persoonlijk

Kapper

Toen mijn moeder 16 was, ging ze uit werken. Ze kwam terecht in de kapsalon van meneer en mevrouw De Jong, in Haarlem. Eerst mocht ze haren wassen, later werd ze opgeleid voor het echte werk, wassen, knippen en watergolven, want dat had je toen nog. Mijn moeder is qua lengte best klein en ze moest op een kistje moest staan om bij het haar van de mevrouwen te kunnen. Het woord kinderarbeid werd niet genoemd, zo ging dat in die tijd.

Na haar trouwen stopte mijn moeder met werken. Ook dat ging zo in die tijd. Maar contact bleef ze altijd houden met meneer en mevrouw De Jong. Meneer heb ik nooit gekend – die ging al snel hemelen – maar mevrouw kan ik me nog levendig herinneren. Eens in de zoveel tijd werden mijn zus en ik gesommeerd in te stappen in de ouderlijke lelijke eend voor een wereldreis. ‘Uren’ waren we onderweg en de bestemming was een klein propvol huisje onderaan een dijk. Pas onlangs kwam ik erachter dat dit huis in Schagen lag, niet zover van mijn huidige woonplaats. Vanaf de woonplaats waar ik als kind woonde was het hooguit een uurtje rijden, maar het voelde als rijden naar een andere wereld.

Want een andere wereld was het, daar bij mevrouw De Jong. Ze was een beetje eng. Ze praatte met een sterk Duits accent, noemde ons schatje – terwijl we haar nauwelijks kenden – , ze rook vreemd en ze had van die vlechten op haar hoofd. Er was bovendien héél véél mevrouw De Jong, ze was net zo breed als dat ze hoog was en ze droeg huisschorten, dat kende ik ook al niet. Allemaal zaken die – zo bekeken door de ogen van een klein kind – een enorme indruk achter lieten. Eng dus, maar toch ook wel heel fascinerend. Dat gaat vaak samen vinden jullie niet?

Na het zitten en vragen beantwoorden in dat overvolle huisje mochten mijn zus en ik naar buiten. Rennen op de dijk met de hond van mevrouw De Jong, bij de kippen kijken of zomaar in het gras liggen. Ik genoot altijd volop. Na een dag (of wellicht een uurtje) gingen we weer weg. Voor het weggegaan werden we volgestopt met snoep en kregen we elk een rijksdaalder in onze handen gestopt. Voor ons in de vroege jaren ’70 een ongekend hoog bedrag om te ontvangen van iemand die niet je opa of oma was. Sterker nog, van iemand die je nauwelijks kende.

De bezoekjes namen af toen wij gingen puberen en mijn ouders gevangen zaten in hun eigen leven. Mijn vader was te ziek om nog ergens heen te rijden, mijn moeder durfde nergens heen te rijden en mevrouw De Jong was te dik om in een auto te passen. Maar contact was er wel. Eens per jaar werd er flink telefonisch bijgepraat en konden we via mijn moeder op afstand volgen hoe mevrouw De Jong haar huisje in Schagen verruilde voor een flat in de Bijlmer en hoe ze werd kaalgeplukt door één van haar zoons.

Nou wil het toeval dat ik onlangs naar de kapper ben geweest. En zo hee, wat heeft die mijn haar verknipt. Links was het veel langer dan rechts, sterker nog, toen ik thuiskwam stak er een lange pluk uit, die echt zeker 10 cm langer was, vergeten. Want de kapster had het héél druk, eerst met praten en toen met schrikken omdat de volgende klant al op haar zat te wachten. Razendsnel raffelde ze de knipbeurt af. Zó zat ik in de stoel en zó stond ik buiten, beduusd van de snelheid waarmee één en ander afgehandeld was. Echt een heel leuk en enthousiast mens die kapster, maar wel één die niet kan knippen. Normaal ga ik naar een andere dame in dezelfde zaak, de reden dat ik dat nu niet deed was een combinatie van trouweloosheid en toe zijn aan iets anders van mijn kant en mijn eigen kapster die een tijdje weg was geweest om te bevallen en dus even minder op mijn netvlies stond.

Verknipt en verknald dus en dat voor een ongehoord hoog bedrag. Nou zit mijn haar eigenlijk altijd wel, ik heb veel en dik haar met een slag, maar het kon niet tegen het prutswerk op. Na 3 weken mokken en föhnen en gedoe met haargel, belde ik mijn moeder. En die kwam me redden. Laken, schaar en haarspelden mee. Ze hoeft niet meer op een kistje te staan, maar knippen kan ze nog steeds. Dat heeft ze wel geleerd van meneer en mevrouw De Jong. Bovendien heeft ze maar één woord van mij nodig om te begrijpen wat ik bedoel, zo gaat dat met moeders….

Natuurlijk had ik terug moeten gaan naar de kapper. Maar dat kon niet meteen na de (ver)knipbeurt, ik moest naar huis want S. was zijn sleutel kwijtgeraakt (zucht) en zou voor de deur staan. Later kwam het er niet meer van. Ik ben natuurlijk ook gewoon een lafaard want ik vind klagen vervelend.

