Eten

Glutenvrij brood met de broodbakmachine

Al jaren eet ik glutenvrij. Ik heb geen coeliakie maar ben zo’n overgevoelige zeikerd die glutensensitief is. Eet ik wel gluten dan krijg ik flink wat klachten. Wat ik daar allemaal aan doe om het op te lossen, schreef ik al eens eerder. Ik volg onder meer nu een intensief dieet en slik supplementen onder begeleiding van een orthomoleculaire therapeut. De hoop is dat mijn overgevoeligheid ooit minder gaat worden als mijn darmen meer herstellen. Maar tot die tijd houd ik het op glutenvrij eten.

Over het algemeen eet ik weinig brood. Meestal eet ik in de ochtend pap en in de middag warm, maar zo af en toe een glutenvrije boterham gaat er wel in. Dat bak ik al jaren zelf. Ik heb een heerlijk recept ontwikkeld – al zeg ik het zelf – want ik heb nog geen glutenvrij brood in de winkel ontdekt dat ik te vreten vind. Het meeste is te droog, valt na een hap uit elkaar, is te duur én het bevat vooral tapiocameel en aardappelvlokken of zo. Weinig voedzaam dus bak ik liever zelf.

Alleen kost me dat steeds meer moeite. Het deeg moet worden gemengd, dat doe ik weliswaar met een Kenwood maar dan moet het daarna uit de machine worden geschept en in een acceptabele vorm geduwd voordat het gaat rijzen. Dat kost helaas kracht die ik niet meer heb. Het duurde even voordat ik dát aan mezelf wilde toegeven.

Nu mag ik van mezelf dit jaar zo min mogelijk impulsief geld uitgeven (met het vervangen van de hete luchtverwarming en geiser hebben we echt elke cent nodig). Toch is er wel één uitzondering vind ik: als het gemak oplevert, dan mag het. Want gemak is in mijn situatie gewoon eigenlijk echt heel fijn. Hoe makkelijker ik dingen kan doen, hoe meer energie er overblijft voor andere dingen.

Een broodbakmachine dus! Het beest arriveerde gisteren en ondanks mijn snotkop moest ik het natuurlijk toch meteen even uitproberen. Nu is bakken in een BBM echt heel anders dan in een oven. Het eerste baksel is jammerlijk mislukt. Ik heb te snel het bijgeleverde boekje doorgebladerd en te haastig besloten het op de bonnefooi te proberen. Dat wordt flink uitproberen de komende tijd denk ik.

Het tweede baksel is net klaar, dat is met een recept wat ik mijn vriendin ontfutselde die al langer glutenvrij bakt met een broodbakmachine. Dat brood is al iets beter maar in vergelijking met wat ik gewend ben een dikke onvoldoende. Bovendien is die deeghaak die in het brood blijft zitten, er na het bakken uit moet worden gepeuterd en een krater in je brood slaat, een onplezierige verrassing. Maar wel normaal lees ik op internet, wonderbaarlijk.

Ik zag dat mijn diëtist een boekje heeft uitgegeven over glutenvrij brood bakken in de bakmachine. Volgende week heb ik een afspraak met haar, dan hoop ik dat boekje meteen aan te schaffen. Wellicht dat dit me op weg helpt.

Ga ik nu even voetballen met het eerste misbaksel! 😂

23 gedachten over “Glutenvrij brood met de broodbakmachine

 1. Wij kopen in duitsland broodmix ,glutenvrij dat is prima te doen maar er gaat niets boven het zelfgemaakte glutenvrije uienbrood van de dochter😁

  Geliked door 1 persoon

 2. Mijn ideale mix is half (glutenvrij) havermeel en half quinoameel. Gaat heel goed in de bb machine. De deeeghaaken (ik heb er twee) heb ik er een tijdje voor de laatste rijs uitgehaald, maar dat is toch best een gedoe. Als je het direct na het bakken doet gaathet ook nog wel vrij goed. Ik heb daar speciaal twee achterkanten van lepeltjes voor 😂

  Geliked door 1 persoon

 3. Ben heel benieuwd naar het vervolg van je experimenten met de broodbakmachine. Ik kan me goed voorstellen dat het na verloop van wat tijd echt een aanwinst is om op deze manier te bakken, in plaats van zelf te moeten kneden .
  Ik heb ook een tijdje zelf gv brood gebakken, maar vond het toch wel energievretend werk inderdaad. Ik heb ook geen coeliakie en zelfs geen glutenintolerantie ( volgends de ontlastingstesten ) , maar het schijnt dat het bij gevoelige darmen meestal toch verstandig is om weinig gluten te eten , dus dat doe ik dan maar. Ik lunch af en toe met 1 of 2 sneetjes brood en de laatste tijd is dat een soort roggebrood, maar dan van boekweit- en gierst-volkorenmeel met zuurdesem , dus geen tapioca of aardappelmeel .Het heet ‘Hirse schnitten’ mocht iemand geinteresseerd zijn. Geen halleluja, maar best lekker met het juiste beleg.

