leven met ME

Sterkere spieren

Nu ik een paar maanden veel plat heb gelegen, merk ik dat mijn spieren nog slapper zijn geworden dan ze al waren. Inmiddels begin ik weer iets op te knappen en wordt het tijd dat ik daar iets aan ga doen. Maar wat? Zomaar gaan bewegen kan een averechts effect hebben bij ME-patiënten. En met bewegen bedoel ik dan niet eens sporten. Zoals ik nu ben is vijf minuten lopen met de rollator al te veel voor mij.

Dat is niet een kwestie van ‘even doorzetten’. Het is natuurlijk niet raar als je denkt dat alle begin moeilijk is. Iemand die een flinke griep heeft gehad staat ook te zwaaien op zijn benen als hij het dagelijks leven weer oppakt. Een kleine wandeling put dan uit. Spieren verslappen namelijk extreem snel en een goede conditie ben je zo kwijt na een relatief korte inactieve periode. Maar door dit wel te doen en op te bouwen wordt weer snel een conditie opgebouwd. Als je geen ME hebt tenminste.

Bij ME werkt het namelijk anders. Bewegen zorgt vaak voor averechtse reacties en achteruitgang. Als ik teveel doe of stress ervaar, zowel fysiek als mentaal, dan reageert mijn lijf met een PEM (post exertionele malaise) die weken kan duren. En met elke PEM lever ik weer iets in.

Helaas reageert mijn lijf wel normaal op liggen: net als een gezond mens verslapt alles meteen. Door de slappere spieren merk ik dat staan en lopen steeds moeilijker gaat. Ik heb inmiddels veel last van duizeligheid en omvallen. Mijn grote angst is dat ik net als 9 jaar geleden nu weer in een periode van compleet platliggen terecht kom en daardoor zo verzwak dat ik er niet meer uit krabbel. Eerdere revalidatiepogingen bij mijn fysiotherapeut zorgden ook voor verslechtering dus dat durf ik nu niet meer te doen, niet zoals ik nu ben. Het is de kunst om te bewegen binnen de mogelijkheden die ik nu heb. Niet te veel, anders verslechter ik en zak ik nog verder af, maar zeker ook niet te weinig want dan krijg ik last van deconditionering. Pogingen de afgelopen weken om bijvoorbeeld af en toe 2 minuten te fietsen op de hometrainer werden toch weer afgestraft.

Tijd voor een ander plan dus. Ik heb een aantal weken geleden een proefsessie gedaan bij een studio met bewegingsbanken. Voor wie niet weet wat dat is: dat zijn apparaten die je laten bewegen. Elke bank behandelt een aparte spiergroep zoals de benen, dijen, heupen, buik, borst en bovenarmen. Een rondje banken staat gelijk aan een volwaardige trainingssessie. De banken worden vaak gebruikt door mensen die willen afvallen maar ook door mensen die niet kunnen of mogen sporten.

Een betere conditie krijg je er natuurlijk niet van maar verder levert het wel veel voordelen op. Het is goed voor de bloedsomloop, versterkt de spieren, vergroot de zuurstoftoevoer, voert afvalstoffen af en mobiliseert de gewrichten. Het is doordat je alles in een horizontale positie doet, niet belastend voor je lichaam of wervelkolom. Mijn zus had vroeger in haar schoonheidssalon ook bewegingsbanken staan waar vooral fibromyalgiepatiënten gebruik van maakten, zij hadden echt baat bij deze banken.

Ik kwam erachter dat er in mijn woonplaats tegenwoordig ook een studio is met deze banken en maakte een afspraak. Normaal duurt een sessie een uur, 10 minuten per bank, maar ik sprak af elke bank 5 minuten te proberen. Ik vond het retespannend want mijn lijf kan echt buiten proporties reageren.

De sessie zelf was niet zwaar en goed vol te houden. Ik voelde wel dat de spieren echt aan het werk gezet werden. Eén bank trok ik niet, dat was een massagetrilbank en daar sloeg mijn zenuwstelsel meteen van op hol dus die sla ik voortaan over. De drie dagen erna had ik wel flinke spierpijn en ik was behoorlijk moe. Maar dat was een normale spierpijn en niet te vergelijken met hoe ik mij normaal voel als ik fysiek te veel heb gedaan. En de vermoeidheid voelde ook niet slecht. Ik had bovendien tot mijn grote vreugde totaal geen last van extreme verzuring, iets wat mijn grootste probleem is en wat meestal voor een PEM zorgt. Het meest belastende was eigenlijk nog het daarnaar toe gaan en de banken op en af te klimmen.

