behandeling·Eten·gezondheid

Behandeling ME: Orthomoleculaire therapie (2)

Zoals jullie weten ben ik onder behandeling bij een orthomoleculair therapeut. Al dekt die naam bij lange niet de lading van wat zij allemaal doet. Ze is ook (natuur)diëtist, geschoold in fytotherapie, Ayurveda en de Chinese voedingsleer. Én ze heeft verstand van ME, dat ook.

Eerst hielp ze mij op weg met de heftige darmproblemen die ik had. Die zijn nu zo goed als weg. Ik ervaar – zo lang ik me aan de voedingsvoorschriften houd – geen klachten meer en ben nu hard op weg om met voeding en supplementen mijn darmen te laten herstellen van de dysbiose die er heerst.

We zijn nu doorgegaan met mijn tweede hulpvraag: kunnen we wat doen aan mijn energiehuishouding? Ze adviseerde bloedonderzoek – om te kijken of er tekorten zijn – , ik vulde een vragenlijst in over glyconutriënten (essentiële suikers) én ze adviseerde om mijn amalgaamvullingen te laten verwijderen. Hoe staat het er nu mee?

Bloedonderzoek – Ik had even een terugslag de afgelopen weken maar vorige week deed alles het weer redelijk en mijn hoofd zat ook vast op mijn romp, dus toog ik op mijn magische scooter richting ziekenhuis. Prikken zelf was nog even een uitdaging: sommige zaken die getest moeten worden, bleken niet aanvinkbaar in het systeem. Of toch wel maar werden pas gevonden na overleg met collega’s. Ik waardeerde het enorm dat de prikmevrouw in kwestie zoveel moeite deed want de huisarts had vooraf gewaarschuwd dat ze hoogstwaarschijnlijk moeilijk zouden gaan doen, gezien de aangevraagde onderzoeken.

Het prikken zelf ging niet makkelijk want mijn bloed stroomde niet. Er kwam bijna niets uit. Terwijl er 8 buisjes bloed nodig waren. Afijn, lek geprikt en vól blauwe plekken maar met 8 redelijk gevulde buisjes als resultaat mocht ik vertrekken. De uitslag kan nog wel even op zich laten wachten. 

Amalgaam – het laten vervangen van de vullingen staat nog even in de kast. Ik heb besloten dat ik daar eerst nog eens met de diëtist over wil praten. De redenen om het te doen klinken mij heus zinvol in de oren. Alleen ik hoor van geen enkele ME-patiënt dat ze ervan is opgeknapt. Is het de investering (in energie maar toch ook wel in geld) dan wel waard, vraag ik me af. Ik wil graag van haar horen wat haar ervaringen zijn met specifiek ME-patiënten op dit vlak.

Als ik het laat doen, dan pas in het voorjaar en niet deze winter. In de winter ben ik altijd al minder, en het laten vervangen zal in etappes gaan gebeuren en best veel tijd en energie in beslag gaan nemen. Dat doe ik liever op een moment in het jaar dat ik me iets beter voel.

Glyconutrienten – ik vulde een lange lijst in met een overzicht van specifieke voedingsmiddelen. At ik deze voeding, hoe vaak en in welke hoeveelheden? Zo kon zij bepalen of ik bepaalde essentiële suikers te weinig of helemaal niet binnen krijg. Die suikers zijn essentieel omdat het lichaam die niet zelf kan aanmaken. Je haalt ze uit voeding, specifiek uit groenten en fruit. 

Als je darmen uit balans zijn, is je lichaam ook minder in staat om deze suikers aan te maken of goed om te zetten. Maar ze zijn wel van levensbelang voor bijvoorbeeld je energieproductie, het goed laten verlopen van al je lichaamsprocessen en voor je darmflora en afweersysteem.

Na analyse van de ingevulde lijst kreeg ik het bemoedigende antwoord dat ik het best goed deed (ik eet natuurlijk al heel veel groenten en fruit) maar dat er hier en daar wel wat aanpassingen nodig zijn, op basis van de (energie)klachten die ik heb en wat ik heb aangegeven wel of niet te eten.

Zo is de lijst van dingen die ik moet eten weer iets groter geworden. En inmiddels best onoverzichtelijk voor mij. Want denk aan dingen als: alle dagen 3 eetlepels van dit, dagelijks een half theelepeltjes van dat en drie keer per week 3 opscheplepels van zus en zo.

