katten

Smoes en zijn schildklier

Vorig jaar juli ging onze kat Smoes onder het mes om aan zijn schildklier te worden geopereerd. Hij had last van hyperthyreoïdie, een te snel werkende schildklier. Dit is een aandoening die veel voorkomt bij oudere katten. Omdat ik eerder een schildklierkat heb gehad, herkende ik de symptomen: vraatzucht, afvallen, onrust, diarree, snelle hartslag, weinig spiermassa, overgeven. Het drong toen niet meteen tot mij door want Smoes is altijd al gefixeerd op eten geweest omdat hij als kitten overduidelijk te weinig heeft gekregen en een slechte start heeft gehad. Maar toen ik op een dag zag dat het hem niet lukte op ons bed te springen ging er een alarm bij mij af.

Afijn, de te snel werkende schildklier is verwijderd. Voorafgaand aan de operatie heeft hij ca. 8 weken medicatie geslikt. Op zich werkte dat prima. Dat wij toch voor een operatie kozen was omdat we het een fijner idee vonden dat hij na een operatie niet meer levenslang twee keer per dag pillen toegediend moest krijgen.

Na de operatie knapte hij goed op. Zijn ademhaling en hartslag waren beduidend rustiger en na een tijdje zagen en voelden we dat zijn spieren ook weer sterker werden. Op bed springen was geen probleem meer. Sterker nog, hij klom weer over de schutting in de tuin alsof hij een kitten was. Het is altijd een hyperactieve druistige kat geweest. Gefixeerd op eten was hij nog steeds, maar ja, eten is zijn hobby.

Deze week drong het tot me door dat er toch weer iets aan de hand is met Smoes. Hij is weer wat afgevallen en in eerste instantie vond ik dat niet vreemd. Al onze katten zijn dit voorjaar wat afgevallen. Ze zijn immers nachten de hort op. Maar hij voelt zo fragiel en toen ik hem van de week optilde om hem te wegen, schrok ik ervan hoe zijn hart tekeer ging.

Op naar tante dierenarts dan maar weer. En jawel, de overgebleven schildklier werkt ook te snel. Echt pech! Ook nu werden de opties weer besproken. Dat zijn er vier:

 • radioactieve therapie: een injectie met radioactief jodium. Dit heeft een slagingspercentage van 80 % maar ook veel nadelen. Het is een dure behandeling (ca €2000), kan niet bij onze eigen dierenarts worden gedaan maar moet in Amsterdam, de kat moet na de injectie een aantal dagen opgenomen worden, na thuiskomst moet de kat een flinke tijd binnen blijven. Gebruikte kattenbakkorrels moeten drie maanden worden bewaard voordat ze mee kunnen worden gegeven met de vuilophaaldienst.
 • Jodiumvrije voeding geven
 • schildklier verwijderen, en daarna levenslang pillen slikken
 • schildklier laten zitten en levenslang behandelen met medicatie die de schildklier afremt. Dat kan met pillen of met oorzalf.

We hebben vorig jaar natuurlijk al deze opties uitgebreid besproken. Nu weer opereren heeft geen zin, aangezien we daarna evengoed toch levenslang pillen moeten geven. Jodiumvrije voeding is zinloos in een huis met vier katten. Smoes loopt bovendien ook regelmatig bij de buren naar binnen om daar kattenbrokjes te jatten. Dat gaat dus niet lukken. Een radioactieve injectie gaat ook niet lukken. Ik vind het de stress van een opname niet waard en het is onhoudbaar om in een huis met vier katten drie maanden kattenbakkorrels te moeten bewaren. Alle katten kunnen hier gebruik maken van de kattenbak. Hij zou dan bovendien ook een flinke tijd niet naar buiten kunnen. Daar doen we hem geen plezier mee.

We kiezen er dus voor om medicatie geven die de hormoonproductie afremt. Ook dat kent nadelen. De pillen kunnen voor bijwerkingen zorgen en kunnen op lange termijn zorgen voor andere gezondheidsproblemen. De oorzalf zorgt vaak voor ontstekingen. We hebben gekozen voor de pillen. Het is de optie die hem de minste stress oplevert, hij laat het toedienen vrij makkelijk toe. Ik heb ook dit keer wel geprobeerd om de pil in kaas of leverworst te stoppen maar dan kan ik het in mijn haar smeren, hij rent keihard weg. Vreemd, want met de driemaandelijkse wormenpil lukt dit wel altijd. Ook jammer, want dat was voor de vakantieoppas een stuk makkelijker geweest.

