blog·persoonlijk

Blijf jezelf. Wat dat ook is‘Laat je ziekte niet alles bepalen’.
‘Je bent meer dan je ziekte’.
Of, ook zo’n veelgehoorde: ‘blijf vooral jezelf hoor’.

Maar als al je omstandigheden veranderen, dan verander jij mee. Dat is juist de essentie van verandering.

Vroeger deed ik vaak de bergmeditatie. Het idee van deze meditatie is dat de berg een berg blijft onder alle weersomstandigheden.

Een mooie gedachte. Ook een goede oefening als je overstuur bent of geagiteerd. Een oefening om bij jezelf te blijven

Alleen als je ziek bent, verander je nu eenmaal. Dan blijf je ook jezelf, alleen is dat voor anderen niet altijd nog herkenbaar. Hun beeld van jou klopt niet meer met de herinnering die ze aan je hebben.

Je kunt niet een paar jaar in het donker liggen met pijn, zonder dat je verandert, denk ik.

Alleen, ook als ik die ervaring niet had gehad, was ik wellicht veranderd. Het gaat er dus om dat je blijkbaar anders verandert door ziekzijn, dan door geluk en gezondheid.

Ik heb nog steeds humor maar ben ook ontgoocheld geraakt. Mijn geloof in de wetenschap en medische stand heeft een flinke deuk gekregen.

Je wint wat, je verliest wat en dat vormt je. Op een manier die anderen niet altijd begrijpen, maar dat hoeft ook niet.

Want ook daarin ben ik veranderd. Van eeuwige pleaser naar iemand die nu vaker voor zichzelf kiest. Al is dat ook een verandering waarvan je kunt zeggen, ‘dat was wellicht ook zonder het ziekzijn gebeurt, tegelijk met het ouder worden.’

Als mensen je dagelijks zien, activiteiten met je ondernemen, zien ze de veranderingen niet, ook al gebeuren ze onder hun neus, omdat het zo geleidelijk gaat.

Maar in deze situatie van sporadisch contact, wordt de buitenwereld “ineens” geconfronteerd met een persoon die enorm veranderd lijkt. Ook al is dat in werkelijkheid meestal heel geleidelijk gebeurd.

Opmerkingen als ‘laat je ziekte niet alles bepalen’ zijn gevoelloos bovendien als ze geuit worden door iemand die zelf een workaholic is en uitgebreid en continu praat over wat er beleefd wordt.

Mijn ziekte is nu eenmaal mijn realiteit, werk en vrije tijdsbesteding. 24 uur per dag want ik heb nooit vakantie. Dus vanuit die realiteit kijk ik de wereld in. Ik kan er niet aan ontsnappen, nooit.

En dat ik daarmee voor anderen soms een vreemde lijkt te zijn geworden, is hun probleem en niet het mijne. Ook dat is een voordeel van veranderen, je niet meer alles zo aantrekken

2 gedachten over “Blijf jezelf. Wat dat ook is

  1. Ik heb een brus met een psychiatrische ziekte die nu na jarenlang contact schuwen/weigeren/schuwen/ weigeren etc weer contact met me wil en me bij ieder gesprek voorhoudt dat ik zo veranderd ben sinds mijn 20ste (en niet ten goede). Gezond of ziek, je leven vormt je. Mensen die alleen kijken naar wie je was, kijken niet naar wie je bent.

    Like

  2. Helaas ontbreekt het veel mensen aan inlevings en/of empathisch vermogen.
    De vraag wat een ziekte ( welke dan ook ) met je doet , wordt vrijwel nooit gesteld. Daarom vragen ( zelfs oppervlakkige bv ‘hoe gaat het) schuif ik tegenwoordig meestal door naar manlief ( voor alleenstaanden dubbel zo moeilijk) en laat hem antwoorden! Mij kost het teveel emotie en energie , maar ook teleurstelling om Echt antwoord te geven. Misschien valt dit ook onder de noemer “pacen” 🥴

    Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s