leven met ME

Kleine aanpassing, groot geluk

De man nam vorige week een klapstoeltje voor mij mee. Dat kan ik gebruiken onder de douche. Had ik maar eerder bedacht hoe fijn en handig dit is! 

Douchen slurpt energie die er niet is. De combinatie van staan en hitte maakt me erg duizelig. Om die reden douche ik gemiddeld maar twee keer per week. Dat vind ik jammer, want mijn spieren knappen wel altijd erg op van een warme douche.

Was douchen voor mij de afgelopen maanden een hele snelle aangelegenheid, snel wassen voordat ik instortte, zittend douchen is beter te doen merk ik. Het is relaxter, ik kan veel meer mijn gemak er van nemen en gewoon genieten van de warme waterstraal. Ik kan zelfs mijn benen weer scheren zonder dat ik tegen de vlakte ga. Voor mij deze zomer gladde benen! Misschien kan ik op deze manier ook zelfs weer wat vaker douchen.

Natuurlijk is er niets mis met je aan de kraan wassen. Misschien heb je geen behoefte aan elke dag douchen. Alle dagen douchen is helemaal niet nodig en wellicht zwaar overtrokken. Maar douchen wanneer je wil, of dat nu een keer per week is of alle dagen, is fijner als je zelf baas bent over het moment waarop. Dat jij en niet je lijf bepaalt wanneer dat is.

Kleine aanpassing, groot geluk.

16 gedachten over “Kleine aanpassing, groot geluk

 1. Fijn! Dacht dat je zoiets al had. Maar is het niet te wiebelig, meestal wordt in douche in thuiszorg als alternatief voor de echte douchestoel, een kuip tuinstoeltje van plastic met leuningen gebruikt. Die lijken mij steviger staan. Want vallen is helemaal naar. Op MP staan ook regelmatig douchestoelen voor kleine prijsjes. Evt ook aan wastafel te gebruiken etc.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij hebben een hele kleine badkamer dus het moet wel iets zijn wat in te klappen is.
   En buiten de BK bewaren en telkens de BK in sjouwen als ik ga douchen, schiet zijn doel voorbij 😊

   Like

 2. Ja, ik dacht ook dat je dat al lang deed! Dus nog een “open deur” dan maar: houdt bril of lenzen in bij het douchen. Je raakt minder gedesorienteerd, minder onzeker en dus minder moe. Ik houd ook altijd de deur open bij het douchen en liefst ook raam, om zo veel mogelijk zuurstof binnen te laten tegen duizeligheid. Bij mensen met een grotere douche: zitten en voeten omhoog op een krukje helpt ook tegen licht in je hoofd worden.
  Ik weet dat het voor jou niet geldt, Martine, maar voor anderen misschien? Douche voor het naar bed gaan. Douchen is erg vermoeiend en dan kun je erna gelijk lekker liggen (met alleen een ponnetje) en hoef je niks meer.

  Like

  1. Ja soms worden de mogelijkheden zo geleidelijk aan kleiner dat ik vergeet aanpassingen te doen. Het douchen was tot vorig jaar eigenlijk geen probleem. Ik heb pas sinds de zomer meer last van mijn balans en de hitte in combinatie met het staan.
   Ik heb al wel jaren een kruk in de keuken die ik soms wel soms niet gebruik. Nu wel alle dagen. En de rollator sinds een paar maanden, die zorgt dat ik makkelijker kan lopen. Maar om die nu in de douche te gebruiken. 😉
   Met de deur open douchen doe ik ook meestal. Raam kan helaas niet open want er is geen raam.
   Goede meedenktips, dank je wel.

   Like

 3. Voor de kleine badkamer zijn er ook opklapbare muurdouchestoeltjes en opklapbare muurdouchekrukjes.
  Nog een tip die ik vaak in de ouderenzorg gebruikte, in plaats van je lijf helemaal afdrogen met een handdoek, een badstoffen badjas aandoen en jezelf ermee droogdeppen. Natuurlijk moeten sommige plekken goed gedroogd worden en die moet je nog nadrogen met de handdoek, maar groot deel, bv je rug, wordt door de badjas goed droog. Bovendien koel je minder snel af.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja een muurklapstoeltje is wellicht een volgende stap. We wilden niet meteen gaan boren zonder te weten of er wel positief effect zou zijn. Wat wel nog even een ding is dat ik dan te ver van de waterstraal af ben gezien de plek van de douche tov de muur. En de douchekop zelf vasthouden lijkt me niet prettig (last van mijn armen). Dus daar moet even flink over worden nagedacht.
   Afdrogen doe ik niet, er gaat altijd een badjas aan en dan idd wat hier de daar wat droogdeppen.

   Like

   1. Wat een goede tip ‘afdrogen m.b.v.. een badjas’. Ik heb PTSS en dat uit zich bij mij o.a. in angst om te douchen. Ik was me bij de kraan, en als ik een goede dag heb was ik me in bad in een laagje water.
    Mijn angst komt opzetten als ik het te heet krijg, en zonder bril weinig zie en me dan in die kleine warme ruimte ook nog moet afdrogen. Voor ik klaar ben met afdrogen heb ik een paniek aanval te pakken.
    Ik ga eens proberen of het me dan beter lukt. Dank.

    Geliked door 1 persoon

 4. Hoi martine, al jaren lees ik met je mee, en hoewel ik niet dezelfde ziekte als jij heb heb ik wel met net zoveel beperkingen te maken door een chroniscge ziekte en dus ervaring… ik geef je een raad let heel goed op met dit stoeltje .. ik deed dit ook onder de douche als oplossing, werkt goed maar op een gegeven moment roesten de pootjes aan de binnenkant door en zakt het stoeltje door de voorpoten.. blijf dus goed opletten .. je wilt niet vallen! Laat je man hem blijven controleren!

  Je bent een topper martine

  Groetjes finz

  Geliked door 1 persoon

 5. Inderdaad prettig dat je door zoiets simpels, beter en makkelijker kan douchen. Maar ik zou mijzelf toch echt een goed douchestoeltje (Moederdag??) kado geven, want een klapstoeltje is nogal instabiel en wiebelig. Misschien zijn de kosten wel aftrekbaar via de belastingdienst.

  Geliked door 1 persoon

 6. Haren wassen vast nog onmogelijker?
  Ik was mijne eens per 4 maanden ofzo..en flossen ook zo’n duffe energieverspilling waarbij ik sta, dat doe ik om de dag.

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s