persoonlijk

Ontspanning

Eindelijk had ik weer eens een redelijk goede week. De week hiervoor had ik vooral plat doorgebracht en ook het afgelopen weekend was heel rustig omdat de mannen op stap waren naar een familieweekend met kookworkshop. Ik merkte dat de rust me echt goed deed en deze week verliep daardoor beduidend relaxter.

Hoogtepunt voor mij was een middagje sauna. Het was echt lang geleden dat ik dat had gedaan. 5 minuten van ons huis is een grote sauna waar het heerlijk toeven is. Dat ik er echt lang niet was geweest was bleek wel uit het feit dat er inmiddels een paar sauna’s bij gebouwd waren. Een daarvan is met zoutstenen en die stenen geven niet alleen warmte af maar stralen ook een heel fijn zacht licht uit. Bovendien is de temperatuur in deze sauna niet zo hoog (60 graden, terwijl in de meeste sauna’s de temperatuur rond de 80-95 graden is) waardoor het voor mij goed vol te houden was.

zoutsteencabine van sauna Suomi, Hoorn, afb. afkomstig van hun site

Later las ik dat dit zoutsteen – uit het Himalayagebergte – trouwens voor van alles en nog wat goed is. De mineralen in het zoutsteen hebben een medicinale werking.  Het is goed voor de stofwisseling, de luchtwegen en de werking van de schildklier. Door de lagere temperatuur kun je er bovendien met gemak een half uur inzitten, zo niet langer. Ik vond het in ieder geval top.

Wat ik bijzonder fijn vond om te merken is dat mijn lichaam nu heel anders reageerde dan pak em beet twee jaar geleden. Toen ging ik ook af en toe naar de sauna omdat de warmte een goed effect had op mijn spierpijnen die ik toen door de ME heel veel had. Ook vond ik het goed om af en toe flink te zweten omdat ik natuurlijk nooit kon sporten. Ik had het idee dat ik zo flink afvalstoffen kon afvoeren. Maar ik kon hooguit 2 tot 3 minuten per keer in de sauna zitten en dat maximaal drie keer. Een saunabezoek was bij mij dan ook snel voorbij. Aan- en uitkleden was erg inspannend en mijn moeder bracht en haalde me soms met de auto, terwijl het hier dus zowat om de hoek is! De dagen na een saunabezoek kon ik niets doen.

Nu merkte ik echt een enorm verschil. Aan- en uitkleden is geen gedoe meer. Ik ging 3 keer in de infraroodsauna (want die spieren zijn weliswaar niet mee zo pijnlijk maar nog steeds wel een issue), een keer in de tulisauna (houtgestookt, dus heerlijk in een vuurtje staren) en een keer in de zoutsteensauna. Al met al was ik zoet van half 2 tot bijna half 6. Ik kon per keer veel langer in de sauna blijven. Ik had twee dagen na het bezoek wel een typische ME-terugslagdag (reageren met vertraging op een inspanning is kenmerkend voor ME) maar ik heb lekker uitgeslapen en veel plat gelegen en toen was het wel weer klaar.

Ook merkte ik vooruitgang aan andere dingen. Ik kon me daar makkelijker ontspannen en vrouwen die luidkeels aan het kletsen waren buitensluiten. Lawaai en prikkels storen me minder. Ik zat op een gegeven moment gewoon heerlijk te mediteren in de zoutsteensauna en wat er om me heen gebeurde boeide me en raakte me niet.

Ik ben er nog lang niet en prikkels buitensluiten in een sauna gaat makkelijker dan prikkels buitensluiten op de markt of in een druk café, maar ik vind het wel heel bemoedigend. Soms vergeet ik waar ik vandaan kom. De slechte dagen van nu zijn de topdagen van een paar jaar geleden. Dat is goed om mezelf voor ogen te houden als ik me eens zielig voel.

Het beviel zo goed dat ik me heb voorgenomen voortaan één keer in de maand een middagje sauna te doen. Ga ik betalen van mijn zakgeld. Als het vakantiegeld dan binnen is, neem ik een 10-badenkaart, dat scheelt aanzienlijk.

Ben jij ook zo dol op de sauna of vind je het helemaal niets?

