behandeling·gezondheid

Ongewenste gasten

dit is een wapen tegen ongewenste indringers

Al geruime tijd heb ik last van mijn darmen. Op zich is dat iets waar ik al jaren mee leef. Alleen sinds het voorjaar heb ik beduidend meer last. Ik dacht eerst dat het door de overgang naar vegetarisch eten kwam. Als je van voedingspatroon verandert, heeft dat vaak gevolgen voor je ontlasting natuurlijk.

De laatste tijd zijn de klachten geëscaleerd, Reden voor mij om contact op te nemen met een diëtist. Ik maakte met haar afspraken en een stappenplan van wat ik zou kunnen doen. De eerste stap was het glutenvrije eten strakker aantrekken. Hoewel ik geen gluten eet, eet ik soms wel producten zonder glutenvrij logo. Denk aan havermout of amandelmeel. Producten die van nature glutenvrij zijn maar toch besmet kunnen zijn. Dat doen we dus niet meer.

Een andere stap is alleen nog maar eigen bakjes eten en beleg. Om zo besmetting te voorkomen. De huisgenoten wassen hun handen na het eten van gluten. Ik heb een eigen snijplank. Het aanrecht wordt 10 keer per dag schoongemaakt. Dat dus. Mocht dit niet voldoende effect hebben, dan zou het fodmapdieet een volgende stap kunnen zijn.

Omdat eigenlijk meteen na het bezoek aan de diëtist de klachten zó hevig werden dat ik echt dubbel klapte van de pijn en ik in rap tempo ineens afviel, ging ik naar de huisarts en kreeg doorverwijzingen voor bloed prikken, een ontlastingsonderzoek en een buikecho. Zou daar iets uitkomen dan zou een darmonderzoek de volgende stap zijn. De diëtist werd even ‘on hold’ gezet. Ik dacht zelf dat er niets uit zou komen en dat het dan een diagnose voor PDS zou worden. Lekker vaag, een diagnose bij uitsluiting en waar je maar mee moet leren leven.

Dat bleek toch anders te zijn. De uitslagen druppelden binnen. Bloed kon niet beter. Buik was ook prima. Alleen in de ontlasting werd de oorzaak van de ellende gevonden. Een parasiet – dientamoeba fragilis  – die zijn intrek heeft genomen in de dikke darm. Deze parasiet schijnt veel voor te komen, vaak zonder klachten of symptomen. Maar  de parasieten hechten zich soms aan het darmslijmvlies en veroorzaken dan ontstekingsreacties die voelbaar zijn, denk aan pijn, diarree, opgezette buik, misselijkheid en vermoeidheid. Dat hele rijtje is op mij van toepassing.

Behandeling is moeilijk en meestal zonder succes. Ik werd dus ook zo weer weg gestuurd bij de huisarts. “nee hoor, u heeft geen medicijnen nodig, gaat vanzelf weer weg, is onschadelijk, daahaag!”

Dat het zomaar kan verdwijnen, lees ik inderdaad later thuis als ik informatie opzoek. Maar ‘zomaar verdwijnen’ betekent niet dat het snel verdwijnt. Even terug rekenen, ik heb nu toch al een kleine 7 maanden last en dat neemt alleen maar toe. Bovendien zit ik niet te wachten op een parasiet die moeheid veroorzaakt. Dat ben ik al genoeg!

Het medicijn dat soms wordt wel voorgeschreven, clioquinol, is niet heel succesvol en heeft bovendien erg veel heftige bijwerkingen waar je niet vrolijk van wordt. Maar zomaar passief afwachten wil ik niet, dat zit ook niet in mijn aard.

Wat kan ik doen? Ik ben vandaag begonnen met een kruidenparasietenkuur waar ik veel goeds over heb gelezen. Deze kuurt duurt 17 dagen en bestaat uit zwarte walnoottinctuur, alsemkruid- en kruidnagelcapsules. Buiten dat heb ik gelezen dat je de parasieten kunt uithongeren door sommige dingen te laten staan, zoals suiker en zetmeelrijke voeding. Suiker eet ik al jaren niet of nauwelijks maar ik eet wel wel rijst, glutenvrij brood en pasta. Je kunt ook sommige voedingsmiddelen juist toevoegen, zoals  rauwe knoflook, shitakepaddestoelen of het slikken van oregano-olie.

