algemeen

Liefde

De afgelopen dagen heb ik me, net als velen met mij, nogal opgewonden over de Nashville verklaring. Ik heb geen woorden voor de hypocrisie en achterbaksheid van mensen die menen dat liefde tussen mensen van hetzelfde geslacht zondig zou zijn. Ik heb er geen woorden voor maar toch gebruik ik ze.

Er zijn zóveel onderwerpen waar politici en geestelijk leiders zich druk over kunnen maken, hard voor kunnen maken, en wat doen ze? Een trap geven richting stapels mensen wiens enige wens het waarschijnlijk is om gewoon een fijne relatie of gezinsleven te mogen hebben. En dat wordt ze misgund omdat anderen niet kunnen omgaan met liefde tussen twee mensen van hetzelfde geslacht.

Iedereen zou vrij de liefde moeten mogen beleven, ongeacht hun geaardheid. Dat dit niet kan is zorgwekkend. Dat homoseksualiteit in ons land ook minder geaccepteerd lijkt dan 20 jaar geleden vind ik nog zorgwekkender.

Laat mensen toch gewoon hun leven leiden. Op de manier zoals zij willen. Zonder met de bijbel in de hand mensen om hun oren te slaan dat liefde blijkbaar aan regels moet voldoen die staan in een boek van duizenden jaren oud.

Zoals Frans Timmermans op zijn FB pagina schreef: ‘Maar in de bijbel staat ook dat slavernij is toegestaan en dat je je dochter mag verkopen’. Zeker weten dat niemand dát nog wil naleven, ook die christenen niet die nu wel de bijbel als argument gebruiken om homoseksualiteit af te wijzen.

Alles wat anders is, wat afwijkt, is blijkbaar eng en moet worden weggezet als niet gewenst, als zondig en worden onderdrukt. Maar teruggrijpen op dogma’s uit een ver verleden helpt ons nu niet vooruit. Het werkt alleen maar als een splijtzwam. Kom jij nog maar maar eens uit de kast als christelijke homo in een gemeente waar de Nashville verklaring wordt gezien als een mooi statement. Maar niet uit de kast komen betekent niet dat je geen homo bent. Het betekent alleen maar dat je bestaan wordt ontkend.

Liefde is al ingewikkeld genoeg. Ook zonder die haat opwekkende roeptoeters hebben duizenden mensen het moeilijk om uit de kast te komen. Omdat het spannend is als wat jij voelt, niet is wat het merendeel van de mensen om je heen voelt.

Ooit hadden wij op de de middelbare school een theatergezelschap met een toneelstuk over homoseksualiteit. Daarna konden wij, leerlingen en ouders, discussiëren met de toneelspelers. Die vertelden dat 1 op de 10 mensen homoseksueel is. Dus grote kans dat er in je klas twee zouden zitten. Waarop de moeder van een van mijn klasgenoten zei, ‘maar niet op deze school hoor, dit is een katholieke school’.

En dát geeft denk ik precies aan waar het hier om gaat. Denken dat iets wat aangeboren is, ontkend kan worden.

Niemand is 100% hetero denk ik, of 100% homo. Dat zijn hokjes waar we anderen in stoppen. Ik heb ook het bed gedeeld met vrouwen, uit nieuwsgierigheid maar ook omdat ik geraakt kan worden door vrouwen. Wat maakt mij dat dan? Bi? Een hetero met lesbische neigingen? Wat maakt het uit mensen!

Liefde en hoe dat geuit wordt is altijd goed, mits beide betrokken partijen instemmen en gelijkwaardig zijn aan elkaar.

Leef en laat leven en heb lief, met respect en verwondering.

26 gedachten over “Liefde

 1. Verbazingwekkend vond ik de ophef. Immers, ik ben opgevoed met de mededelingen, dat wanneer je niet voldeed aan de normen, dat je dan afstand moest nemen. Bijbels. Klaar. Het hoort bij de confessionele kringen. Het is Nederland. Ik wist ook, dat als je het er niet mee eens was, dat je uit de kerk moest stappen. Dat is vrijheid.

