Geen categorie·leven met ME

Ik kan het niet laten…

Sorry, ik zou rust houden maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus schreef ik ineens een mail naar de fractie van de Partij voor de Dieren:

Geachte leden van de fractie,

Mijn teleurstelling was groot toen vorige week bijna alle fracties schriftelijke vragen stelden aan minister Bruins over de zorgwekkende situatie van ME-patiënten in dit land en mijn eigen Partij voor de Dieren dat niet deed. Het was namelijk wel heel urgent dat dit gebeurde. Waarom?

 • Er is dringend biomedisch onderzoek nodig naar de oorzaak van de aandoening ME/cvs
 • Patiënten hebben nauwelijks toegang tot adequate zorg
 • De aandoening wordt gebagatelliseerd terwijl als gevolg van ME veel mensen huis- en bedgebonden leven, sommige patiënten overlijden zelfs
 • Uitkeringen worden vaak geweigerd en veel patiënten worden door het UWV gedwongen tot gedragstherapie en beweegtherapie, ook al werkt dat in veel gevallen averechts en brengt het schade toe aan de patiënten
 • Artsen hebben vrijwel geen kennis van ME en dat leidt ertoe dat patiënten vaak zorg wordt ontzegd, ze worden niet serieus genomen of er wordt tegen ze gezegd dat het tussen de oren zit en ze maar in therapie moeten gaan.

De Gezondheidsraad heeft in maart 2018 een advies uitgebracht waarbij er bij Minister Bruins is aangedrongen op verandering van deze situatie, te beginnen met erkenning van de ernst van de aandoening. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat ME een complexe aandoening is waarbij verschillende lichaamssystemen betrokken zijn, zoals het immuunsysteem, het metabole systeem, het cardiovasculaire systeem, het centrale zenuwstelsel, het neuroendocriene systeem, het microbioom en het genoom. ME/CVS wordt daarom een ‘multisysteemziekte’ genoemd. (conclusie Gezondheidsraad).

Er is dringend biomedisch onderzoek nodig. In Nederland is er tot nu toe door de regering geen geld gestopt in biomedisch onderzoek naar ME. Het onderzoeksgeld ging altijd naar wetenschappers die ME als een psychische aandoening beschouwen. Inmiddels is duidelijk dat onderzoeken die beweren dat genezing van ME mogelijk is door gedrags- en beweegtherapie aan alle kanten rammelen en dat veel zogenaamd genezen patiënten helemaal geen ME hadden maar chronisch moe waren na bijvoorbeeld een burn out of kanker en depressie. Bij deze aandoeningen kan beweging inderdaad helpen. Het kenmerk van ME is echter inspanningsintolerantie en Post Exertionele Malaise: ME-patiënten worden zieker van beweging en herstellen er niet van.

Inmiddels is er opdracht aan ZonMw gegeven om te onderzoeken welk biomedisch onderzoek noodzakelijk is en welke stappen er moeten worden gezet om te komen tot toegang tot zorg voor ME-patiënten. Ook al heeft de minister toegezegd dat hij zich hard gaat maken voor de patiënten, tot nu toe is er concreet nog niets veranderd. Er wordt nog steeds regelmatig ME- patiënten die te ziek zijn om te werken een uitkering ontzegd of er wordt gedrag- en beweegtherapie voorgeschreven, omdat dit het enige ‘adequate herstelgedrag’ zou zijn. Maar herstel is bijna nooit mogelijk bij ME. ME-patiënten herstellen over het algemeen niet van de aandoening dus een behandeling die bovendien zeer vaak schade aanricht dwingend voorschrijven doet afbreuk aan het principe dat zorg niet schadelijk mag zijn.

U begrijpt misschien nu waarom het zo urgent is dat er dringend biomedisch onderzoek wordt gedaan en dat Nederland wat dat betreft aansluit bij de internationale ontwikkelingen. We zijn jaren verloren doordat de onderzoekaandacht gericht was op psychosomatische oorzaken van ME. Het is nu tijd voor onderzoek dat een andere insteek heeft.

Op 27 maart jl. was er een rondetafelgesprek met verschillende leden van de commissie VWS. Naar aanleiding van dit gesprek konden kamerleden tot vorig week schriftelijk vragen indienen. Partij voor de Dieren heeft dit niet gedaan. Ook reageren jullie niet op mijn chatbericht via Facebook of berichten via Twitter waarin ik de vraag stel waarom jullie de minister niet bevragen en wat jullie dan wél doen voor ME-patiënten in dit land.

