katten·Zwerfkatten

Zaterdag

Afgelopen zondag vierden we de twaalfde verjaardag van S. Het was zo’n dag dat alles klopte. Het was schitterend weer en we konden tot ver in de middag in de tuin zitten. S. vermaakte zich geweldig, ik had dit jaar voor het eerst ook wat vriendjes van hem en hun ouders uitgenodigd, in plaats van alleen familie en vrienden van de familie.

In tegenstelling tot andere jaren kon ik zelf ook echt genieten. Ik maakte me niet druk over wat het vieren van die dag met me zou doen maar genoot gewoon. Ik beperkte de voorbereidingen tot een minumum (opdracht geven om lekkere taarten te kopen, zelf wat stokbrood en kaas inslaan) en liet het gewoon maar over me heen komen. En dat maakte veel verschil. In voorgaande jaren genereerde alleen al het denken aan het vieren van de verjaardag zo veel drukte in mijn hoofd, dat ik op de dag zelf al uitgeteld was. De wetenschap dat ik een flink terugslag kan verwachten deed me vooraf al in de kramp schieten. Natuurlijk was ik na deze dag flink moe, maar het maakte niet uit, het was het meer dan waard. Ik heb de hele week rustig aan gedaan en ben er bijna weer. Dit is echt het effect van de behandeling die ik heb gevolgd: ik maak me niet meer druk om straks en toen, ik ben bezig met vandaag. En dat levert minder energieverspilling op.

De grote verrassing van de dag was Dibbes, of liever gezegd hoe hij zich gedroeg. Van te voren dachten we dat hij best zou schrikken van zoveel mensen en we hadden verwacht dat hij zich de hele dag niet zou laten zien. Daarom moesten we ook even flink omschakelen toen bleek dat hij zich totaal anders gedroeg dan de verwachtingen. Hij bleef continu in de buurt, eerst op een klein afstandje alles observerend. Daarna was het tijd voor de volgende stap, een rondje langs al die gezichten maken en kijken hoe dat uitpakt. Om uiteindelijk een showtje weg te geven en te laten zien hoe leuk hij kan spelen (achter een speelgoedmuis aanrennen die weggegooid wordt en dan ineens met de voorpoten remmen zodat het achterwerk de lucht ingaat) en op het kleed liggen rollen om zijn mooie buik te laten zien. Hij gaf kopjes, liet zich aanhalen en regelmatig hoorde ik oh en ah en dat was niet omdat ik zulke grappige dingen deed.

Onze Dibbes is niet langer een getraumatiseerde zwerfkat maar een enorm sociaal beest dat geniet van contact en het vermogen heeft fijne ervaringen razendsnel op te slaan. Een geweldige prestatie van de kat al zeg ik het zelf. Het verschil met een jaar geleden is onvoorstelbaar groot en het genoegen van deze verandering smaakt geweldig.

Fijn weekend allemaal!

16 gedachten over “Zaterdag

 1. Wat een zalig Dibbes-verhaal weer! En wat een vooruitgang boek jij toch! Geniet ervan en wees trots op de bereikte resultaten!

  Like

 2. Goh geweldig Martine dat je nu zo anders in het leven staat dat je je gewoon kan ontspannen en genieten.
  En daarna de tijd/rust neemt om rustig aan weer bij te komen. Echt super!

  En wat mooi te lezen dat Dibbes zo veranderd is dat zelfs jullie erdoor verrast werden die dag 😀

  Like

 3. Beiden berichten zijn prachtig; jij hebt echt het licht gezien en beseft dat later niet herinnerd wordt hoe perfect alles geregeld was, maar hoe fijn de sfeer en de gesprekken waren en hoe we gelachen hebben om die rare kat, die weer zijn echte aard gevonden heeft onder alle narigheid die hem is overkomen. Mijn 3 traumakatten blijke alledrie ongeloofloos sociaal naar andere emensen omdat ik ze kennelijk hun gevoel van basisveiligheid terug heb kunnen geven. Dat zal bij Dibbes ook zo zijn. En bij jezelf; je hoeft niets te bewijzen om een leuk mens te zijn dat geniet van wat mogelijk is. Juist niet! Fijn weekend!

  Like

 4. Nog gefeliciteerd met de verjaardag van jullie lente kind. Wat fijn dat een terugval tegenwoordig een dip is waar je zelf de kracht voor hebt om er weer uit te komen. Ik ben iedere keer weer ontroerd als ik lees hoe het nu met Dibbes gaat en hoe hij volop geniet van zijn nieuwe leventje en jullie van hem. Heerlijk om te lezen. Fijn weekend voor jullie allen. Marja

  Like

 5. Nog gefeliciteerd met S. en wat fijn dat het zo'n mooie verjaardag was, het heerlijke lenteweer was natuurlijk ook perfect. Ook goed om te lezen dat je de rust in je hoofd hebt kunnen bewaren, dat scheelt zo'n beetje alles toch. Wij (jij en ik) komen er wel :p.

  Like

 6. Alweer 12 jaar? Dat kleine menneke van je?? Jeeeeeeeee, time flies……..
  Van harte gefeliciteerd!
  Heerlijk dat je er zo van hebt kunnen genieten, samen met Dibbes 🙂 Klinkt geweldig!!!!
  Superfijn weekend nog xxx

  Like

 7. Het verhaal van Dibbes blijft een wonder!!

  En ik vind het ook echt een wonder hoe dat jij bent opgeknapt de afgelopen tijd!! Ben echt superblij voor je!!

  En ik zit net te denken: nu is dat nog allemaal heel bijzonder, maar straks ben je gewoon een jaar redelijk klacht-vrij en zullen al die eerste keren (eerste keer relaxed verjaardag van S vieren, bijvoorbeeld) tweede keren worden en zelfs nog meer dan dat… 🙂 Dat lijkt me helemaal super 😀

  Like

 8. Een geweldige prestatie van jullie zou ik zeggen met Dibbes!!! Ik vind het zo ongelooflijk knap hoe jullie dat hebben aangepakt! Petje af! Hij heeft een fantatisch huis & gezin uitgezocht!!

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s