75%

Pacen en rusten

In november 2022 plaatste ik een oproep om met een groepje mensen te gaan pacen volgens de 75% methode. Het idee erachter is dat je door consequent minder te doen dan je kunt doen, je wellicht iets van veerkracht kunt opbouwen, mits er geen andere factoren als stress of verplichtingen roet in het eten gooien.

Pacen kan op veel manieren en dit is slechts een manier. Niet eens mijn manier want ik kreeg dit advies ooit van een lotgenote, Els Pieters.

Dit document is het gevolg van de teksten die ik schreef voor de groep lotgenoten die ik om mij heen verzamelde en die met mij meedeed. Hoe moeilijk het is om consequent te pacen merkten we al snel. Het leven kwam en komt er voortdurend tussendoor. Wat des te meer de noodzaak laat zien hoe belangrijk het is onze energie bij ons te houden en niet meteen uit te geven.

Je kunt het hier downloaden:

4 gedachten over “Pacen en rusten

 1. Super bedankt voor dit bestand . Dit is wat ik nu net even heel erg nodig had . Vannacht een aardig PEM ,toch al in een beste flare en bedacht dat er toch echt iets weer eens anders moest . Veel mensen om me heen die hun best doen om me heel schuldig te laten voelen omdat ik te kort zou schieten in zorgen voor. Wat ze zelf laten liggen. Ik hoop met dat preventief rusten mezelf een grens aan te geven en daarmee de rest ook. Of zo iets . Die denken toch nog steeds dat het allemaal psychisch is . Ik heb net een dag boek stuk geschreven met de vraag of dat in christelijke /diaconale kringen sterker is . Waarom ze zo hardnekkig lichamelijke kwetsbaarheid willen ontkennen en hoe dat in de socio wereld door werkte . Hou maar op . . . . . . . . . . . . . . . . . . Laat maar los . . . . . . .

  Geliked door 1 persoon

 2. Mijn ervaring is dat juist onze geloofsfamilie ( we zijn lid van een evangelische gemeente, waar ik nu alweer zes jaar niet meer kan komen en daarvoor heel actief bij betrokken was ) ME heel serieus neemt , zonder te oordelen of goedbedoelde adviezen! Ik blijf kaarten en bemoedigingen krijgen en er is een trouwe groep die blijft bidden . Maar juist dichterbij heeft het langer geduurd om de volledige omvang van deze ziekte te kunnen/willen begrijpen en er begrip voor te krijgen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Martine heel erg bedankt voor je waardevolle informatie over het pacen ! Temeer omdat je dit ongetwijfeld veel energie en inzet gekost heeft. Ik waardeer het enorm en heb er veel aan. Zoals aan al je blogs ! Ook heb ik de Breurer stress releazer aangeschaft ( moet nog binnenkomen) en ben er benieuwd naar. Misschien nog aanvullende informatie; van Medisana heb ik al een paar jaar een massage stoelkussen ( geen shiatsu) die ik plat op m’n bed in de kamer heb gelegd. Daar lig ik vanaf ong 4 uur ( voor vieren in de slaapkamer , waar ik dan de Breurer voor wil gebruiken) een uur op met warmte en lichte trilling ( in te stellen) en na het avondeten nog een uur , ook ontspannend.
  Lieve groetjes

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s