Om dat nu goed aan te pakken bestelde ik het boek Darmklachten van Dr. Van As. Dit gaat specifiek in op darmparasieten en wat je ertegen kunt doen, onder meer door de voeding aan te passen.

Best veel dus in een keer om uit te zoeken en mijn hoofd zit dan ook erg vol. Maar ik wil hier wel zo snel mogelijk van af. Heeft er iemand nog een gouden tip, zo van ‘slik dit en ze zijn allemaal dood‘?

 

Meer lezen over dit gezellige onderwerp? http://www.dientamoebafragilis.nl/

 

34 gedachten over “Ongewenste gasten

 1. Afschieten 😉 Wat vindt jij van goede probiotica ter onder steuning ? Ik weet uit mijn vegan tijden dat het wel anders is voor de darmen. Ik ben van mening dat we een omnivoor afgesteld spijsverterings stelsel hebben. En dat die spijsvertering wel heel goed moet zijn wil de voornamelijk plantaardige boel goed verteren. Daarom waren die macriobioten zo van de zure en gefermenteerde producten.
  En ik maar zuurdesem brood eten met een glutenovergevoeligheid. |Zo gezond 😉
  Nu het ontstoken is hebben je darmen het nog zwaarder .Het heeft mij de vorige winter mee geholpen na een infectie om het weer normaal te krijgen. Mooi stom. Muts negeerde erg onhygienische omstandigheden,want ik mag me niet meer ziek ,ME ,verzwakt imuunsysteem,denken.
  Veel sterkte om het ongedierte te verdelgen èn de flora weer te herstellen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik verbaas me over een glutenvrij dieet zonder een coeliakie indicatie, om vervolgens aan te geven dat fodmap een eventuele volgende stap is. Fodmap is geen glutenvrij dieet.
  Mijn ervaring na fodmap: er iets gewoon niet écht de vinger op te leggen waar het probleem zit. Ik kan bijv op sommige momenten prima zuivel hebben, maar op andere momenten escaleert het gelijk.

  De grootste veroorzaker van darm-aanvallen? Stress. En tja… da’s bij jou natuurlijk wel een zeer aanwezige factor.

  Ik heb er gewoon mee leren leven. Als ik moet, dan moet ik. Ik eet voornamelijk gezond, maar ook ‘triggers’ en dan maar hopen dat het meevalt. Het leven moet wel leuk blijven. De verhouding blijven zoeken tussen acceptabel ongemak en genieten van het leven dus.

  Geliked door 1 persoon

  1. De diëtist dacht dat ik erg sterk reageer op besmetting via gluten. Ik ben glutensensitief zoals dat heet en ben enorm opgeknapt door onder begeleiding van een diëtist 4 jaar geleden een gv dieet te volgen. Ze noemen dat NCGS, non celiac gluten sensitivity. Geen aangetoonde coelakie maar mensen die het hebben knappen toch wonderlijk genoeg op van een gv dieet.
   Fodmap is niet gv nee maar kan wel worden uitgevoerd zonder gluten. Dit omdat het vermoeden bestond van PDS, naast de glutensensitiviteit.
   Dat komt nu allemaal in een ander daglicht te staan. Nu eerst de parasieten killen.
   Die darmaanvallen die ik nu heb worden echt niet door stress veroorzaakt maar door een parasiet. De buikpijn is ook heftig en anders dan wat ik tot nu toe kende.