Zou jij wel zijn terug gegaan naar de kapper?

24 gedachten over “Kapper

 1. Dit heb ik ook een keer gehad, toen ik wegging bij de kapper zag je er niets van door de manier van föhnen. Maar toen ik zelf daarna voor de eerste keer mijn haren waste, zag ik het meteen en ook andere mensen in mijn omgeving. Ben niet teruggegaan maar ik was toch al niet zo tevreden over deze kapsalon en ben gewoon naar een andere kapper gegaan. Tegenwoordig ben ik niet meer zo ijdel en heb een kapsel wat ik opsteek en waarvan ik zelf om de zoveel tijd de puntjes bijknip om het haar gezond te houden. Marja

  Like

 2. Jaren geleden ging ik voor de eerste keer naar een kapper in onze gemeente om mijn carré kapsel, dat nogal lang geworden was, te laten bijknippen. De dame knipte mijn haar, föhnde het in model en het zag er weer (tijdelijk) goed uit. Ik heb moeilijk haar en na een paar uren zie je al weer niet meer dat mijn haar 'in model' geblazen werd. Toen mijn man van zijn werk thuiskwam, bekeek hij me zeer kritisch en zei dat mijn haar aan de ene kant ongeveer 2 cm langer was of aan de andere kant. Ik keek in de spiegel en inderdaad het was zeer assymetrisch geknipt. Bij ene carré kapsel valt dat wel erg op maar ik had het dus aanvankelijk niet gezien.
  Ik ben naar die kapster teruggegaan en heb haar 'het verschil' getoond. De dame vond het vervelend dat ze zelf niet gezien had dat het haar aan beide kanten niet even lang was en heeft haar fout dan direct rechtgezet. Als tegemoetkoming omdat ze ene fout gemaakt had en ik nog een keer moest terugkomen, stelde ze voor om gratis de puntjes van het lange haar van mijn dochtertje bij te knippen. Normaal gezien deed ik dat zelf altijd maar omdat de kapster het me voorstelde, heb ik haar aanbod aangenomen.
  Ik ben nog meerdere jaren bij die kapster geweest (een drietal keren per jaar) en mijn assymetrische kapsel was een eenmalige fout.
  Sinds een jaar of 20 ben ik niet meer bij de kapper geweest omdat mijn man mijn haar in carré knipt : ik moet zeggen dat hij het practisch even goed kan als een 'echte' kapper. 't Is bovendien zeer makkelijk omdat ik nooit een afspraak moet aanvragen voor een knipbeurt en 't is nog gratis ook dus dat is mooi meegenomen. liesbet

  Like

 3. Ik kan nu wel zeggen: “oh teruggaan en klagen!” maar ik herken je drempelvrees. Ik ben er zelf ook niet zo van. Terwijl ik het wel doe als het voor mijn werk is en klachten eigenlijk altijd netjes afgehandeld worden… (overigens is dit voorbeeld, behalve dan dat het duur is, ook al een reden voor mij om niet naar de kapper te gaan: je bent helemaal overgeleverd aan iemand die misschien wel heel goed, is maar misschien ook niet. Of niet haar dag heeft… Nee dan knip ik mezelf wel. Desnoods scheef. Ik heb een excuus: ik ben geen kapper…).

  Like

 4. Ik zou wel teruggaan. Ik krijg ook altijd een garantiebonnetje mee voor als er achteraf iets niet goed blijkt te zijn. Ze zouden het juist waarderen als ik het laat weten als er iets niet goed is.

  Like

 5. Ook mijn kapster had een xtje haar dag blijkbaar, netjes gebeld en uitgelegd.
  Daarna kosteloos goed geknipt.overigens kom ik al jaren bij haar.

  Succes Siny

  Like

 6. Wat heerlijk dat je zo'n moeder hebt. Waarom vraag je niet of zij je kapper wil worden? Woont ze te ver weg?

  Pennie Wijs

  Like

 7. met mijn korte kapsel zie ik het meteen, hahaha
  is het iets wat ik toen niet zag en het is echt fout, dan sta ik de dag erop bij de kapper op de stoep met een klacht.

  Like

 8. Mijn moeder woont hier vlak bij Pennie en inderdaad, ze heeft er een klantje bij ;-). Ze heeft mij altijd geknipt, tot mijn 22e of zo, daarna ging ik naar de kapper in Amsterdam waar ik toen woonde, dat was praktischer. Ze is ook wat onzekerder geworden over het knippen, ze knipt buiten haar buurvrouw nooit meer iemand. Ze is ook al weer 75, dus niet iemand die ik te zwaar moet belasten….vandaar dat ik het haar de laatste jaren nooit meer vroeg.

  Like

 9. Ik zou terug gegaan zijn hoor. Heb dat ook inderdaad 1 keer gehad dat het niet goed geknipt was en heb meteen gebeld.
  Werd de volgende dag meteen (gratis uiteraard) goed geknipt met haar excuus dat ze het niet gezien had.

