algemeen·leven met ME

Geprik met naalden

Deze week stond in het teken van S. die jarig was. Dat kan niemand ontgaan zijn omdat ik er 2 keer overschreef (sorry) en we overladen werden met felicitaties van bloglezers, dank jullie wel! We vierden het zondag en hij was dinsdag jarig. Voor het eerst in 10 jaar gingen we niet naar school met een dienblad of mand vol zelfgemaakt lekkers. Best wel vreemd, want dat doe je immers vanaf de peuterspeelgroep, maar op de middelbare school gaat het allemaal heel anders. S. wilde toch trakteren, haalde wat snoep uit de automaat op school en deelde dat uit. Ook had de biologieleraar onthouden dat hij jarig was en die begon te zingen waarna de hele klas meedeed. Woensdag nodigde hij wat vrienden uit om wat te drinken en toen was het klaar.
Ik hield me rustig, ik was zoals verwacht helemaal uitgepoept. De enige activiteit deze week was een gang naar de fysio en naar de acupuncturist. Na de acupuncturist was ik opnieuw helemaal uitgepoept. Ik ben in het verleden ook eens door een acupuncturist behandeld en was erop voorbereid. Wel voelde ik me erna héél erg ontspannen, meer ontspannen dan ik me in jaren heb gevoeld. Of het effect heeft is even afwachten. Ik kom er voor een slijmbeursontsteking in mijn schouder en ook voor de ME. Ik dacht als die man nu eerst even die ontsteking aanpakt, dan gaan we daarna door met de energie. Maar hij doet het andersom.
Een acupuncturist stel een diagnose via een anamnese (vragen stellen over je leefstijl/klachten), een polsdiagnose, een tongdiagnose en door observatie (uiterlijk, geur, lichaamshouding, conditie haar/nagels). Hij vertelde dat hij normaal een ontsteking in de schouder behandelt door de energiepunten die verbonden zijn met de schouder met naalden te activeren. Als de energie weer gaat stromen kan de ontsteking door het lichaam zelf aangepakt worden. 12 jaar geleden heb ik deze werkwijze ook meegemaakt toen ik op deze manier voor een carpaal tunnelsyndroom werd behandeld. Ik had vele fysiobehandelingen en 3 spuiten in mijn pols gehad met corticosteroïden, zonder enig effect en de arts begon inmiddels te praten over een operatie, wat ik niet echt zag zitten. Een vriend van M. die zelf een opleiding tot acupuncturist volgde, verwees me naar zijn docente. Ik had genoeg aan een paar behandelingen en heb nooit meer last gehad tot het in december ineens weer kortdurend de kop opstak, na te veel breien aan te veel truien tegelijk.
Eerst de ontsteking en dan de rest, dacht ik dus, maar hij doet het andersom. Waarom? Na meting bleek er nul voorraad energie te zijn om de ontsteking aan te pakken. Hihi, ja dat voel ik natuurlijk al jaren, ik moest er iets om lachen maar eigenlijk is het natuurlijk om te janken. Nu gaan hij de gewone energie proberen los te maken en als dat lukt, zich richten op de ontsteking.
Voor als je nu denkt waar gáát dit over: acupunctuur is van oorsprong een Chinese geneeswijze en gaat uit van levensenergie die je bij je geboorte hebt meegekregen en die je onderhoudt door voeding en ademhaling. Ziek zijn is in deze beleving geblokkeerde energie. Als de energieblokkade wordt opgeheven, kan de energie weer stromen en kunnen de klachten verdwijnen.
Hij is van mening dat de vertering in de maag en darmen bij mij een probleem is waardoor er geen energie vrijkomt. Dat wil hij nu aanpakken. Op zich vind ik het wel frappant want ik barst natuurlijk van de voedselintoleranties, waar ik niets over heb verteld, en ik heb geen last zo lang ik geen verboden dingen eet. Maar goed is het natuurlijk niet.
Afijn, 10 naalden en 90 minuten later stond ik weer buiten met een voedingsadvies om 3 keer per dag warm te eten, in de ochtend liefst pap, zoals congee (Chinese rijstepap) omdat dit heel verzachtend voor de maag is en herstellend zou werken. Nu eet ik al 2 keer per dag warm, dus 3 keer moet ook wel lukken. Ik eet meestal smoothies of fruit in de ochtend maar wil wel proberen hoe het is om in de ochtend warm te eten. Hartig ga ik echt niet naar binnen krijgen (met uitzondering van een gekookt eitje of roerei af en toe) dus ga ik eens experimenteren met pap van kokosmelk en fruit of zo. En natuurlijk maakte ik ook meteen een congee. Maar dat is best een hele kunst heb ik begrepen, dus de perfecte congee maken heb ik nog niet geheel onder de knie. De eerste versie was een waterige bedoening die weliswaar niet vies smaakte maar na een uur me al deed grijpen naar chocola.
Ik ben wat terughoudend over de behandeling. Er is door mijn eerdere goede ervaring met acupunctuur wel wat vertrouwen, maar ik weet niet of het nu ook gaat helpen. Ik heb sinds ik ME heb zó vaak mijn neus gestoten bij behandelaars en zó vaak gedacht: dit is het! En ik knap van veel behandelingen iets op maar nooit helemaal. Met de behandeling van Gupta ben ik tot nu toe het verst gekomen naast het aanpassen van mijn eetpatroon maar ik sta voor mijn gevoel wat energiewinst betreft, al bijna een jaar stil. Ik kan véél meer dan vroeger maar ben nog steeds altijd uitgeput. En eens een keer op de trein stappen om naar mijn lieve mailmaatje M. te gaan is me nog steeds niet gelukt. Mijn wereld is nog steeds heel klein.
En juist omdat die wereld nog steeds heel klein is ben ik bereid het te proberen. Ik hoef er niet ver voor te reizen en het merendeel wordt vergoed door de verzekering. Ik laat het gewoon over me heen komen en eet pap of iets anders warms ;-).
Ben jij wel eens naar een acupuncturist geweest?

