Geen categorie

Etiketten

Gisteren schreef ik over de vrijheid om niet te hoeven kiezen. Ik verkeer in de unieke positie – dankzij chronisch ziekzijn én het UWV – dat ik mijn tijd en energie kan invullen zoals ik dat zelf wil op dat moment zonder daar conclusies aan te verbinden. Natuurlijk wel flink beperkt door de klachten die ik op dat moment voel. Ik kan nooit zomaar denken: hé vandaag ga ik eens lekker 5 km wandelen. Nou ja, denken kan wel maar uitvoeren niet.

Die keuzevrijheid heb ik lang niet gevoeld omdat ik iets te veel ambitie had en vaak dacht dat ik iets nuttigs moest doen en ook omdat anderen soms – heel goed bedoeld – opmerkingen maken omdat ze blijkbaar denken dat mijn tijd moet worden opgevuld met iets wat ik goed kan en dat commercieel uitbaten, daarbij even het feit negerend dat ik niet vanwege mijn zweetvoeten ziek thuis zit.

Die opmerkingen leg ik lekker naast me neer tegenwoordig.

Iets anders wat heel veel voorkomt is het uitdelen van etiketten of suggesties. Mensen herkennen zich regelmatig in klachten of gedrag dat ik beschrijf. Gisteren nog schreef lezer L. (goed bedoeld en heel voorzichtig geformuleerd, waarvoor dank):

Verschrikkelijk, je hebt de ambities (in je hoofd) maar kan ze niet uitvoeren (je lijf).
Ik lees al een tijdje mee en de gedachte bekruipt me dat je wellicht hoogbegaafd (IQ) bent.
Je zit vast niet te wachten op nog een etiket, maar ik wilde het je niet onthouden. Het komt uit een goed hart en ik heb getwijfeld of ik deze gedachte met je wil delen. Toch maar gedaan, ik bedoel het goed.”

Buiten dat ik niet weet of het verschrikkelijk is dat ik mijn ambities niet kan uitvoeren – ik denk dat het merendeel van de mensen dat niet kan door omstandigheden/het leven dat er tussendoor komt, etc. – is er iets anders met deze suggestie: ik krijg deze heel vaak. Over allerhande aandoeningen en labels. Wellicht weet L. iets van hoogbegaafdheid en herkent ze iets in mijn teksten. Dat kan. Alleen ik heb in de loop van de tijd reacties, mails en appjes ontvangen met opmerkingen en suggesties over:

 • autisme
 • hoogsensitiviteit
 • bipolaire stoornis
 • ADHD
 • ADD
 • Obsessief-compulsieve stoornis
 • SOLK (symptomatisch onvoldoende onverklaarde lichamelijke klachten)
 • en dan ben ik er een aantal vergeten op te noemen maar sommigen vallen onder het kopje ‘je bent gewoon een hysterische stomme trut en een aanstelster, ga werken profiteur!

Hoe kan het toch dat zoveel mensen zich herkennen in wat ik schrijf? Ik denk dat er gewoon een grote overlap zit in veel aandoeningen. Concentratieproblemen of je juist optimaal maar heel kortstondig kunnen concentreren  is een onderdeel van bipolaire stoornis, adhd en add. En ook ME. Ik beschouw ME ook als een storing van het brein met onder meer lichamelijke klachten tot gevolg zoals pijn, migraine, darmklachten en bla bla. Met name door die pijn verschilt dat volgens mij toch behoorlijk met bovengenoemd rijtje (zeg ik zonder enige medische kennis).

Het is heel moeilijk om een diagnose ME te stellen. Er moet eerst veel worden uitgesloten. Meestal is dat op lichamelijk gebied. Er wordt eigenlijk nauwelijks gekeken naar het brein,anders dan “ja het is logisch dat je wat over-emotioneel wordt en je concentratievermogen achteruit gaat als je altijd uitgeput bent” Vaak wordt burn out gesuggereerd. Dat was bij mij ook het geval. En als je dan na verloop van de tijd niet opknapt, dan weten de meeste artsen of therapeuten het ook niet meer. Ik ben nog altijd die ene fysio enorm dankbaar dat hij mij op het spoor van ME heeft gezet.

Een diagnose is dus moeilijk te stellen en daarbij komt dat er een aantal karaktertrekken is én een samenloop van levensomstandigheden die je gevoelig maken een aandoening als ME te ontwikkelen. Die karaktertrekken hebben best veel overeenkomsten denk ik met karakters van mensen die aan bovengenoemde stoornissen leiden.

Voor mij is heel kenmerkend aan ME dat ik niet normaal herstel na een inspanning en dat lichaam en brein overgevoelig reageren op een al dan niet geplande activiteit en regelmatig blijven hangen in een soort alarmtoestand. Met vaak pijn en uitputting als gevolg.

Het gedrag dat ik vaak beschrijf en dat voortvloeit uit een snel geagiteerd brein (wat hoort bij ME omdat de amygdala overuren maakt)  is voor veel mensen denk ik herkenbaar. Ook omdat ik het zo eerlijk mogelijk opschrijf en veel aan zelfreflectie doe.

Uiteindelijk maakt het niet uit welk etiket er op geplakt wordt. Ik twijfel niet aan de diagnose ME maar zal altijd blijven onderzoeken waar verbetering is te halen. Zoals met de recente ontdekking dat ik een parasiet in mijn lijf heb ( nou ja, wel meer dan eentje vrees ik). Dat werpt weer een heel ander licht op mijn voedselovergevoeligheden aangezien ik ontdekte dat de parasiet maakt dat je gaandeweg steeds meer problemen kunt krijgen om bepaalde voeding te verteren, zoals in mijn geval gluten. (bron: Darmklachten, dr. Saskia van As). Glutensensitiviteit komt bij heel veel ME-patiënten voor maar wellicht is dus ook bij heel veel van deze patïenten de oorzaak een foute parasiet.