Gewoon noteren en op de koelkast hangen werkt niet voor mij. Dus heb ik alle eetmomenten in een week in een schema gegooid. Dat zijn 3 maaltijden en 3 tussendoortjes per dag. En vervolgens genoteerd wat ik wanneer moet eten. Dat is belangrijk want sommige dingen mag ik niet met elkaar combineren omdat ik nog steeds moeite heb met verteren.

Natuurlijk draaide mijn brein daar iets van door maar daar was ik al op bedacht dus ik heb geprobeerd het rustig en relaxt aan te pakken. Ook heb ik me voorgenomen één dag in de week gewoon een maaltijd te eten waar ik trek in heb, zonder rekening te houden met die enorme stapels voedingsvoorschriften (met uitzondering van gluten natuurlijk, dat risico durf ik (nog) niet te nemen).

Want het doet best wel iets met mij. Ik ben heel gemotiveerd en altijd al geïnteresseerd geweest in gezond eten. Alleen liet ik me vaak bij het bereiden van eten toch leiden door mijn trek. En daar maakte ik dan vervolgens iets lekkers en gezonds van. Maar ‘lekker’ stond hier wel voorop.

Nu is het omgedraaid. Ik eet alle dagen iets omdat dit moet volgens het eetschema en probeer er nog iets lekkers van te maken. Veel kooktechnieken die ik lekker vind (wokken, grillen) mogen niet meer. Het vereist dus andere manieren van eten bereiden (koken/stoven/stomen), wennen aan andere smaken en vaak ook wennen aan een ander mondgevoel. Tel daarbij op dat ik over een deel van mijn warme maaltijden lijnzaad, hennepzaad, zeewiervlokken, lijnzaad- en hennepolie moet gooien en dan is het niet raar dat je piept dat ‘alles hetzelfde smaakt.’

Natuurlijk weegt dit niet op tegen de goede resultaten die ik tot nu toe bereikte. Maar dat wil niet zeggen dat het me koud laat. Eten en eten bereiden was altijd mijn grootste hobby en nu zit er een bepaalde druk achter waar ik soms best moeite mee heb. Veel dingen waar ik dol op ben, mogen niet meer. En eten waar ik al jaren met een grote boog omheen loop, moet ik ineens in grote hoeveelheden naar binnen werken.

Buiten de voedingsadviezen heb ik ook weer wat extra supplementen voorgeschreven gekregen. Met andere supplementen mocht ik gelukkig stoppen omdat daarvan het doel is bereikt. Ze geeft me bij de adviezen altijd de keus want vaak is het goed mogelijk om iets uit voeding te halen. Zo kies ik ervoor om 3 keer per week een koude aardappelsalade te eten – koude aardappelen bevatten resistent zetmeel en zijn prebiotisch, goed voor de darmen!- in plaats van 1 keer per dag een sachet met hetzelfde maar dan voor €1 per keer. Zo probeer ik de (enorm oplopende) kosten wat te matigen.

Dat kan niet altijd natuurlijk. Sommige voor mij nu noodzakelijke bacteriën of vitamines heb ik nu in grotere hoeveelheden nodig en vallen niet met voeding op te lossen. Zo ben ik sinds gisteren begonnen met een supplement van een medicinale paddenstoel waarvan de lijst met positieve bijwerkingen indrukwekkend is. Het werkt specifiek op het energie- en immuunsysteem, is ontgiftend, doet het uithoudingsvermogen vergroten, is inzetbaar bij auto-immuunziekten en zo kan ik nog wel even doorgaan. En het is duur. Wat me niet uitmaakt als het werkt. Dus ga ik dat twee maanden proberen.

Veel van wat ik probeer, werkt niet. Maar soms werkt iets wél, zoals de B12 injecties of de magnesium malaat waar ik twee maanden geleden mee begon en die ervoor zorgt dat ik met veel minder pijn opsta in de ochtend.

Dus ga ik door. Al etend en kokend en pillen slikkend. Ik geef deze behandeling nog een jaar. Ik heb al veel bereikt met haar en denk dat wat we nu proberen – mijn energie opkrikken – moeilijker is. Maar ben ik er najaar 2019 nog hetzelfde aan toe als nu qua energie, dan gooi ik de handdoek in de ring en stop ik ermee.

Dat klinkt wat somber en zo bedoel ik dat niet. Het is meer dat ik wil zeggen dat niet alles werkt en dat eeuwig doorgaan met een behandeling geen zin heeft. Ik denk dat dit traject wel veel tijd kost en die tijd wil ik het geven. Een jaar is vast genoeg om daar een goede indruk van te krijgen.