33 gedachten over “Geprik met naalden

 1. Weet je dat bepaalde fruitsoorten een verkoelende werking hebben volgens de Chinese voedingsleer? Als je warm moet eten is het misschien ook beter als je de voeding met een verkoelende werking ook laat staan. Maar vraag dat vooral na bij een deskundige.
  Ook ik ben wel eens bij een accupuncturist geweest, bij een Shiatsutherapeut ook overigens, alsook bij de chiropracter, ostheopaat, fysio, Mensendieck, psycholoog etc etc. Geregeld naar de chiropracter helpt mij het best.
  Succes.

  Like

 2. Interessant wat jij allrmaal schrijft. Ik leer hier weer een heleboel van en misschien word ik er ook een stukje beter van.
  Ik heb wel mijn vraagtekens bij het ontbijt. Mijn ervaring met rijst als ontbijt is een garantie voor de hele dag trek. Er zit teveel suiker in. Of ik kan gewoon niet tegen alle graansoorten. Met fruit als ontbijt plus noten en kokos heb ik er geen last van.
  Beterschap en hopelijk heb je snel weer energie!

  Like

 3. Ik ben ook wel eens een aantal keren naar een mesoloog/ acupuncturist geweest. Naast de tong- en polsdiagnostiek werd met behulp van een koperen staafje ook nog wat andere zaken gemeten en dat laatste was wat mij betreft toch net iets teveel hocus pocus. Ik denk dat acupunctuur voor bepaalde klachten best kan helpen maar helaas ben ik er niets mee opgeschoten.

  Like

 4. De universiteit van Colombia heeft een onderzoek gedaan naar chronische vermoeidheid, de uitkomst was dat het een echte ziekte betreft die in de toekomst misschien goed behandelbaar is als hun hypothese klopt. Google maar eens.

