katten

Het avontuur van Dibbes en de kunst van het buitensporig reageren

Hoewel ik altijd een zeer goed ontwikkeld gevoel voor drama heb gehad, ben ik ook kampioen relativeren en alles van twee kanten bekijken. Legt iemand mij een probleem voor of zoek ik zelf een oplossing voor iets, dan bekijk ik het tot in den treure. Maar gebeurt er iets onverwachts, dan stap ik over op het volgende zeer goed ontwikkelde onderdeel: ik schiet in de stress.

Sinds ik ME heb, neig ik naar het laatste. ME is in mijn ogen (en die van behandelaar Ashok Gupta) een ge-escaleerde stressthermometer, waarbij door het voortdurend slaan van alarm – ook als er niets aan de hand is – bepaalde processen in het lichaam spaak lopen. Stel je zelf maar voor in een vecht-of-vlucht-reactie: je ademhaling slaat op hol, je staat op scherp, grote kans dat je spijsvertering het even niet doet. Als je lichaam continu in zo’n staat verkeert, dan vallen er wel meer dingen uit.

Gelukkig heb ik in de loop der tijd wel geleerd (met hulp) hoe ik hiermee om kan gaan. Vooral van belang is dat ik het brein zo kalm mogelijk houd, dat ik kleine signalen leer herkennen die me erop wijzen dat ik overprikkeld raak en dat ik prikkels zeer gedoseerd tot me neem. Hoe meer in balans ik ben, hoe beter ik prikkels kan opvangen en weer laten afvloeien. Voor mij geen cooling down na het sporten maar een calming down na te veel prikkels.

Natuurlijk geldt dat voor veel mensen in meer of mindere mate. Alleen is het verschil dat ik mensen vaak hoor zeggen dat ze uitgeput zijn na een gebeurtenis maar ze kunnen de volgende dag wel weer aan het werk – weliswaar wat meer moe – en hun activiteiten rustig aan weer oppakken. Bij mij toeteren dingen wat langer na. En dat heeft tot gevolg dat ik soms dagen niets kan doen omdat het brein niet begrijpt dat de gebeurtenis al over is. Mijn brein is net zo’n sneeuwbol, alleen de sneeuw zakt niet maar blijft dwarrelen, nog uren en dagen nadat het schudden is gestopt. Mijn lijf houdt er dan gewoon even mee op. Dat geeft niet, het is zoals het is. Waarom ik het benoem is niet omdat ik zielig ben, maar omdat ik hoop mensen duidelijk te maken hoe het is om met ME te leven.

Hoe dat bij mij werkt maakte ik afgelopen week weer eens mee. Dibbes was zoek. Zoek als in weg, niet te vinden. Hij vertrok om half 5 in de middag en verdween even van de radar. Om half 6 krijgen de katten altijd eten en ik werd aangestaard door 6 verwachtingsvolle ogen, maar niet die van Dibbes. Dat was al vreemd. Want Dibbes is zeer op eten gesteld en een kat van de klok.

Om 7 uur was hij er nog niet. Dus deed ik een rondje straat, roepen, steeg door naar een andere straat, weer roepen. Niets. Toen moest ik terug. Het was het eind van de dag en de energie was al meer dan op. Man en kind gingen een uur later ook op zoek en deden een hele grote ronde. De wijk door, het park, naar de voetbalvelden. Ook niets.

Natuurlijk is het normaal dat een kat op stap gaat. Moos en Smoes blijven dagelijks uren weg. En zeker in het voorjaar is er meer hang naar avontuurtjes beleven. In zijn jonge jaren verdween Moos bovendien regelmatig in het voorjaar een of twee dagen. Dat hij gecastreerd is, deed daar niets aan af. Hij kwam dan uitgehongerd en intens tevreden weer terug en had zijn punt weer gemaakt. Weliswaar niet gescoord bij poezen maar blijkbaar toch zijn mannelijkheid bewezen.

kijk, dit is normaal voor Dibbes: onder een struik en naar binnen gluren

Maar Dibbes doet dat niet. Hij gaat regelmatig naar buiten maar komt eigenlijk nooit verder dan de voor- en achtertuin en de steeg. Getraumatiseerd als hij is door zijn verleden, is buiten vooral eng en onveilig. Hij zit meestal in de voortuin onder een struik te gluren naar de buitenwereld voorbij de heg of naar binnen naar ons. Dát is al heel spannend en na 5 minuten is het meestal genoeg voor hem. In de zomer gaat hij wel vaak na het eten met de anderen echt buiten spelen. Maar zijn eten overslaan, dat is ondenkbaar.

