katten

Tactieken om je kat te bedotten en hem alles te laten eten

Mooie titel hè. Die kwam laatst voorbij toen ik op internet zat. Natuurlijk las ik het bijbehorende stuk. Dat ging over iets heel herkenbaars: je kat blieft ineens het dure kwaliteitsvoer niet meer en gaat over op een hongerstaking. Gekwetste blikken als je het etensbakje telkens opnieuw voor zijn neus zet en vervolgens mag je tegen die parmantige kont aankijken met zwiepende staart als hij weg loopt, diep beledigd.

De oplossing volgens de schrijver van dat stuk: leg wat lekkere snoepjes in het bakje bovenop het voer. Je lieveling eet het dan zo op. Yeah right, as if! De schrijver van dit stuk heeft of geen kat óf een kat die wat chromosomen mist en denkt dat hij een hond is, maar een echte kat trapt hier niet in.

Mijn katten:

 • eten dan precies die 5 lekkere snoepjes die ik in de bak op het voer heb gelegd en lopen daarna boos weg
 • eten zorgvuldig om het stukje vlooienpil/wormenpil heen wat ik in een stuk worst/kaas heb verstopt
 • eisen dat de bak met droge brokken bijgevuld wordt ook al is de bak in mijn wereld vol. In hun wereld is een volle bak minus 3 gegeten brokjes leeg. Urgent! Leeg! Hongersnood!

Je kunt katten niet goed manipuleren of in de maling nemen, dat doen ze met jou. Ze hebben allemaal hun eigen tactieken en manieren of te voorkomen dat je iets doet wat hun niet zint. Zo probeerden M. en ik laatst Gerrie een wormenpil toe te dienen. Toen Gerrie hier net was, was hij heel bedeesd en dingen als een pil toedienen lukte best goed. Hij was dan gewoon verstijfd van angst en durfde niet echt tegen te stribbelen. Tegenwoordig heeft hij wat zelfvertrouwen en laat hij niet alles meer met zich doen. Voorbij is die tijd.

Dus het plan werd vooraf besproken, inclusief taakverdeling en tijdspanne als was het een militaire operatie. Gerrie heeft namelijk een tactiek van vervelende dingen ontwijken die ik nog bij geen enkele kat heb meegemaakt en die bijzonder effectief is: als je hem pakt, springt hij met vier poten tegelijk de lucht in. Dat is nog eens een Houdini-achtige methode om ongewenste dingen te voorkomen.

Maar goed, na een potje vrij worstelen hadden we hem in de houdgreep. Pil erin, meteen water in zijn bek spuiten, mond dicht klappen en over de keel wrijven. Zo blijven staan. Nog even over die keel wrijven. Hem zichtbaar zien slikken. Man aanmoedigen iets lekker voor Gerrie te pakken want dat heeft hij verdiend. Gerrie loslaten. Gerrie spuugt de pil weer uit. En dat nog drie keer tot het zweet in je bilnaad staat.

Uiteindelijk de pil of wat daarvan over was, gemengd met nat voer en door het eten gemengd dat door kat Smoes naar binnen werd gewerkt toen ik even niet oplette. Smoes, die als ik een pil door zijn eten meng hard wegrent, alsof er een verschrikkelijke noodtoestand is uitgebroken.

Er bestaan helemaal geen tactieken om je kat te bedotten. Er bestaan wel tactieken van katten om hun mens te bedotten.

21 gedachten over “Tactieken om je kat te bedotten en hem alles te laten eten

 1. Hoe herkenbaar!! Mijn tactiek hiervoor is het pilletje helemaal verpulveren en dat door het natvoer doen. Maar: als er ook maar één stukje in zit dat geen echt poederkorreltje is, blijft het liggen. Als de verhouding natvoer/pil (99,9% natvoer, 0,01% pil) niet goed is, blijft het liggen. Als er geen vlees aan de korrels zit, blijft het liggen. Terwijl hij normaal echt alles oplikt…

  Geliked door 2 people

 2. Heel herkenbaar. Voor ontwormen gebruik ik altijd S.tronghold. Is een pipetje en gaat wat makkelijker dan Hulk Hogan te forceren om zn pilletje te verorberen. Als onze oudste kat niet van zins is om zn eten op te eten gaat hij gewoon naar de buren. Die hebben heerlijk supermarktvoer…………

  Geliked door 1 persoon

 3. Ja, precies. Of je bereid je voor op een enorm gevecht, neemt alle maatregelen die je kunt bedenken, trekt lange mouwen aan, zet een helm op, sluit deuren en ramen en alarmeert de buurt en madam eet de pil die je ter voorbereiding op tafel had gelegd gewoon op. Kijkt je aan, draait zich om en loopt hooghartig weg.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb sinds twee jaar een rooie kater uit het asiel en ik vrees de dag, dat hij een pil of iets moet hebben. Het kan er niet tegen om vastgehouden te worden. Ik vrees dat dit dan een zaak wordt van meerdere mensen en handdoeken 😀. Voor de rest is het zo’n leuke kater !

