katten

Dibbes

Toen Dibbes in ons leven kwam, was hij bijna blind. Dat er iets was met deze zwerfkat zagen we wel, maar wát precies dat wisten we niet.

Na maanden van vertrouwen winnen, lukte t ons om hem in de mand te krijgen, brachten hem naar de dierenarts die constateerde dat een operatie noodzakelijk was. Hij bleek entropion te hebben, een aandoening waarbij de ooghaartjes naar binnen groeien. De dierenarts had het nog nooit zo heftig gezien.

Zijn leven als huiskat begon dus met een zware operatie. Best pittig, want na maanden paaien stopten we hem in de mand, lieten hem opereren en moesten hem daarna 10 dagen in versufte toestand houden.

Dibbes onderging t allemaal redelijk stoïcijns. Hij zat onder de pijnstillers, had een lekker mandje en een warme kruik, kreeg heel veel liefde en voldoende eten. Zijn situatie was 100 % beter dan in zijn zwerfjaren en hij bloeide enorm op.

Na de operatie bleek dat hij prachtige zeegroene ogen had. Iets wat we nooit hadden kunnen zien omdat zijn ogen door de entropion dicht zaten en er continu pus uit droop.

Dat is nu vier jaar geleden. Het viel me twee weken geleden op dat er soms wat vocht uit zijn rechteroog kwam. Helder vocht en minimaal. En soms ook een paar dagen niet. Maar t zat me niet lekker dus belde ik met de dierenarts. Ik mocht foto’s van zijn ogen mailen en in overleg besloten we een oogzalf te proberen. Zonder dat de dierenarts hem dus zag. Omdat ik de ‘krijg-dibbes-in-de-mandtraining’ niet wilde verpesten door hem in de mand te stoppen op een moment dat hij er nog niet helemaal klaar voor was.

Omdat Dibbes een heftig verleden heeft en de rit naar de dierenarts elke keer voor gigantisch veel stress zorgt heb ik hem namelijk de afgelopen 9 maanden getraind. Inmiddels heb ik hem zo ver dat hij op commando in de mand springt.  Maar het autorijden hebben we nog niet kunnen oefenen.  Ik werkte toe naar een dierenartsbezoek in januari, omdat hij zijn entingen moest hebben.

Een kat met zijn verleden moet regelmatig gezien worden door een arts. Hij heeft een slecht gebit, een forse hartruis, een immuunsysteem dat het jaren niet deed en dus kwetsbare ogen.

De oogzalf leek even te helpen maar gisteren werd zijn oog ineens helemaal dik.  Dus over op plan B: toch zo snel mogelijk een afspraak maken en hem voor t bezoek aan de dierenarts alprazolam geven. Dit is een kalmeringspil die sinds kort aan katten gegeven wordt die heftige angsten kennen. Het heeft geen nare bijwerkingen en het laat geen herinnering aan de gebeurtenis zelf achter. In tegenstelling tot vetrainquil, wat ik voorheen gebruikte.

Op naar de dierenarts dus. Het goede nieuws is dat hij heel goed reageerde op de alprazolam en geen moment in paniek raakte. Bij de dierenarts zelf was t wel héél erg spannend voor hem maar het escaleerde niet.

Het slechte nieuws is dat hij weer entropion heeft,  nog minimaal. Het hoornvlies is geïrriteerd maar gelukkig nog niet beschadigd. We zijn er dit keer heel snel bij. Maar een operatie is helaas wel noodzakelijk, weer aan beide ogen.

Ik ben niet verbaasd, had dit al  verwacht. Maar heftig is het wel, voor kat én mens. Volgende week donderdag gaat hij onder het mes.

Gaan jullie duimen voor een snel herstel?

32 gedachten over “Dibbes

 1. Ach gossie, arme Dibbes. Gelukkig wordt hij omringd met éen en al liefde en dat zal hem zeker helpen in het herstel van zowel de operatie als het evt trauma. Ik wens Dibbes en jullie veel sterkte en duim zeker voor herstel!!

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat fijn dat het goed ging met alprazolam voor dier én jullie.
  Wel zielig dat Dibbes weer geopereerd moet worden, maar ja wat moet dat moet en jullie zijn er gelukkig op tijd bij en daarna kun je hem lekker verwennen.
  Ik duim zeker mee voor een snel herstel!

  Geliked door 1 persoon

  1. Je bedoelt de PEA denk ik. Ik slikte vandaag toevallig de laatste pil. Of het werkt kan ik niet zeggen. Ik heb de afgelopen tijd veel andere dingen moeten slikken vanwege mijn darmproblemen en kan dus niet goed zeggen welke werking van welke pil komt. Ik stop er dus voorlopig mee. Ik voel me niet goed maar dat komt door zoveel factoren nu.

   Like

 3. Ik wist helemaal niet dat entropio terug kon komen. Ik ken de aandoening van het asiel maar dacht dat opereren een eenmalige actie was. Vervelend zeg dat hij weer onder het mes moet. Wel fijn dat die alprozolam bij jullie ook zo goed werkt. Het scheelt zoveel stress en ellende.

  Geliked door 1 persoon

   1. Nee, je hebt helemaal gelijk, hij kan er niet mee verder leven. Ik zou ook zeker weer kiezen voor een operatie. En dan te denken hoe lang hij er al mee heeft gelopen voor hij bij jullie kwam wonen. Ik ben altijd zo blij als een dier liefdevol opgevangen en verzorgd wordt door iemand. Hij is ooit van iemand geweest anders had je hem nooit in huis kunnen houden als hij echt wild was geweest. Hij heeft echt geboft met jou. 👍

    Geliked door 1 persoon

  1. Ja klopt. Een voordeel tov de vorig keer is wel dat we dit maal een week de tijd hebben om ons (mentaal) voor te bereiden. Dus een kamer voor hem in orde maken, bedenken hoe we het gaan doen want hij heeft permanente zorg nodig in de dagen erna. Vorige keer werden we er compleet door overvallen. Dat was een stuk heftiger.

   Like

 4. Heel veel sterkte. Wat een akelige ziekte is dat zeg. En wat een pech voor hem en ook voor jullie.
  Wel weer fijn om te horen hoe goed hij het doet met het bezoek aan de dierenarts.
  Toch nog goede dagen gewenst en ik denk aan jullie. Liefs

  Carola

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat jammer, dat Dibbes weer aan de oogjes moet worden geopereerd.
  Voor het beestje zelf geen kleinigheid, maar ook voor jullie en vooral voor jou zo tussen de feestdagen in, die op zich al stress meebrengen.
  Veel sterkte en hopelijk verloopt alles volgende week goed!
  Hartelijke groet, Zem.

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s