  Ik verbaas me dat er niemand in Nederland de moskeeen en de religie van vrede aanpakt. Dat het uit de islam of moskee stappen en stoppen met deze religie heel erg moeilijk is. Dat deze mensen verstoten worden door hun groep, familie, iedereen. Dat de afkeuring van alles wat anders is wordt goedgekeurd door de maatschappij. Je hoort er niemand over. Dat maakt me verdrietig en daarmee boos.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zonder nu hier uitgebreid op in te willen gaan , maar er wordt regelmatig verontwaardigd of bezorgd gesproken over het gegeven dat het moeilijk is voor mensen om zich in vrijheid los te maken van een religie als Islam. Ik hoor daar best vaak over spreken op radio en tv. Net zoals er ook wel eens aandacht is voor dit probleem binnen Jehova’s Getuigen of Scientology ( maar dat zijn kleinere religieuze clubs , dus trekt minder aandacht)

   Like

 2. Ook eens! En eerlijk gezegd vind ik het jammer dat er mensen zijn die in een reactie over de ophef, reageren met te wijzen naar andere religies.

  “Ja maar zij doen het ook” is een argument waar mijn zevenjarige nu nog mee komt. Als opvoeder is mijn streven toch wel dat ze daar snel mee ophoudt. En óók leert ze dat een gezin heel verschillend samengesteld kan zijn. Sommige kinderen hebben een vader en een moeder. Anderen alleen een moeder, twee moeders, twee vaders, een opa, twee moeders en een vader, enzovoorts. En dat is ALLEMAAL prima!!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat argument daar worden nu juist de ondertekenaars mee aangesproken door andere gereformeerden. Waar onder dominee,s,journalisten en onderwijzers. :Wil jij het op je geweten hebben dat er in het buitenland meer homo,s gevangen genomen worden,gemarteld en vermoord. Want de godsdienst in het westen wijst het ook af.

   Geliked door 1 persoon

 3. Als doelgroep (wij zijn een gezin met twee moeders), ben ik het helemaal met je eens natuurlijk. Toch ben ik stiekem nu wel blij met die verklaring, al klinkt dat misschien raar. Zowel ik als mijn kinderen lopen nog regelmatig tegen vervelende vooroordelen aan. Nu ineens iedereen afstand neemt van de Nashville verklaring, zelfs de EO bijvoorbeeld, voel ik me ineens veel meer gesteund. Ineens mag ik er trots op zijn, lijkt het wel. En al hoewel er genoeg mensen voorheen ook al jouw standpunt deelden, liep ik nog dagelijks tegen wat meer beperkende standpunten aan. En dat zit hem dan in kleine dingen meestal zoals heel persoonlijke of best onaardige vragen van mensen die ik nauwelijks ken (wie is nou de echte moeder?), maar ook vaak in wat grotere dingen zoals foute homograppen tegen mijn kinderen. Of de oom en tante waar ik niet meer welkom was. Maar nu iedereen graag afstand neemt van de SGP en kornuiten, voelt het toch een stuk makkelijker om uit de kast te komen. Want geloof me… uit de kast komen is niet 1 moeilijk moment, ergens na je puberteit. Dat gaat je hele leven zo door, bij elke nieuwe stap die je zet. En altijd voelt het weer als een risico: hoe gaan ze reageren?
  Vandaar mijn blijdschap. Ik hoop dat er nog lang ophef over blijft.

  Geliked door 1 persoon

 4. Als er een god is, schaamt zij zich ongetwijfeld voor deze extremistische uitingen in de Nashville verklaring in haar naam. Erg zorgelijk dat er politici en hooggeplaatste gelovigen zijn die zich hieraan openlijk verbinden.
  Hoewel de nadruk in de media ligt op homofilie en transgenders, verklaart de Nashville verklaring ook relaties tussen ongehuwden als niet toegestaan en ‘niet functionele’ sex (dus voor de lol ipv voor nageslacht). Met deze verklaring zet deze groep ‘gelovigen’ dus 99% van de samenleving buiten spel, wereldwijd. Dat geeft aan hoe ver deze gekkies van de werkelijkheid afstaan.

