gedrag·geluk·hoop·Stress

Verzet en acceptatie

Credits afbeelding Ashok Gupta

Je kunt op zóveel manieren omgaan met wat er gebeurt. Er allerlei verwachtingen opplakken. Door een gekleurde bril kijken. Hel en verdoemenis preken. Je angst voeden. Obsessief nieuws kijken. Manisch bedenken dat deze tijden moeten leiden tot een andere duurzamere manier van leven. Manisch bedenken dat deze tijden het startpunt zijn van het einde van de wereld. Maatregelen nemen.

Je kunt ook stilvallen. Stilstaan bij wat je voelt en waarom je dat voelt. Erkennen dat wát je voelt, denkt of vindt uiteindelijk niets verandert aan de situatie maar wel impact heeft op hoe je de situatie ervaart. Je gedrag, wat je allemaal denkt en deelt en beweert, heeft óók impact op anderen.

Natuurlijk raakt het nieuws mij. Emotioneel. Want verder verandert er niets voor mij. Mijn dagen zijn in tegenstelling tot die van de meeste mensen nog precies hetzelfde. De afgelopen jaren ben ik hardhandig getraind in sociaal isolement en omgaan met angst. Dat is nu een geluk bij een ongeluk.

Maar eerlijk is eerlijk, ik was best even van slag. Want ik ben kwetsbaar en van anderen afhankelijk. En vooral: van het gedrag van anderen afhankelijk. Maar doemscenario’s helpen mij niet. Van dagelijks het journaal kijken en linkjes openen word ik alleen maar onrustig, zo weet ik na een 1,5 week van berichten tot me nemen. Ik beperk me inmiddels tot het selectief lezen van de krant en richt me op wat kan en wat lukt. Zo zat ik gisteren in de tuin! Dat inzoomen op de dag zelf, werkt voor mij beter dan ver vooruit kijken in een glazen bol.

Dus. Wat zelfreflectie. Beetje mediteren. En dan over tot de orde van de dag. Die we opnieuw uit moeten vinden. Maar dat kunnen wel wel. Heus.

8 gedachten over “Verzet en acceptatie

 1. Het zou zo fijn zijn als de nieuws redacties meer focussen op de fijne en mooie dingen in het leven. Nu roepen allerlei partijen het allemaal slecht is en dat het nog slechter gaat worden. Als er al geen recessie komt, raken we wel in een depressie van die zwartgalligheid. laten we meer kijken naar wat er allemaal goed gaat en hoe iedereen zijn best doet om er wat van te maken. Focus op de fijne dingen, daar worden we allemaal beter van.
  Leuk en fijn om weer berichten van jou te Lezen, Martine! Maar niet te hard van stapel lopen.

  Like

 2. O wat ben ik blij voor je dat je de zon even hebt kunnen voelen! Ik hoop dat je er van genoten hebt, ik denk van wel. Het is je zo gegund! J.

  Like

 3. Ik ben zó blij om te lezen dat je in de tuin hebt gezeten. Een virtuele hug (die kunnen gelukkig altijd).
  Wat je zegt over de nieuwsinname herken ik. Ik kijk geen nieuws. Manlief wel en die vertelt mij dan de positieve dingen eruit. De negatieve hoef ik niet te horen.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s