gezondheid

Eerste stap gezet

Gisteren heb ik eindelijk de knoop doorgehakt en gebeld naar de tandartspraktijk waar ik mijn amalgaamvullingen ga laten verwijderen, op advies van mijn orthomoleculair therapeut. Ik zag er wat tegenop om te bellen want eigenlijk heeft de praktijk een patiëntenstop. Dus ik moest me naar binnen kletsen, althans dat idee had ik.

Niets was minder waar, ik belde, legde uit dat ik werd doorgestuurd en ik kreeg te horen dat ik voorrang krijg bij het inplannen van een afspraak. Fijn! Zoveel haast heb ik echter niet, ik heb in overleg besloten te wachten tot het voorjaar omdat ik me dan meestal wat beter voel en de belasting van een paar keer een behandeling ondergaan hopelijk iets beter aankan. 19 april is de afspraak. Röntgenfoto’s had ik al opgevraagd bij mijn eigen tandarts, dus die stuur ik binnenkort door naar deze praktijk.


 Naast kwik bevatten amalgaamvullingen ook tin en zilver en soms zink en/of koper. Deze metalen kunnen de toxische belasting van het lichaam verder verhogen en de toxiciteit van kwik versterken. Hierdoor kunnen amalgaamvullingen in het gebit een grote negatieve invloed op de gezondheid uitoefenen.

Mijn eigen tandartspraktijk vervangt ook amalgaamvullingen als ik daar om vraag maar heeft hiervoor geen veiligheidsprotocol en vindt dat ook allemaal maar onzin. De praktijk waar ik straks naar toe ga, heeft dat wel en werkt samen met mijn therapeut om voor, tijdens en na het traject te ontgiften. Ik ben heel benieuwd. Mocht het verder geen gezondheidseffect opleveren ( ik hoop natuurlijk van wel) dan zijn in ieder geval die vullingen veilig vervangen.

Eén van de onderdelen van het orthomoleculair traject dat ik volg is het ontgiften van mijn lichaam. Uit onderzoek bleek dat mijn alvleesklier en lever hun werk niet goed doen. Dat kan veel klachten als darmproblemen, voedselovergevoeligheden en chronische vermoeidheid verklaren. Met supplementen en een aangepast dieet heb ik al zeker één en ander bereikt (geen darmproblemen meer). Dit is een volgende stap.

Ik heb gemerkt dat het hele amalgaamverhaal fervente voor- en tegenstanders kent. Opvallend vind ik dat voorstanders gewoon uitgebreid ingaan op het mogelijke gevaar van de vullingen zelf en tegenstanders, zoals de vereniging tegen kwakzalverij, niet verder komen dan erg op de man spelen en tandartsen belachelijk maken die voor vervanging zijn en hier aan mee werken.

Als er vroeger in het ziekenhuis een kwikthermometer kapot ging, werd de hele afdeling hermetisch gesloten en schoongemaakt door een speciaal schoonmaakteam. De assistente van mijn eigen tandarts vertelde een soortgelijk verhaal, dat dit ook nog tijdens haar opleiding en in de beginjaren dat ze werkte gebeurde, dat er bijkans paniek uitbrak als er kwik vrijkwam. Uitgeboord amalgaam moet tegenwoordig worden afgevoerd als zwaar chemisch afval. Maar in de amalgaamvullingen in de mond ziet ze geen kwaad. Bijzonder.

Natuurlijk weet ik niet of ik er positieve effecten van ga merken. Maar het feit dat amalgaamvullingen continu bij contact met voedsel of hete dranken een kleine hoeveelheid kwik en andere zware metalen afgeven, stemt me niet heel vrolijk. Kwik kan een enorme belasting vormen voor het zenuwstelsel en de organen. Dat is natuurlijk sowieso al een zwak punt bij ME.

We krijgen niet alleen kwik in ons lijf via vullingen maar ook via vaccins, voeding (vis) en glucose-fructosestroop. Nu eet ik al tijden niets meer waar dat laatste in zit maar er zijn veel jaren geweest dat ik het wel dagelijks naar binnenkreeg, gezien het feit dat het aan het merendeel van de bewerkte voeding wordt toegevoegd en ik toen nog niet zo bezig was met gezonde pure voeding.


Of en de mate waarin schadelijke effecten van een belasting met kwik optreden zijn afhankelijk van o.a. het aantal amalgaamvullingen, belasting met andere toxines, de constitutie, genetische opmaak, algehele conditie en de ontgiftingscapaciteit van de darmen, lever en nieren van een persoon.

Al met al kan ik wel stellen dat gezien mijn klachten en mijn ziektegeschiedenis het niet vreemd zou zijn als ik meer dan een gezond persoon last zou kunnen hebben van de effecten van amalgaam. Mijn ontgiftingscapaciteit is gezien de geschiedenis van darmproblemen slecht en het lijkt me zinnig om niet alleen zo zuiver mogelijk te eten maar ook een situatie te beëindigen waarin ik mogelijk last heb van een jarenlange opeenstapeling van zware metalen.

Gebruikte citaten zijn afkomstig van de website van natuurdietisten:

15 gedachten over “Eerste stap gezet

  1. Wat zou het fijn zijn als dit gaat helpen! Ik heb zelf nooit stil gestaan bij het vervangen van amalgaan vullingen, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen als ik dit zo lees. Veel succes!
    groetjes, Sacha

    Geliked door 1 persoon

  2. Eerste stap gezet! Ben benieuwd wanneer je de eerste resultaten gaat merken. Zal wel even duren voordat al die troep uit je lijf is. Ben zelf ook even gaan kijken in mijn eigen mond, maar ik heb er geen eentje. Gelukkig….
    Dat de voorstanders heel veel zinnige argumenten hebben en de tegenstanders tandartsen belachelijk maken, zegt voor mij genoeg!