  Like

 10. Ik heb zelf krullen, en ben niet moeilijk wat betreft kapsels. Mijn vaste kapster, waar ik redelijk tevreden over was, ze begreep in ieder geval wat ik wild, wat knap is als ik zeg : doe maar wat!, is lang geveld geweest door een blessure. Er kwam een invalster, die wat onzeker was, maar mij Fantastisch! Knipte. Ik werd FAN. Ondertussen had ik een soort Sarah Kroos wilde bos haar, toch iets te veel op mijn hoofd, naar mijn zin. Dus tijd om te knippen. Vaste kapste inmiddels redelijk hersteld, dus die mag het doen. Drie keer raden… Verknipt!!! Krullen die de verkeerde kant opgaan ( lees omhoog!!) maken mij een beetje ongelukkig. Ik wil de invalster teug!!!
  Hoe los ik dit netjes op??? Ik denk toch aan lang groeien, Sarah Kroos ziet er toch ook goed uit??

  Like

 11. Als het ZO verknipt was? In principe wel. Al weet ik ook niet hoe ME (moe, ongeconcentreerd) mij zou beinvloeden. En ik ben wel veranderd in de loop der jaren (echtscheiding, kantoorpolitiek, allemaal zaken waar ik me n niet door wilde laten inpakken), dus hoe ik het 10 of 20 jaar geleden zou doen is wel anders dan nu.

  Like

 12. Dat heeft niets met de ME te maken hoor Kruidig Meisje, ik ben gewoon een tut met dat soort dingen. Klagen over iets dat kapot gaat lukt me nog wel maar klagen over een geleverde prestatie vind ik eng (want voelt persoonlijker)….

  Like

 13. Ik heb zo'n hekel gekregen aan kappers die nooit knipten wat ik probeerde uit te leggen, dat ik gewoon niet meer ga. Ik heb helemaal het idee dat ik kappers niet ga begrijpen, en zij mij niet. Gel wil ik niet, wassen niet (mijn haar is droog, met de verkeerde shampoo is het geen wekelijkse wasbeurt, maar hoef ik 3 weken niets te doen), alleen een goedzittende coupe, die ook zonder fohnen en gel etc blijft zitten. Schijnt onmogelijk te zijn. Ook goed.
  Bijpunten heb ik geleerd van YouTube. En verder groeit het rustig. Vlechten en wassen kan ik zelf, en daarmee red ik het best. Mijn portemonee is er helemaal OK mee, vriendlief en ik ook. En wie heeft er verder iets mee te maken?

  Like

 14. Haha wat herkenbaar!
  Ik ben gisteren toch terug gegaan naar de kapper die het niet naar mn zin had geknipt. Allereerst omdat ik naar een leuk hoofd wil kijken als ik in de spiegel kijk: ) Verder weet ik uit ervaring dat als ik niet terug ga ik de hele tijd een ontevreden gevoel heb. Het vervelendst ervan is dat ik het ontevreden gevoel dan aan mn eigen gedrag heb te danken. Daar wilde ik gisteren korte metten mee maken. En ….dat is helemaal gelukt!
  Kijk met plezier weer in de spiegel.

  Annegreet

  Like

 15. Ik zou wel terug gaan, maar bij mij zijn de omstandigheden anders. Ik ben ook niet een held in die dingen, maar ik ben al zeker 10 jaar bij deze kapster en ze knipt altijd naar tevredenheid. Mocht er toch een pluk vergeten zijn, dan stap ik even langs en laat zien dat het niet klopt.

  Like

 16. Als ik de tijd en de energie ervoor had, dan zou ik teruggaan. Het was ook niet netjes van de kapper.
  Ik knip mijn eigen haar (en mijn man en de kinderen) en dus ga ik nooit naar de kapper. Vraagje, waarom knipt je moeder je niet altijd je haar?

  Like

 17. Met een beetje wax kun je je krullen een beetje verzwaren en dus temmen. Misschien is dat wat? jammer dat de invalster er niet altijd is.

  Like

 18. Nee, maar ik ga ook nooit meer naar dat adres. Natuurlijk niet goed want dan weten ze niet dat ik een ontevreden ex-klant ben maar ik vind klagen gewoon te moeilijk…… Groetjes, Anne-Marie.

  Like

 19. Ja zeker, als dochter van een kapper zijnde! Maar wel om mijn geld terug te krijgen en indien de bewuster kapster in dienst was van een ander het ook te tonen aan de baas! Het goed laten knippen ga ik dan wel naar een ander!

  Like

 20. Nee, ik zou niet teruggaan. Vorig jaar liet ik lowlights plaatsen. Bleek later dat ze alleen de voorkant hadden gedaan. Stom natuurlijk dat ik het niet had gezien en niet heb gevraagd om de achterkant te laten zien. Ik ga dan niet terug, maar ik ga er ook nóóit meer heen!

  Like

 21. Knip er gewoon zelf wat van! Ik had eerst lang haar, tot mn kont ongeveer, en ik wou het wat korter. Zij heeft het tot ongeveer mn borst geknipt, wat ik zelf wou, en dat beviel me erg goed. Vervolgens heb ik zelf het tot net iets over mn schouder geknipt, omdat ik het toch net iets korter wou!

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s