katten·Zwerfkatten

Kattenjournaal

Elke ochtend loop ik naar beneden en word ik opgewacht door een uitzinnige Dibbes die me begroet. Elke nieuwe dag is voor hem een dag vol mogelijkheden van knuffels, brokjes en speelpartijen en de voorpret spat van hem af. Als hij even naar buiten is geweest (maximaal 10 minuten) dan krijg ik telkens opnieuw weer die uitgebreide begroeting. Hij klimt tegen me op en ik word bekopt en beneusd (als dit echte woorden zijn) en als ik niet uitkijk, krijg ik ook nog een lik. Heel ontroerend om de blijdschap van deze voormalige zwerver zo mee te mogen maken.

Hij ontwikkelt zich nog steeds enorm. Elke week komt er meer vertrouwen bij, wordt hij nóg speelser dan hij was en soms is hij zelfs stout. Hij jat nu regelmatig eten dat op het aanrecht of op tafel ligt. Niet de bedoeling natuurlijk maar het geeft wel aan dat hij meer durft en meer zelf vertrouwen krijgt. Maar het is ook een heel intelligent beest dat zich goed laat bijsturen. Al denk ik wel dat eten – gezien zijn verleden – wel echt ‘een ding’ zal blijven. Een van mijn eerste katten had ook een achtergrond met honger en die is jaren lang erg gefixeerd geweest op eten. Dat duurde wel 3 of 4 jaar voordat er iets meer rust kwam in het eten. Dat zie ik ook bij Dibbes, hij schrokt het zo snel naar binnen dat ik me afvraag of zijn kiezen überhaupt wel contact met het eten hebben gemaakt.

19 gedachten over “Kattenjournaal

 1. Hoi Martine,

  Wat jammer dat je zo'n terugslag in je gezondheid hebt doorgemaakt. Zou dat misschien ook de reden zijn geweest voor de “zwartgallige zaterdag”?

  Over het reklame-onderwerp: je schrijft dat mensen consuminderblogs bezoeken voor tips maar ik denk dat dat maar voor een deel waar is. Ik denk dat jouw blog en andere blogs over consuminderen ook bezocht worden door mensen zoals ik, die eigenlijk geen tips meer nodig hebben maar graag de belevenissen lezen van mensen die een beetje op dezelfde manier in het leven staan.
  Ik denk dat veel lezers zelf doorgewinterd zijn in een vrij sobere levensstijl en dus de reklame aan zich voorbij laten gaan.
  Ik lees ook graag de mijmeringen van Annemiek van Deursen terwijl ik zelf veel minder sober leef dan zij trouwens hoor. De sfeer vind ik gewoon fijn, im word daar blij van.
  Misschien zal jij nooit de verleiding van die nieuwe tas kunnen weerstaan, want daar word JIJ blij van. Als je financien het toelaten gewoon kopen die tas.
  Je komt op mij over als iemand die erg gedreven maar ook erg streng voor zichzelf is. Zoals je over Dibbes schrijft vind ik zoooo lief, je mag ook jezelf iets gunnen hoor!

  Ik wens je veel vooruitgang met je gezondheid.

  Groet Wilma

  Like

 2. jee ik wist niet dat je eerst zo weinig kon.. als je nu omschrijft wat je nu wel kunt, schieten me de tranen in de ogen. Hopelijk blijft de verbetering.

  Like

 3. Budget is nummer 1, dan volgt de rest. Vis internet kopen vind ik niet geweldig. Onlangs geprobeerd een badpak te kopen. Terug gestuurd en weer 1 zonder verzendkosten besteld, weer niks. Twee keer niks.
  Boeken koop ik wel via internet bij de plaatselijke boekhandel die het dan zondr verzendkosten opstuurt. Nu ik meer tijd heb, kan ik tijd oo de agenda zetten om in het centrum te shoppen. Het centrum is vijf kilometer van mijn huis. Best ver om heen en weer te lopen. Lopen is heel goed voor me, maar ik heb een rot voet.

  Like

 4. P.s, ik denk dat de terugval in lezers komt doordat het meer moeite kost om de naam van je blog te typen met de streepjes ertussen. Als ik Spaarcentje typte kwam na de eerste 5 letters jouw blog al boven. Het is nog even wennen.

  Groet Wilma

  Like

 5. Grappig,dat jij weer leert van reakties.Zoals Wilma schrijft is een stuk herkenning een reden om jouw blog te lezen.Sterkte met opkrabbelen.Maar wat je aan aktiviteiten voor nu beschrijft is gelukkig nog zoveel meer,dan een paar jaar geleden. Fijn weekend.