   Geliked door 1 persoon

 3. Hi

  Papaya blad eten en thee van zetten en de zaadjes eten 3 per dag
  De zaadjes kan je ook drogen en dan in de pepermolen doen
  Papaya blad kan je bij tokos kopen

  Beterschap

  Geliked door 1 persoon

 4. Ook ik heb twijfes over het voorschrijven van een glutenvrij dieet, zonder het nemen van een dunne darm biopt. Het is een streng dieet. Als je om andere redenen dan coeliakie gluten vermijdt, lijkt me de kruisbesmetting via een aanrecht bijvoorbeeld niet zo erg. Alleen coeliakiepatienten reageren op sporen van gluten doordat de dunnedarmvlokken beschadigd kunnen raken. Vaak duurt het herstel van de darmvlokken heel lang. Nadeel van een glutenvrij dieet zijn de snelle koolhydraten die vaak gebruikt worden in de glutenvrije producten. Ze zijn niet zo gezond voor de darmfora en de bloedsuikerspiegel. Als moeder van twee, inmiddels volwassen kinderen met coeliakie, verbaas ik me over het gemak waarmee dit strenge dieet voor wordt geschreven. Darmklachten zijn heel vervelend en kunnen door diverse oorzaken ontstaan. Ik hoop dat je snel een goede weg vindt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Klopt helemaal. Ik eet ook echt niet voor mijn lol gv.
   Ik heb toentertijd bloedonderzoek gedaan. Daar kwam niets uit en de huisarts wilde dus geen darmbiopt laten doen of mijn ontlasting laten onderzoeken. De diëtist die ik toen had vond dat mijn klachten erg leken op glutenklachten en stelde een gv dieet voor. Daar knapte ik echt enorm van op. Vervolgens zei ze na 6 weken, wil je toch een darmbiopt? Dan moet je nu eerst weer gluten gaan eten.
   Ik heb er toen voor gekozen dat niet te doen, niet wetende dat in een later stadium dan geen biopt meer mogelijk is.
   Daar heb ik wel spijt van.
   Met wat ik nu lees over die parasiet kan deze ook problemen met gluten verteren opleveren. Dus wie weet hoe lang ik dat ding al heb. Voor mij zeker een signaal als deze kuur voorbij is alles opnieuw uit te zoeken.
   Want echt blij word ik niet van een gv dieet natuurlijk. Ik eet trouwens geen gv voorbewerkte producten, en bak mijn eigen brood bijvoorbeeld van teffmeel. Want in al die schar product zit vooral troep.

   Like

   1. Het vehaal klopt ten dele. Het klopt wat betreft het darmonderzoek naar coeliakie. Het klopt niet wat betreft gevoeligheid. Supergevoeligen zijn er vaker bij mensen die glutensensitief zijn en dus geen coeliakie hebben. Ik was er zo een, maar gelukkig ben ik nu ‘gewoon’ glutensensitief. Ik ben lid van het coeliakieforum. Daar veel geleerd. Er is een speciaal deel voor de supergevoeligen.
    Kijk uit met probiotica. Ik kreeg er glutenreacties van. Kefir is licht alcoholisch, moet je tegen kunnen. Ik kan er niet tegen. Het zou fijn zijn als je producten kunt eten die voor een gezondere darmflora zorgen. Google op prebiotica. Wel balen zo’n parasiet.

    Geliked door 1 persoon

 5. ja, maar de meeste parasietkillers zijn nogal heftig. Het zijn nogal geharde beessies, dus als die genoeg last hebben om dood te gaan, is (gevoelige) gastvrouwtje min of meer ook in een lastig parket gebracht. Wil je dat? Dan moet je bij je huisarts gaan aandringen, want ik betwijfel of dat soort middelen vrij verkrijgbaar is. Zeker de wat specifiekere middelen niet. Maar de exacte namen heb ik niet voor je.