Vervolgens besprak ik het met mijn fysiotherapeut en zij vond het ook een goed idee. Het plan is de komende maanden om de week een sessie van een half uur te doen. Na een paar maanden kan ik dan – als het goed blijft gaan – eens proberen of ik wekelijks kan gaan en van daaruit opbouwen naar een normale sessie van een uur.

Afgelopen donderdag ging ik weer en ook nu weer reageerde mijn lijf normaal. Ik ben dus heel positief en heb echt het gevoel dat ik nu voorzichtig mijn lijf wat sterker kan maken zonder het te belasten. En wellicht als de spieren weer sterker worden en de opwaartse lijn zich voorzet, dat ik dan wel weer eens een rondje met de rollator kan lopen en dat kan gaan opbouwen.

Heel voorzichtig aan dus. In tegenstelling tot vroeger ben ik tegenwoordig heel voorzichtig. Ik pak het klein en fijn aan. Voor mij niet meer toewerken naar het ‘WestFries BewegingsbankenCentrum voor ME-patiënten’. Gewoon af en toe een rondje banken doen is al röring voldoende voor mij.

19 gedachten over “Sterkere spieren

 1. Als ik het zo lees is het al heel erg veel wat je doet, als je zegt dat 5 minuten lopen achter je rollator al problemen geeft. Of 2 minuten op de hometrainer. Dus wees voorzichtig en niet teveel willen. Vind die 5 minuten per bank dus eigenlijk al (te) veel om mee te beginnen.
  Of ben ik nu een zeikerd?? 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Het grote verschil is dat die banken mijn spieren in beweging brengen, ik doe zelf niets. Dat is het grote verschil. Als ik twee minuten op de hometrainer fiets, schiet de verzuring meteen in mijn benen.
   Dat gebeurt met die banken niet.

   Like

 2. Ik had er nog nooit van gehoord van bewegingsbanken, maar super dat het bestaat en inderdaad voorzichtig opbouwen, maar fijn dat 5 minuten per bank al goed gaat. Hopelijk zijn je spieren snel wat sterker zodat je weer lekker een stukje kunt wandelen!

  Geliked door 1 persoon

 3. Mijn man heeft ze nodig gehad met 2 verbrijzelde benen in het ziekenhuis. Toch beweging wat hij zelf niet kon doen. Prima apparaten, Fijn als dat voor jou ook goed werkt! 👍🏼

  Geliked door 1 persoon

 4. Gefeliciteerd met dit lichtpuntje. Ik heb er bewondering voor hoe je toch steeds weer de moed opvat om naar een nieuwe invalshoek te zoeken en die uit te proberen. Inspirerend ook vind ik!

  Geliked door 1 persoon

 5. Jaren geleden ook gebruik gemaakt van de slenter-banken, mijn doel was om wat kilo’s kwijt te raken.
  Ik hoop van harte dat de banken je spieren sterker maken, je er lekkerder bij voelt.
  Sterkte

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoop van harte dat je hier wat aan hebt, Martine! Uiteindelijk is dit wel de beste optie voor jou, als gewoon bewegen niet gaat. Ook ben je er even uit, dat zal je geestelijk ook goed doen, denk ik. Veel succes hoor!

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik heb ooit op de bbc bij blue peter een item gezien, dat als je alleen maar dènkt dat je een bepaalde beweging doet, je 80% van de spierkracht toch gebruikt. Misschien de moeite waard om verder uit te zoeken?

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik heb als student eens meegedaan aan een onderzoek, het ging om het versterken van de beenspieren. Groep 1 deed helemaal niets, werd 2x gemeten. Groep 2 moest al luisterend naar een bandje iedere avond oefeningen doen. De derde groep moest luisteren naar hetzelfde bandje en zich inbeelden dat de oefeningen werden uitgevoerd, zonder het daadwerkelijk te doen. Zowel Groep 2 als 3 boekten vooruitgang qua kracht.

  Misschien is dit ook iets voor jou om je in te beelden dat je bepaalde oefeningen doet om sterker te worden, wel met beleid denk ik, niet als een malle de hele dag gaan inbeelden ;).

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s