  Like

 5. Misschien niet helemaal on topic, maar: “S. wilde toch trakteren, haalde wat snoep uit de automaat op school en deelde dat uit”
  Misschien kan je hem leren dat snoep kopen voor zo'n gelegenheid een stuk goedkoper kan bij de supermarkt?
  Het is ook niet zo dat een verjaardag opeens ongepland er is, de datum weet je van te voren.

  Like

 6. Voor jou niet haalbaar wegens je intoleraties, maar momenteel eet ik mijn havermout met yoghurt in de ochtend warm (havermout en wat rozijnen overgieten met plens kokend water, even laten wellen, dan yoghurt er door en door elkaar roeren). Het is in de winter zo lekker om iets warms in je buik te hebben! Gemberthee is trouwens ook heel verwarmend, dat kan je zo'n beetje elk moment van de dag wel drinken. Goed laten trekken, dan is het bijna peperig pittig en een goed alternatief voor koffie.

  Like

 7. Ik zet er ook mijn vraagtekens bij! Ik at het dus gisteren en idd hele dag trek en dáár was ik nu net van af. Dus misschien moet ik het houden op een gekookt eitje…
  Verwamr jij je fruit, want ik dacht misschien kan ik dat doen, beetje kokosmelk verwarmen wat fruit en noten en goijebesjes en klaar.

  Like

 8. Dat weet hij dondersgoed hoor! Maar hij bedacht het pas op de dag zelf. Tja, hij is 13, ik ga nu niet meer achter hem aanlopen met betuttelende adviezen. Hij betaalt het zelf, zijn lesje ;-).

  Like

 9. Ja, toen ik ontzettend misselijk was tijdens mijn vierde zwangerschap. Echt niet leuk meer. Die heeft toen naalden gezet. En iets met zo'n brandende sigaar gedaan op mijn rug. Ik weet niet of het toeval was, maar een paar dagen later was de misselijkheid weg. En ik was toen 9 weken zwanger. Dus toen was ik eerst weer bang voor een miskraan, omdat de zwangerschapsmisselijkheid weg was. Zo blijf je bezig…

  Hopelijk helpt het bij jou!

  Huisvlijt

  Like

 10. ah je hebt een moxa behandeling gehad ;-). Dan worden de acupunctuurpunten verwarmd zodat er meer. effect wordt bereikt. Ik heb daar een paar jaar geleden een variant op gehad, voelde wel heel vreemd. Maar het hielp wel.

  Like

 11. En quinoa pap? Of is dat ook een van de toleranties? En anders pap van lijnzaad? Misosoep in de ochtend is dus waarschijnlijk niet aan jou besteedt, dat is nml ook verwarmend… Lastig hoor! Of anders warme smoothies? Zag laatst een leuk receptje op vegadutchie (dacht ik hoor, maar kan me vergissen) met warme smoothie.
  Mariska

  Like

 12. Acupunctuur heb ik gehad aan het eind van m'n burnout. Ik was op 80% energie terug, maar beter dan dat werd het niet. De acupuncturist heeft me een aantal keer geholpen. Per keer had ik 1 a 2 dagen ontspanning en (dus) beter slapen, waardoor ik langzaam weer omhoog kroop in de energie. Op gegeven moment had ik zelf het “gevoel” weer terug hoe ik die ontspanning te pakken kon krijgen, dus heb ik de behandeling gestopt.
  Mijn bèta-opleiding heeft vraagtekens, al zou het wel kunnen werken, mijn lijf zegt dat het werkt. En als het niet werkt, word ik graag genezen door een placebo methode. Al heb ik ook 1 behandeling gehad die “verkeerd viel” waardoor ik minder energie kreeg. Dus persoonlijk is mijn idee dat acupunctuur effect op je lijf heeft.
  Nu duimen dat het effect je een stuk(je) verder helpt. Bijv. door je darmen wat beter te laten functioneren of je energie wat omhoog te krijgen. Alle beetje vooruit helpen toch?

