ME-leven

Snel en Efficiënt

Ergens in de loop
van mijn leven
kwam ik een
onafscheidelijk stel tegen
dat ik sindsdien niet
van me heb weten
af te schudden en
mijn grootste vijand werd.

Was het in de tijd
dat ik bij een uitgeverij werkte
en meer op mijn bord kreeg
dan ik aankon?

Of was het toen ik
als kok werkte
en elke bestelling
zo snel mogelijk
op tafel moest staan,
in één keer goed?

Of misschien in de tijd erna
toen ik weer op kantoor werkte
en van reorganisatie
naar reorganisatie hobbelde
steeds harder werkend
met steeds meer stress?

Of toen ik tussendoor
een opleiding deed,
want ik moest immers
er uit slepen wat
er uit te halen viel?

Of was het toen ik een kind kreeg,
al mijn sociale contacten
probeerde te onderhouden,
en trapte in de val van
alle ballen in de lucht houden’
omdat ik dacht dat dit moest?

Afijn, ergens onderweg
kwam ik dit stel tegen,
‘Snel’ en ‘Efficiënt’,
de doodsteek voor
een ontspannen gevoel.
Bots je eenmaal tegen ze op
dan is afschudden
helemaal niet zo makkelijk.

Nu ik weet
wat ze aanrichten
zoek ik
naar andere manieren
van doen.
Langzaam,
in slow motion,
onthaastend,
genietend.

Maar op het moment
dat ik een goede dag heb
en de energie voel borrelen
word ik weer besprongen
door ‘Snel’ en ‘Efficiënt’
ook al weten ze
dat ze op mijn lijst
van verboden dingen staan,
net als
Moeten,
Multitasken,
Verplichtingen,
kortom alles waar
mijn amygdala van gaat steigeren.

Beter worden is
afleren van aangeleerd gedrag
en aanleren van afgeleerd gedrag.
Want ooit was ik een kind
met alle tijd van de wereld,
uren starend naar
kleine dingetjes
die op dat moment
het belangrijkste waren.

Ik denk zomaar
dat ik dat kind
weer tegenkom
als ik ‘Snel’ en ‘Efficient’
heb weten af te schudden.

5 gedachten over “Snel en Efficiënt

 1. Oh ja,dat kind kom je tegen. Maar mijn ervaring is wel,dat de jarenlange gewoonte van “snel”toch zo af en toe de kop opsteekt. Even langzaam ademen brengt je dan weer bij je positieven.Groeten Izerina

  Like

 2. Ik werk graag snel en efficiënt. Ben er alleen niet altijd even goed in. Voor mij zit mijn valkuil niet in snel en efficiënt. Ik heb er alleen maar baat bij. Ik krijg er zelfs energie van. Mijn energie stroomt weg door 'moeten, moeten, moeten'. Dan neem ik geen tijd meer om te ontspannen en te genieten.

  Like

 3. Sinds ik ziek ben is 'snel' langzaam uit mijn woordenboek verdwenen. Dat gaat gewoon niet meer. En de keren dat ik het toch probeer word ik daar snel voor gestraft. Maar efficiënt wil ik wel graag houden, hoe doelmatiger, hoe minder energie het kost toch?

  Like

 4. Herkenbaar weer. Ja, ben het met Karin eens dat efficiënt wel mag, snel niet meer. Slow motion techniek voelt wel heerlijk ontspannen als ik er eenmaal 'door' ben en me niet meer erger aan een langzamer tempo, trouwens!
  Denk dat die valkuil er altijd blijft en dat je alert moet blijven, maar wel… dat het almaar beter zal worden, steeds 'gewoner' om de tijd te nemen, diep adem te halen…..en in het hier en nu te leven.

  Like

 5. Ow, dat zijn twee vervelende en volhardende figuren die je me hier noemt 🙂 Erg vervelend als ze weer eens de boel op de kop hebben gezet en ik daar de wrange vruchten van moet plukken als ik ze weer eens binnen liet, ze zien er zo hip en flintsend uit, zo lekker bijdehand en praktisch ook…. helaas, geen goede vrienden voor mij. Net als een aantal medebloggers kwam ik onlangs achter. Toch wel grappig als je de patronen in je eigen handelen begint te doorgronden, gelegen op de bank na een bezoek van/aan dit soort figuren die in vele soorten en maten je keer op keer beproeven 😉

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s