katten·Zwerfkatten

Problemen in het paradijs

Deze week had ik even contact met de dierenarts. Hoewel ik vorige week hier nog een foto plaatste van drie katten die tevreden op bed liggen te slapen, was het geluk maar tijdelijk. Als ik bijvoorbeeld Moos of Smoes aai, gooit Dibbes zich er vaak voor. Hij is enorm jaloers en ik ben van hem, zoveel is wel duidelijk na 7 weken. Hij is erg dominant van karakter en vooral Moos is het lijdend voorwerp. Dibbes vertoont veel dreigend gedrag en Moos weet helemaal niet wat hij er mee aan moet, zachtaardige sukkel als hij is. Het enige wat Moos doet als Dibbes hem wil aanvallen, is hard wegrennen. Hij voelt zich daardoor duidelijk minder prettig, want in zijn eer aangetast (althans, dat denk ik dan).

Dat is niet de bedoeling. Alleen weet ik niet goed hoe Dibbes aan te pakken. Ik sprak hem laatst bestraffend toe en toen ging hij plat op de grond kruipen met zijn oren naar achter en helemaal in paniek. Duidelijk een kat met een verleden. En hij bespeelt me verschrikkelijk, ik ben nog nooit zo ‘versierd’ door een kat. Maar hoe corrigeer je een kat en dan vooral een kat met zo;n heftig verleden? Ik heb al bijna 20 jaar katten en als ik iets heb geleerd, dan is het dat ze bovendien hun eigen agenda hebben.

Dierenarts gebeld dus en daar later naar toe gegaan om advies te vragen. Waar het op neer komt is dat we Dibbes iets te veel hebben verwend. Hij is zo overladen met aandacht en liefde dat hij zich erg overheersend is gaan gedragen, zeker omdat we hem dus nauwelijks corrigeren. Net als met verwende kinderen moeten we hem meer  gaan opvoeden. Ongewenst gedrag niet belonen door alsnog aandacht te geven maar hem negeren of wegduwen. Het lijkt zo logisch natuurlijk maar t is best moeilijk. Het beest heeft zo’n verschrikkelijk verleden en zoveel pijn gehad, ik vind het zoooo zielig en dat voelt hij.

Naast ongewenst gedrag negeren moeten de katten het meer zelf met elkaar uitzoeken. Nu ben ik telkens tussenbeide gesprongen als het op knokken dreigt uit te lopen maar dat moeten we niet meer doen. Ik heb van de dierenarts feliway mee gekregen, een verdamper die een feromoon verspreid dat lijkt op het feromoon dat katten verspreiden als ze zich prettig voelen. Dat zou de agressie uit de lucht moeten halen. Dit wordt ook gebruikt in dierenasiels en pensions.  Dan na een paar dagen moeten we tijdelijk het leefgebied van de katten kleiner maken. Nu kunnen ze zich overal terugtrekken ook in de kamers boven. Dan hebben ze tijdelijk alleen de huiskamer tot hun beschikking. Dan moeten ze wel de confrontatie aangaan in plaats van hard wegrennen.

We gaan het merken, spannend vind ik het wel. Opvallend genoeg waren er meteen vandaag al nauwelijks moeilijke momenten.

32 gedachten over “Problemen in het paradijs

 1. Eigenlijk zo logisch,dat Dibbes na al die verwaarlozing jou en je aandacht geven claimt.Misschien,dat als hij gaat merken,dat alle aandacht nu een blijvend iets is,hij langzaam het als normaler gaat beschouwen en minder jaloers wordt.

  Like

 2. Mocht het nu niet lukken met de tips van de dierenarts kan ik je aanraden om een kattengedragstherapeut(e) in te schakelen. Dat heeft ons veel geholpen in het conflict tussen onze katten. Feliway hebben we ook geprobeerd op aanraden van de dierenarts maar dat deed niets. We gebruiken nu het voedingssupplement Telizen, wat rustgevend is en angst vermindert. De katten vinden Telizen erg lekker dus dat is makkelijk.

