geluk·gezondheid

Buitenshuis meer mogelijk maken

Zoals ik eerder schreef  wil ik onderzoeken hoe ik ‘wát niet meer goed kan, tóch kan laten doorgaan, maar dan anders’. Dit vanwege de lichamelijke beperkingen die gestaag aan het oprukken zijn.  Zoals misschien bekend gaat ME bij mij vaak gepaard met een (langzame) golfbeweging. Het ene jaar kan ik meer dan het andere jaar. Het wordt voor mij tijd om te kijken of ik in die mindere jaren toch af en toe buiten de deur kan komen. Want altijd maar op de bank zitten hangt me eerlijk gezegd na 10 jaar wel de strot uit.

Het pre-emptive resting is een succes, de scooter ook. Tijd voor een volgende stap! In de aanloop naar het familieweekend bekroop me het gevoel dat meegaan voor mij niet echt zinvol was. ‘Lig ik dáár in bed in plaats van hier’.

En dat klopt ook. Dit was een paar keer per dag mijn uitzicht:

Om nu te voorkomen dat het bij dit uitzicht bleef ben ik over een hobbel heen gestapt waar ik eigenlijk al jaren tegen aan liep te hikken. Die enorm groot leek te zijn. En waarvoor ik heel wat trots opzij heb moeten zetten omdat het een overgave leek aan iets definitiefs.

Maar die hobbel nam ik en na 5 minuten had ik al door dat het geen achteruitgang is maar juist een manier om tóch mee te kunnen met uitjes zonder een totale crash. Want ik kan momenteel 5 tot 10 minuten lopen. Doe ik meer dan volgt er een terugslag.

Juist op vakantie wil je iets ondernemen, stadjes bezoeken, ergens naar toe gaan. Afgelopen zomervakantie hebben wij bijvoorbeeld St. Malo bezocht. Ik was toen iets beter dan nu en ik denk dat ik daar in totaal een uur heb gelopen, met tussendoor rustpauzes. Het was een hele fijne zonnige dag, we zaten op een terras, nog een terras, aten ergens wat, zaten op een bank in een parkje naar een muziekoptreden te kijken, zaten op bankjes en muurtjes tussendoor die we onderweg tegen kwamen. En de rest van de vakantie moest ik daar van bijkomen.

Dus: een rolstoel. Slik. Kan ik dat wel. Durf ik dat wel. Is dat niet raar?

Nee, dat is niet raar weet ik inmiddels. We namen een rolstoel mee naar het familieweekend om te kijken of ik op die manier mee kon doen aan een uitje zonder enorme terugslag.   Want normaal als ik iets wil doen gaat het zo: Hoe ver is het lopen van  de auto naar de plek waar we naar toe gaan, zijn er banken waar ik op kan zitten, wat als ik instort? Kan M. dan de auto makkelijk halen?

Jullie begrijpen, al dat soort getob is ook vermoeiend. Maar onontkoombaar en ik kan nu eenmaal niet zomaar besluiten spontaan grenzen te negeren. Doe ik dat wel dan betaal ik daar een enorme prijs voor.

Na 5 minuten in de rolstoel viel me de enorme ontspanning op, Ik kon gewoon lekker om me heen kijken en beetje kletsen met M. zonder stress over of ik het allemaal wel volhield. En verder was dit mijn uitzicht:

Helemaal top. We hebben een boswandeling gemaakt. Met zijn drietjes alleen het was voor S. iets te vermoeiend lopen met krukken (inmiddels loopt hij weer zonder) dus hij ging terug naar het huis en wij gingen/rolden nog even door. Zo fijn!

De volgende dag zijn we met mijn moeder naar Roermond gegaan. Terrasje gedaan, beetje het centrum verkend, ijsje gegeten, helemaal top.

Jullie begrijpen wel dat komende vakantie er ook ook een rolstoel meegaat. Ik ben al een beetje aan het uitzoeken welke bezienswaardigheden die ons de moeite waard lijken in de omgeving van Sarlat in de Dordogne rolstoeltoegankelijk zijn.

