Geen categorie

Volhouden hoor!

Volhouden hoor!
Kijk naar wat je nog wel kunt!
Je moet gewoon positief blijven!

Goedbedoelde opmerkingen die in het beste geval het gesprek doen doodbloeden en in het ergste geval best kunnen kwetsen.

Want serieus, ‘volhouden hoor’? Heb ik een alternatief dan? Ik kan niet naar de winkel gaan en zeggen ‘doe me nu maar een ander lijf, dit hier bevalt niet’.

Dit soort opmerkingen belemmeren echt, wezenlijk contact. Ik hoef trouwens niet met iedereen en overal of altijd over mijn ziekzijn te praten. Maar weten dat de deur niet bij voorbaat wordt dicht gesmeten, scheelt voor mij enorm.

(In de link een pdf van de ME-CVS vereniging met een vertaald artikel over giftige positiviteit, auteurs Lori Madeira en Cort Johnson.)

Giftige positiviteit

16 gedachten over “Volhouden hoor!

 1. Eigenlijk zeggen mensen vaak met die opmerkingen ‘rot voor je, maar ik heb geen zin om naar je problemen te luisteren en wil het gewoon lekker oppervlakkig houden’… Dan laat ik het gesprek ook doodbloeden en ga met iemand praten met wie ik wel kan schakelen….❤

  Geliked door 1 persoon

 2. Moeilijk, want deze maatschappij is erg gericht op positieve uitkomsten. Van alles. Dat realisme beter zou passen, maar eigenlijk empathie het allerbest, is niet iedereen gegeven om in te zien.

  Wat zou jij prettig vinden om te horen?

  Geliked door 1 persoon

 3. Soms weet je gewoon niet wat je moet zeggen, en probeer je iets aardigs te zeggen. Eigenlijk is het meer een wens, en een uiting van onmacht. Je gunt iemand zoveel meer.
  Neemt niet weg dat ik begrijp dat het niet fijn is om het te horen. En ook ik heb wel eens gezegd (geheel andere context): zeg maar hoe, wat is volgens jou nog meer een alternatief dan?

  Wat zou je wel willen horen? (Dat helpt mij weer beter te reageren naar anderen).

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik hoef niet echt wat te horen. Maar begrijp wel dat mensen soms iets willen zeggen, en dat ze met die dooddoeners eigenlijk willen zeggen ‘ik leef met je mee’.
  Maar als iemand gewoon eens zou zeggen: ‘wat rot voor je’ dan is dat prima. Of ik leef met je mee, ik vind het vervelend voor je….
  Of gewoon vragen: hoe ga je er mee om? Zijn er fijne dingen die wel lukken? Dan houd je het gesprek open.
  Want op ‘wel positief blijven hoor’ is gewoon van mijn kant uit geen eerlijk antwoord mogelijk als ik het eens niet meer zie zitten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik zei eens tegen iemand met gebroken arm: wat naar voor je en ook lastig ook om dingen te doen. Nou ik kreeg de wind van voren, het was echt niet zo makkelijk allemaal en het was veel erger dan ik dacht. Was zo verbluft door dat antwoord. Had ik echt zoveel verkeerd gezegd? Misschien in haar ogen wel, of had ze een boze bui en was er net iets mislukt.

   Like

 5. Zulke uitspraken zijn niet altijd kwetsend bedoeld hoewel, als je zoiets te horen krijgt, je dat wel zo kan voelen. Het is soms gewoon een uiting van niet meer weten wat je kan/moet zeggen.
  Maar tussen ons; als ik jou sterkte wens zou dat ook bij je binnen kunnen komen als condoleance, dat hoor ik weer van de man, die voelt zo’n sterktewens als een soort rouwbeklag.
  Goed dat je dit eens aankaart, ik zal iig proberen m’n woordkeus aan te passen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Gôh, dat je hier nu over schrijft….. Gisteren las ik je vorige blogbericht en had het gevoel dat ik wilde reageren. Ik heb er een tijdje over gedacht hoe ik dat dan kon doen, maar ik vond niks wat me echt geschikt leek. Nu zeg ik maar gewoon: Wat vreselijk wat je meemaakt!

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik denk dat het soms makkelijker is om als buitenstaander over jouw goede manier hoe je met de poezen omgaat te praten dan over je persoonlijke situatie. Want hoe voel je je… is ook niet altijd prettig. Vragen naar hoe was je dag, is misschien wel een goede vraag. Waardoor het meer open blijft. Maar dat moeten mensen durven, want dan krijgen ze vaak jouw werkelijke situatie te horen en dat is voor de ander confronterend. Ik vind het goed dat je jezelf bloot geeft en ook de dingen aangeeft wat jouw pijn doet of frustreert

  Geliked door 1 persoon

 8. Niet iedereen kan zich goed uitdrukken en niet iedereen kan de juiste woorden vinden om te tonen hoe vervelend ze jouw situatie vinden maar heel eerlijk zou ik meer kijken naar de intentie van hun woorden. Als iemand zegt ‘volhouden hoor’ kan het zomaar zijn dat iemand je niet kan en wil missen en hoopt dat je het allemaal vol houdt. Als je te kritisch let op wat mensen soms spontaan zeggen kan dat ook het effect opleveren dat mensen sowieso niets meer durven te zeggen of vragen en daardoor krijgen de vervolggesprekken ook geen kans. Ik hoop dat je dit leven met alle schaduwkanten en zonnestralen nog heel lang vol houdt.

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s