31 gedachten over “Ontspanning

 1. Ik houd er niet van om in mijn blootje te zitten met andere mensen. Maar ik ben wel ns naar de sauna geweest en ik vond het verder bijzonder prettig. Een prive sauna, dat lijkt me wel wat 😉 Zoals jij dat beschrijft met die zoutstenen, dat klinkt heel ontspannend.
  Wat fijn Martine dat je zoveel vooruit bent gegaan!
  Loonlijstmama

  Like

 2. Ik ben blij dat de sauna je zo goed doet (en dat die 60 graden je opties geeft een “gewone” saunadag te hebben).
  Maar ik ben persoonlijk tikje allergisch voor verhalen over minerale werkingen. Zoutsteen bevat de normale steencomponenten (calcium en carbonaat en silicaten) en natuurlijk zout (natrium chloride), en mogelijk wat natuurlijke bijmengsels (chemisch en geologisch gesproken zijn dat verontreinigingen, maar zo heeft de natuur dat nu eenmaal gemengd). Maar mijn hersens – met chemische opleiding- kunnen nog niets met opmerkingen dat de mineralen in zoutseen goed zijn voor de luchtwegen. Moet je de steen dat snuiven ofzo? Als de stenen in de muur zitten, merk je er niets van. En de straling die ik op de foto zie, is mooi, maar niet van een zo bijzondere golflengte dat daar effect van te verwachten valt (). Dus tenzij de genezing/verbetering komt door de ontspanning doordat je iets moois ziet (en dat kan prima zo zijn), hou ik dit verhaal in de afdeling “ik geloof er niets van, tenzij ik een hoop extra details erbij krijg”. Maar dat is persoonlijk he!
  Genieten is een prima manier om zakgeld te besteden, zeker als dat ook nog een tikje kan bijdragen aan het herstel van een gammel lijf.

  Like

 3. Ik ga graag naar de sauna, zo om de maand. Bij voorkeur op een rustige dag. Ik heb al heel wat sauna's bezocht en probeer de grote namen te vermijden. Het is daar vaak zo druk met kwebbelende mensen ondanks de bordjes die om stilte vragen. Ik heb geen problemen met het bloot. Mijn aandacht gaat uit naar ontspanning zoeken voor lijf,leden en hoofd. Het helpt dat als ik m'n bril afzet ik vrij weining meer van andere mensen zie 🙂 JBR

  Like

 4. Vroeger ging ik regelmatig naar de sauna en vond het heerlijk. De laatste jaren ga ik niet meer omdat ik er niet ontspannen kan zitten en liggen ivm 'n hernia. Fijn dat het jou zo goed doet!

  Like

 5. Helaas voor mij geen saunabezoeken meer. Vroeger gingen we af en toe en ik vond het deels lekker en deels niet. Ik krijg teveel kast van mijn longen. Ik heb astma en temperatuurschommelingen lokken een reactie uit.

  Like

 6. Ik ben dol op de sauna. Heerlijk lekker ontspannen genieten 🙂 Bij ons zit een sauna op fiets-afstand, ongeveer 6 km fietsen. Daar kwamen we helaas pas achter toen Tobias al was geboren, anders zouden we waarschijnlijk veel vaker zijn gegaan 🙂

  Like

 7. Ik heb het een tijdje heerlijk gevonden, toen ging ik regelmatig na het sporten. De sauna zat in de kleedkamer, ideaal! Maar nu zit ik al heel lang niet meer bij die sportschool en waren andere sauna ervaringen een stuk minder lekker. Ik verdraag de hitte opeens een stuk minder goed. Nu ben ik er een beetje huiverig voor geworden, maar die 60 graden sauna zou ook wel wat voor mij zijn, al is het alleen maar vanwege het mooie plaatje!
  Groetjes,
  Niet-bloggende-Marion

  Like

 8. Kan ik me voorstellen dat Kruidig Meisje, kritische ergens tegenover staan is prima. Voor wat mezelf betreft: ik merkte dat ik me in die sauna echt opvallend goed voelde en dat het licht me heel ontspannen maakte en dat mijn huid heel zacht werd. Daarom ging ik erover lezen.
  Of het dan echt is of niet maakte me niet zo veel uit. Ik denk wel dat zoutsteen meer doet voor een mens dan een baksteen 😉

  Like

 9. In deze sauna kan het ook druk zijn. Maar ik heb door dat alle mensen samenklonteren. Dus er zijn bijvoorbeeld elk uur opgietingen in de grootste sauna, Dan staat er een kudde van 50 mensen om in die sauna te mogen. De andere sauna's zijn dan heerlijk leeg en ik heb het dus voor het uitkiezen door dit een beetje in de gaten te houden. Tussendoor zijn er rustruimted boven waar het stil is, een stiltebad en een stiltesauna. Dus dat is erg fijn.