  Ik hoop dat deze absurde verklaring de mensen in die gemeenschappen die niet passen in dit plaatje (bv homo) of het er zelf gewoon niet mee eens zijn, de kracht geeft uit deze kring te stappen. Dan zou deze hele verklaring nog een positief effect kunnen hebben.

  Geliked door 2 people

 5. Ook helemaal mee eens. Al is het niet nieuw hoe er gedacht wordt in orthodox christelijke kring ( en in andere orthodox religieuze kringen) , door zo’n manifest wordt opeens iedereen weer even wakker geschud hoe de kaarten liggen. In die zin vind ik het ook wel goed dat dit gebeurt , hoe pijnlijk ook .
  Ik heb afgelopen weken met veel interesse de mooie serie ‘How to be Gay’ gekeken en naast dat het ontroerend en informatief was , was het schokkend en heel verdrietig om te zien hoe LGBT& ers over de hele wereld zich in bochten moeten wringen om nog enigzins te kunnen leven zoals zij willen. En dan druk ik me eufemistisch uit.

  Mee eens ook dat die labels en hokjes al zo bekrompen zijn; wie past daar nou in , of wíl daar inpassen?

  Geliked door 2 people

 6. Toevallig heb ik een proef abonnement op het reformatorisch dagblad. Ik vind het zo jammer dat er nu grote woorden gesproken worden over religies in het algemeen van mensen die daar toch al negatief tegen over staan. Zo generaliserend. Terwijl in het RD er heel genuanceerd over geschreven word .Terug de kast in die verklaring vond een hoofdredacteur. Intervieuws met gereformeerde dominees en onderwijzers die die verklaring ook heel erg vinden. En citaten van SGP burgemeesters die er helemaal achter staan dat de vlag van af het gemeente huis wappert .Een foto van de regenboog vlag wapperend vanaf een kerk op de voorpagina . Een ingezonden stuk van een refohomo jongen. Er zijn er die hun handtekening terug getrokken hebben. Excuses van de samenstellers dat ze namen bij elkaar geschraapt hebben .En de algemene tendens .Het moet om liefde gaan .Herderlijke zorg en geen veroordelingen.
  Dus kiep niet iedereen op een hoop en in een hokje. Dan doe je toch hetzelfde ? Met je bedoel ik jou niet hoor Martine 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Ze ,de Nasville opstellers. zeggen tegen elke vorm van onreinheid te zijn .Ook die van hetro,s zoals overspel en polygamie .Ik weet het je mag niet op de persoon spelen .Maar ik roep dan .Begin met bidden voor jullie president .Maar of dat voor Trump gaat werken 😉 Daar zou ik niet naast gaan zitten in een bus of trein en ik ben wat gewend en over het algemeen niet bang voor engerds .

   Geliked door 1 persoon

 7. Liefde is liefde .man/man vrouw/vrouw of je houd van beiden .Liefde gaat wie de om de mens is niet meer en niet minder .Onbegrijpelijk dat mensen dat niet kunnen accepteren !

  Geliked door 1 persoon

 8. Volgens hen is het niet aangeboren maar een ziekte. Tja, dan denken ze ook dat ‘het’ te genezen is.
  Door dit fundamentalistische gedoe gaan we terug in de tijd qua tolerantie.

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden, Martine! Chapeau!
  Weet je aan wie ik vaak aan denken moet en medelijden mee heb? Aan de kinderen van deze mensen, je zal maar een dochter/zoon van een van de mannen (!!) zijn die deze verklaring ondertekend hebben.
  De mens wordt niet slecht geboren maar slecht gemaakt en daar spelen verschillende religies een grote rol in!!

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s