Geen categorie

Immuunversterkers


Je kunt natuurlijk naar de winkel rennen om wc-papier in te slaan of voor honderden euro’s aan diepvries maaltijden kopen maar je kunt ook proberen kalm te blijven.

Nou moet ik eerlijk zeggen dat wij altijd veel op voorraad hebben. Wij kunnen met gemak een maand, zo niet langer vooruit. Ik doe al jaren veel bioboodschappen online en zoals met alles, is groter inkopen dan stukken voordeliger. Dus ik koop nooit een pakje rijst maar meteen 7,5 kilo per keer. Zo bestel ik de ene maand pasta, rijst, thee, olie, etcetera en een volgende maand vlees of noten. Ik koop meestal voor drie maanden vooruit.

Als ik lees wát mensen nu inslaan, verbaas ik me enorm. Veel troep. Ik ben overigens ook natuurlijk wel wat nerveus en geagiteerd door dat hele gedoe rond het coronavirus. Maar dat komt vooral door het apocalyptische hysterische reageren van mensen en het uitblijven van doortastende reacties vanuit de politiek.

Maar laten we wel wezen, ik zit altijd opgesloten. Ik zie al maanden niemand buiten man en kind en ik leef altijd in angst om besmet te worden met een griepvirus. Want dat hakt er bij mij meer in dan bij een gezond persoon. En ik herstel er niet goed van.

Ik ben heel vatbaar. Eén kuchje van iemand in mijn omgeving en hop, ik ben snotverkouden. Of dat was ik, tot afgelopen jaar. Tijdens het traject bij de orthomoleculair therapeut zijn we gaan inzetten op versterking van mijn immuunsysteem via voeding en supplementen. Ik slik dagelijks een zeer hoge dosis vitamine c en zink. Daarnaast slik ik cats claw. In eerste instantie om het in mij actieve Epstein Barr virus te bestrijden. Maar het viel mij op dat ik sinds ik dit slik, niet meer verkouden of grieperig werd. Al jaren op rij kreeg ik sowieso in september/oktober griep en rond Kerst. Nu niet. Dus ben ik dit blijven slikken, in een inmiddels hogere dosering. Het werkt antiviraal, antibacterieel en antiparasitair.

Een ander natuurlijk middel dat heel goed is om het immuunsysteem te versterken is een tinctuur: Japanse duizendknoop, je weet wel die plant die elke tuinliefhebber zo wanhopig probeert te bestrijden. Ook dat heb ik geslikt. Alleen op de een of andere manier vind ik druppels toedienen gedoe, dus heb ik dat laten zitten.

Ook met voeding kun je veel doen, onderstaande lijst bevat voeding die antiviraal is en vol antioxidanten zit. Moet je het niet frituren of alleen maar bakken natuurlijk. Kort koken, stoven of stomen is het best.
> aardappels
> abrikozen
> asperges
> avocado
> bessen
> citrusfruit
> chocolade (puur, minimaal 70%)
> eidooier, heel ei
> fruit: bessen, aardbeien, bramen, frambozen, citrusfruit, blauwe druiven, granaatappel, kiwi, meloen
> groene groenten
> koolsoorten, ui
> kruiden: gember/knoflook/kurkuma/rozemarijn
> kruisbloemigen als koolsoorten, broccolikiemen, daikonkers, tuinkers, witlof, waterkers
> lever en leverworst
> mager vlees
> maisrlijk.
> noten (ongezouten, ongebrand)
> paprika (geel)
> peulvruchten
> pompoen
> quercitine uit rode appel, ui, tomaat, wortel, pompoen, gele en rode paprika, aubergine e.d.
> schaal en schelpdieren
> shitake
> groene thee: sencha, rooibos
> tomaat
> Vette vis (haring, makreel, zalm ,sardines)
> volle granen
> wortel
> west-indische kers
> zaden: lijnzaad, hennepzaad, chiazaad
> zoethoutthee
>
De lijst zal vast niet compleet zijn maar dit zijn allemaal producten die makkelijk verkrijgbaar zijn. En die meer voor je doen dan wc-papier. 🙃

En verder moeten we maar het beste van hopen. Goed slapen, goed eten, goede hygiëne en vooral uit de buurt blijven van kwetsbare mensen.

14 gedachten over “Immuunversterkers

 1. Je haalt me de woorden uit de mond! Als ik zie wat mensen inslaan vraag ik me af of ze dat echt eten.
  Ik roep al een maand tegen iedereen dat ze hun immuunsysteem goed moeten onderhouden, o.a. hoog gedoseerd vitamine C maar ik word glazig aangekeken.
  Nee, ze eten allemaal heel erg gezond, zeggen ze….so be it.
  Heel veel sterkte Martine, ik denk vaak aan je.
  Liefs en kus

  Like

 2. Volgens mij ben je goed bezig. Hoop van ganser harte dat het coronavirus je niet zal treffen. Sterkte en veel dapperheid gewenst.

  Like

 3. Ja bizar hè! Mensen zitten bijzonder in elkaar…. Overigens: ik heb op advies vd orthomoleculair diëtist een zeer hoge dosering vitamine C geslikt en mijn ME klachten namen enorm toe. Ik vermoed dat mijn immuunsysteem al overactief is en niet verder geboost wil worden. Zodra ik stopte herstelde ik gelukkig weer van die terugslag.

  Heel veel sterkte Martine, ik denk aan je. En niet ineens te fanatiek met je blog weer hè 😘

  Like

 4. Waar koop je die producten in grootverpakking online? Sterkte trouwens. Je bent vaak in mijn gedachten ook al ken ik je niet. 😉

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s