Veel mensen begrijpen niet dat ik dit doe. “Gewoon gezond eten, niet al te gek doen dan krijg je alles binnen”. Ik hoor het ze denken. Ook staan sommigen heel afwijzend tegenover supplementen slikken omdat ze menen dat we alles uit de voeding kunnen halen.  Ben je gezond dan gooi je er af en toe in de wintermaanden misschien eens een multivitamine in maar meer ook niet. Vaak lezen we ook in de media artikelen van artsen die vertellen dat bijslikken helemaal niet nodig is. Gewoon gezond eten en klaar.

Maar wat voor de één werkt, werkt niet voor de ander. Bovendien, wat is gezond? Daar kun je ook eindeloos over praten. Veel mensen slikken  – als ze supplementen slikken – maar wat in het wilde weg met dus wisselend effect. 

Het slikken wat ik nu doe is heel gericht, gebaseerd op een uitgebreide anamnese en op basis van onderzoek (darmen, bloed). Ze kan zo precies zien hoe het ervoor staat en combineert de uitslagen met de klachten die ik heb. Ze ziet een patroon. Een patroon dat ik als leek niet kan zien of interpreteren.

Huisartsen kijken vaak alleen naar uitslagen.  ‘U voelt zich uitgeput maar uw vitamine D waarde is normaal. Misschien last van stress? Doei!‘ Een orthomoleculair therapeut kijkt niet alleen naar de hoogte van de waarden van die ene vitamine maar ook hoe dat zich verhoudt tot andere bloedwaarden. Bovendien houdt ze er rekening mee dat waarden die wellicht nog net binnen acceptabele marges vallen, bij een chronisch ziek persoon meer negatieve impact hebben dan dezelfde waarden bij een gezond mens.

Dit soort behandelaars ziet mij als een puzzel en ik reik de stukjes graag aan. Omdat ik ervan leer en kleine stapjes de goede kant uit maak. Hoe klein ook, elke stap vooruit is welkom.

28 gedachten over “Behandeling ME: Orthomoleculaire therapie (2)

  1. Dat is altijd moeilijk. Voor het herstel van de darmen staat er ongeveer een jaar. Kan langer, kan korter.
   Wat de energie betreft weet zij het ook niet. Iedereen reageert anders
   Wat slikken betreft van supplementen houden we aan dat als ik na 2 maanden niets merk, ik er mee stop.

   Like

 1. Oh, had ik maar jouw methodische en optimistische kijk op dit soort behandeltrajecten ! Echt bewonderenswaardig hoe jij steeds zo helder je weg vindt ( lijkt te vinden) binnen dieetrestricties en supplementenregimes. Ik raak ten eerste snel overweldigd als ik te veel dingen moet veranderen /aanpassen , en daarnaast vind ik het dus in toenemende mate moeilijk om gemotiveerd te blijven.
  Al helpt het wel enorm als je merkbaar vooruit gaat of minder last hebt van een bepaalde klacht, zoals jij aangeeft. Wat goed om te lezen!
  Ik vind het overigens niet zo makkelijk om te beoordelen of een bepaald supplement iets positiefs doet. Soms heb ik een paar goede dagen en dan geef ik het nieuwe supplement het voordeel van de twijfel , maar meestal ( of eigenlijk altijd, tot nu toe) zet de verbetering niet door en blijf ik gewoon met de ‘normale’ grilligheid op en neer gaan qua symptomen en energie.
  O ja, en dan ben ik ook nog behept met een kritische, of zelfs sceptische houding als het aankomt op de waarde van allerhande metingen en meetmethodes . Ook niet bevorderlijk voor de motivatie, haha. M’n orthomoleculair therapeut houdt hier al rekening mee en weet dat ze steeds met goede argumentatie en documentatie moet komen om mij te winnen voor een bepaalde behandelinsteek.

  Heel veel succes komend jaar , en ik blijf je ervaringen graag volgen !