Onze vaste kattenoppas is niet iemand aan wie ik kan vragen pillen toe te dienen. Ik help haar juist meestal als er iets met haar katten is. Gelukkig is vriendin D. bereid het te doen als wij op vakantie zijn. Zij woont hier om de hoek en kent onze katten goed. Ik kan haar leren wat het trucje is met Smoes. Hij laat zich namelijk niet zomaar optillen en rent keihard weg als hij denkt dat je dat gaat doen. Als een echte kat heeft hij een inwendig pillenalarm. Zodra hij vermoedt dat het zover is, rent hij weg. Maar nat voer kan hij niet weerstaan! Je zet een bak met eten voor zijn neus en nét voordat hij zijn kop erin stopt, til je hem op, zet hem op het aanrecht, hop die pil erin en meteen weer met zijn neus voor die bak met eten zetten. Hij heeft het dan vrijwel niet door wat er gebeurt.

Dus, zo gaan we het maar doen.

10 gedachten over “Smoes en zijn schildklier

 1. Veel sterkte met Smoes! Wat zielig. Je denkt dat na een operatie het klaar is maar wat een pech nu. Ik zou denk ik zelf misschien voor oorzalf kiezen, maar aan de andere kant telkens een ontsteking moet je ook niet aan denken. Dat doet ook goed zeer. En de andere opties zou ik zeker ook niet overwogen hebben. Dat heeft allemaal geen zin in een huis met meerdere katten en je kat die naar buiten gaat. Dat kan alleen als je een binnenkat hebt die alleen is en die dus nooit kan schooieren bij de buren.
  Heel veel sterkte weer. Het houdt niet op hè!

  Liefs

  Carola

  Geliked door 1 persoon

 2. Je hebt het vast al geprobeerd, maar onze kater is dol op easypil. Zelfs grote, slecht bedekte pillen schrokt hij ermee naar binnen. Daar zijn wij heel blij mee, want we hebben een angstkater. Optillen of vasthouden in geen optie.
  Beterschap voor Smoes, een aai voor alle katten en sterkte voor jou!

  Geliked door 1 persoon

 3. Katten en pillen slikken, het blijft een dingetje. Toevallig had Plien vorige week een antibioticakuur nodig maar die kon ik zo tussen haar harde brokjes leggen. Zo kan het dus ook, wat een verademing.

  Geliked door 1 persoon

 4. Doet me denken aan min rijgen aandoening, auto immuun hyperthyreoidie – ziekte van graves. Hierbij worden ook schildklierremmers gegeven, recente studies hebben uitgewezen dat deze middelen in lage dosering wel 8 jaar zonder problemen kunnen worden geslikt. Voor een kat is dat dus vaak levenslang . De schildklier wordt hierbij eigenlijk altijd volledig verwijderd omdat het een auto immuunziekte is, de antistoffen vallen gewoon het resterende deel van de schildklier aan. Nu word ik nieuwsgierig of katten dit ook als auto immuun ziekte kunnen hebben.

  Geliked door 1 persoon

  1. Geen flauw idee. Wat ik ervan weet, is dat het in een klein aantal gevallen idd ook gebeurt met de resterende schildklier.
   Uit wat de dierenarts vertelde zou ik het als een tumor moeten zien.
   Weet inmiddels door wat ik erover gelezen heb wel dat t bij dieren zich anders uit dan bij mensen en dat de behandelmogelijkheden ook verschillen.

   Like

 5. Och toch, wat naar dat het weer terugkomt. Hier is pillen geven ook Russisch roulette. Soms gaan ze er zo in, de volgende keer met dezelfde pillen kan het zo maar drama zijn. Het vraagt altijd weer de nodige dosis creativiteit. Onze kat heeft een afnemende nierfunctie. Er is niet veel meer aan te doen maar mijnheer knapt na elke keer ziek zijn toch weer op en gaat tegen verwachting in weer vrolijk door. Het wordt wel elk jaar moeilijker om ‘m aan de goede zorgen van de buren over te geven in de vakantie. Vooral omdat ik het voor hen zo rot zou vinden als er in onze vakantie wat zou gebeuren met ‘m. Maar elk jaar denk ik: hij zal de zomer wel niet halen. Maar jawel hoor, dus toch wel. Onze gekke ouwe lieve Tommie ❤️

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat rot dat het na de operatie teruggekomen is!
  Mijn Minoes is ook een schildklierpatientje. Gelukkig neemt ze haar medicatie (verpakt in easypill, snack stokjes en af en toe een stukje rosbief) braaf in en is het voor nu allemaal onder controle.
  Radioactieve behandeling heb ik ook nog overwogen. Voor mij was het grote nadeel dat ze dan drie weken niet aangehaald mag worden. Niet te doen met een knuffelkat.
  Heel veel sterkte met Smoes!

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s