terwijl ik op de bank lig
en probeer te doen
alsof dit oké is

Ziek zijn betekent dat ik
praktische zaken afstoot
en dat dingen niet altijd gaan
zoals ik ze zou doen

Ziek zijn betekent ook
blij zijn
met alles wat kan 
alles wat lukt 
alles wat goed gaat 
alles wat is

Wie had toch gedacht
dat een topdag een dag is
dat ik naar de Hema rij
en zelf mijn maandverband koop
Of dat ene boek haal uit de bieb
dat ik graag wil lezen

Er is nu zó weinig nodig
om het gevoel te krijgen
dat ik kan vliegen
dáár komt geen maandverband
met vleugels meer aan te pas


(Dit is een bewerking van een oudere tekst uit 2012. Met onder meer deze tekst doe ik op 12 mei mee aan de expositie ‘ME in woord en beeld’ in Gent).

11 gedachten over “Vleugels

 1. Herkenbaar… Mijn beste dagen zijn nu diegene waarop ik én kan douchen en later nog naar de supermarkt kan fietsen ( ik ben dan maar liefst een half uurtje mijn huis uit )
  Ik heb het daar erg moeilijk mee , dat dit het hoogst haalbare is , snak naar eens een leuk uitstapje..

  Aan de andere kant kan ik dit pas weer sinds een maand of 3 , de hele zomer lag ik hondsberoerd in bed met de gordijnen dicht , douchen op een krukje , boodschappen laten bezorgen. En ik weet dat er veel medepatiënten zijn die veel minder kunnen dan ik… 😦

  Het is een eeuwige “strijd” tussen blij en dankbaar zijn met kleine dingen en uit elkaar knallen van frustratie en verdriet.

  Geliked door 3 people

   1. Ik wil je blog naar het uwv en de sociale diensten van nederland!! Zo belangrijk, het geeft zoveel stress om steeds controles te hebben, bang te zijn dat je je niet helder en krachtig genoeg verwoordt, en bang te zijn voor de energie die dat verwoorden vervolgens kost.
    Als ze jou lezen hoeven een heleboel mensen minder energie te stoppen in keer op keer uit proberen te leggen hoe ziek ze zijn en wat dat impliceert.

    Geliked door 2 people

 2. Mijn beste dagen zijn de dagen dat ik naar de bioscoop kan. De vijf minuten daar heen en ook weer terug op de fiets red ik dan net. Ik merk dat ik achteruit ga want twee jaar geleden kon ik meestal wel één keer per week gaan. Nu nog hooguit één keer per drie maanden. Ik heb een cineville pas die ik angstvallig vasthoud, al is het nu duurder met pas dan zonder, want als ik die opzeg verlies ik weer wat hoop. Wat mooi dat jij zo positief bent. Ik ben vaak bozig dat ik zo weinig kan, juist op de momenten dat het wat beter gaat want het zou toch normaal moeten zijn om naar de Hema te kunnen fietsen of naar de film te gaan of gewoon te leven.

  Geliked door 2 people

 3. Heel iets anders dan wat je boodschap is, maar ik heb nog nooit in mijn leven mijn eigen maandverband gekocht. Mijn man doet altijd de boodschappen en weet beter dan ik welke varianten er zijn en zoekt de fijnste uit. Zelfs in het buitenland weet hij haarfijn te vertellen wat wel en niet fijn is. “Hoe weet je dat dan?”, vraag ik. “Dat kan ik invoelen en bedenken”, zegt hij dan. “Kijk, dit neemt niet op en deze is niet lekker zacht. Deze heeft een vervelende plakrand en deze stinkt naar parfum en ik denk dat jij dat niks zult vinden. Ik wil niet dat jij met zulk goedkoop vervelend spul rond hoeft te lopen, die periode is al erg genoeg”.

  Dat even terzijde… Ik vind je stukje geweldig!! (en intens triest tegelijk). Veel succes met de expo.

  Geliked door 3 people

 4. Mooi stukje weer en heel herkenbaar. Vind het zo goed van je dat je gaat meedoen in Gent.
  Boeken download ik tegenwoordig van de bieb. Naar de bieb gaan lukt helaas niet meer, maar zit daardoor toch nooit zonder boeken. De keus is wel wat beperkter, maar ben heel blij dat dit tegenwoordig kan.

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s