  Like

  1. Ik ben ook telkens overweldigd hoor. En mijn valkuil is dat ik als een blinde stier afgaloppeer op wat ik niet ken. En dat is niet bevorderlijk voor de gezondheid 😂
   Bovendien schrijf ik er pas over als het me duidelijk is he.
   Had je me vorige week moeten zien, toen was ik totaal ontmoedigd door alle nieuwe adviezen en informatie die ik van haar kreeg.😊
   Dus probeer ik het wel wat relaxter aan te pakken.
   Ik heb met haar afgesproken dat ik supplementen 2 maanden probeer. Doet het niets dan stop ik. Soms is t moeilijk te zien wat iets doet omdat ik meerdere dingen tegelijk slik.
   Maar t positieve effect stimuleert inderdaad. Veel supplementen die ik slikte, slik ik nu niet meer. Niet meer nodig volgens haar omdat sommige klachten zijn verdwenen, dan hebben de supplementen me op weg geholpen en moet goede specifieke voeding de rest doen.
   Nu slik ik dus weer andere supplementen.
   Qua meetmethode ben ik ook kritisch. Ik geloof alleen in bloed- urine- en poeponderzoek. Maar niet in bioresonantie of iets dergelijks, dat is mij persoonlijk te vaag.

   Geliked door 1 persoon

   1. Goed dat je het nu wat relaxter aanpakt; dat is sowieso gezond(er) voor je stresssysteem.
    Ik ben ent als jij kritisch op bioresonantie-technieken. Er komt altijd zóveel afwijkends uit, en soms ook best met vergaande gevolgen voor behandeling, dus dan moet ik wel heel veel vertrouwen hebben in dat zowel de theorie erachter als de techniek van het meten zelf betrouwbaar zijn, en dat heb ik niet.
    Wat bloedonderzoek betreft; ik ben ook niet overtuigd van de waarde van Levend Bloed Analyse of IGg/IGg4 testen. Er is eigenlijk geen goed bewijs dat de aanwezigheid van ( veel) antilichaampjes een indicatie zijn van een bepaalde voedselovergevoeligheid . ( Ik leerde veel van oa. Anna L Laforeston , wetenschapper en ervaringsdeskundige waar het voedselovergevoeligheden betreft :https://foodconnections.org/2014/04/23/definitions-matter-is-it-food-intolerance-or-are-you-just-getting-older/ )

    Like

   2. Snap ik. Zo denk ik er ook over. Daarom wilde ik gewoon poeponderzoek Dat zie je heel gericht wat niet (goed) verteerd wordt en kun je kijkend naar de klachten tot een aanpak komen.
    Want voedselintoleranties zeggen ook niet alles. Er ligt een probleem aan ten grondslag dat maakt dat je intolerant wordt.

    Geliked door 1 persoon

 2. Het is een zware reis met onbekende uitkomst, maar wel interessant. Je leert veel over voeding, supplementen en je eigen lijf. Ik volg je, maar laat het geen obsessie worden, die valkuil ken ik ook.

  Geliked door 1 persoon

 3. Je moet echt over alles nadenken, altijd puzzelen, met alles, terwijl een ander vaak ondoordacht maar wat doet…en daar dan ook nog eens geen last van heeft. En natuurlijk probeer je van alles, als het werkt is dat zo fijn, want dat kan je grenzen weer verleggen op een positieve manier. Mensen hebben altijd zo snel een oordeel, begrijpen het echt niet, de situatie waarin je je bevindt…
  Terwijl ik 18 uur per dag sliep (in 2008) en allemaal onderzoeken had in het ziekenhuis bij de internist, verklaarden zij mij als “u bent gezond” ….”medisch is er niets gevonden”….
  Dus moet je je eigen weg zoeken, ik ook. Het is vaak een lastige, moeilijke, dure…
  Maar ik hoop dat het jou weer wat oplevert, dat gun ik je zo!

  Geliked door 1 persoon

 4. Voor resistent zetmeel kun je ook aardappelzetmeel oplossen in koud water en opdrinken. Desnoods kies je de bio variant (als die bestaat). Voordelige en makkelijke oplossing.

  Geliked door 1 persoon

  1. Bedankt voor de tip! Nee, dat werkt helaas niet bij mij, dat heb ik in het verleden wel eens geprobeerd. In de zin van dat ik daar heel heftig op reageer. Daarom wil ik die zakjes die zij voorschreef ook niet proberen. Dan liever 3 x per week aardappelsalade ;-). Nou begreep ik dat hoe slechter je darmen zijn, hoe slechter je op die sachets of aardappelzetmeel reageert. Kwestie van langzaam opbouwen. Maar de aardappelsalade vind ik prima. Wat via voeding kan, doe ik ook liever via voeding.

   Like

   1. Ja dan begrijp ik dat je voor salade kiest. Nog veel smakelijker ook. 😀 Enne in die dure zakjes zit ws ook gewoon aardappelzetmeel.. 😉

    Geliked door 1 persoon

 5. Ik snap heel goed dat je dit een kans wil geven. Fijn dat je een deskundige hebt om je te begeleiden. Maar best wel moeilijk om toe te passen en vol te houden lijkt mij. Respect!