Dus schoot ik in de stress. Hij is dood/gewond/geschrokken en verdwaald! (alles tegelijk natuurlijk). Mijn geest is bijzonder creatief in het bedenken van de meest gruwelijke scenario’s. Ik vind bovendien de gedachte onverteerbaar dat een kat met zijn verleden de weg kwijt raakt en opnieuw zou moeten zwerven. Als hij gewond zou zijn, zou hij zich bovendien niet laten benaderen door mensen. Hij vertrouwt vrijwel niemand. Nou ja, mij wel na veel geduld van mijn kant en dus staat hij wellicht ook open voor een ander, maar dát bedenk ik dan in de agitatie niet.

Ik schoot in de stress en draaide door. Daar kon de man niet op tegen redeneren met zijn ‘hij komt wel weer terug’. Dibbes, mijn Dibbes! Ik heb hem net zo hard nodig als hij mij. Dat blijkt maar weer. Ik ging naar bed want ik kon op dat moment niets doen. Als hij de volgende dag er nog niet zou zijn zou ik Amivedi inschakelen en posters ophangen. Tot die tijd lag ik in bed en zag met verbazing wat er met mijn lijf gebeurde. Mijn hartslag was 130 per minuut, uren lang, gewoon terwijl ik lag. Na een paar uur kwam daar de ene zweetaanval na de andere bij en lag ik letterlijk te drijven in bed.

Om 01.52 uur sprong meneer op het bed. Dibbes! Enorm geagiteerd en met grote paniekogen. Snel naar beneden met hem en hem eten gegeven. Hem gecontroleerd op wonden maar ik mocht hem overal aanraken. De andere katten snuffelden aan hem en waren ook zeer geagiteerd, hij rook overduidelijk vreemd te zien aan hun reactie. Dus ik ook snuffelen maar hij rook voor mij gewoon naar Dibbes.

Nu kon ik slapen! Dus hop, naar boven met zijn allen. Maar slapen ho maar. Mijn hartslag was wel in een keer weer normaal en het zweten was ook over. Maar hoewel ik heel opgelucht was, begreep mijn brein niet dat het klaar en voorbij was, de stress. Dat begrijpt mijn brein, nu drie dagen later terwijl ik dit schrijf, nog steeds niet. Ik sta als het ware verkeerd afgesteld ;-).

Ik slaap nauwelijks, heb overal spierpijn en ben volledig uitgeput. Mijn brein blijft hangen in de reactie. Maar weet je, dat interesseert me niet echt meer.  Ik stap over op plan B en dat is dus ‘calming down’, nóg minder dan niets doen, wat meer ademhalingsoefeningen en mezelf vertroetelen, lange warme douches, veel rusten. Vroeger zou ik boos zijn geworden op mezelf. Nu is het zoals het is. Zo reageert mijn lijf en brein. En hoe beter ik me daar bij neerleg, des te sneller ik weer op een acceptabel activiteitenniveau zit.

Dibbes!Het belangrijkste is toch wel dat ons Dibbesbeertje weer terug is. Hij is nog erg schrikkerig en erg moe. Ik denk dat hij ergens opgesloten heeft gezeten. Of hij is ergens heel erg van geschrokken en durfde niet eerder te voorschijn te komen. Het maakt niet uit, hij is er weer! Dibbes!

18 gedachten over “Het avontuur van Dibbes en de kunst van het buitensporig reageren

 1. O jee… kan me voorstellen dat je enorm geschrokken was! Ik heb (noodgedwongen) binnenkatten en ben zo’n moederkloek die het doodeng zou vinden om mijn katten los te laten in de boze buitenwereld. Wat fijn dat je hem weer terug hebt!