Niet iedereen zal dit begrijpen. Mijn buurman bleef maar herhalen hoe erg dit is, dat dit toch een teken van achteruitgang is. Maar het is niet zo dat die rolstoel ineens komt ter vervanging van veel zelf kunnen lopen. Het is ter vervanging van niet mee kunnen gaan omdat zelf langer dan 10 minuten lopen niet lukt. Het komt in de plaats van altijd maar noodgedwongen thuis blijven. Ik ben al jaren die vrouw die haar gezin uitzwaait maar vanaf nu rol ik lekker mee 😉 .

Niet dat ik nu ineens wel energie heb. Er zullen ook momenten zijn dat het ook met een rolstoel niet lukt. Maar toch, ik heb nu voor mijn gevoel weer iets te kiezen. Het maakt méér mogelijk binnen minder energie. En dat was heel lang niet zo.

41 gedachten over “Buitenshuis meer mogelijk maken

 1. Wat een geweldig goed nieuws dat het zo wel beter en langer kan.
  Nooit naar andere mensen luisteren die domme zeggen en dat zijn er nogal wat.
  Ze nemen je energie in 2 zinnen weg.
  Ik had echt met je te doen met wat er allemala met je moeder gebeurde.
  Ik wens je heel veel buitenzijn met maar ook zonder rolstoel.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat fijn dat je zo toch mee kunt op uitstapjes! Ja, het is misschien even slikken maar het is wél veel waard zijn om niet altijd overal buiten te vallen. Heb je misschien al eens gedacht aan een scootmobiel? Een vriendin van mij heeft een soort van opvouwbare en is er heel gelukkig mee. Deze kan namelijk meegenomen worden in de auto. Ze gebruikt deze ook op haar werk. Zij heeft een aandoening waardoor ze wel wat kan lopen met krukken maar niet ver.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik dacht ook aan een mobiele scootmobiel, die kan inderdaad opgeklapt in de auto (mits de auto daarvoor geschikt is). Mijn moeder heeft er eentje, voor haar was de psychisch stap van haar vrijheid om te gaan en te ‘staan’ (uhh zitten..) kwijt te raken te groot met een rolstoel. Nu rolt ze dat ding naar waar zij heen wil, zelfstandigheid behouden was voor haar een belangrijk punt. Die mobiele scootmobielen zijn ook tweedehands te koop en dat maakt het financieel wel te behappen. O.a. in Ede (voor jouw wel een eind) zit er een verkoper. De accu is een punt van aandacht bij aanschaf maar verder ook tweedehands prima modellen te koop.
   Mijn moeder heeft nu zelfs een helemaal nieuwe aangeschaft. Beide dochters hebben een fiets met trapondersteuning gekregen en zij heeft zichzelf een nieuwe mobiele scootmobiel cadeau gedaan (onder de gedachte van ‘is toch ook een beetje hetzelfde’, allebei vervoersmiddel). Misschien is het toch het overwegen waard. Je kunt overigens nog flink tempo maken in zo’n ding dus de rest komt evt. zo ook wel aan zijn of haar workout ;).

   Geliked door 1 persoon

 3. Wat goed van je om die beslissing te nemen want zo kun je toch genieten van de leuke dingen .En laat mensen maar kletsen ,commentaar is er toch altijd wel

  Geliked door 1 persoon

 4. Fantastisch dat je de rolstoel gaat gebruiken. Tuurlijk is het even een dingetje om de beslissing te nemen hem te gaan gebruiken maar als je na 10 min. al om bent dan is het gewoon de goede beslissing geweest. Geniet van je nieuw verworven vrijheid.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben trots op je dat je die hobbel hebt genomen!
  Veel plezier daarbuiten 🙂
  Grtjs, Astrid C.

  (Enne mijn zus heeft ernstige cel-oedeem. Kan al jaren alleen korte stukjes lopen. Sinds ze de rolstoel gebruikt, heeft ze een stuk van haar vrijheid terug.En dat is fijn.)