  Geliked door 1 persoon

 5. Hahaha! Hilarisch.
  Nee, die schrijfster van dat stukje heeft óf zelf geen kat of weinig kattenervaring.
  Bij mijn dierenarts hing vroeger een poster over het toedienen van een tabletje:
  1 Neem uw kat in de houdgreep
  2 Wrik bek open
  3 Duw tabletje er in
  4 Wacht tot kat tablet weer uitspuugt
  5 Ga terug naar stap 1

  Precies zoals jij het beschrijft.

  Net als met kinderen: je krijgt er zoooooveel voor terug 😉

  Geliked door 2 people

 6. Geweldig herkenbaar. Ik heb ook geleerd nooit hun favoriete voer in de aanbieding groot in te slaan. Op dat moment lussen ze het niet meer. Je zal ze maar iets voordeligs voorschotelen tenslotte. Het enige wat al tijden favoriet is is Cosma snackies, maar dan ook alleen de kip. Dus die bestellen we braaf via internet omdat geen dierenwinkel in de omgeving die heeft. Onder het mom van geheel natuurlijk, dus goed. En die moeten dan ook op ons bed gegeten worden, nergens anders. Je leest het, we zijn prima getraind door de katers.

  Geliked door 1 persoon

 7. Oh héél herkenbaar. Mijn poes heeft een chronische oogontsteking. Ze heeft daarvoor drie keer per dag een oogzalf nodig.

  Dus mijn armen zitten eigenlijk altijd onder de krassen.

  En poeslief weet precies wanneer ze NIET in de keuken moet zijn………… dus ze krijg gemiddeld twee keer per dag die oogzalf. Dat is net voldoende om het oog rustig te houden.

  Geliked door 1 persoon

 8. Je kan zo lekker schrijven, je ziet het helemaal voor je, en je herkent je eigen kat daar ook nog eens in.
  Wanneer ik dit stukje dan ook aan manlief voorlees komt hij ook niet meer bij van het lachen.
  Dank je wel

  Geliked door 2 people

 9. Oh ja, dat van die 5 brokjes uit het bakje vissen herken ik helemaal! Gelukkig eet ie ontwormpilletjes op als snoepjes.
  Maar hier is mijnheer nu gepikeerd omdat ie niet op een op de grond gevallen A4-tje mocht liggen van mij. Het dekentje wat hij zich 2 dagen geleden heeft toegeëigend wordt ineens genegeerd en hij ligt mokkend op de tegelvloer 😂
  Nee, degene die dat heeft geschreven over hoe je een kat alles kan laten eten heeft zeker weten geen kat!!

  Geliked door 1 persoon

 10. Nou, mijn (grote zwarte labrador slash herders-) hond trapte daar ook niet in. De hele bak smakelijk opeten en op de schoongelikte bodem lag de zorgvuldig ontweken witte pil. Met zo’n grote tong hè. Wel knap.
  Leer mij die katten kennen. Allemaal anders en ook weer heel gelijk. Die gekwetste blik, de teleurstelling, de verwijtende blik… Meesterlijke acteurs zijn het.

  Geliked door 1 persoon

 11. Praat me er niet van, een kat medicijnen geven is een hel. Voor pijnstilling tijdens blaasgruis heb ik tegenwoordig Melocam, dat is vloeibaar en dat spuit ik dus in Snoes haar mond in een onbewaakt moment. Snoes krijgen we niet in de houdgreep, die vecht als een tijger en is beresterk. Ook heb ik haar en Plien zelf injecties gegeven toen ze beide doodziek waren, dat werkte sneller en beter dan proberen een pilletje in de bek stoppen.

  Geliked door 1 persoon

 12. ah, nu snap ik waarom we de motorhelm toch maar even moeten bewaren. Kat 1 is vorige maand overleden, maar kat 2 is nog fit en fruitig (en actief jagend) met goede spiertjes……. Voorlopig is die niet ziek, maar de zolder behoudt kattemand.
  En de helm dus.

  Geliked door 1 persoon

 13. Eens! Bedot het mens. Doe alsof het luxe natvoer je favoriete eten op aarde is. Doe dit twee keer zodat mens een grote voorraad aanlegt en weiger dan pertinent deze zooi nog te eten… Gelukkig zit hier een opvang voor zwerfkatten dus heeft kat eraan bijgedragen dat daar inmiddels al mening pakket aan kattenvoer is heen gebracht.

  Geliked door 1 persoon

 14. Hahahaha heerlijk zo herkenbaar….alhoewel er 1 ding is waar ze alles bij opeten (inclusief vingers als je niet uitkijkt) en dat is ; leverpastei nou moe, wel de “echte” anders blijft alsnog het tabletje over.

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s