algemeen

Skeeleren voor het goede doel – een school in Nigeria

Op de school van S. is enige tijd geleden een actie gestart waarbij er geld wordt ingezameld voor de bouw van een school in Nigeria. Het bouwen van die school is een initiatief van de Stichting Life and Peace International . Deze stichting houdt zich oorspronkelijk bezig met het bevorderen van de integratie van Afrikaanse immigranten in Nederland, maar sinds 4 jaar is men bezig te kijken of er in de landen van herkomst zelf ook verbeteringen kunnen worden aangebracht.

Nigeria is een heel arm maar ook een heel corrupt en complex land. De stichting schrijft hierover:
“We kunnen natuurlijk bij de pakken neer zitten en denken dat er in een dergelijk probleem (noot Min of Meer: corruptie) geen verandering te brengen is, maar hier denkt de Stichting Life & Peace anders over. De manier om een (deel) van een samenleving te transformeren is het opleiden en vormen van de denkwijze van de nieuwe generatie. In Ilogbo, een onderontwikkelde voorstad van Lagos, zal daarom een school worden gebouwd die zich focust op het aanleren van de normen en waarden van integer leiderschap.

Naast de huiselijke omgeving van kinderen, wordt ook op school de normen en waarden van kinderen en jongvolwassenen gevormd en dit is waar we ons op gaan richten. De school zal Integral School International (ISI) gaan heten, deze naam is een weerspiegeling van de academische vaardigheden en de normen en waarden die in dit onderwijssysteem zullen worden geïntegreerd. Naast de reguliere academische vakken zullen de leerlingen ook onderwezen worden in rentmeesterschap, relatiegerichtheid, leiderschap en ontwikkeling van de lokale gemeenschap.”

Een mooi doel dus waar veel geld voor nodig is, bijna een ton. De helft van dit bedrag is al ingezameld maar er is nog veel nodig en hier komt de school van S. in beeld. Een oud-leerling van de school nam contact op met de directie met de vraag of zijn oude middelbare school dit project wilde steunen. Zijn vader komt oorspronkelijk uit Nigeria en vader en zoon zijn bij de bouw van de school in Nigeria betrokken. De school van S. steunt hen daarin door de kinderen aan te moedigen acties op touw te zetten om geld in te zamelen. Aan de school wordt momenteel al gebouwd en het streven is dat de eerste lichting leerlingen in 2016 naar school kan gaan.

De leerlingen op de school van S. hebben na een informatiebijeenkomst over het project tot 9 april de tijd gekregen om zelf acties te verzinnen en uit te voeren. Dat kan door bijvoorbeeld de kinderen tot ondernemers te maken, elk kind kreeg bijvoorbeeld € 5,- van de school met de bedoeling dat dit bedrag wordt vermeerderd. Bijvoorbeeld door met die € 5 ingrediënten in te kopen, cakejes te maken en te verkopen, zodat je met € 10 terugkomt op school.

S. wil het anders aanpakken. Hij wil gaan skeeleren voor het goede doel, van Hoorn naar Schellinkhout en terug. Dat is 10 km en hij is op zoek naar mensen die hem willen sponsoren!

De details
S. gaat 10 km skeeleren in het weekend van Goede Vrijdag (3,4,5 april). De precieze datum hangt af van de weersverwachting. Hij skeelert vanuit huis in Hoorn over de IJsselmeerdijk naar Schellinkhout en terug. Van zijn tocht worden foto’s gemaakt die ook dat weekend hier worden gepubliceerd, voor de donateurs een bewijs dat er is geskeelerd. 10 km is voor hem een flinke uitdaging, deze afstand heeft hij nog nooit geskeelerd.

Ben je enthousiast geworden na dit verhaal en vind je het leuk om een puber te steunen die voor het goede doel 10 km gaat skeeleren, dan kun je een mail sturen naar aanminofmeer@gmail.com of een berichtje sturen via het reactieformulier rechts op de site. Vermeld in je bericht: je naam (ook achternaam s.v.p.) en het bedrag waarvoor je hem wilt sponsoren. Je krijgt nadat hij zijn tocht heeft volbracht een mail met een link naar de foto’s en het rekeningnummer waar je het geld naar kunt overmaken. Dat is zijn eigen rekeningnummer, hij haalt het daarvan af en neemt het mee naar school op de dag dat het project sluit.

ps: normaal vraag ik nooit om geld maar ik vond dit een uitzonderlijke situatie en wil hem graag helpen zo veel mogelijk geld in te zamelen. Er lezen hier dagelijks gemiddeld 4000 mensen mee, daar zit vast wel iemand tussen die een euro voor het goede doel overheeft ;-).

Meer informatie over het project vind je hier.

8 gedachten over “Skeeleren voor het goede doel – een school in Nigeria

 1. Wat leuk! Mijn jomgste dochter schaatste ooit om geld in te zamelen. Ze schaatste zoveel rondjes dat ze haast niet langs de mensen durfde om het beloofde geld (per rondje) op te halen!
  Ik stuur je een mailtje!

  Like

 2. Gemaild, goed initiatief! Ik doneer regelmatig via de 1%Club, daar zitten ook dit soort initiatieven tussen.

  Maarre… als al je lezers gaan sponsoren kan S. echt niet met het geld over straat naar school hoor, dan haalt hij in zijn eentje bijna het hele resterende bedrag op! 🙂

  Like

 3. Ja, kom op mensen, even wat losse eurootjes uit die portemonnee schudden, dat ruimt lekker op. We laten een brugklasser met goede ideeen om de wereld te verbeteren toch niet in de kou staan zeker?

  Like

 4. Wat weinig reacties nog op z'n goede actie. Ik heb je gemaild. Voor hem maar ook voor jou als dank voor je leuke blog. Vooral je poezenverhalen zijn geweldig en zo lief. Mascha.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s