  Like

 3. Ik ben blij het linkje. Ik heb al een tijdje een adres voor heerlijk rundvlees, maar ik zocht nog voor de rest ook iets. Waar er vaak niet bezorgd wordt in mijn regio helaas. Met ingang van januari wil ik perse enkel biologisch (en dus echt en niet van dat A.lbert H.ein biologisch) vlees/kip/vis in huis. En grappig genoeg krijg ik het in december juist enorm makkelijk voor elkaar om geld van mijn boodschappenbudget over te houden, om in het potje te stoppen, zodat ik straks goed kan bestellen (en blij met m'n vriezer..)

  Like

 4. Ik verheug me altijd juist op je zaterdag bijdrage, omdat ik weet dat je dan een update over Dibbes geeft. Blijven doen hoor!. En veel succes, hopelijk komen ze eruit met z'n drietjes. groetjes Christel

  Like

 5. Ik denk dat de dierenarts goede adviezen heeft gegeven. Als Koekie (of een van de anderen) erg jaloers reageert, zet ik hem/haar steeds op de grond en ga verder met wat ik deed, zonder aandacht te geven. Ze kunnen erg hartnekkig zijn, maar ik ook, en het helpt. Het bietsen van hem heb ik ook grotendeels zo weten af te leren.
  Fijn weekend verder.

  Like

 6. Het is wel doorzetten en ik begrijp ook wel dat het in dit geval net even moeilijker is met Dibbes, maar katten opvoeden is net als met kinderen consistent zijn. Een van de katten van de moeder van mijn vriend, een kater genaamd Shene, vindt het heerlijk om te klauwen op schoot (echt even lekker zijn nagels in je buik en bovenbenen), das niet zo fijn… Maar na het opbouwen van een relatie met een kat kunnen ze heel wat van je hebben, ze weten dat je ze lief vind en ze komen altijd weer terug. Dat is het moment waarop je kan gaan opvoeden. Dus in dit geval ging Shene zonder uitzondering hop van schoot als er nageltjes te voelen waren. Op een gegeven moment heb ik hem misschien wel tien keer in drie minuten van schoot gezet en toen was hij het zat en ging naar buiten. Maar na tien minuten kwam hij ook weer terug. Normaal komt hij altijd vanaf links bij mij op schoot maar nu koos hij de rechterzijde, heel voorzichtig schoof hij op mijn schoot daarbij mij steeds aankijkend en ging lekker liggen slapen. Geen nageltje meer gevoeld, de rest van de dag dan. Als we er nu na een paar weken weer zijn moet ik hem weer even wakkerschudden, een keer van schoot zetten is genoeg daarna kiest hij eieren voor zijn geld.

  Groetjes Lily

  Like

 7. Ik bestel ook al mijn vlees bij Waterlant's Weelde (= natuurvlees). Vlees is wel duurder, maar zo veel lekkerder. Doordat we minder vlees zijn gaan eten, vallen de meerkosten weg. Bovendien heb ik bij dit vlees een veel beter gevoel.
  Het verhaal van je katten is herkenbaar. Uiteindelijk zal het goed komen, maar je moet een lange adem hebben. Hier vier katers rondlopen en dat gaat nu goed. Er tussen springen heeft hier geen effect. Dat wil zeggen, wel op het moment zelf, maar later wordt de rekening toch vereffend (als er net even niet kijken). En we zijn er niet altijd bij…..

  Like

 8. Hoi Spaarcentje, vlakbij de slager in Oosthuizen zit ook de Klaverhoeve. Deze verkoopt rundvlees per 500 gram en per 5 kg. Deze boerderij levert aan de slagerij van het natuurvlees. Als je hier koopt heb je er geen schakel tussen! Hopelijk heb je hier wat aan.

  Like

 9. Klopt Wilma maar die controle zegt helaas weinig over hoe het beest wordt geslacht. De site waar ik het vlees nu koop geeft daar meer duidelijkheid over, en ook over de herkomst van het vlees.
  Het valt me op dat ik het bio vlees in de super vaak niet smakelijk meer vind. Vreemd want bijvoorbeeld biovlees uit de Franse super smaakt heerlijk. Er is dus wel degelijk een kwaliteitsverschil denk ik.
  Het ekokeurmerkt zegt niets over de kwaliteit van het vlees en ook niet over de herkomst, het kan ook uit andere landen afkomstig zijn. Het vlees dat ik nu bestel komt bijvoorbeeld van runderen die binnen een straal van 10 km van mijn huis vandaan leven. Ze krijgen maximaal 2 keer kalveren en blijven 6 jaar bij de boer. Het feit dat ik deze feitjes nu weet voelt voor mij goed.

