katten

Zieke Dibbes

Onderstaand verhaal is niet geschikt voor mensen die niet snappen hoe belangrijk huisdieren kunnen zijn in het leven. Dus behoor je tot die categorie, volgende keer beter! 😊

Vrijdagmiddag viel het op dat Dibbes niet naar beneden kwam voor brokjes. De katten krijgen verdeeld over de dag kleine porties en door hun ingebouwde klok waarvan het alarm staat afgesteld op een uur voor het daadwerkelijke eten, zaten er drie katten te wachten maar de vierde ontbrak.

Nu blijft er wel eens eentje langer een middagdut doen, zeker met koud grauw weer, maar een beetje vreemd was het wel. Pas in de namiddag kwam hij naar beneden, begon ineens enorm te blazen en toen te kotsen. Zo, dat was er maar uit. Hij wilde naar buiten gelaten worden maar stond een minuut later al weer binnen en rende naar boven.

Na een half uurtje ging ik even bij hem kijken. Toen hij me zag verstopte hij zich onder het bed. Dát was geen goed teken natuurlijk. Na een uurtje moest hij weer overgeven en daarna kroop hij weer onder het bed. Hij moest niets van me weten.

Toen M. thuis kwam, wilde meneer wel te voorschijn komen en installeerde zich op de bank tegen M. aan. Daar lag hij als een dood vogeltje, zich overduidelijk helemaal niet lekker voelend.

In de loop van de avond knapte hij iets op zodat we redelijk gerustgesteld naar bed gingen. Maar natuurlijk was ik er niet echt gerust op dus ging ik om één uur bij hem kijken. Hij was nog steeds flink beroerd zo te zien, zijn hele houding straalde misère uit. Even bij hem gezeten maar weer wilde hij absoluut geen contact met mij, dus ging ik maar terug naar bed. Maar ja, een beetje stresskonijn ben ik wel, zeker als het om mijn katten gaat, dus zat ik om drie uur al weer beneden. Slapen lukte toch niet dus ging ik Dibbes maar gezelschap houden.

Hoewel er tegen de ochtend wel iets verbetering was, hij zat overeind en keek wat meer geïnteresseerd om zich heen, belde ik onze dierenarts of we mochten komen. De praktijk is op zaterdagochtend alleen geopend voor afspraken maar soms mogen we wel eens tussendoor. En zou dat niet schikken, dan maar naar de dierenarts die weekenddienst had.

Hij at namelijk nog steeds niet. In tegenstelling tot een mens of hond die prima tegen een dag vasten kunnen, kan een kat dat niet. Een kat die niet eet – omdat hij bijvoorbeeld misselijk is – heeft kans op leververvetting. En door die leververvetting wordt een kat weer heel erg misselijk en is de kans nog kleiner dat hij weer gaat eten. Het is dus zaak altijd goed in de gaten te houden of je kat wel eet. Dibbes had nu 24 uur niets gegeten.

We mochten gelukkig dezelfde ochtend nog langskomen. Ik had hem voor de zekerheid in de vroege ochtend alprazolam gegeven, een kalmeringsmiddel, anders krijg ik hem niet in de mand.(*) Een half uur na toediening at meneer 3 brokjes, speelde even en viel toen in slaap.

We zijn toch gegaan. Want dat hij zich iets beter voelde lag waarschijnlijk aan de alprazolam, dat beaamde de dierenarts ook. Hij had geen koorts, er voelde niets vreemd aan in zijn buik, zijn gebit was ook goed (tandvleesontsteking kan ook voor eetproblemen zorgen). Maar dat hij niet at was wel zorgelijk. Dus kreeg hij een injectie met iets dat misselijkheid opheft.

Zou hij na de injectie eten en toch blijven overgeven, dan was er meer aan de hand en moesten we meteen naar de spoedarts gaan die dienst heeft dit weekend. Zou hij na de injectie niet binnen het uur willen eten, dan moesten we beginnen met dwangvoeren, we kregen daar de spullen voor mee.

Voor de zekerheid hebben we ook bloedonderzoek laten doen. Als we dat eventueel later op de dag, in geval van aanhoudend braken, bij de spoedarts moesten laten doen, dan betaalden we dubbel tarief. En dat bloedonderzoek was urgent als hij bleef braken.

Afijn, na €138 te hebben afgetikt stapte een doelgerichte Dibbes thuis de mand uit en verzocht luidkeels om eten. De dierenarts belde twee uur later op met het bericht dat alle bloeduitslagen goed waren. De kat van zes miljoen doet het weer! Nou ja, zo goed als. We merken wel aan hem dat hij zich nog niet helemaal jofel voelt. Dat kost nog wat tijd.

Wat het nu was? Waarschijnlijk toch een virusje of zo. En nu gaan mens en dier weer bijkomen, want het heeft er best ingehakt.

