algemeen

Klusupdate: de keuken

Hoe gaat het met het klussen vragen jullie je misschien af? Nou goed! Het laatste wat ik er hier 2,5 week geleden over schreef was dat er hout was gekocht en dat halverwege de zaagsessie de zaagmachine van de houthandel de geest gaf. Evengoed was er al voldoende om mee aan de slag te gaan en G. zou beginnen met de aanrechtbladen.

De houten planken van meranti zijn de afgelopen weken verlijmd en tot drie bladen gemaakt, waarbij twee delen straks in een hoekopstelling komen. Afgelopen vrijdag is M. naar G. gegaan en hebben ze de bladen geschuurd en gelakt. M. heeft hiervoor een bandschuurmachine aangeschaft omdat het huren ervan nogal prijzig is en je er voor die prijs net zo goed een kunt kopen. In de toekomst kunnen we dat zeker gebruiken (zeker als het aan M. ligt, die wil geloof ik klusser van beroep worden).

Dit kastje wordt vervangen

De bladen zijn zo goed als klaar. Het uitzagen van de uitsparingen voor het fornuis en de wasbak gebeurt hier. Maar voordat het zover is, moet er eerst een kastje worden vervangen, waar een van de bladen op komt te steunen. En er moet een versteviging worden gemaakt aan de zijkant van de wasmachine, voordat daar een zwaar blad op kan rusten. Wat er nu staat, staat op instorten. Als het goed is gaat G. daar deze week mee aan de slag. Als dat klaar is, kunnen de bladen geïnstalleerd worden. M. gaat voor dat kastje zelf laden maken. Nu staan er rieten manden in maar die zijn vrij klein. Er kunnen hele diepe laden in dat kastje en die ruimte kan ik goed gebruiken.

voorbeeld van de greepjes, ligt nu los op een plank dus niet allemaal gaan gillen dat het scheef is 😉

Het kastje is wat beschadigd en de zijkant is van grijs plaatmateriaal terwijl de rest van de keuken straks van hout is. In eerste instantie leek het een oplossing om er een andere plaat tegenaan te zetten maar omdat het flink wat beschadigingen bevat, is vervangen nog beter. Op de laden die M. gaat maken komen dezelfde greepjes als in de rest van de keuken.

Buiten dat installeerde M. zelf in een deel van de keuken andere lampen. Het gaat om de lampjes boven het aanrechtblad, onder de kastjes. Het systeem dat daar gebruikt werd, deed het niet meer. Dus kochten we iets anders. Het was nog een heel gedoe, want de elektriciteitsdraden moesten achter de keukenkasten worden gefrommeld maar het is gelukt met veel gevloek en getier.

Daarnaast gaat M. een kruidenkast voor mij maken. Ik heb nu een staande kruidenmolen én een bovenkast gevuld met kruiden. Telkens als ik iets uit de kast uithaal, valt de rest er ook uit omdat alles achter en op elkaar staat. Dat kan vast georganiseerder. Dus vroeg ik hem of hij een ouderwets kruidenrek wil maken, dat naast het gasfornuis op het aanrecht kan staan, tegen de muur aan. Er is genoeg resthout over dus dat hoeft niets extra te kosten.

Een knop ter vervanging van de afgebroken knop is wel gevonden maar kan helaas alleen per set worden besteld. Dat komt dan bij elkaar op €50 en dat is beetje jammer. Gedwongen worden vier knoppen te kopen omdat je er eentje nodig hebt, dat is niet echt vriendelijk van ETNA.

Het budget is €2500. Wat gaven we tot nu toe uit? Gaat het lukken voor die prijs?

Budget 2500
Nog te besteden 1467,55
Uitgegeven 1032,45
greepjes 193,75
hout voor aanrechtblad 612
verlichting 119,98
schroefjes 3,59
schroefjes 3,29
schroefjes 2,79
schuurmachine 97,05

Er moet nog het een en ander worden gekocht. Het hout voor de keukenfrontjes, het kastje, een afzuigkap, wat laderails, lak. G. heeft ook wat kosten gemaakt plus natuurlijk de uren die hij voor ons werkt. En de genoemde knoppen voor het gasfornuis.  Maar al met al denk ik dat we toch wel een heel eind komen. Gezien het feit dat M. nu veel zelf doet en mee klust, is er eigenlijk meer mogelijk dan we dachten. Op zich is het ook geen drama als we het budget overschrijden. Het wordt echt veel mooier dan ik had gehoopt en het kan straks weer heel wat jaartjes mee!

