leven met ME

Fijne feestdagen

Afbeelding MinofMeer

Fijne feestdagen. Het zijn maar twee woordjes maar ze kunnen zo pijnlijk zijn. We weten binnen de ME-gemeenschap niet zo goed wie we wel en niet fijne feestdagen kunnen wensen.

Sommige mensen zijn intens eenzaam tijden de feestdagen. Omdat ze daadwerkelijk alleen zijn. Of fysiek nergens naar toe kunnen en daardoor ongewild buitengesloten worden.

Sommige patiënten sluiten zich mentaal wat af. Om daadwerkelijk de dagen wat goed door te komen.

Ik ken mensen die dit jaar hun geliefde verloren. Die nu voor het eerst kerst ‘vieren” zonder hun partner. Maar wat vier je dan? Vált er wel iets te vieren?

Ik ken mensen die de feestdagen MOETEN vieren en waarvan de familie niet ondersteunend is. Waar geen begrip is voor de beperkingen. Dan is Kerst een veldslag van prikkels waar niet aan te ontkomen valt.

Zelf lig ik als we kerst vieren boven, terwijl er beneden bezoek is. En ja, dat doet iets met me.

Op kerstavond zijn we hopelijk even met de kinderen samen. (Ik heb met de komst van schoondochter een groter gezin nu 😍) We hopen samen te eten en elkaar cadeaus te geven. Maar ik maak me er nu al druk om. Gaat dat wel lukken? En kan ik het mentaal aan ongewassen en in pyjama even beneden te zijn? En kan ik het niet beter beperken tot cadeau geven en me verder terugtrekken?

Maar, anderen vieren daadwerkelijk iets. De geboorte van een kindeke. Of de winterzonnewende. Of het samenzijn met geliefden. Of het feit dát we er nog zijn, nog leven.

Dus, fijne feestdagen allemaal. Voor zover mogelijk. Hopelijk bevatten deze dagen voor iedereen wat lichtpuntjes. En zo niet, dan hopelijk wel veel chocolade.

Liefs,
Martine

12 gedachten over “Fijne feestdagen

 1. Lieve Martine, probeer je nu van tevoren niet al druk te maken. die stress werkt nadelig, ik begrijp het wel, ik vind die dagen ook extra moeilijk. Je hebt lieve mensen in je gezin, die het begrijpen.
  Probeer er ontspannen in te gaan en dan te genieten van wat mogelijk is. Ik steek een kaarsje aan, dat jullie plan eten en cadeautjes gaat lukken. laatst vroeg ik, ,laat eens wat zien, van wat je tekent ,omdat ik schilder (realistisch ,pietleuterig ) Ik kan je vertellen, ik vind je tekeningen geweldig ,ik krijg er een glimlach van op mijn gezicht, ik zie er de grappige, kleurrijke Martine in. Ik zou er zeker iets meedoen.
  Dikke Knuffel

  Geliked door 1 persoon

 2. Je hoeft vast niets te doen aan enige voorbereiding, hoop dus dat je kan genieten van momenten met je gezin. Prettige tijd wens ik je en mooie cadeaus als kan niemand je het mooist je niet geven een vooruitgang in je ziekte

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik zal aan je denken en ik hoop dat het gaat lukken met je kinderen en Mischa.
  Ik hoop het met heel mijn hart lieve Martine.
  Hoe dan ook ik wens jou licht in je duisternis, want dat is ook Kerstmis.
  En hoop, vooral hoop. xxxx
  Carola

  Geliked door 1 persoon

 4. Lieve Martine,
  Ik hoop dat je zonder al teveel kleerscheuren december weet door te komen.
  Ik houd me maar vast aan de belofte van een nieuw jaar met wetenschappelijk onderzoek.
  Tot die tijd wens ik je veel liefs en licht toe.
  Niet letterlijk, daar worden we alleen maar beroerd van.
  Een waakvlammetje van binnen is misschien beter.
  Liefs,
  Annemiek

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik wens je met je geliefden goede momenten toe, binnen de mogelijkheden die er zijn. Ik hoop dat Kerst ook voor jou ook het feest van Liefde en Licht mag zijn! Veel liefs, Martine

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik vind die woordjes ook niet leuk, maar dat is omdat er zoveel lading bij zit voor mij.
  Wat zou jij persoonlijk graag willen horen i.p.v. “fijne feestdagen”?

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s