leven met ME

Met de stroom mee

Wie hier vaker komt weet dat Kerstmis niet mijn favoriete feest is. Dit jaar besloot ik echter dat met de stroom mee zwemmen beter is voor mijn humeur. Dus stelde ik vorige week woensdag al voor om een kerstboom te gaan halen, M. was toch vrij, dus hup met die boom in de auto. We zijn nog nooit zó voortvarend geweest.

Vervolgens heb ik me niet meer met de boom bemoeid. Hij stond twee dagen met één bal en één piek uit te stralen dat er iets heel erg onaf was, maar dit weekend hebben de mannen dan toch de boel verder versierd.  Ik vind kerst weliswaar niet leuk maar geniet nu toch van de boom. Van het feit dat kat Smoes er meteen onder ging liggen. Van de zoete houten engeltjes en zo, die er in hangen.

Met de stroom mee zwemmen dus. Dat is sowieso aan te raden. Hoewel ik me stiekem wel een beetje druk maak over wat ik vanmiddag in het ziekenhuis te horen ga krijgen, heb ik dat er laten zijn door het niet weg te drukken. Ik maak me een beetje druk en klaar.

Dat me een beetje druk maken is niet zozeer over de bult zelf, dan wel over hoe de komende tijd verloopt. Met weinig energie in het lijf wordt hier al jaren elk uitje, activiteit of artsenbezoek ingepland en voorbereid door vooraf maatregelen te nemen of mijn dagindeling aan te passen. De afgelopen week ben ik een keer bij de huisarts geweest én twee keer in het ziekenhuis. Bovendien volgt dus wellicht op korte termijn een kleine ingreep zelf. En dat vlak voor Kerst en Oud & Nieuw, dagen die al meer vragen door het familiebezoek, een tijd waarin ik me normaal gesproken om die reden extra rustig houd.

Maar ik ben natuurlijk niet voor één gat te vangen! Omdat ik heb geleerd dat je de druk van de ketel kunt halen door maatregelen te nemen, heb ik me afgevraagd wáár ik me nu precies druk om maak. Vreetzak als ik ben, heeft dat vooral te maken met eten ;-). Hebben we voldoende in huis om op te vangen dat ik wellicht even niet kan koken? Ik had juist flink alle voorraden opgemaakt de laatste tijd, gewoon lekker de vriezer leeg gegeten. Dat is nu niet echt handig want er is niets om op terug te vallen. Natuurlijk kan M. dat wel – hij kookt zelfs heel lekker – maar als hij om half 7 uit zijn werk komt, is het voor hem prettiger als er gewoon al eten is.

Dáár maakte ik me dus druk om en daar is natuurlijk heel makkelijk iets aan te doen. Ik maakte een mega pan soep, een ovenschotel, een pastasaus, rode kool met appeltjes en een nasi. Verdeeld over porties en zo de vriezer ingeschoven, dan is er in ieder geval weer iets achter de hand voor ‘als’. Ik draafde wel wat door want bij thuiskomst uit zijn werk trof M. een volledig doorgedraaide vrouw aan in een keuken met allemaal gevulde bakken die stonden uit te dampen. Maar hé, de vriezer is nu vol en het doel is bereikt.

Een ander deel van het druk maken was een kwestie van afspraken veranderen. Eerste Kerstdag zou ik uitgebreid gaan koken voor ons en mijn moeder. Nu gaan we naar haar toe. Dat geeft mij ruimte in mijn hoofd, niet meer dagen vooraf gaan bedenken wat ik wanneer wil gaan voorbereiden – wat ik overigens als voormalige kok heel leuk vind mensen – maar gewoon rust hebben en op de dag zelf naar mijn moeder gaan. Voor hetzelfde geld is de ingreep pas in januari maar zo handelen geeft me nu rust. Mijn brein kan maar een paar dingen tegelijk aan en ik maak zo ruimte.