  Wat je nu doet, zal een beetje helpen, dus dat beessie een beetje pesten. Wie weet helpt het. Dat gun ik je wel

  Geliked door 1 persoon

 6. Gadver, lekker dan! Maarre, ik heb in het verleden ook enge parasieten gehad en die zijn, weliswaar met medicatie, verdwenen. Stuur ze weg, gooi ze het raam uit! Ik eet trouwens ook nog steeds glutenvrij zonder welke diagnose dan ook. Niet meer 5x per week aan de race, niet meer kotsen in restaurants, mijn leven is echt beter zonder gluten. Bovendien betekent geen diagnose niet dat je geen coeliakie hebt… Ik heb nooit spijt gehad dat ik me niet heb laten onderzoeken; ik weet dat ik geen gluten verdraag en dat is voor mij voldoende, ongeacht wat anderen daarvan vinden. Baas in eigen lichaam! Heel veel beterschap en sterkte met de beesies! 🍌🍎🍐🍏🥝

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik zou even contact opnemen met ‘de poepdokter’ a.k.a de groene vrouw. Zij weet veel af van darmflora herstellen. Misschien kan zij je adviseren. Zelf heb ik helaas geen advies voor je 😦 Beterschap gewenst in elk geval.

  Geliked door 1 persoon

 8. Allereerst: wat ben ik blij voor je dat er geen Hele Nare Dingen onder de leden hebt. Maar van zo’n onuitgenodigde logee heb je ook maar last. Ik hoop dat je met zelfzorg je parasiet kwijt kunt raken, zodat je niet aan het paardenmiddel hoeft te beginnen. Sterkte!

  Geliked door 1 persoon

 9. Hoi Martine,

  Bij onze jongste dochter is deze parasiet een tijdje geleden ook geconstateerd. Er was een klaagenoot bij wie het hele gezin de parasiet had en die hebben allemaal een antibiotica kuur gedaan. Het advies was om alle kinderen in de klas te laten testen. Ons dochtertje had veel buikpijn en zij bleek de parasiet ook te hebben. Uiteindelijk hebben wij besloten om geen antibiotica te geven maar wel een wormkuur (Mebendazol), gewoon bij de drogist te krijgen. De parasiet gaat namelijk nooit helemaal weg. Dit heeft haar buikpijn echt snel en flink doen verminderen. Met gezonde voeding gaat het inmiddels erg goed en klaagt ze niet meer over buikpijn. Ze had echt last met ontlasting en een zere, harde buik en liet stinkende scheten. Wie weet kun je dit ook proberen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel voor de tip. Ik had dat ook bedacht en heb in juni Mebendazol genomen en na de zomer nog een keer, zonder resultaat. deze week voor de zekerheid nog een keer gedaan. Ik heb de rest van het gezin meteen ook gegeven.
   Dat dat gezin antibiotica kreeg verbaast mij een beetje, aangezien antibiotica tegen bacteriën is en een parasiet geen bacterie is.

   Like

 10. He getsie, heb je dat er ook nog bij. Moet je dan niet het hele gezin laten testen? Want ik lees in de info over de parasiet dat de kans aanwezig is dat je man en zoon de parasiet dan ook hebben. Heb je die van jou straks uitgehongerd, komen de overlopers 😉 Ik ben niet zo van het zelf dokteren maar goed, je moet wat als er regulier niets helpt. Succes en sterkte ermee.

  Geliked door 1 persoon

  1. Volgens mijn huisarts was dat niet nodig.
   Maar ja, of dat echt zo is.😏.
   Ik wil als ik klaar ben met de kuur nog een keer testen. Zit de parasiet er dan nog dan idd het hele gezin testen en ook evt die clioquinol.

   Like

 11. Goh, wat loop jij het toch steeds maar weer op! In je zoektochten al eens gestuit op EM-X? Zelf heb ik er nog geen ervaring mee (niet nodig gelukkig), maar heb er de laatste tijd wel veel over gelezen, klinkt heel geloofwaardig allemaal. Er bestaat zelfs een em-vereniging (te vinden op facebook). Maar één nadeel: beetje prijzig. Én een EM-winkel:
  https://www.emwinkel.nl/product/emx-gold/?gclid=EAIaIQobChMI59qE16_U1wIVKb7tCh06bw7XEAAYASAAEgLI1_D_BwE
  Sterkte!
  Gerrie (zo heet ik echt ja)

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s