ME-leven

Vergadering in mijn hoofd

Als ik wakker word
is het eerste wat ik doe
de scan van lichaam en geest
Hoe lig ik erbij?
Hoe voelt het lijf?
Is er veel adrenaline?

Afhankelijk van de uitkomst
lig ik ongemak uit
of spring ik uit bed
Nou ja, springen
I wish….

Na het scannen
wordt het duidelijker
wat voor dag het is
en de mogelijkheden
dienen zich aan
Nou komt het erop aan
slimme keuzes te maken

Er is een wensenlijst
een mogelijkhedenlijst
en een prioriteitenlijst
Het is alsof ik
honderd euro nodig heb
terwijl ik hooguit
tien euro bezit

De lijst van wat echt moet
is elke dag duidelijk
Ontbijten
Tanden poetsen
Lunchen
Avondeten
Weer tanden poetsen
en ik moet vast en zeker
ook een paar keer
naar de WC

Maar dan?
Waar geef ik
de rest aan uit?
Interactie met mijn gezin?
Douchen?
Bibliotheekboeken halen?
Een stukje lopen?

Vandaag komt de post
met een pakketje
tussen 12 en 14 uur
dus dan kan ik niet weg
maar ook niet rusten
dat moet er voor
of er na
Niet vergeten
want te lang doorgaan
en te laat gaan rusten
zorgt voor problemen
de volgende dag
Daar trap ik
telkens weer in

Wat heeft voorrang?
Stink ik?
Hoe lang blijven
de gereserveerde bibliotheekboeken
nog op de plank staan?
Hebben we nog
eten voor het grijpen?
Wat kan ik uitbesteden?

Van het vergaderen
in mijn hoofd
word ik wat hyper
en door de adrenaline
meen ik alles te kunnen doen
en misschien wel meer

Maar ervaringen uit het verleden
zijn garanties voor de toekomst
en vandaag ben ik
het braafste meisje van de klas

Vandaag ga ik
buiten de dingen
die ik echt niet
kan overslaan
groenten snijden
Niet meer
Niet minder
Geen bieb
Geen douche
Geen loopje


De dag staat aan
De te doen lijst is duidelijk
Vergadering gesloten
Voorwaarts kruip!

14 gedachten over “Vergadering in mijn hoofd

 1. Mooi geschreven en ook voor mij helemaal van toepassing ! Misschien kan je naast de verplichte nummertjes en de klusjes ook heel af en toe iets op de agenda van de vergadering zetten wat onnodig is maar wel heel erg leuk en wat niet veel fysieke of mentale inspanning vraagt. Bij mij is dat bv een mini-schilderijtje maken met bijenwas (encaustic art). Is op enkele minuutjes gepiept, leuk, ontspannend en vraagt maar heel weinig energie. Veel liefs x

  Geliked door 1 persoon

   1. Heel fijn dat het voor jou zo ontspannend is, bovendien kunnen wij er ook mee van genieten 🙂 Ik schreef vroeger ook tekstjes en gedichten allerhande, maar momenteel lukt het mij niet meer goed. Te veel chaos in mijn hoofd.

    Geliked door 1 persoon

 2. Poeh. Dat is wat, zo’n inwendige discussie. Dat kost ook al weer zoveel energie. Ik heb momenteel weinig te kiezen. Mijn energie gaat naar mijn demente schoonmoeder en mijn zorgen die ik niet kan onderdrukken over mijn in de UK studerende kind, mijn blinde zus en mijn zwager die voor de zoveelste keer in het ziekenhuis ligt. Kan ik nog zoveel met mezelf discussiëren dat ik ik dit niet moet doen. Dat ik moet loslaten. Dat ik zo moe ben. Dat ik pijn heb. Voel ik de pijn wel? Mag ik een pijnstiller? Overdrijf ik niet?
  Martine ik kan zo goed met je meevoelen. Wat ben je machteloos in deze situatie. En wat ben ik dankbaar dat ik nog zoveel meer kan dan jij. Als ik dit lees denk ik, waar zou jij nou nog het meest mee geholpen zijn. Is er niet iets te vinden of te bedenken. Maar als ik alle lijstjes na ga van alles wat je al hebt geprobeerd, dan kan ik me voorstellen dat je er af en toe moedeloos van wordt. En dan tóch probeert om nog een lichtstraaltje te vinden. Ik heb zo’n bewondering voor je! En ik had zo’n hoop dat het nicotinamide/nicotinezuur iets voor je zou doen. Omdat je daar vorige keer ineens energie van kreeg. Wat een K. ziekte is het die je hebt. Ik hoop dat je morgen een klein beetje oranje vrolijkheid meekrijgt om je dag iets leuker te kleuren. Al is het maar een oranje lintje rond de nek van de poezen. Iets waar je om kunt glimlachen. Ik gun het je zo. Je zat niet bij de lintjesregen vandaag. Maar van mij krijg je er een. Die heb je verdient!

  Geliked door 1 persoon

 3. Herken het!

  Ik ga zelf wel liggen als de post komt, laat dan wel oordopjes uit, anders hoor ik de bel niet, maar niet- liggen is funest voor de rest vd dag..
  Ik ben dan soms in diepe meditatie of slaap, en dan trekt de pakketbezorger me daar met een schok uit, maar meestal kan ik dan erna wel weer plat.
  Blijf jij op zitten dan, twee uur lang? Dat is toch niet te doen?
  Al lig ik alleen maar, en slaap of mediteer ik niet, alles beter dan opblijven ivm de adrenaline spiegel. Zo werkt het bij mij tenminste.

  Geliked door 1 persoon

 4. Van mij ook een koninklijke onderscheiding met een ridderslag en het Wilhelmus 4-stemmig toe !!!!
  met een krachtig “3 WERF-HOERA_HOERA-HOERA !!!!!!!!

  Ik heb geen ziekte zoals jij / jullie maar de interne vergaderingen ken ik maar al te goed ; wat een energieslurpers zijn dat ook ; maar je beschrijft het allemaal op een heerlijke manier …..

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s