  Like

 6. Beïnvloeding door reclame is een onbewust oroces , he? Bovendien leert de psychologie ons, dat bijna alle mensen zichzelf positiever beoordelen dat dat feitelijk waar is…

  Misschien een verklaring?

  Like

 7. ik had van de week geen tijd om een reactie te geven op “reclame”.. De macht van reclame herken ik wel , om die reden heb ik sinds een half jaar een nee-sticker op de voordeur , dat bevalt me prima. Het is wel leuk om te merken dat mijn zwakte daar niet zit , wel de irritatie dat ik overal op internet mijn zoekacties terug zie komen .. grr grrr.
  Mijn zwakte zit meer in het sociale waardoor ik soms meer uitgeef dan wenselijk is : toch die kaart , dat cadeautje , dat bezoek met zoveel benzinekosten ….. Ik las daar van de week een term voor : erkenningsjunk .. ahum…. ( Dit ging over eten en omgaan met voedsel en afvallen , andere setting , maar de strekking is toepasbaar op veel aspecten van het leven !)
  Ik ben het met Wilma eens dat jij misschien wel erg streng bent voor je zelf ; als je eens in de tijd geniet van iets moois als een tas en je kunt het betalen en je wilt dat bedrag er aan besteden .. waarom niet ? Ik lees je blog graag om meer redenen dan enkel de bespaar-onderwerpen , ik vind het een fijne stijl en lekker divers!
  een fijn weekend , lekker uitwaaien . groeten Sofie

  Like

 8. Balen van je terugval, nu weer omhoog he? 🙂

  Lees jouw blog trouwens ook gewoon voor de herkenning, soms een goeie invalshoek… niet direct voor de tips want dat budgetteren dat jij doet vind ik knap, maar past echt niet bij ons. Maar dat maakt ook niet uit toch? Bespaarblogland is gewoon een soort Libelle voor de miepkniep in mij. Maar dan mét inhoud, zeg maar.

  Sorry, heb ook echt geen last met weerstand bieden tegen reclame. Met adblock is het sowieso heerlijk rustig. Kan ook met precies wat ik 'nodig' heb aansluiten bij de rij bij de action. Dat was vroegah wel anders, of ik lette er gewoon niet op eigenlijk. Wat ik wel doe is bij webshops dingen bestellen die ik niet direct nodig heb, om aan het franco bedrag te komen. Daarom heb ik bijvoorbeeld drie kilo baking soda staan, maar dat komt wel op 😉

  Like

 9. Ik denk dat de redenen om te lezen idd heel divers zijn Wilma. Wat mij vaak op het verkeerde been zet is de vele mails die ik krijg van mensen die moeten besparen en waarvoor het een geheel nieuwe levensstijl is. Zo krijg ik misschien een vertekend beeld van mijn lezers.
  Voor wat betreft het streng zijn: je hebt gelijk maar die strengheid uit zich niet zozeer op het gebied van mezelf een tas ontzeggen. Ik verwen mezelf echt wel af en toe. Het is meer op andere gebieden waar ik te perfectionistisch ben. Dat lezers mij daar af en toe op wijzen, schud me regelmatig goed wakker, waarvoor dank.

  Like

 10. Ik lees je blog primair om je invalshoek . Niet zozeer voor bespaartips. Ik ben al wat ouder en heb zeer arme tijden gekend. Ik geniet nu volop van mijn goede pensioen en kan goed met geld omgaan , maar ik vind je plezierig en genuanceerd schrijven. En die tas…ik heb vanmorgen voor half geld een hele mooie tas van Longchamp gekocht. Voor de merkenkenners…ook dan nog geen koopje, maar zo mooi gemaakt!,,En verder hou ik ook van poezen.

  Like

 11. Vervelend dat je zo'n terugval hebt, ik hoop dat het snel weer de andere kant op gaat. Wat heerlijk dat het zo goed gaat met Dibbes. Heel leuk om te lezen. Wij hebben hier ook zo'n zwervertje lopen en ik moet altijd lachen als het regent. Dan krijg je m met 10 man nog niet naar buiten, was wat geweest als hij op straat had moeten huizen.

  Ik lees je blog graag vooral omdat je leuk schrijft, ook van consumeren naar consuminderen moeten gaan en ik heb echt wel goede dingen van je blog kunnen gebruiken. Voor wat betreft het toegeven aan reclames en iets kopen, daar geven we allemaal wel eens aan toe, als je daar toch even gelukkig van wordt, waarom niet.

  Like

 12. Ik heb het nog steeds moeilijk metbepaalde dingen.
  Voorbeeld ga een nieuwe winkel samen met manlief bekijken.
  Ik ga voor die tijd in mijn hoofd zeggen ik ga alleen kijken want ik koop niets
  want we zijn niets nodig.
  een half uur later staan we buiten en zijn we 7,50 armer wat dus echt niet de bedoeling is.
  En toch doen we het ra -ra hoe kan dat.
  Werken onze hersens dan maar half?