Om nog meer ruimte te krijgen heb ik braaf het mediteren opgepakt, mooie muziek geluisterd, lekker gelezen en een paar leuke detectives gekeken en dat hielp wonderwel. Ook lukte het wandelen afgelopen week weer, ik liep vier keer mijn vaste rondje. Dat voelt goed! Nu ik vaker buiten ben, klaart mijn humeur ook meteen weer op.

Staat bij jou de kerstboom al?

24 gedachten over “Met de stroom mee

 1. Wat een drukte in je hoofd voorafgaand aan de hele toestand, om moe van te worden :-). De kerstboom staat hier al een dag of tien. Meestal 'behang' ik hem in etappes. Met de stroom meegaan kost een stuk minder energie dan er tegenin zwemmen. Ik heb me hier opnieuw overgegeven en gezegd dat ik wéér mee uit eten ga eerste Kerstdag, scheelt tevens een boel boodschappen doen. Ik zal voor je duimen dat het meevalt vanmiddag, succes!

  Like

 2. Hier is het een hele traditie, inclusief verschrikkelijke Kerst-Cd's die op staan. Samen met dochter zet ik de boom op (kunst en héél groot) in 2,5 uur. Daarna het optuigen, wat we de dag erna deden. Alles word vast gezet met touwtjes, omdat poes hier in de boom klimt, om alles er uit te meppen. Dus slingers en lampjes vast zetten, de rest is onbreekbaar en ruimen we in de ochtend weer op, door alles wat op de grond verspreid ligt, weer in de boom te hangen. Wij versieren dus dagelijks onze boom!! Ik geniet altijd wel echt van de boom en de aanloop naar de kerstdagen. De dagen zelf kunnen me gestolen worden, maar ach. Het is toch ook weer een mooie gelegenheid om weer eens als familie samen te zijn met alle kinderen en aanhang e.d. groetjes Esther

  Like

 3. Kerstboom (kunst) optuigen doen we altijd het laatste weekend voor Kerst. Van mij hoeft het niet zo, maar man vindt het gezellig en hij versiert hem ook zelf. Ben benieuwd hoe het gaat dit jaar met het nieuwe katje dat overal achteraan rent en alles heen en weer wil slaan. Onze jaren 60 kerstballen gaan er maar niet in deze keer. Ik heb een doos met boodschappen laten klaar zetten bij de supermarkt, we zijn naar onze bioboer geweest en met de boodschappen ben ik klaar. De bezorgdienst krijgt nog twee bestellingen en dat is het. Van boodschappen doen word ik echt heel moe. Heerlijk dat het niet meer hoeft voorlopig. Heb ook alles in huis voor nasi, pasta, soep, broodjes “voor het geval dat”. Wens je veel sterkte de komende tijd, groeten, Cora

  Like

 4. Wat knap van je om zoveel vooruit te koken!

  Onze kerstboom staat sinds gisteren,eigenlijk zondag al maar de lichtjes waren kapot.. toch wel weer mooi zo'n boom en het ruikt zo lekker.

  Like

 5. Dit jaar geen boom, de manlief heeft er geen zin in en ach, zonder boom maar met een hele voorraad kaarsjes en waxinelichtjes kan 'k ook de winterwende vieren, iig hoeven we nu ook niet al die vermaledijde kerstcd's draaien 😉
  Sterkte vanmiddag!

  Like

 6. Ik heb afgelopen zaterdag de boom opgezet. Kunst weliswaar ivm de allergietjes hier. Mijn man bouwt bijna ieder jaar een kerstdorpje. Ik zei: sla nou over dit jaar, je bent al moe genoeg, rust uit in het weekeinde. Maar het eerste deel staat al weer. Dit weekeinde maakt hij het af. Ik vind het altijd leuk, maar door de spanning van dit jaar ook een beetje eng. Alsof ik nou wel leuk moet vinden. Ik wens je heel veel sterkte vanmiddag in het ziekenhuis en ik hoop dat het allemaal mee valt.

