ME-leven

Vooruitgang

Wat een goede dag, vandaag.
Ik ging niet ‘even’ opruimen.
Ook onderdrukte ik
de impuls
om de wc te soppen.
De drang het keukenlaatje
schoon te maken,
was helaas zeer dwingend.
Dezelfde aanval
maar dan gericht
op het poetsen van de trap
sloeg ik succesvol af.

Ik deed een heleboel niet vandaag.
Wel lag ik lang in bed,
met de krant,
de kat,
een boek

Beter worden is
laten wat niet goed voor me is,
voelen wat wel goed voor me is
en accepteren wat (nog) niet kan.

Beter worden is
niet stilstaan bij wat was,
niet piekeren over wat zou moeten zijn,
niet hopen op wat komt
maar leven in het nu.

16 gedachten over “Vooruitgang

 1. Spaarcentjewat goed van je. Ik wortel nu al een paar jaar met depressie/burnout ar lees al een heel poosje met je mee omdat veel dingen zo herkenbaar zijn!
  Ik denk dat ik je gedicht uitprint en in de wc hang ( daar ang ik al mijn bemoedigingen;-) )
  Vind je dat goed?
  Liefs,
  Arja
  http://www.arjasart.nl

  Like

 2. Sinds ik af en toe echt een complete rust dag inlas, dat dan niets hoeft, gaat het op de andere dagen zoveel beter. Heel bijzonder is dat toch, vroeger raakte ik in paniek als het niet goed ging en moest het altijd goed gaan, nu denk ik, vandaag gaat het niet maar morgen weer wel!

  Like

 3. Ik kan tegenwoordig echt luieren terwijl ik dat op het hoogtepunt van de ME nooit kon. Nu kan ik echt genieten van helemaal niets doen.
  Ik denk vaak dat dit de reden van het ziekzijn was: het altijd iets moeten doen en nooit kunnen ontspannen.

  Like

 4. Dat komt omdat je nog heel erg overprikkeld bent Arja, burnout is een ernstig overprikkelde toestand. Je zenuwstelsel moet eerst tot rust komen: weinig tv of computer (zeker niet in de avond), ontspanningsoefeningen doen en/of meditaties, alle lijstje schrappen….

  Like

 5. Ja ik ben idd heel erg overprikkeld. Kan ook heel slecht tegen geluiden of: ( nog erger ) geluiden door elkaar. Ik kan soms mijn eigen kinderen niet verdragen:-( ( we hebben er 4 ! )
  Maar ik wist niet dat overprikkeling ook bij ME hoort.
  Als ik jou zo lees ( ook je oudere blogposten ) dan lijkt et heel erg op wat ik allemaal heb….

  Like

 6. ME is een permanent overprikkelde toestand van het zenuwstelsel Marja. Daardoor krijg je uiteindelijk allerlei fysieke klachten want door die permanente overprikkeling kun je je zelf niet meer opladen.

  Wist je dat ik eerst de diagnose Burn Out kreeg? Maar na 1,5 jaar was er geen enkele vooruitgang en werd ik alleen maar slechter.
  Bij een 'gewone' burn out zou je vrij snel wel weer fysieke activiteiten moeten kunnen doen. Vaak als de stress oorzaak wegvalt en je goed kunt uitrusten zou je wel weer bijvoorbeeld lekker kunnen sporten of andere leuke dingen moeten kunnen doen. Zo zag ik bij mensen in mijn omgeving die een BO hadden dat ze eerst een paar weken niets konden, daarna een leuke actievakantie deden of hobby oppakten en helemaal opgeladen weer aan het werk konden gaan. Terwijl ik me niet eens naar het park kon slepen.
  Soms heb je daadwerkelijke een BO maar lukt het je niet daarvan te herstellen en ontwikkelt het zich tot ME.
  Als je zo veel herkent, zou je kunnen overwegen wat onderzoek te doen naar ME of de Gupta training te volgen die ik nu doe. Dat brengt de boel goed tot rust.

  Like

 7. Goed van je zeg, niets doen is een hele prestatie in onze maatschappij. 😉 Ik vind het ook ZO vreselijk moeilijk om het 'moeten' en het schuldgevoel om het nietsdoen los te laten. Rust lekker uit!

  Like

 8. Ik ga me er zeker in verdiepen. Ben al ruim 3 jaar aan het tobben. Heb alleen geen spierpijn. Alleen als ik heel moe ben heb ik zo'n koortsig gevoel in mijn spieren…een soort spierpijn dus wel ( moeilijk uit te leggen )
  Liefs,
  Arja

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s