algemeen·gezondheid

De juiste terminologie

De eerste twee weken van mijn ‘5 dagen in de week een 8 minutenloopje doen’ was ik één en al gejubel. Het ging goed! Zó goed dat ik me aan het einde van de week uit alle macht moest inhouden er niet één of twee minuten aan vast te plakken. Want dat 8 minutenloopje is een eitje, echt wel! Ik had al weer visioenen van hoever ik wel niet kan komen de komende maanden.

Dat het goed is dat ik niet voor de verleiding van alvast maar de loop verlengen bezweek en me hield aan mijn voornemen om pas na 4 weken eventueel écht uit te breiden, ontdekte ik weer eens vorige week. Toen kwam de realiteit hard uit de lucht vallen na een ouderavond en de erop volgende warme dagen. Ik schrapte het douchen, haalde eten uit de vriezer, sloeg toen met pijn in het hart een paar keer mijn loopje over en ondanks dat lag ik een groot deel van de week plat. Te moe om iets te doen en alles deed pijn.

Daarop volgde een bui die niet fijn was, ook niet voor de huisgenoten. En besef ik me weer eens dat verwachtingen over mezelf en wat ik kan blijkbaar net zo onuitroeibaar zijn als vlooien op een kat. Wat je ook doet, ze komen altijd toch terug.

Maar ook dit gaat voorbij en ik heb alles in huis om ook hier weer van op te krabbelen. Weet ik. Zo voelt het nu niet. Maar goed, laat ik beginnen met de terminologie. Ik heb geen terugslag maar zit in een verlengde hersteltijd. Zo. Dus.

24 gedachten over “De juiste terminologie

 1. Oh, wat vind ik dit zwaar k** voor je. Doe je nog zo je best om je in te houden en dan toch…..
  Maar goed, die ontzettend warme dagen hakten er zelfs bij mijn gezonde lijf in dus idd “een verlengde hersteltijd” is wel een mooie benaming. Herstel ze!
  Lieve groet, Jolanda

  Like

 2. Wat jammer. Ik herken het en toch blijf ik zoiets als positief zien. Het lef blijven houden om dingen te doen die wellicht consequenties hebben. Dat laatste is niet leuk. De andere optie om het maar niet meer te proberen vind ik voor mezelf geen goede. Het blijft natuurlijk heel belangrijk om naar je lijf te luisteren, maar een gebruiksaanwijzing zou wel handig zijn 🙂

  Like

 3. Blijft onvoorstelbaar voor mij als gezond mens, dat een keer ouderavond je een week plat liggen kost. Knap van jou dat je dan echt uitziekt en al die dingen schrapt.
  Was er nog een dokter die twijfelde aan je diagnose trouwens? Dan is dit blog echt fantastisch leesvoer, zowel voor de dokter om van te leren wat “moe zijn” nu eigenlijk inhoudt, als voor de instantie die je uitkering geeft, of je wel echt ziek bent.
  Zo heee, wat een k#$%^&*()gedoe van je lijf. Sterkte meis.

  Like

 4. Zo fijn om jouw blog te lezen!
  Soms snap ik mijn chronisch vermoeid kind niet, maar als ik jouw blog lees komt het bij mij beter binnen. Jij legt het goed uit. Mijn kind kan niet uitleggen wat ze voelt. Soms word ik er naar van. Dagen moe blijven van een bezoekje aan vrienden….Letterlijke omvallen van vermoeidheid. Soms gaat het een paar dagen goed en dan die terugval…. Het is bij haar niet zo extreem als bij jou gelukkig. Dankzij jouw blog snap ik het allemaal wat beter.
  Dank je wel dat je het zo goed kan verwoorden!
  Sterkte maar weer!
  Warme groet, Marie

  Like

 5. Ik heb chronische vermoeidheid en een van mijn zoons heeft het ook. We lopen nu bij een longarts omdat er een sterk vermoeden van astma is. Deze week weer een test en we hopen dat er wat uitkomt. Want dan kunnen we hopen dat hij zich met goede medicatie beter gaat voelen.

  Like

 6. Ik herken het, geirriteerde peesplaat in mijn voet, hardlopen als hobby/ sport. En nu sinds 1,5 weken mag het tijdelijk niet om te voorkomen dat er scheuren inkomen. Grrrrrr sterkte martine! Hopelijk kun je snel weer je wandeling maken.

  Like

 7. Dank je wel Marie, dat raakt me wel dat je dit zo zegt. Weet je, dit is precies de reden dat ik soms over dit onderwerp schrijf. Het is zo onbegrijpelijk en ongrijpbaar deze aandoening en ik vind het fijn als wat ik schrijf bijdraagt tot meer begrip.

  Like

 8. Onbegrijpelijk en ongrijpbaar…. ja, dat zeg je helemaal goed, Martine. Zelfs na 20 jaar kan ik het zélf op een bepaalde manier nog altijd niet 'begrijpen', laat staan dat anderen het dan kunnen vatten.
  Fijn dat jij erover schrijft.

  Like

 9. Ik herken het, geirriteerde peesplaat in mijn voet, hardlopen als hobby/ sport. En nu sinds 1,5 weken mag het tijdelijk niet om te voorkomen dat er scheuren inkomen. Grrrrrr sterkte martine! Hopelijk kun je snel weer je wandeling maken.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s