lezen·recensie

Leestips

Het lijkt wel alsof er nooit een eind aan komt aan de stapel boeken die ik wil lezen. Mijn leeshonger doet me voortdurend boeken reserveren bij de bieb en die staan daar dan sneller klaar dan me lief is, omdat de stapel die ik nog moet lezen en die al in huis is, al torenhoog is. Leesstress die iedere lezer zal herkennen. Wat las ik de afgelopen tijd wat de moeite waard was?

Wij tegen jullie – Fredrik Backman

In dit vervolg op ‘Björnstad‘ is het opnieuw een schokkende gebeurtenis die de stad verdeelt. Het boek gaat verder waar het eerste deel eindigt. Na de ontknoping van de verkrachting door een sterspeler van een stadsgenoot, is het ijshockeyteam van Björnstad geminimaliseerd. De meeste spelers zijn overgestapt naar het team van de naburige stad Hed en het voorbestaan van de ijshockeyclub in Björnstad is onzeker. Door de manipulatie van een plaatselijke politicus lukt het om een sponsor voor de club te vinden en wordt er een nieuw team samengesteld. Een team samenstellen is één ding, daar een sterteam van te maken is een grotere uitdaging. Zeker omdat nog voor de selectie van start gaat opnieuw een gebeurtenis de stad in tweeën splijt.

Dit tweede deel is los te lezen van het eerder verschenen deel. Ook dit vond ik een prachtig boek. En ook dit is geschreven vanuit steeds wisselend perspectief. Dat maakt in het begin een beetje een rommelige indruk maar went snel. Omdat Backman er overduidelijk voor heeft gekozen dat dit deel los te lezen moet zijn van het eerder verschenen Björnstad wordt er wel erg veel uitgelegd, iets te veel naar mijn zin.

Zeker een aanrader. Al hoop ik wel dat Backmann hierna iets schrijft met een andere stad in de hoofdrol, want dit tweede deel voelt wel een beetje als een herhaling van hetzelfde trucje: een verdeelde stad na de onthulling van heftige gebeurtenissen.

De onsterfelijken – Chloe Benjamin
Dankzij Instagram werd ik op dit boek gewezen. Ik kende de auteur niet maar wat een schrijftalent! In ‘De onsterfelijken’ volgen we vier broers en zusters uit het gezin Gold die voor de lol in hun jeugd naar een helderziende gaan. Tijdens een individueel consult krijgen zij hun sterfdatum te horen. Eenmaal thuis houden ze die datum allemaal voor zich en proberen het naast zich neer te leggen. Toch heeft die kennis over hun sterfdatum grote invloed op hun levens en alle keuzes die ze maken.

We volgen de levens van Simon, Klara, Daniel en Varya in de volgorde van hun sterfdata. Een beetje luguber maar heel fascinerend uitgangspunt en een prachtige roman over familie en lot en wat je kunt doen om je lot te ontlopen. Ga je juist riskant en op het randje leven, probeer je elk risico te vermijden om aan je lot te ontsnappen, probeer je het lot te bedotten door degene die je het voorspelt de mond te snoeren of zoek je afleiding in een magische wereld?

Ik vond niet elk personage even interessant, met name Daniel vond ik erg vlak en er wat bekaaid van afkomen maar het boek leest als een trein. Bovendien vind ik de vraag of het vooraf weten van je sterfdatum werkt als een selffulfilling prophecy erg interessant. Chloe Benjamin gaat op mijn lijst van auteurs waar ik alles van wil lezen.

De verdwijning van Stephanie Mailer – Joel Dicker
Dit derde boek van Joel Dicker deed me wat aan het werk van Agathie Christie denken: er is een moord (in dit geval een viervoudige moord van jaren geleden), de detective stuit op een probleem (de moord blijkt anders in elkaar te zitten dan gedacht) en tijdens het oplossen vallen er opnieuw doden en maak je als lezer kennis met alle verdachten en personages en kun je zelf aan het puzzelen tot er op het laatst iets uit de grote hoed wordt getoverd en het toch allemaal heel anders in elkaar steekt dan je dacht.