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Martine,

  Ik volg je reis bij deze therapeute ook met veel interesse.
  Eerder schreef je als ik het goed heb dat je vet niet zo goed blijkt te verteren en daarom de koolhydraten en eiwitten scheidt. Een herkenbare regel voor mij, aangezien ik vet ook niet goed verteer. Ik vraag me eigenlijk af of je nog meer specifieke dingen doet om de vetvertering te verbeteren? Ik vind het namelijk best lastig om hier verbetering in aan te brengen. Ik heb ooit eens specifieke enzymen van de apotheek voorgeschreven gekregen, maar vond het niet prettig om die continue te blijven slikken.

  Heel veel succes met het uitvoeren van alle eetaanpassingen. Een hele klus, zeker als je zo laag in je energie zit.

  Groetjes,
  Alice

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik verteer zowel koolhydraten als vet als eiwitten niet goed. Ik slik specifiek similase bij de maaltijd om me wat te helpen met de vertering. En verder alles licht verteerbaar bereiden, dus niet veel bakken, weinig vet en zo.
   Ik merk nu na 4 maanden dat het met de vertering al wel veel beter gaat. Als ik wel eens smokkel heb ik niet direct last. Dat is al vooruitgang!

   Like

   1. Dankjewel voor je reactie Martine! Ik heb de similase net opgezocht en zag dat ze ook een variant voor vet alleen hebben. Enige minpuntje i.v.m. intolerantie is dat er wat soya in zit, maar wellicht is die hoeveelheid te verwaarlozen. Nogmaals bedankt voor deze tip en heel veel succes met het vervolg van je traject!
    Groetjes,
    Alice

    Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Martine. Wat een waslijst! Knap dat je daar wijs uit kunt worden en het ook volhoud. Ik lees vaker dat je allerlei voedingssupplementen gebruikt. Ik weet dat die nogal prijzig kunnen zijn. Ik kom regelmatig in Duitsland en het valt mij op dat dit soort preparaten daar vaak veel voordeliger zijn. Ik weet niet of ze jouw specifieke producten daar ook hebben. Mocht het zo zijn en het ook goedkoper zijn, dan wil ik het met alle liefde voor je meenemen! Toevallig gaan we morgen weer (ik koop veel voeding daar die lactose en tarwevrij is). Laat maar weten of ik je kan helpen als je dat zou willen.

  Geliked door 1 persoon

 8. En ik maar denken dat het voor mij lastig koken is. Daar gaat veel enegie in zitten. Maar hopelijk werkt het. Ik vind koken ook vaak niet meer leuk omdat ik zo weinig eetlust meer over heb en vaak misselijk ben door de overgang.
  Ik krijg daar nu supplementen voor en voor nog zo het eea aan reparaties aan mijn lijf.
  Binnenkort ga ik naar een osteopaat. Hopelijk kan hij ook iets voor me betekenen. Dus drie behandelingen afgesproken en evaluatie of het zin heeft om door te gaan. Ik merk dat ik heel slecht tegen prikkels kan. Ik ben nu veel minder online. Ik ben weer meer gaan lezen, heb mijn breiwerk weer opgepakt, wil vaker met kleurpotloden ‘kleuren voor volwassenen’.
  Ik heb de afgelopen maanden fysio gehad maar ik merk dat ik er bijna niet van herstel. Ik heb zoveel napijn en dat kost me teveel energie. Binnenkort ga ik waarschijnlijk naar een collega fysiotherapeut die iets anders werkt en bij haar kan mijn lijf het beter aan.

  Geliked door 1 persoon

 9. Interessant
  Dat is tenminste iemand die out of the box denkt daar heb je wat aan
  Wij zijn hartstikke gezond maar toch slik ik mijn hele leven vitaminen en voedingssupplementen
  Dat begon al als klein kind met iedere ochtend een lepel levertraan (jakkes!)
  Nu slik ik ze hoofdzakelijk omdat er schijnbaar niet veel vitaminen enz zitten in de dagelijkse groenten, doordat alles zo doorgefokt is of geen zonlicht meer krijgt
  Nou ga ik wel eens naar de biologische handel maar vaak vind ik het er maar zielig uitzien.
  Hoop voor jou dat het allemaal de moeite waard blijkt
  Het is ieder geval weer goed te volgen allemaal
  groetjes tilleke

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s