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een avontuur. Snap je helemaal, met zo’n traumakat ben je eerder in de alarmmodus. Jammer he, dat ze niks kunnen vertellen. Kom maar lekker bij, met Dibbes, die nu ook weet dat jullie niet verdwijnen van de wereld.

  Geliked door 1 persoon

 3. Die Dibbes toch, gelukkig weer thuis in zijn eigen mandje (nou ja jullie bedje ) Ik kan me goed voorstellen wat een stress dat geeft als een kat niet thuiskomt. Wat heftig toch hoe je lichaam reageert, hopelijk knap je weer een beetje op.

  Geliked door 1 persoon

 4. Oei wat een stress en begrijpelijk ,ik zou ook op tilt slaan in zo’n situatie.Nu alle tijd nemen voor jezelf en Dibbes om alles even te laten bezinken en uit te rusten
  Gr Elisabeth

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat een goed en helder voorbeeld van hoe je lichaam werkt tijdens en na een stressvolle gebeurtenis ! En ook zo herkenbaar ! Vooral het maar niet kunnen terugschakelen terwijl je allang weet en ziet en ervaart dat de kust inmiddels veilig is . Daar blijf ik me over verwonderen. Volgens mij heb ik het , zo te lezen, wel iets minder heftig als jij, maar het principe is hetzelfde. En ik heb vaak na zo’n stressvol iets dat ik bv. een week later opeens een rare reactie krijg in de vorm van bepaalde symptomen . Blijkbaar is er dan toch weer iets ontregeld geraakt.

  Fijn dat Dibbes weer vrij snel opgedoken is en niet gewond was !!

  Geliked door 1 persoon

 6. Jeee, wat een emotioneel verhaal.
  Je hebt veel talent om te schrijven.
  Arme, arme jullie met z’n tweeën.

  Weet je, misschien een raar advies, maar zelf heb
  ik baat bij propoliscapsules.
  Vooral degene van Bee Health. (vanwege de hoge dosis propolis)
  (Heb geen banden met dit bedrijf)
  Zowel lichamelijk als psychisch helpen ze, snel de boel
  weer in balans te krijgen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Oh verschrikkelijk om te lezen :-((
  Ik herken het.

  Kun jij op die hersteldagen prikkels verdragen? Lezen? Tv? Internetten als afleiding? Of maakt dat het erger?
  Kun je prikkelloosheid verdragen als je je zo beroerd voelt?
  (Ikzelf ervaar dat soort dagen meestal als te lang, want echt rusten gaat meestal pas als ik “in goede doen” ben en dingen doen maakt het meestal alleen maar erger?)

  Sterkte! En kijk maar of je wilt antwoorden he, voel je vrij.

  Geliked door 1 persoon

  1. TV kijken naar stomme series gaat wel. Internetten als in surfen niet echt. Wel beetje mailen of blogs lezen en zo. Echt een boek lezen lukt niet, korte aandachtsspanne. Mijn hoofd vliegt van hot naar her en ik moet dan voortdurend impulsen om iets te doen onderdrukken.

   Like

 8. Fijn dat Dibbes weer terug is, ik kan me heel erg voorstellen dat je er erg door gestrest was. Wij hebben ook ooit uren gezocht naar onze kat, iemand had haar meegenomen ( wel met goede bedoelingen) en via Amivedi weer terug gevonden.

  Geliked door 1 persoon

 9. Oh, ik herken het zo ! Ik ben 14 jaar behoorlijk ziek geweest en de PEM’s duurden ongeveer een half jaar. Gelukkig gaat het sinds 2003 beter. Gisteren zijn de kinderen en kleinkinderen geweest van 12.30 uur tot 19.00 uur en ik ben nog wel moe, maar niet ziek ! En ik doe het komende week lekker rustig aan .Ik hoop zo, dat het beter wordt voor jou door de B12.
  Ik dacht, misschien is Dibbes wat zekerder van zichzelf geworden door jullie en durfde hij zowaar verder van huis weg.
  Groetjes Tineke

  Geliked door 1 persoon

 10. Ja, kat kwijt is inderdaad vreselijke stress en voor jou dus ook nog met hele grote effecten. Gelukkig weet je er beter weg mee als vroeger want het moet echt vreselijk lastig voor je zijn. Maar gelukkiig dat hij weer terug is. 🙂

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s