In dit geval wordt rechercheur Jesse Rosenberg die op het punt staat met pensioen te gaan, door journaliste Stephanie Mailer gewezen op onvolkomenheden. De eerste door Jesse opgeloste moordzaak ooit twintig jaar geleden, steekt anders in elkaar dan hij dacht. Ze wil niet vertellen wát er aan de hand is maar belooft later contact met hem op te nemen. Een paar dagen later blijkt ze te worden vermist en Jesse neemt contact op met zijn oude partner Derek Scott om opnieuw te duiken in de viervoudige moord op de burgemeester van het stadje Orphea, zijn vrouw en zoon en een toevallige voorbijgangster. Ook proberen ze Stephanie Mailer op te sporen.

Dit is het derde boek van Dicker wat ik las. Over zijn eerste boek ‘De waarheid over de zaak Quebert’ was ik lyrisch. Zijn tweede boek ‘Het boek van de Baltimores‘ vond ik wat tegenvallen en bij vlagen wat saai. En dit? Tja, ik ben wat dubbel. Dicker kan zeker schrijven en ik las het boek in vier dagen uit, dat zegt wel iets want het is meer dan 600 pagina’s dik. Maar tegelijkertijd vond ik sommige personages erg over de top. Bovendien stoorde ik me vaak aan houterigheid van de dialogen, zo praten mensen niet met elkaar!

Neemt niet weg dat het een lekker vreetleesboek is.

14 gedachten over “Leestips

 1. Dank je, ga kijken. Ben beetje jaloers op je, wou dat ik dat kon, ik ben verschrikkelijk en onmogelijk kritisch qua wat ik lees of luister, en trek bijna niets. Terwijl ik door ziek juist behoefte heb aan verdwijnen in een boek 😉. Groetjes!

  Like

 2. Dankjewel weer voor je leestips!
  De verloren kinderen van Diney Costeloe kan ik je erg aanraden.
  En heb je al boeken van Camille Lackberg gelezen? IJsprinses is de eerste…
  Fijn weekend van Lisa

  Geliked door 1 persoon

 3. Bedankt voor de tip de “Ontsterfelijken” lijkt me een heerlijk boek, ze hebben het ook in mijn bibliotheek, ik ga het zeker reserveren, ik woon in Frankrijk en meestal haal ik het wel met mijn boeken maar nu ga ik pas weer in juli naar Nederland maar het staat op mijn lijstje.
  Groet uit Frankrijk, Adriana

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik vind zelf dat ik trager lees dan vroeger, dus moet mezelf beperken in hoeveel boeken ik meesleep uit de bibliotheek. Ik dacht dat ik er 5 per keer mocht meenemen voor 3 weken, maar dit blijken er 10 te zijn!! Wist ik dat maar niet.
  Nu ‘doe’ ik alsof ik dat niet weet en er dus maar maximaal 5 meeneem. En die niet op tijd uitlees, dus moet verlengen. Niet allemaal dikke pillen en sommige dikke pillen die ik zie liggen, daar durf ik niet eens aan te beginnen. Of misschien dat ik dan alleen dat ene boek meeneem, maar één boek? Dat is zo uhm..weinig. Dus herkenbaar logje.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ja, mooi hè, ‘De onsterfelijken’! Ik vond het echt een bijzonder boek. ‘Wij tegen jullie’ heb ik toevallig net meegenomen uit de bieb, en van Joël Dicker ga ik binnenkort eerst in zijn eerste boek beginnen. Ik ben benieuwd. Ik had mezelf eigenlijk een ‘biebverbod’ opgelegd omdat in thuis nog zoveel ongelezen boeken heb. Maar ja, dan ga ik ‘even’ kijken en zie dan weer interessante nieuwe boeken liggen. Tja, dan ben ik om 😂
  Ik heb nu ook nog ‘Jongen verslindt heelal’ meegenomen. Daar lees ik ook zoveel goeds over.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik lees, bewust, langzaam en heel erg selectief. Als ik een mooi boek heb, kan ik mer er helemaal in verliezen en ben ik “van slag” als het uit is! Laatst “Het smelt” van Lize Spit gelezen, en oh oh ik was er dagen down van…. Vorige week op de boekenmarkt bij ons in de kerk raakte ik in gesprek met een onbekende vrouw, die mij een leestip vroeg. “Het smelt”, zei ik, maar die kende zij al, was ze dágen down van geweest. Zo bijzonder om een gelijkgestemde tegen te komen!
  Uiteindelijk ging ik naar huis met “Boven is het stil” (mooi) en haar adviseerde ik “Het lot van de familie Meijer”. Ik hoop dat ze ervan gaat genieten.

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s