  Succes met bakken en plezier met voetballen 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb de Kenwood BM 450 broodbakmachine en daar gaat de kneedhaak vanzelf uit het brood als ik het uit de bakvorm haal. Dit wist ik ook niet, maar bij ieder brood dat ik gebakken heb ging het er vanzelf uit, daar ben ik heel blij mee en er zit niet zo’n gat in als bij mijn oude broodbakmachine.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is handig. Die Kenwood was mij iets te begrotelijk, zeker omdat ik nooit eerder met een BBM heb gebakken, eerst maar eens testen met een goedkopere. Deze had wel heel veel goede reviews.

   Like

   1. Dat klopt, de Kenwood is wel duurder, maar wel heel fijn maar met mijn (goedkopere) oude broodbakmachine van Princess heb ik ook veel lekkere broden gebakken deze was nog niet kapot, maar de antiaanbaklaag was beschadigd en daarom heb ik een nieuwe gekocht. Veel plezier met broden bakken!

    Geliked door 1 persoon

 5. Wat leuk, die broodbakmachine. Eerlijk gezegd ben ik verbaasd dat je die nog niet had. Ik ben er altijd van uitgegaan dat je er een had. Met mijn vorige goedkope heb ik zeker een jaar of 15 gedaan. Nadat die de geest had gegeven heb ik 2 jaar geleden (geloof ik) een van de Lidl gekocht. Werkt prima. alleen het glutenvrije menu (zit er apart op) heb ik nog niet helemaal onder de knie, want het wijkt af van de baktijd van een “gewoon” glutenvrij brood. Weet je waar ik hem vaak voor gebruik? Het maken van pizza deeg of foccacia deeg. Al dat kneden en staan is vaak te veel. Dus als wij toch pizza willen eten maak ik een variant van glutenvrij (dan gebruik ik dus eigen merk AH) met X . X kan van alles zijn, maar bij mij vaak spelt want ik ben niet overgevoelig voor gluten alleen voor tarwe. Dus lekker laten kneden die machine en dan alleen nog maar uitrollen en beleggen. Zo ook met een focaccia. Gewoon het brooddeeg mengen, wat Italiaanse kruiden en/of knoflookolie erdoor, narijzen, olijven erop. Smullen maar! Heel veel plezier met je machine. Het duurt even voor je het mengsel hebt dat bij jouw machine past (want daar zit heel veel verschil in), maar dan kun je er ook volop gebruik van maken.

  Geliked door 1 persoon

 6. Het lekkerste brood komt uit de oven maar een broodbakmachine is een goed alternatief, zeker bij ziekte en energieproblemen.
  Als ik ´m gebruik haal ik de deeghaken na het bakken er gelijk uit, maar dat gat erin is 10 x niks! Hoop dat je veel plezier mag hebben van de bbm en kunt genieten van een voedzaam, lekker broodje.

  Geliked door 1 persoon

 7. Zelf bak ik in een panasonic en het lukt altijd. Het liefst bak ik peaks met mijn eigen recept. Super lekker brood, niet droog of kruimelig ook niet als het uit de vriezer komt.

  Geliked door 1 persoon

  1. hoi, kan je me jouw recept doormailen voor mijn zoon die glutenvrij moet eten aub? Heb ook een Panasonic maar brood valt steeds uit elkaar.

   Like

 8. O ja nog even dit, ik doe eerst een eetlepel olie over de pin zet dan de deeghaak erop en dan de rest van de olie, de haak blijft er nooit in zitten bij mij.

  Geliked door 1 persoon

 9. Wij bakken ook al enkele jaren (gewoon) brood met de broodbakmachine. Eerst hadden we een goedkope machine. Deze maakte een vrij vast (maar wel eetbaar) broodje en de haak bleef ook meestal in het brood zitten. Nu bakken we al even met een duurdere machine (Panasonic) en het brood is veel luchtiger en lekkerder en de haak blijft zelden nog in het brood zitten.
  Ik snap natuurlijk dat je eerst met een goedkopere machine wilt proberen of dit iets voor jou is (hebben wij ook gedaan), maar wij merkten echt een groot verschil toen we een duurder exemplaar aanschaften! (We bakken wel “gewoon” brood, geen glutenvrij)
  Hopelijk bak je veel smakelijke broodjes!

  Geliked door 1 persoon

 10. Het is ook niet zo dat het 1e broodje gelijk lukt. Hiervoor had ik een AFK heel goedkoop machientje en met wat oefenen bakte ik er best wel een goed broodje mee.
  Is je deeg samenstelling wel goed? Het is natuurlijk een heel ander deeg dan van gewoon brood, het lijkt meer op beslag, je kan het niet zelf kneden b.v, veel te slap.

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik heb pas een broodbakmachine gekocht en wil er ook glutenvrij brood mee gaan bakken. Je schreef dat je van je diëtist een boekje kreeg. Heb je inmiddels al een goeds recept gevonden en zou je dat willen delen?

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s