  Geliked door 1 persoon

 6. Super hoor, en ik snap je hobbel zeg maar. Ik kies nu ook steeds vaker voor om toch maar met de auto te worden gebracht omdat het zoveel energie scheelt. Die je dus weer kan gebruiken voor andere dingen. In het begin vond ik dat echt een dingetje, want dat was achteruitgang maar aan de andere kant is het juist vooruitgang!

  Geliked door 1 persoon

 7. Een obstakel in je leven kan je linksom en rechtsom omzeilen of het accepteren en er overheen stappen! Dus weer een stap om trots op te zijn!!

  Ik was met mijn gebroken enkel/been 8 weken afhankelijk van een rolstoel. Je wilt niet weten hoe handig ik ermee was;-) Beetje onhandig waren de hoge pinbetaalkastjes bij de kassa’s.

  Geliked door 1 persoon

 8. Zo zie je maar hoe verschillend je er tegenaan kunt kijken. Ik dacht meteen: goed zo, stoer! Maar het gaat niet om hoe de buurman het ziet, of hoe ik het zie, het gaat om jou!

  Geliked door 1 persoon

 9. Wat geweldig! Ik zou er niet opgekomen zijn, maar dit is natuurlijk een hele goede oplossing! Net als de scooter en het rusten. Fijn Martine, weer geniet momentjes in het leven, daar gaat het om!

  Geliked door 1 persoon

 10. Toen ik je stukje las over de aanschaf van de scooter dacht ik dat je een scootmobiel zou kopen.
  Ik begrijp dat je nu een duw-rolstoel hebt. Is een elektrische rolstoel geen goed idee? Voor de korte stukjes waarvoor je niet meteen de scooter pakt. Die rolstoel is een fijne “stap” vooruit.

  Geliked door 1 persoon

 11. Wat een goed idee zeg! Gewoon alles benutten wat je leven gemakkelijker en fijner maakt. Zo ben je er toch meer ‘bij’ zonder dat het je een terugslag kost.

  Geliked door 1 persoon

 12. Wat fijn die rolstoel! Ik heb er ook een tijdje een nodig gehad en was er zo blij mee. Kon ik toch lekker naar buiten en eens wat anders zien.
  Ik heb spijt dat ik hem heb weg gedaan in een goede periode. Niet dat ik hem vaak zou gebruiken, maar soms zijn er dagen dat ik er zo graag uit wil en wandelen gewoon niet lukt.

  Geliked door 1 persoon

   1. Fijn dat je die kruk weer terug krijgt. Voor mezelf merk ik nu nog wel een drempel om een rolstoel te kopen.

    Geliked door 1 persoon

 13. Jeetje, wat goed! (Dat zou ik to de buren heel moeilijk vinden, die snappen toch al niet wat ik heb, denken dat het psychisch is).
  Heb je hem van de thuiszorg of gekocht? En kun je er ook zelf mee weg, of alleen als je man je duw
  liefs

  Geliked door 1 persoon

 14. Geweldig dat je die stap hebt gezet en ook veel fijner voor man en kind, nu kan je erbij zijn ipv erover horen en ze zullen je met liefde duwen.

  Begrijp hoe moeilijk het voelt, de eerste keer dat ik op mijn driewielerfiets reed had ik het idee dat iedereen naar je keek!.
  Fietsende scholieren maken er wel eens opmerkingen over tot ik zeg dat ze dat aan hun oma kunnen aanraden als die problemen krijgen met gewoon fietsen, dan zie je ze denken!