  Like

 13. Ik heb acupunctuur gehad tegen de migraine, maar helaas heeft het niet geholpen. Toch heb ik een goed gevoel overgehouden aan de acupunctuur en ik zou het voor andere klachten zeker weer overwegen. Voor de migraine ben ik nu onder behandeling bij een massagetherapeut. Ik krijg daar aromatherapie en dat heeft wel een positief effect (en het is nog heerlijk ontspannend ook 🙂 ). Ik heb ook meer energie en voel me helderder in mijn hoofd wanneer ik een behandeling heb gehad.

  Like

 14. Ik heb een paar keer 'n stoppen-met -roken behandeling gehad bij een acupuncturist.
  Of het geholpen heeft?
  Ik ben inderdaad met roken gestopt maar pas 25 jaar na de laatste behandeling……

  Like

 15. Je hoeft je nergens in te storten hoor, maar vind je het leuk/interessant om er meer over te lezen:
  http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=91&cod=12&page=9%29

  Nog een goede site: http://www.energieherstelplan.nl
  Het boek dat de dames van deze site hebben geschreven, heb ik in huis. Een zeer informatief boek over de relatie voeding en energie, bekeken vanuit verschillende invalshoeken, waaronder de traditionele Chinese geneeskunde en de Ayurvedische leer.
  Het hoeft niet 'weer iets nieuws' te zijn, omdat je al goed 'kijkt' naar je voeding, deze materie verdiept nog meer. Het boek kijkt bv naar voedselcombinaties, de thermische werking van voedingsstoffen en kruiden, de energetische werking.

  Uit het voorwoord:
  Welke voeding laadt jou weer op? Welke voeding houdt rekening met jouw specifieke eigenschappen, jouw leefstijl en gezondheidsconditie? Voor het antwoord moet je weten welke verstoringen bij vermoeidheid een rol spelen en welke constitutie je hebt. Als dat duidelijk is, kan een persoonlijk voedingsplan gemaakt worden. Dan pas maak je van jouw voeding een medicijn.

  Je kunt, als wilt, de websites eens bekijken en eventueel het boek bestellen bij de bibliotheek. We gaan natuurlijk niet weer nieuwe spullen het huis binnen laten in deze ontrommelfase 😉

  Ik wens je veel wijsheid en energie.

  Like

 16. bij mij werkte acupunctuur vooral omdat ik in mijn overwerkte overstresste periode via mijn acupunctuurafspraken elke week twee keer een half uurtje op mijn rug in een lege kamer lag te ontspannen, zonder dat ik iets anders kon doen. de naalden hielpen vooral om me plat op m'n rug te houden en ik dus niet op kon staan om mijn telefoon/laptop stiekem uit mijn tas te pakken om tóch even wat te doen 😉
  geloof en ontspanning doen veel in alternatieve geneeswijzen…

  Like

 17. ik ga altijd naar mijn acupuncturist als er iets mis is, tot volle tevredenheid.
  Een jaar of 6 kwam ik voor het eerst, was helemaal op, stofwisseling volledig in de war, na 1 behandeling voelde ik me herboren tot een stressy verhuizing de hele boel langdurig in de war schopte, daar bleek geen kruid tegen gewassen…
  Linda

  Like

 18. Ik neem spelt beschuit in de morgen met roomboter of kokosolie besmeerd en met kaneel erop. Kaneel is ook erg verwarmend 😉 Ik ga eens googelen op de congee.

  Like

 19. Na een echtscheiding en puber van 14 in huis moest ik full-time gaan werken dan kon ik net alles betalen. Om te kunnen eten nam ik 1 ochtend per week vrij en ging dan schoonmaken. Ging goed tot mijn lichaam het opgaf, was niet ziek of depressief maar na halve dag lekker en normaal mijn werk te kunnen doen was ik uitgeput. In overleg en op advies van de bedrijfsarts en een bijdrage uit het personeelfonds kreeg ik shiatsutherapie en knapte na 3 maanden langzaam op tot oude niveau en dat heb ik behouden.
  Door voetreflextherapie ben ik in balans wat eten betreft.

