gedrag·gezondheid·PEM

Uur U

Na 13 dagen bed- en banklegerig zijn geweest door t vieren van de verjaardag van S., stond ik afgelopen vrijdag op met het gevoel dat de wederopstanding was gekomen. Zo vlak voor Pasen kwam dat natuurlijk mooi uit.

Na een PEM (post exertionele malaise) volgt meestal Uur U: het moment dat je voelt dat je ’t ergste hebt gehad en weer voorzichtig verder kunt gaan met wat je deed voor de terugslag. Ik zeg voorzichtig, want voor t zelfde geld heb je definitief weer wat rek en veerkracht ingeleverd. Daarom is t ook Uur U. Er hangt best veel van af. Niet zomaar als een dolle tekeer gaan, maar voorzichtig aftasten wat kan en wat lukt.

Geheel indachtig mijn koppige aard en vermogen 10 jaar ervaring met PEM volledig te negeren, stond ik op en dacht.
‘Krijg nou wat.
Schudden met die kont.
Wiebelen met die tenen.’

En jawel, in de verte hoorde ik de fanfare mijn favoriete liedje spelen:
‘We moeten wat doen, we gaan wat doen, we willen wat doen, we zullen wat doen, we moeten wat doen. En gaan zullen we!’

Zeg nou zelf, tegen zoveel vrolijkheid en daadkracht kan niemand weerstand bieden! Ik zeker niet want ik heb de ruggengraat van een weekdier. Zeker na bijna twee weken onafgebroken het plafond te hebben bestudeerd. Zouden jullie ook niet hebben hoor, dus niet zo snel oordelen.

Dus openbaarde ik aan de man het plan waar ik weken over had kunnen nadenken, omdat iets anders niet lukte zo plat liggend (nou vooruit, ik las ook deel 7 en 8 van de Zienerserie over Fitz en de Nar): ‘we gaan een andere tuinset kopen.’

Dát stuitte op weerstand. De bezwaren waren legio: kost geld, nergens voor nodig, we hebben een tuinset. Maar, die tuinset zit ruk. En dat weet de man ook. Van die keiharde bistrostoeltjes die na 5 minuten al in je zitvlees snijden, zodat je wil opstaan in plaats van gezellig tafelen en genieten van een zomerse avond maaltijd buiten. Maar dat bij het opstaan blijkt dat de zitting in je kont is geplakt. En nog uren een afdruk nalaat.

Erg hè. Over leed gesproken.

Bovendien was t paasweekend. En dat betekent korting. Veel korting voor al die zielige consumenten die niets beters weten te verzinnen dan tijdens Pasen hun geld stuk slaan met dingen die ze niet nodig hebben.

Alleen heb ik het natuurlijk wél nodig. En wel nu. Want ik wil comfort. Ik wil dat mijn billen zacht zitten. Ik wil de zomer comfortabel en zacht ingaan. Wat zeg ik, zachtheid is mijn nieuwe levensmotto, op alle gebieden. Dus voor die zon doorbreekt moeten we die tuinset halen.

Natuurlijk had ik wat voorwerk gedaan. ‘Die winkel. Dáár gaan we naartoe. Na de koffie. Drink even door.’ Tegen zoveel gedram en overtuigingskracht viel natuurlijk niets in te brengen. En dus gingen we.

Vele wonderen gebeurden er die dag. Bijvoorbeeld dat t lukte de aangeschafte tuinset plus 5 stoelen in de auto te proppen. En dat de zon doorbrak en we meteen buiten konden lunchen, nadat man en kind met veel gevloek en getier de poten aan de stoelen vastzetten. En dat ik me gedroeg alsof ik niet al 10 jaar ziek ben. Ik liep heen en weer en te gebaren en te doen alsof ik de Vrouw van 6 miljoen was. Ik was nog wel zo slim niet zelf te sjouwen of te schroeven. Mijn deelname aan het proppen van de tuinset in de auto bestond uit het roepen van dingen als ‘aan deze kant heb je nog 5 centimeter’. Ook heel waardevol natuurlijk.

Gelukkig stond die set uitgeklapt en klaar toen de Grote Instorting begon. Kon ik lekker genieten van mijn nieuwe set. Met zachte billen. Heerlijk. Alleen moest ik de dag erop wel in bed blijven liggen. Omdat mijn lijf in de fik stond en er schijnbaar een vrachtwagen over me heen is gereden toen ik even niet zo alert was. Ach ja, weet ik nu weer dat Uur U héél belangrijk is. Dus ga ik me vanaf nu gedragen. Echt. Beloofd.