Ik begrijp goed dat jullie een kleine fractie zijn en dat jullie keuzes moeten maken waar de aandacht naar uitgaat. Op jullie site schrijven jullie te streven naar een betrokken overheid ‘die burgers toegang verschaft tot het recht op wonen, zorg, onderwijs, wetenschap en cultuur’. Er zijn in dit land 40.000 ME-patiënten die niet de zorg krijgen waar ze recht op hebben. Als wij ME-patiënten met zijn allen in een stal gaan zitten, zou u dan wellicht wel iets voor ons doen?

Ik ben weliswaar geen dier maar jullie benadrukken zelf altijd dat jullie geen één-issuepartij zijn. Daar heb ik ook altijd in geloofd in al die jaren dat jullie mijn stem kregen. Nu weet ik dat niet meer zo zeker.

Inmiddels zal het u duidelijk zijn dat ik één van de 40.000 ME-patiënten ben. Mijn leven staat al 11 jaar stil. Ik leef noodgedwongen huisgebonden en heb geen perspectief op genezing. Het wordt tijd dat de overheid zich sterk maakt voor mij. Zodat ik misschien ooit weer normaal aan de samenleving kan deelnemen.

Met vriendelijke groet,

Min of Meer

15 gedachten over “Ik kan het niet laten…

 1. Ik hoop echt dat je bericht krijgt van Partij voor de Dieren en dat ze zich ook sterk maken voor alle ME patiënten. De ME stichting steunt geen dierproeven dat is ook al geweldig:
  GROENE LIJST NEDERLAND
  De volgende gezondheidsfondsen financieren geen dierproeven:

  De Brandwondenstichting
  Eye Care Foundation
  HandicapNL
  JKF Kinderfonds
  Nationaal MS Fonds
  Wij zijn MINDS
  ME/CVS-Stichting Nederland

  Like

 2. Bijzonder goed verwoord hoor dit.
  Heel spijtig dat je (nog) geen reactie terug hebt gehad.
  Ik hoop van harte voor jou en voor alle lotgenoten dat dit alsnog zal gaan gebeuren.
  Want ik vind het een hele belangrijke kwestie die jij hier aangekaart hebt.
  Ik vind dat iedere chronisch zieke recht heeft op een adequate diagnostische test, een goede behandeling en een zo goed mogelijke kwaliteit van leven.
  Deze progressieve en vaak ernstig invaliderende ziekte kan feitelijk iedereen overkomen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Super verwoord! Ben zelf 23 jaar ME-patiënt. Heb vaak t idee dat enkel de deksel nog maar dicht geklapt hoeft te woorden.
  Als je op wilt komen voor dieren, begin dan bij het belang voor het opkomen voor de mensen!!

  Geliked door 1 persoon

 4. Heel erg goed en helder verwoord, Martine . Wat een talent heb jij toch op het gebied van schrijven, zowel qua stijl als inhoud ( genuanceerd en gebalanceerd ) .
  Je vraag of het zou helpen als ME-patienten met z’n allen in een stal zouden liggen is tegelijkertijd grappig en pittig , heel goed .
  Ik neem aan dat je de mail al hebt verstuurd, maar anders hadden we ‘m met heel veel handtekeningen kunnen ondersteunen . Dank je wel, en ik ben ook heel benieuwd of en hoe er gereageerd gaat worden door de PvdD . ( Weet nu zelfs even niet wat ik morgen moet /wil gaan stemmen , want eigenlijk is de PvdD de enige partij waar ik me nog vrij redelijk in kan vinden qua uitgangspunten en prioriteiten ) .

  Geliked door 1 persoon

 5. Strakke actie Heel mooi verwoord. Mijn ervaring is dat de PvdD niet zo van het reageren is.( Vond dat er wel erg veel doodsbedreigingen op hun facebook pagina kwamen tegen niet vegans ) Niet eens een nietszeggend antwoord als : We hebben uw mail ontvangen en gaan er wat mee doen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Martine wat goed van je om dit te doen. Om 40.000 mensen in één mail een stem te geven! Respect! Een tijdje geleden schreef je dat je treurig werd als je aan de toekomst dacht: een oma die niet veel met haar kleinkinderen zou kunnen doen. Ik denk Martine dat je, naast een oma die aandacht geeft zoals ik toen zei, een oma zal zijn waar de kleinkinderen trots op kunnen zijn. Je bent de vertegenwoordiger die een grote groep mensen een stem heeft gegeven!

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s