  Like

 10. Ik heb spataderbenen (hoewel ik erg slank ben, dat hoeft dus geen verband te hebben). Dus de sauna is voor mij niet zo geschikt. Of het moeten alleen de koude baden zijn, maar dat vind ik niet erg aantrekkelijk.

  Like

 11. Ik kan niet naar de sauna i.v.m benauwdheidsklachten. Daarnaast vind ik het bloot zijn in gezelschap erg moeilijk. Ben er ooit weleens geweest, na het sporten, maar vond het dus niks. Een infrarood cabine vind ik wel heel lekker (ooit eens in geweest op een vakantiepark bij het zwembadje) Heerlijk voor je spieren! Fijn dat je zo hebt kunnen genieten en dat je je bewust bent van je vooruitgang! groetjes Esther

  Like

 12. Een sauna is voor mij het summum van genieten op aarde. Ik ga echter niet zo vaak. Vier keer per jaar is veel. Dan wel een dagje met een vriendin. We hebben een paar adresjes, wat kleinere sauna's waar het soms zo rustig is dat je de eerste paar uur een privé sauna hebt. En (bij)kletsen doen we volop, maar als er andere in de sauna komen, is het 'klep dicht'. Ik houd er namelijk zelf ook niet van als anderen luidkeels hun onzinnige verhalen vertellen en die van mij zijn ook niet interessant voor de rest van het volk. Bloot maakt me niks uit, ik vind mezelf mooi en ik kom er voor mezelf. Fijn Martine dat je er zo van genoten hebt en ik wens je superveel saunaplezier. Ik gun het je van harte! Groet, Alien

  Like

 13. Ik ben dol op de sauna maar ik wil er geen bekenden tegenkomen! Zolang ik dat maar zeker weet heb ik niet zo'n probleem (meer, kwestie van wennen) met het bloot zijn. Bij mij helpt het ook om mijn bril af te zetten, dan kan ik mij beter ontspannen en de aanwezigheid van anderen buitensluiten. Daar waar dat mogelijk is gaan mijn vriend en ik 1x per jaar naar Winterberg, niet voor de wintersport maar voor de wellness-afdeling van Hapimag (geregeld via mijn ouders). We gaan dan een week of het liefste nog iets langer, daarbij brengen we dan per dag rustig 6 of meer uur door in de wellness. Dat kan ook makkelijk want er is genoeg te variëren: meerdere sauna's, buiten verwarmde bubbelbaden (heerlijk!), een zwembad, binnen bubbelbad, meerdere rustruimten (stilte en met rustige muziek, ja ik val daar wel eens in slaap 😉 ), zoveel water om te drinken als je maar belieft, verschillende douches (vooral de 4-seizoenen is heerlijk om af te koelen) en bij de finse sauna z'n 10 liter stort bak (brrr, en toch lekker!). Na een paar dagen merk je echt dat je lichaam daar heel sterk op reageert, er komt een soort schoonmaak en ontspannings-reactie los maar ondersteunt door de juiste voeding is dat juist heel fijn. Binnenkort is het weer zover, dit blogje gaf mij daardoor heel veel voorpret!

  Groetjes Lily

  Like

 14. Ik ben dol op de sauna! Ik ga al 20 jaar naar de sauna en kom er gemiddeld 1x per maand. Ik blijf wel lekker de hele dag en neem dan echt een dagje vakantie. Soms ga ik met een vriendin en soms ga ik alleen. Heerlijk even een dag ontspannen, luieren, lekker eten en lezen… Fijn dat je zo;n groot verschil merkt ten opzichte van twee jaar geleden en dat je nu meer en langer van de sauna kunt genieten!

  Like

 15. Ik vind een sauna heerlijk, met name de hele ontspanning eromheen inclusief lekker zwemmen, rusten, eten en drinken, etc. Als ik naar de sauna wil ik het ook goed doen, dus dan ook direct een volle dag. Vanwege de kosten gebeurt dit dus niet al te vaak, want een dagje sauna met 2 personen met lunch en avondeten (dus nog zonder behandelingen) kost dan toch al snel 150 euro…

  Like

 16. Vroeger ging ik elke vrijdag naar de sauna samen met mijn man ook omdat het voor mij zo goed was. Sinds een jaar of 7 hebben wij een stuk aan ons huis aangebouwd en daar een saunaruimte gemaakt. Er staat een finse sauna met 4 ligbanken. Erg riant, erg luxe, maar heerlijk. Het doet mij heel goed en het geld was het dubbel en dwars waard. Mijn man heeft de sauna samen met mij en een vriend helemaal zelf gebouwd. Wij hadden deze in een fabriek in Duitsland besteld. Met de beschrijving ging dat goed. Het heeft ons veel geld uitgespaard.
  De stoomcabine die er ook in staat heb ik in Zuid Duitsland gekocht via ebay. Ruim 3000 euro minder dan hier in Nederland. Ik heb meer dan een jaar gewacht voordat ik toehapte. Gewoon de tijd nemen, dan verdien je veel geld. Ik denk dat wij zeker al het geld terugverdiend hebben van de aanschaf. Ik denk dat wij nog een keer of 6 geweest zijn afgelopen jaren.