  Like

 7. Ik merk dat ik ook meer van kerst kan genieten door met de flow mee te gaan. Moet er ook niet aan denken om alles precies zo te doen als het 'hoort'. Gelukkig heb ik dat van huis uit ook nooit zo meegekregen. De leukste kerst bij familie was als mijn oma een grote pan erwtensoep maakte, en we met de familie bij elkaar waren, inclusief oma. En ja, kerstversiering vind ik ontzettend leuk, maar wel op mijn eigen tempo. Ik vind het heerlijk om het kinderprogramma 'kerst met Linus' te kijken, maar sta er niet apart vroeg voor op.

  De kerstboom (boompje) staat bij ons, een klein neppertje. Ook daarbij weer: veel mensen vinden nog dat een echte kerstboom 'hoort', maar met mijn hooikoorts heb ik geen zin in weken hoofdpijn omdat het 'moet'. Dus ik doe het gewoon op mijn manier. Een paar zelfgemaakte kerstballen erin, en sinds gisteren lampjes, en ik ben er weer blij mee.

  Like

 8. Manlief en dochter hebben onze megagrote nep boom op 7 december opgetuigd. Verder nog wat andere kleine versiering. Wij genieten iedere dag van de gezellige (led) lichtjes in de boom en de warme sfeer. Ik zit helaas iedere dag thuis, maar vind het nu een stuk fijner met al die gezelligheid om me heen. Knap dat je geluisterd hebt na hetgeen jou nu rust geeft. Ja je weet zelf best dat het teveel energie kost om zoveel eten in een keer te koken, maar het niet doen kost waarschijnlijk nog veel meer energie. Je kunt natuurlijk ook zelf vragen of het mogelijk is om de operatie in het nieuwe jaar te laten plaatsvinden. Mits dit is wat je wilt en wat je rust geeft. Ik hoop dat je een beetje kan genieten van de boom en alle lieve mensen om je heen. Meer is kerst niet wat mij betreft, heel erg genieten van de mensen die ik lief heb. Heel veel sterkte straks,

  Like

 9. Veel succes vanmiddag bij de dokter!!

  Wij hebben geen kerstboom dit jaar. Komt er denk ik ook niet 🙂 Ik geniet wel heel erg van de kerstboom bij mijn ouders, als ik bij hen op visite ga. En Tobias ook, die vind het ook machtig mooi 🙂

  Like

 10. Ja bij ons staat nu voor het eerst een klein kunstboompje.Ik moet zeggen het is niet zo mijn ding,dat kunst.
  Voorheen toen we nog gemiddeld zeven katten hadden had ik altijd een grote boom.
  Ons plafond is 3,85 dus daar gaat wel een leuk exemplaar in.
  De katten vonden het de fijnste tijd van het jaar.Heerlijk met z'n zevenen door de boom heen naar boven roetsjen.
  's Nachts hoorden we de ballen wel op het plavuis kapot knallen.
  Had ik weer een mooi excuus om het jaar daarop weer nieuwe te kopen.
  Visite vond het ook altijd leuk als ze de katten in de boom zagen slapen en zitten.

  Like

 11. Onze boom staat ook. Een echte. Man wil een nepperd maar dat heb ik nog tegen kunnen houden 😉
  De warme sfeer vind ik heerlijk, ook op straat. Overal lichtjes en oliebollenkramen, gezellig. Vuurwerk is helaas minder leuk.
  Wij zijn voor het eerst eerste kerstdag met z'n tweetjes, lekker rustig. Tweede kerstdag met kinderen en aanhang.

  Like

 12. ik ben ook niet zo dol op al die kerst-zooi. maar het nodigt wel uit om alle andere `rommel` op te ruimen. De kinderen vinden kerst erg leuk, ze zijn dol op alle glimmende kerstballen en kaarsjes+versiering, daar doe ik het voor 🙂 Kerstmis zelf vind ik dan wel weer erg leuk.

  Like

 13. Succes vanmiddag!
  Hier geen kerstboom. Doen we eigenlijk nooit. We zijn niet echt fan. Wel wat versiering in huis zoals decoratieslingers, lampjes en kerstballen in een vaas. En een kerststalletje waar de kinderen mee kunnen spelen. Hot item!

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s