  Geliked door 1 persoon

 15. Heel goed van jou. Vooral in Frankrijk zul je merken dat je op veel plaatsen met een rolstoel of krukken voorrang/VIP behandeling krijgt! Ik heb de laatste twee jaar helaas altijd krukken mee moeten nemen en dat maakte het leven een stuk luchter. Geen rijen, bijna altijd behulpzaam personeel. Ideaal.
  Groet

  Geliked door 1 persoon

 16. Fijn! Ik gebruik natuurlijk al heel lang een rolstoel en snap nooit zo goed wat er tegen is, met name als je daardoor toch wat meer kunt. Maar misschien is het wel makkelijker totaal geen keuze hebben (ik kan echt geen seconde staan of zelfs zelfstandig zitten, dus ik moet wel). Een scootmobiel is misschien dan ooit ook een optie, want dat laten duwen is soms wel erg lastig. Qua rolstoeltoegankelijkheid is er nog veel te winnen, gelukkig kun je soms wel opstaan voor evt drempel etc dat maakt het al een stuk eenvoudiger. En als je niet goed zit in de rolstoel wordt het nog snel een desillusie, dus let daar ook op.
  Er zijn ook soort duw kantel rolstoelen zie bv https://www.tomzorg.nl/rolstoel-yvonne. Daar is veel meer op in te stellen. In ieder geval Succes!

  Geliked door 1 persoon

 17. Die rolstoel maakt voor de rest van de wereld zichtbaar wat de situatie is. Nl dat je niet mobiel bent.
  Voor je buurman (en de rest van de wereld) is dat niet zichtbaar, als je op de bank ligt (of buiten zit in een stoel), want je kan wel zelf daarna toe lopen. Nu wel. dat is een achteruitgang – voor hem.

  Niet voor jou, gelukkig. Fijn dat je dit ontdekt hebt, gun je van allerlei leuke uitjes!

  Like

 18. Mijn scootmobiel gaf me me mijn vrijheid weer terug. En een heel stuk onafhankelijkheid. Met een scooter kun je niet in wandelgebieden of winkels, en voor een rolstoel heb je iemand nodig. Er zijn trouwens ook speciale fb groepen voor tweede hands hulpmiddelen en vaak kun je idd huren.een scooter is stoerder, maar voor mij een scootmobiel veel praktischer al is het niet zo vlot om te zien.

  Geliked door 1 persoon

  1. Snap ik. Maar een winkel in is voor mij (nog) geen probleem. En binnen het gezin is er altijd wel iemand bereid te duwen, aangezien de rolstoel ook vooral bedoeld is voor gezinsuitjes

   Like

 19. Mooi voorbeeld van goed voor jezelf zorgen!
  Ik heb dat met hormoonzalf. Jarenlang niet willen gebruiken, want slecht en ongezond. Maar alleen paleo hielp ook niet, en ik had veel, heel veel eczeem, met alle bijbehorende klachten.
  Heb echt zitten janken toen ik toch ging smeren, wat een nederlaag! Vond ik toen.
  Maar jeetje, ik slaap weer, kan kleding langer aan, heb veel minder jeuk, zie er weer normaal uit, kan shirts met korte mouwen aan, hoef het bed niet meer te stofzuigen. Ik leef een veel lichter leven nu.

  Geniet van je nieuwe mogelijkheden! Benieuwd welke voordelen je nog meer ontdekt (rolsoelkaart in de auto? Mag je vaak dicht bij de ingang parkeren!)

  Geliked door 2 people

 20. Heel herkenbaar! Ook alle reacties van mensen die ineens paniek lijken te hebben omdat je nu “ineens” ziek bent…
  Hier inmiddels ook een rolstoel aangeschaft, het is voor mij ook een verademing. Dingen die eerst totaal onmogelijk waren zijn nu ineens met rolstoel te doen. Mag ik vragen wat voor een rolstoel je hebt gekozen en waar je hem hebt gehaald?

  Geliked door 1 persoon

   1. Oke! Ik heb de G-light pro, voor het geval dat je het iets zegt. Voor mij was het van te voren al duidelijk dat we hem zelf moesten aanschaffen, en dat dus ook gedaan. Ik ben bij scootplaza in Amersfoort geweest. Daar kan je ze ook even kort uitproberen. De Glightpro is de lichtste die ze daar hadden, 7,5 kilo zonder de voetsteunen. Ik ben er erg blij mee! Alvast succes met het uitzoeken!

    Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s