  Like

 17. ja dat heb ik eens gelezen bij je, heerlijk voor je! Kan me voorstellen dat dit genieten is en dat dit uiteindelijk geld bespaart. Ik heb wel eens nagedacht over een infraroodsauna hier in huis op de plek waar nu onze kleine badkamer is, Dan offeren we een andere kamer op voor een badkamer die dan een normaal formaat heeft.
  Maar eerst het huis aflossen…..

  Like

 18. het lijkt mij vreselijk om daar in je nakie te zitten , bekeken door jan en alleman …
  zou me daar dus niet thuis voelen , en dus ook niet zo ontspannen zijn!
  ik vraag me toch af , vooral in de gemengde sauna-s , of het wel zo moraal bevorderend is …..
  maar , dit is mijn mening hierover .

  Like

 19. Ik ga als ik ga naar de vrouwendag. Ik voel me nooit bekeken. Het is juist fijn, al die lichamen zonder kleding en niet opgedirkt en zonder opsmuk, er hangt vaak een gemoedelijke sfeer.
  Maar ik ga altijd overdag, vroeger ging ik ook wel in de avond en dan is de sfeer heel anders, zijn er ook meer jongere mensen.

  Like

 20. ja dan tikt het aan, zo deed ik dat vroeger ook, in de rijkere (en meer energieke) tijd.
  Nu et ik daar niets mee (als je niet tegen gluten en lactose kunt, valt het meeste al af in de gemiddelde sauna. Ik neem hooguit eens een kopje thee, maar houd het vooral bij water uit mijn eigen flesje. Ik ben dus nooit meer kwijt dan 28 euro. (26 voor de toegang).
  Maar ik ben er niet een hele dag en hoef er dus niet te eten.

  Like

 21. Bij de sportschool waar ik ooit sportte was ook een infraroodsauna. Gewoon in de dameskleedkamer, daar maakte ik wel gebruik van. Op een bepaalde manier werkte het wel lichaamsaccepterend: iedereen ziet er anders maar toch hetzelfde uit. In een gemengde sauna voel ik me niet prettig. Hoewel ik er aan twijfel of gemengde saunas de moraal ondermijnen. Fantasie, da's pas echt gevaarlijk 😉 Loonlijstmama

  Like

 22. Ik ga al vanaf mijn 18e naar de sauna, met vriendinnen, collega's, zussen, mijn man en ook alleen.
  Sinds een aantal jaren is het makkelijker om goedkoper te gaan, via groupon, vakantieveiling, inschrijven op nieuwsbrieven enz. eten doe ik niet in de sauna, meestal koffie en een jus d orange, ik neem een banaan mee en zorg voor een goed ontbijt. Het liefst ga ik een hele dag, naar een sauna met een mooie tuin in de zomer en een kleine sauna in de winter. Als ik mijn bril afzet zie ik anderen niet.. en ik maak me niet druk of anderen mij zien, ik ben niet bezig met bloot maar met ontspannen. Ik ga ongeveer 1 x per maand en vind het altijd een vakantiedag. Ik hoef niet in het buitenland op vakantie, we blijven meestal thuis in de zomer en fietsen en wandelen dan zoveel mogelijk, maar een dag sauna geeft mij het gevoel van een week weg te zijn geweest, heerlijk! Bieke

  Like

 23. Wat fijn dat je een redelijk goede week had, Martine.
  En wat lekker dat je zo goed kon ontspannen in de sauna.
  Ik ben dol op de sauna, kan daar heel erg van genieten en voel me daarna heerlijk uitgerust en ontspannen. Ik heb geen moeite met bloot, ik kom er niet om te kijken of bekeken te worden. Ik zie trouwens ook niet veel zonder bril, alleen wat heel dichtbij is, zie ik scherp.

  Like

 24. Ik ben dol op de sauna. Wij gingen elke week naar saunacomplex maar nu heeft mijn man ons tuinhuis omgevormd tot een sauna en het is echt geweldig. Ik heb ook chronische vermoeidheid en voor mij is sauna echt een wondermiddel

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s