  Like

 20. Ik verwarm het fruit eigenlijk nooit. Vind ik zonde van de vitamines. Als het heel koud is wil ik geen sinaasappelsap want dat koelt me teveel af. Ik pers sinaasappelen altijd zelf want sap uit een pak gaat bij mij verkeerd.
  Heel soms zet ik de appel even kort in de magnetron. Als ik vergeten ben om de appels uit de garage te halen. Dat miest Ik bij ons vorige huis soms doen. De garage die we nu hebben is wel geïsoleerd.
  Misschien zou je in de ochtend zelfgemaakte appelcompote kunnen maken. En dit op smaak brengen met honing en kaneel. Dan wordt het nog verwarmender en meer versterkend. Een banaan meekoken is ook heel lekker en met een kluit kokosolie vast ook niet verkeerd. Evt nig wat geraspte kokos eroverheen en zaden of nootjes. Ik geloof dat ik dit ook wel zie zitten als ontbijt 🙂

  Like

 21. Hoi Anne, nee het doet geen pijn, ik heb 8 van de 10 naalden niet eens gevoeld. Het is niet te vergelijken met een injectienaald. Bij twee naalden voelde ik niet de naald zelf maar lichte stroomschokjes….

  Like

 22. Ik vraag me af of dat warme ontbijt niet eerder cultureel bepaald is dan dat het iets met de acupunctuur te maken heeft. Ik ken nogal wat mensen met Chinese wortels en die ontbijten met noedelsoep. In China zelf kun je buiten de hotels in de grote steden echt alleen maar noedelsoep voor het ontbijt krijgen. Het went!

  Like

 23. Martine,
  Ik ben een tijdje geleden je blog gaan lezen en moet zeggen dat ik geraakt ben door je zoektocht naar genezing van de ziekte ME.
  Je zal inmiddels al honderden adviezen hebben gekregen, toch zou ik je willen aanraden om het boek: Water, Het Goedkoopste Medicijn. “Je bent niet ziek, je hebt dorst” door Dr. Fereydoon Batmanghelidj te lezen.
  (Sommige bibliotheken hebben het of even Googelen)
  Wat ik in dit boek las was in één woord ‘overdonderend’! Helder en begrijpelijk.

  Deze arts legt uit dat we eigenlijk constant met onopzettelijk chronisch watertekort rondlopen en dat heel veel ziektes daar het gevolg van zijn. o.a. astma, kanker, depressie, Alzheimer, Parkinson, artritis….

  Dr. Batmanghelidj was een wetenschappelijk specialist op het gebied van fysiologische processen op celniveau.
  Gebaseerd op meer dan twintig jaar van klinisch en wetenschappelijk onderzoek naar de rol van water in het lichaam raad hij mensen aan om extra water te drinken, een beetje ongeraffineerd zout te nemen ( zout dat nog de 84 belangrijke sporenelementen bevat bijv. Himalayazout) en te stoppen met alcohol en cafeïne en kunstmatige zoetstoffen.
  Hij legt haarfijn uit waarom en wat de uitdrogende effecten van deze stoffen zijn.

  Hij schrijft over immuunsystemen, eiwitten, de rol van histamine, zenuwcellen, neurotransmitters, hydro-elektrische energie in de cellen en veel meer. Zaken die ook bij ME aan de orde komen.
  Hij legt uit dat de geneeskunde zich altijd heeft beziggehouden met de vaste bestanddelen in het lichaam maar dat het eigenlijk water is dat zowel in de cellen als buiten de cellen het lichaam reguleert.

  De positieve resultaten die zieke mensen hebben behaalt door zijn eenvoudige aanbevelingen op te volgen zijn ronduit spectaculair te noemen.
  Een groot voordeel is dat water geen bijwerkingen heeft en spotgoedkoop is, hetgeen de kosten weer aanzienlijk drukt.

  Zelf heb ik al meer dan 2 jaar geen hoofdpijn en geen rugpijn meer en ben genezen van een pijnlijke borst.
  Het combineert uitstekend met een paleo, of koolhydraatarm eetpatroon en natuurlijk de gezonde onbewerkte vetten.(Brian Peskin)

  Ik zeg: Beterschap!

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s