  Like

 10. Dat is toch al te mal! Doe nou gewoon wat ik zeg. Werkt geheid en is nog gratis ook. Methode werkt op dieren zowel als op leerlingen:

  Bij wangedrag pak je meteen leerling/dier bij een oor. Je trekt stevig aan het oor tot aan middelmatige pijngrens; pas op voor blijvend letsel als uitscheuring. Je kijkt leerling/dier streng aan, en fluistert indringend in het uitgerekte oor: STOP-HIERMEE-NU!!!
  Daarna loslaten. Bij hardnekkige types nog een klein duwtje geven richting bank/mand. Herhalen zo vaak als nodig.

  Succes verzekerd! Aan de slag…
  Volgende week zaterdag is hij zo mak als een lammetje en zul je me dankbaar zijn.

  Pennie

  Like

 11. Bedankt voor je tip wat betreft de site waar je lekker biologisch vlees kunt kopen! Ik koop het ook nog altijd bij de supermarkt maar voel me daar tegelijkertijd ook niet lekker bij. Ben ook nog op zoek naar E-nummer vrij vlees maar dat is weer wat ingewikkelder. Ik ga in ieder geval eens een flinke voorraad inslaan via deze site!

  Like

 12. Hoi Spaarcentje, ik wil je ook bedanken voor de link van natuurvlees.nl. Ik was ook al een tijdje opzoek. De appie heeft bv. de biologische runderlappen uit het assortiment gehaald. Ze hebben nu alleen nog voorbewerkt vlees of rundergehakt met suiker notabene. Wij eten nog maar heel weinig vlees en dan meestal nog kip, maar in de winter maak ik toch wel graag af en toe hachee maar dan wel van biologisch vlees. Ik ga volgende week een flinke bestelling plaatsen. Leontine

  Like

 13. Hmmmm, dat valt mij heel erg tegen. Ik ben juist biologisch vlees gaan eten i.v.m. de diervriendelijkheid. Altijd ervan uitgegaan dat ook het slachten onder strenge controle staat.
  Dit vraagt om nieuw onderzoek…

  Groet Wilma

  Like

 14. Wat wij doen bij katten die slecht tegen strenge correctie kunnen i.v.m. karakter of verleden is inderdaad negeren. En als het moet de kat in alle rust (en eventueel heel rustige bewegingen) oppakken en kat verplaatsen. Succes met uitzoeken wat bij jullie werkt!

  Fijn dat je nu een beetje opknapt!

  Like

 15. Gisteren ben ik voor het eerst bij een slager in Veenendaal geweest (van der G.eer). E-vrij, zonder suiker en antibiotica. Ik werd hartelijk ontvangen en kon aangeven hoe ik het vlees verpakt wilde hebben, zodat ik het thuis alleen hoefde in te vriezen. Het vlees en de vleeswaren smaakte heerlijk, dus voor mij geen suiker meer in het gehakt en de hamburgers zoals in de supermarkt. Gr. IEP

  Like

 16. Ik kan me heel goed voorstellen dat je het moeilijk vindt om Dibbes streng te corrigeren als hij zo zielig reageert, wie weet wat het beestje al voor ellende heeft meegemaakt bij een vorige eigenaar en/of op straat. Zou het zelf ook niet kunnen. Hij is misschien zo in de zevende hemel met zijn compleet anders fijne leventje dat hij panisch is om dat weer te verliezen en daardoor jullie claimt en de andere katten als een concurrent voor jullie liefde ziet. Ik zou ook als de adviezen van de dierenarts niet werken een gedragstherapeute inschakelen. Zo'n lief aanhankelijk en onzeker beestje verdient het. Ik vind je verhalen over Dibbes en de andere katten ook altijd erg leuk en ik hoop dat uiteindelijk alles goed komt met Dibbes en de andere twee katjes. Fijne zondag nog! Marja

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s