  Like

 13. Ooohh, reclame. Ik ben de natte droom van elke marketeer en krijg het er gewoon niet helemaal uit. Koop wel meestal nuttige dingen nu 🙂 Ik bewonder je discipline. Is voor mij niet weggelegd.
  Er wordt zo vaak zo onvriendelijk gereageerd op consuminderblogs, dat velen dat niet durven te zeggen in een openlijke reactie, denk ik. Dat zijn de mensen die je een mailtje sturen, lijkt me.

  Bummer dat je een terugval hebt, ging toch lekker eerst? Denk dat je toch altijd kwetsbaar blijft en moet opletten voor overbelasting … Sterkte!

  Like

 14. Misschien dat je straks, als het weer voorjaar is, weer wat meer energie krijgt. En misschien is het ook wel een reactie op je. eetverandering. Ondertussen maar proberen te accepteren maar ik begrijp ook dat dat heel moeilijk is en dat je ongeduldig bent. Ik lees overigens je blog ook met heel veel plezier. Ook niet zozeer omdat we moeten bezuinigen, man is met pensioen maar werkt nog, huis zo goed als afgelost dus weinig vaste lasten maar ik vind het wel prettig om toch zuinig om te gaan met alles. En dan kan ik af en toe eens heerlijk zonder schuldgevoel uit de band springen en dat jurkje met een jackje kopen dat ik helemaal niet nodig heb ;);), zoals ik vanmiddag heb gedaan. Ik lees toch op je blog nog regelmatig allerlei tips die ik ook kan toepassen, het enige wat ik nog steeds niet goed durf is overstappen naar een andere energie maatschappij. Ik weet niet wat het is dat me tegenhoudt, misschien toch angst voor gedoe. Maar wie weet….
  En voor reclame ben ik redelijk ongevoelig.Die op internet zie ik niet eens en wat via de brievenbus binnenkomt gaat ongelezen bij het oud papier behalve van de doe het zelf zaken die wil mijn man persé zien. Dat is ook de reden dat we geen sticker hebben.
  Fijn weekend, Leontine

  Like

 15. Het bewust omgaan met eten is mij met de paplepel ingegoten. Mijn moeder vond het altijd zonde als eten werd weggegooid en verspild, met als leidende gedachte dat heel veel mensen in de wereld niets te eten hebben en daardoor sterven. Het hoorde niet. Dat vind ik een mooie gedachte, zeker nou in deze tijd veel mensen in Nederland van de voedselbank afhankelijk zijn. Zelf doe ik dit ook en ik onderhoud tevens mijn spullen goed, geniet als ik onze grote houten kast weer goed in de boenwas heb gezet en we ons parket weer hebben behandeld zodat alle krassen van ons katertje weer opgevuld zijn en het weer voor een jaartje goed beschermd is. Ons huis onderhouden we, grotendeels zelf,ook goed. Als je dingen goed bijhoudt,ziet het er altijd goed uit en heb je niet alle kosten in 1 keer maar kun je de kosten spreiden. Wij proberen spaarzaam en bewust te leven maar zeker niet krenterig. Het is net als veel bloglezers zeggen, bewust leven en uitgeven zodat je altijd genoeg hebt voor de noodzakelijke dingen en geld over voor de dingen die je leuk vindt zoals eens op vakantie gaan of hobby.s. Ik realiseer mij altijd hoe goed we het hebben met een warm huis, voldoende te eten etc. Veel dingen om dankbaar voor te zijn dus itt een groot deel van de wereldbevolking. Ik vind het erg naar voor je dat je weer zo'n terugval hebt, gelukkig gaan we weer naar het voorjaar toe, fijn weer buiten zitten straks met de zon op onze huid. Ik lees iedere keer weer met veel plezier over Dibbes,ben zo blij dat hij bij jullie nou zo'n fijn thuis heeft. Geweldig. Ben verder niet te streng voor jezelf, ik leg zelf iedere maand een klein bedrag opzij voor een nieuwe fauteuil en koop straks met wat vakantiegeld erbij die fauteuil. Niet perse nodig,maar wel erg leuk. Het verheugen erop vind ik al leuk. Denk op dezelfde manier aan de tas die je zo graag wilt hebben, als het financieel kan gewoon doen. Je mag jezelf ook wel eens verwennen. Andere mensen verdienen door jouw aankoop ook weer geld zodat zij ook een baan en verdiensten hebben. Nog een fijn weekend met je gezin en de katertjes. Marja

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s