33 gedachten over “Uur U

 1. Nou ja, je kunt nu in ieder geval zacht instorten, op een tuinstoel. Toen ik begon met lezen dacht ik eerst: hoe verzin je het? Je weet toch hoe krankzinnig druk het is met Pasen in die winkels? Maar tegelijkertijd dacht ik ook: ja, maar wanneer moet het dan? Jij bent er natuurlijk nooit van verzekerd dat het volgende week ook nog helemaal superduper gaat. Ik denk dat ik uiteindelijk precies hetzelfde zou doen, ook al weet je nog zo goed hoe het moet of niet moet.
  Ik ga duimen, voor een prachtig voorjaar en zomer!

  Geliked door 1 persoon

 2. Nou Martine, ik begrijp best dat je dit hebt gedaan! Ook al moet je weer flink inleveren. In ieder geval heb je je tuinset! En als het weer wat beter gaat kun je in het zonnetje ervan genieten!
  Eerst dacht ik ook hoe verzin je het in de drukte, maar 10 uur in de ochtend kan nog best. Ik dacht eerst dat je 2e paasdag was geweest! Heerlijk voor je dat je het in huis hebt gehaald!
  Liefs
  Carola

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een prachtig blogje en al moet je nu even terug die dag pakken ze je niet meer af!
  Mannen stribbelen altijd even tegen maar dat went…vorig jaar maakte ik mijn man om 8 uur op zondag wakker om “even”een tuinset te kopen nadat ik liefdevol (kuch)koffie had gezet natuurlijk.

  Geliked door 1 persoon

 4. Jammer, verkeerde inschatting. Een leermomenten zoals ze dat noemen. Maar je hebt het binnen en bent iig klaar voor de zon. Die leermomenten werken bij mij ook niet. Trap er ook steeds weer in. Ben dan niet lamlendig maar loop heel snel blessures op en dan zijn de poppen ook weer aan het dansen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Zit hier met een glimlach jouw wederopstandingslog te lezen. Dat is nog eens een mooie Pasen. Wederopstanding, nieuwe, lekker zittende tuinset (ook nieuwe kussen??) en het gaat mooier weer worden, dus veel opties om van de tuinset te genieten. Ole!

  Geliked door 1 persoon

 6. Ach, zo herkenbaar ( en menselijk denk ik) ! En het gekke is dat je soms ook ineens best wel even véél kunt doen , op een goede ochtend . Daar sta ik na jaren nog altijd van te kijken, zo van: ‘huh , hoe doet m’n lijf dit? ” En dan , als je tot stilstand komt, spoelt de golf over je heen en loopt de ballon leeg.
  Maar die tuinset klinkt als een héél goed idee. Ik heb een vrij klein balkon maar toch heb ik een paar jaar geleden geinvesteerd in twee ruime, houten stoelen met heerlijk dikke kussens erin . En geniet iedere lente en zomer van de luxe van goed buiten zitten. Ik hoop dat je herstel door gaat zetten de komende tijd , met behulp van verstandig bed- en bank beleid 😉

  Geliked door 1 persoon

 7. Humor! En een zelfportet van mijn eerste ME periode. Het is niet anders en soms levert zo’ n aktie goed resultaat, waar je in neerstortende tijden nog plezier van hebt!

  Geliked door 1 persoon

 8. Herkenbaar.. Wat heb je het leuk omschreven, En die tuinset heb je toch mooi binnen, waardoor je nu in ieder geval ook eens buiten de hemel kan bestuderen in plaats van binnen naar het plafond staren en dat kan echt een verbetering zijn.

  Ik heb het zelf deze week ook weer mogen ervaren, het is pas twee weken na mijn grote buikoperatie maar ik dacht wel even mn boodschappen een kwartier te kunnen tillen, de dag ervoor ging het tenslotte vijf minuten goed. Dat heb ik mogen bekopen met 3 dagen plat liggen. En zo gaat dan wel vaker als je chronisch ziek bent 😉

  Geliked door 1 persoon

 9. Je schrijft kostelijk en amusant over iets vreselijks 🙂

  Heb ik weer een “benieuwd hoe jij dat hebt” vraag, voor als jepuf hebt om te antwoorden, anders negeer je m gewoon: kun jij mediteren als je op bed ligt met een terugslag? Lukt dat soms, altijd of nooit?

  Liefs

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee, tijdens een terugslag mediteren kijkt vrijwel niet. Mediteren sowieso nu niet. Wat dan wel lukt en dan ook echt effect heeft voor mij zijn ademhalingsoefeningen. Ik gebruik daarvoor de app paced breathing.

   Geliked door 1 persoon

   1. Oef, als mediteren niet lukt, dat is voor mij echt hel, dan kun je feitelijk niets en is er te weinig energie voor focus he? Dan kun je alleen maar wachten tot het voorbij gaat? Tenminste zo ervaar ik dat dan.
    Wonderlijk dat ademhalingsoefeningen dan wel lukt!

    Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s