    Fijne dag!

    Groetjes Carla

    Geliked door 1 persoon

  3. Dat is al een grote stap, dat je de beslissing genomen hebt. Een hele dappere ook ? Heb je er veel ? Ik had er behoorlijk wat die in de loop der jaren 1 voor 1 vervangen zijn. In jouw situatie zou ik vooraf ook informeren naar het standaard etsmiddel wat gebruikt wordt bij de ‘witte’ vullingen. Dit is ook iets waar veel mensen niet tegen kunnen. Bij mij staat in min dossier aangegeven dat het niet gebruikt mag worden.

    Geliked door 1 persoon

  4. Ik hoop,dat je verbetering gaat merken. Zelf voelde ik niet veel na het verwijderen. Maar het idee,dat er geen oude grote vullingen meer zitten, vind ik prettig

    Geliked door 1 persoon

  5. Alvast heel veel succes gewenst met deze stap; hopelijk ben jij één van die mensen die wel degelijk profijt heeft van het verwijderen van de oude vullingen ! En de aanpak klinkt goed .

    Voor wat betreft die vereniging tegen kwakzalverij; die zijn echt niet serieus te nemen aangezien ze vooringenomen en zonder gevoel voor nuance hun onderwerpen benaderen en alles wat maar enigzins afwijkt van de ‘hoofdlijn’ over één kam scheren.
    Ik ben zelf behoorlijk kritisch, en zelfs sceptisch, te noemen als het gaat om medische zaken, regeulier en alternatief maar in eerste instantie probeer ik bij alles open te zijn en nieuwsgierig vragen te stellen. Zo vraag ik me bv. af wat voor onderzoek duidelijk heeft gemaakt dat jouw alvleesklier en lever hun werk niet optimaal doen. Hoe kom je daar achter ?
    Ik heb zelf ook wel eens metingen laten verrichten via alternatieve diagnostische methoden maar ik moet eerlijk zeggen dat ik de betrouwbaarheid daarvan niet overtuigend vond. Of ik vroeg me af hoe arbitrair de grenswaarden zijn bij bv. bloed/ontlastingstesten . Maar ja, soms moet je toch wat , als je probeert om je ( een stuk) beter te gaan voelen !

    Like

  6. Ik wist wel dat amalgaamvullingen slecht waren, maar zó erg wist ik niet!
    Alleen dit zinnetje al: uitgeboord amalgaam moet tegenwoordig worden afgevoerd als zwaar chemisch afval…
    Bij mij is bijna alles eruit want ik heb daar nu kronen pff wat een rotzooi mogen ze toch gebruiken…

    Geliked door 1 persoon

  7. Alvast veel succes straks met het behandeltraject; hopelijk ben jij één van die emnse die wel degelijk merkbaar profijt heeft van het verwijderen van amalgaamvullingen!

    Die vereniging voor kwakzalverij vind ik geen club om serieus te nemen aangezien zij zich altijd vooringenomen opstellen en met weinig gevoel voor nuance alles wat enigzins afwijkt van de ‘hoofdstroom’ over één kam scheren.
    Ik noem mezelf ook kritisch, en zelfs wel enigzins sceptisch, als het gaat om medische zaken, zowel regulier als alternatief . Maar ik probeer altijd open en nieuwsgierig te zijn , door vragen te stellen . Zo vraag ik me nu bv. af hoe jij erachter bent gekomen dat je alvleesklier en lever minder goed hun werk doen? Zijn daar betrouwbare testen voor? Ik heb in het verleden ook wel alternatief diagnostische testen laten doen, maar was niet zo overtuigd van de betrouwbaarheid ervan. En bij bloed- urine- en ontlastingsonderzoeken vraag ik me ook weer af hoe arbitrair de grenswaarden zijn ? Maar ja, je moet wat als je probeert om ( een stuk) beter te worden .

    Geliked door 1 persoon

      1. Dank voor het antwoorden, Martine. Deze info kan ik evt. meenemen bij m’n volgende consult met m’n orthomoleculair therapeut .

        Nog even over het verwijderen van amalgaamvullingen; bij mij is dat dus al meer dan 15 jaar geleden gebeurt. Maar wat toen heel goed werkte bij het afzuigen van het vrijkomende materiaal en -damp was een zgn. CleanUp hulpstukje op de afzuiger. Misschien dat jouw tandarts dat ook gebruikt, naast de cofferdam?

        Geliked door 1 persoon

      2. Hij werkt heel zorgvuldig vertelde mijn therapeut.
        Dus ik denk het wel
        Hij heeft ook veel ME patiënten onder behandeling en is gespecialiseerd in mensen die overgevoelig voor van alles en nog wat zijn. Dus ik heb er wel vertrouwen in (al zie ik er ook tegenop, is toch weer belastend, deze tandarts is ook ver weg, dus best tijdrovend allemaal).
        Mijn therapeut werkt met stapels lijsten die ik moet invullen, ook uit de Chinese voedingsleer en ayurveda. De eerste conclusie was dat dat leverenergie was verstoord.
        Dat klinkt dan vaag en zweverig maar wat ze tot nu toe met mij heeft bereikt is uiteindelijk heel concreet.😊

        Geliked door 1 persoon

  8. ik hoop dat het werkt voor je, maar zelfs als het niet werkt: vullingen hebben sowieso maar een beperkte houdbaarheid en zullen dus toch elke zoveel jaar vervangen moeten worden. Dus dan kun je hierna weer een hele tijd vooruit. En witte vullingen zien er ook nog eens mooier uit, wat ook fijn is met alle tijd, geld en vooral energie die jij in je gebit gestoken hebt de laatste jaren.

    Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s