 

15 gedachten over “Klusupdate: de keuken

 1. Wat een mooi hout en mooie greepjes!
  Ik denk dat we hier niet weg komen met alleen renovatie. We hebben kastjes die aan de binnenkant gewoon slecht zijn. Ik denk dat we spijt krijgen als we tzt niet de keuken helemaal gaan vernieuwen. Voorlopig kan het gelukkig nog wel mee want ik zie nogal op tegen zo’n keukenvernieuwing. Ik heb nu glazen platen met decoratie op het aanrecht leggen op de plekken waar de beschadigingen zitten. Die glazen platen (snijplanken) is het mooie ook wel af. De vorige eigenaar had ze laten liggen. Bij Aldi of Lidl hebben ze ze deze week in het assortiment. Ga ik op deze manier voorlopig mijn aanrechtblad renoveren 🙂

  Geliked door 1 persoon

   1. Is t onbetaalbaar voor de normale prijs? Ik zou t gewoon kopen als ik er veel plezier van zou hebben, dan maar geen aanbieding.

    Like

   2. Ik heb al vaker gezocht naar die glasplaten, maar zie alleen van die doorzichtige en die wil ik niet. We hebben niet zoveel winkels hier en hier kan ik ze dus niet vinden. Anders had ik ze al. Winkelen in een andere stad doen we bijna nooit. Kost me teveel energie. En zoiets online kopen doe ik liever niet bij zoiets. Ik wil de afbeelding goed kunnen zien en niks terug hoeven sturen. Tja, energie he.

    Geliked door 1 persoon

 2. Knap van je man om het zelf te maken.
  Straks heb je weer een fijne en mooie werkplek.
  Ikzelf zat ook met kruidenpotjes (heel veel)
  Wij hadden een grote brede la over onder de kookplaat. We kochten bij Ikea een inleg voor kruiden. Die kunnen ook naast elkaar. Alles overzichtelijk in deze lade. Mijn eigen gedroogde kruiden staan in potjes op de afzuigkap (dat moet je wel willen)
  Succes verder.
  Groet Ien

  Geliked door 1 persoon

 3. gaaf om te zien dat jullie zo handig zijn met houtbewerking. ik kan me voorstellen dat je niet gaat ‘proberen’ of iets klopt in een duur stuk hout voor een aanrechtblad. zo zie je maar weer dat vakmanschap een klein budget kan verdubbelen 🙂

  mental note, moet nodig een cursus gaan volgen waar ik iets aan heb. haha

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een actie! Dat aanrechtblad ziet er erg mooi uit. De greepjes zijn mooi subtiel.
  Fijn dat je man dat allemaal zelf kan. Ga je voor en na foto’s plaatsen?
  Ik ben dol op dit soort veranderingen (bij anderen 😉 )

  Geliked door 1 persoon

 5. Vanuit hier kijk ik heel geinteresseerd naar het zelf maken v an een houten blad.
  Zagen (en verlijmen) snap ik. Schuren ook. Maar ik weet niet of ik ook voor lakken zou kiezen: is de kans op beschadigingen van (de lak van) je blad dan niet heel groot?
  Verder goede actie zo: budgetvriendelijk en Martinevriendelijk verbouwen. En het wordt heel precies wat jullie willen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Bij een houten blad zal je sowieso eens in de zoveel tijd de boel weer moeten schuren en lakken. Je kunt het ook in de olie zetten. Maar voordat het dan klaar is ben je wel even verder want dan heb je het over veel lagen en dan ook bijna maandelijks nog een laag erbij doen.
   Lakken was in ons geval het meest praktische.
   Ja de overlast is tot nu toe echt minimaal, dit is echt super fijn geregeld zo.

   Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s