Chronische rouw·leven met ME

Diplomauitreiking

Begin middelbare school
Laatste jaar middelbare school


Dinsdag krijgt onze zoon zijn diploma. Hij heeft tweetalig gymnasium gedaan en is geslaagd. Wat ben ik trots. Nog trotser ben ik op wie hij is geworden. Een sociale lieve grappige empathische man met een groot hart en een brede belangstelling. Klaar om met de rest van zijn leven te beginnen, vol dromen en plannen.

De diplomauitreiking is een afsluiting van een belangrijke periode. En ik ben daar niet bij. Dat voel ik wel. Natuurlijk zwaai ik hem dinsdag vrolijk uit, vraag erna hoe het was en ben er in gedachten bij.

Maar ‘in gedachten’ is niet hoe ik het voor me had gezien. Ik mis de diplomauitreiking van mijn kind. En mijn kind gaat naar zijn diplomauitreiking zonder zijn moeder.


Natuurlijk hebben we gekeken of er geen mouw aan valt te passen door bijvoorbeeld een kantelrolstoel te huren. Maar mezelf aankleden, de trap aflopen, naar school gaan, al die prikkels moeten verwerken is gewoon echt teveel. Voorheen dacht ik vaak nog, ‘dan forceer ik mezelf en neem de PEM voor lief’. Maar er valt niets meer te forceren. Als je op het niveau zit dat een minuut op de rand van je bed zitten een overwinning is, dan is een diplomauitreiking gewoon niet haalbaar.

Elke feestelijke gebeurtenis heeft voor mij een zwart randje omdat ik er niet bij ben en dat went nooit. Ik miste al zóveel momenten in zijn leven, van verjaardagssfeestjes tot de circusvoorstelling op de lagere school waar hij weken voor had geoefend. En recenter: zijn 18e verjaardag die begin maart gevierd werd door met de hele familie uit eten te gaan, ik was er niet bij.

Het is niet hoe het hoort. Het is niet hoe ik het wil. Het is niet eerlijk. Maar het is wel hoe het gaat. Dat doet pijn als een hand die heel hard in mijn hart knijpt.
(Even ter voorkoming van tig keer dezelfde vraag krijgen, want die komt al op verschillende manieren binnen 😅: Een livestream vanuit school kan helaas niet want de uitreiking bestaat uit een soort looproute door school.  Sem gaat zorgen voor een zoomverbinding zodat ik het hopelijk live kan volgen. Alleen is de wifi in mijn slaapkamer heel slecht, dus ik hoop dat ik er niet telkens uit klap.  Mischa filmt het voor de zekerheid ook met zijn smartphone.)

22 gedachten over “Diplomauitreiking

 1. ik ga helemaal geen goeie adviezen en tips geven ; je hebt het zelf allemaal al uitgedacht …als er ook maar een fractie mogelijk zou zijn : was je er bij , hoe dan ook .
  Je bent trots op je zoon , heel terecht en super fijn dat hij geslaagd is . GEFELICITEERD
  De pijn in je hart … die knijpt en knijpt ….
  ( we doen niet aan vergelijkend onderzoek wie de meeste pijn heeft en het zwaarste leven ; een pietsie pietsie kan ik met je meevoelen ; de vader van mijn kinderen kon nergens bij aanwezig zijn door andersoortige ziekte , het wende niet ; nooit ) .
  Hoe dapper je ook bent .
  liefs van hier

  Geliked door 1 persoon

 2. Zet er twee of neen…drieentwintig wifi-versterkers neer!!

  En ja, tenzij er een magische geest uit de fles met drie wensen langskomt, is dit wat het is. En dat doet, hoe beeldend je het opschrijft, pijn.

  Like

 3. Heel invoelbaar het verdriet en gemis van aanwezig kunnen zijn bij al die momenten waarbij het niet mogelijk was/is.
  Maar wat een mooi mens heb je ondanks alles toch maar afgeleverd samen met je man.
  Van Harte Proficiat!

  Geliked door 1 persoon

 4. Quote: . Een sociale lieve grappige empathische man met een groot hart en een brede belangstelling.
  Dat hij zo is geworden heb je vanuit je bed ook heel vel aan bijgedragen natuurlijk. Juist als je niet mobiel bent en aan activiteiten kan meedoen of bijzijn dan geeft je op een andere manier invulling aan het moeder zijn,

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik hoop dat je alles kan volgen, want het is wel een mijlpaal. Gefeliciteerd!
  Ik was met mijn diploma uitreiking op vakantie maar mijn moeder was wel gegaan in de hoop dat ze mijn diploma kon meekrijgen;-) Hilariteit alom

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat mooi altijd om te zien hoe een kind veranderd van een ‘brugpieper’ naar een mooi en volwassen mens. Wat zal je trots op hem zijn! Ik hoop dat je een goede verbinding hebt om die tijd, zodat je het live mee kan maken.
  Warme groet,
  Marie

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik lees al heel lang met je mee en op de achtergrond groeide Sem op van heerlijk dromerige jongen naar een lieve, sociale jongeman. Apetrots ben je natuurlijk!!
  Natuurlijk ben je verdrietig dat je niet naar zijn diploma uitreiking kan en dat mag je ook want het is gewoon kl*te. Ik hoop dat je internet verbinding niet hapert en dat je er op die manier toch een beetje van kan genieten. Liefs

  Geliked door 1 persoon

 8. Van harte gefeliciteerd met je zoon. Reden genoeg om trots op hem en op jezelf te zijn.
  Ik hoop dat je op een of andere manier op afstand erbij hebt kunnen zijn.
  En wat lijkt hij op jou. Toen ik het blog opende dacht ik eerst dat jij het was op de foto. (Schuin oog gekeken natuurlijk maar toch)

  Geliked door 1 persoon

 9. Van harte gefeliciteerd allemaal! Sem lijkt op jou, wat is het een mooie man geworden!
  Ik begrijp je pijn een beetje, mijn kinderen en kleinkinderen wonen down under dus we misen ook veel!

  Like

 10. Lieve Martine, hartelijk gefeliciteerd met het diploma van jouw mooie kind. Jij hebt gedaan wat je kon en dat is wat telt. 😘 Hij is een goed kind geworden dat zie je zo. Dinsdag zal ik aan je denken….
  Liefs, Carola

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s