Heb ik dan geen ME? Ik heb het wel helaas. Ik denk dat de ME onder meer maakt dat het immuunsysteem niet goed werkt en dat een parasiet daarvan profiteert en dan vervolgens nog meer schade aanricht.

Dood ik die parasiet en herstel ik die darmflora, dan werkt mijn immuunsysteem wellicht beter en kan mijn lijf misschien gaandeweg gaan herstellen van de ME. Of niet. Het blijft altijd zoeken en het is belangrijk altijd met een open blik te kijken naar wat er gaande is.

Zo ook met de suggesties zoals hierboven genoemd. Ik vind het fijn en attent dat mensen meedenken en me ergens op wijzen. Ik zal altijd even ergens een blik op werpen, soms zelfs meer dan één. Veel suggesties leg ik dan vervolgens naast mij neer.

Uiteindelijk gaat het erom wat je kunt doen om je eigen situatie te verbeteren.  Zoals er een overlap is in een aantal aandoeningen zoals hierboven genoemd, is er ook een overlap in oplossingen. Ontprikkelen, je lijf aanvoelen, signalen herkennen die wijzen op gedrag dat je uit de bocht gaat vliegen, zijn eigenlijk universeel in deze tijd waarin we continu bestookt worden met prikkels, eisen, verlangens van anderen, mails die beantwoord moeten worden. Het contact met jezelf is namelijk zó verloren en dat met een paar honderd Facebookvrienden.

En als ik dan tóch een etiket op mezelf moet plakken dan gaat mijn voorkeur uit naar: AUTHENTIEK.

24 gedachten over “Etiketten

 1. Het etiket maakt na een aantal jaren niet meer zoveel uit, heb ik gemerkt. Ik heb al 15 jaar fibromyalgie, maar er zijn ook jaren dat de vermoeidheid me meer beperkt dan de pijn. Heb ik dan ook ME?
  Kan. Ook mijn brandalarm staat veel te gevoelig afgesteld en ik herken veel van mijn eigen gedrag in dat van jou.
  Ook in de andere etiketten die je in dit blogje noemt, herken ik me wel.
  Uiteindelijk gaat het niet zozeer om de naam die je ergens op plakt, maar gaat het erom hoe je met je beperkingen en de rare reacties van je lijf en hoofd omgaat.
  Ik val onder de categorie jam en of die jam nu van aardbeien of bramen gemaakt is, doet er voor het dagelijks gebruik niet zoveel toe.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rina; goed gezegd, ik voel dat ook zo. Heb ook fibromyalgie maar heb vaak meer last van de vermoeidheid dan van de pijn.
   Martine; je hebt me flink aan het denken gezet met je twee laatste berichten.

   Geliked door 1 persoon

 2. Martine, ik merk dat ik regelmatig even een berichtje van jou of iemand wil liken, en dat lukt me niet op wordpress. Ik krijg me wel ingelogd met een account, maar kan dan alleen een comment plaatsen. Andere optie is dat ik zelf een blog maak met maandelijks abonnementsgeld.
  Ik zie niemand anders anderen liken ook, is dat nu eenmaal het nadeel van wordpress, waar je voor gekozen hebt omdat je nu nare reakties kunt blokken? ( heel belangrijk ;-))
  Ben even benieuwd of het aan mij ligt, en of ik er iets aan kan doen. Groetjes ☆

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat weet ik eigenlijk niet. Ik merk zelf wel dat ik nu bijvoorbeeld met mijn WordPress account niet op blogs kan reageren van Blogger of Blogspot. Dat doe ik dan via mijn oude account. Ik weet wel dat mensen soms hier op elkaar reageren. Maar of ze elkaars opmerkingen kunnen liken weet ik niet, zal er eens op letten.
   Je moet natuurlijk geen betaald account gaan aanmaken, dat zou wat zijn zeg!

   Like

   1. Ik snap het geloof ik al, ik kan als modernmonk oningelogd reageren en dan niet liken, en ingelogd als jaya1515 ook gewoon reageren, maar ook liken…ga die laatste login dan misschien aanhouden, dan weet je dat ik je event. reaktie gelezen heb 😊

    Geliked door 1 persoon

 3. Wat is dat toch dat mensen elkaar zo graag labelen? Wellicht dat ze dan weten hoe met iemand om te gaan? Alsof iemand maar 1 ding is en of zijn/haar ziekte is….
  Vergeef me maar ik kan het woord ‘hoogsensitief’ ook niet meer horen. Mensen benoemen zichzelf zo, dwepen er nogal mee vind ik en hangen er van alles aan op. Dan ben ik ook hoogsensitief met mijn verlangen vaak alleen te zijn, niet van herrie te houden en echt tijd nodig heb (alleen) om bij te komen als ik een drukke werkdag heb gehad, ja doei. 😂

  Geliked door 2 people

 4. Stickertjes zijn soms handig om uitleg en oplossingen te kunnen vinden. Verder heb je er niet zoveel aan. Vooral niet omdat anderen weer met eigen ogen naar dat stickertje kijken.

  Authentiek is dan toch vaak het beste etiketje 😉

  Geliked door 1 persoon

 5. Haha, ik dacht het inderdaad ook al een tijdje… 😉
  Het etiket kan handig zijn om jezelf en je manier van denken wat beter te begrijpen. Meer dan dat moet het ook niet zijn.

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s