(*) voor nieuwe lezers: Dibbes is een getraumatiseerde exzwerfkat die we met veel moeite (en geld) hebben opgelapt en gesocialiseerd. Maar sommige dingen zijn nog te hoog gegrepen, zoals zelf in een mand stappen als hij ziek is.

Ben je kattenliefhebber? Alle verhalen over de katten, en het hele socialisatieproces van Dibbes en later Gerrie, staan op de kattenpagina.

27 gedachten over “Zieke Dibbes

  1. Ha ja, hier ook zo’n exemplaar dat na 2 dagen niet eten en bezoek aan de dierenarts ook gewoon weer at alsof wij mensen ons druk om niks maken 😊 Ook met een injectie tegen misselijkheid hoor, dus helemaal niks was het niet. Volgens onze dierenarts moeten ze soms net dat zetje tot weer gaan eten krijgen. Volgens haar doet een beetje kattenmelk aanbieden soms ook wonderen.
    Fijn dat Dibbes het weer doet 😃

    Geliked door 1 persoon

  2. Ja, als je kat niet eet is dat inderdaad een reden om aan te nemen dat er iets mis is. Jullie zijn dan wel €138,- armer, maar in elk geval gerustgesteld!
    Je kunt je katten ook laten verzekeren, wist je dat? Geen idee wat dat kost, maar misschien wel handig als je een kat zou hebben die regelmatig een bezoekje aan de dierenarts brengt.

    Geliked door 1 persoon

    1. Omdat wij altijd katten hebben die aan komen lopen en dan al wat ouder zijn, is een verzekering dan niet gunstig want duurder.
      Als je vanaf kittenkeeftijd verzekert, betaal je veel minder.

      Ik leg er gewoon elke maand geld voor opzij. Ik ben mijn eigen verzekeraar 😊

      Like

  3. Beterschap Dibbes (van Kaatje en van ons). Wij nemen ook nooit risico met onze Kaatje. Ik heb haar dit jaar zelfs iets eerder haar jaarlijkse entingen laten geven. We hebben 2 jaar gehad dat ze tegen het eind van haar entingen een virusje opliep. Ze is nu 3,5 jaar, en heeft deze keer de maanden oktober/november goed doorstaan.

    Geliked door 1 persoon

  4. Wat fijn dat Dibbes weer beter is! Ik zeg altijd: als mijn katten niet meer eten, krijg ik zelf ook geen hap meer door mijn keel. Man o man wat kan ik er slecht tegen als een van mijn poezenkinderen ziek is. Toen Snoes in oktober een kwaadaardige melkkliertumor bleek te hebben ben ik bijkans in een serieuze depressie geschoten. Gelukkig gaat het nog steeds goed met haar en verder denk ik er maar niet over na.

    Geliked door 1 persoon

  5. Die stress begrijp ik heel goed want als ik maar even denk dat Mikki zich niet lekker voelt heb ik al geen rust meer .Gelukkig gaat het nu beter met Dibbes en ik hoop dat het zo blijft .Geef hem maar een lieve aai van mij

    Geliked door 1 persoon

  6. Ik moet zeggen, dat ik niet zo gauw naar de dierenarts ga. Voor mezelf ook niet zo gauw naar de dokter. Over het algemeen gaan ziektes vanzelf weer over.

    Geliked door 1 persoon

    1. Vaak wel ja, maar als een kat niet eet kan er snel een levensbedreigende situatie ontstaan. Dierenarts vertelde toevallig dat ze net een kat bijna waren kwijtgeraakt die twee dagen niet had gegeten. Alle organen hielden er mee op.

      Like

      1. Dierenarts vertelde dat sommige katten na 24 uur al problemen krijgen en andere katten na een paar dagen. Maar dat t dus altijd zaak is daar heel alert op te zijn. Een simpele injectie om de misselijkheid op te heffen is vaak het enige dat nodig is.
        Ik wist het gelukkig al wel vandaar mijn snelle handelen.

        Like

    2. Begrijp nu nog beter, waarom ik de kat van de buren geen eten mag geven. Al moet ik toegeven, dat er wel eens een theelepeltje met iets lekkers op de grond valt..,.. gebeurt soms zomaar.

      Geliked door 1 persoon

  7. Ik had pas ook zoiets met mijn katje Sofie, niet willen eten en ook nog aan de dunne. Na twee overgeslagen maaltijden een kwart pilletje tegen misselijkheid gegeven. Die heb ik altijd in huis. Ze wilde al snel weer eten en de volgende dag gelukkig ook weer gewone ontlasting. Ik moet er ook niets van hebben als er eentje ziek is, dus snap je heel goed. Fijn dat Dibbes weer opgeknapt is.

    Geliked door 1 persoon

  8. Hoi Martine, wat akelig voor Dibbes en jullie natuurlijk. Fijn dat hij weer is opgeknapt.
    Hoe komt het dat hij niets van jou moet weten op zo’n moment? Hij ligt en zit toch altijd bij jou?

    Sterkte.

    Carola

    Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s