leven met ME·ME-leven

De griep

Op een zondagmiddag
in februari 2008
rond een uur of vier
arriveerde de griep.

Niet zomaar een griep
maar heftiger dan ooit tevoren,
vol koorts, spierpijn, zweten
benauwdheid, snot en keelpijn.

Na weken van ziekzijn
bleef ik als een vaatdoek achter
en ik voelde dat er in mijn lijf
een knop was omgezet.

Niets deed het nog normaal.
Het voelde alsof mijn lijf
een andere dienstregeling had,
met chaos tot gevolg.

Ik deed een ronde ziekenhuis
en nog één en nog één.
Gelukkig ‘was er niets aan de hand’.
Ook al wist ik en voelde ik
dat niets was zoals het hoorde te zijn.

Het voelde verkeerd.
Het was verkeerd.
En het bleef verkeerd.

Op een zondagmiddag
in februari 2008
rond een uur of vier
kreeg ik een virus
dat zich ontwikkelde tot ME,
alleen wist ik dat toen nog niet.

Zou ik toen weten
wat ik nu wel weet
dan zou ik uit alle macht
mijn poot stijf houden,
meer vertrouwen op mezelf
en minder op al die artsen
die het zogenaamd beter wisten
en beweerden dat ik niets mankeerde.

Zou ik toen weten
wat ik nu wel weet,
zou ik alles anders doen.
Maar ik wist het niet.

Ik betrad een ander universum
met eigen wetten en regels.
Waar niets is wat het lijkt,
en waaruit ontsnappen niet lukt.

Op een zondagmiddag
in februari 2008
rond een uur of vier
kwam mijn vertrouwde wereld
definitief tot stilstand.
En ik wist het niet.

10 gedachten over “De griep

 1. Bij mij een soortgelijk verhaal. Er kwamen na een heftige griep of tegelijk ermee, 2 virussen binnengeslopen die er nog steeds niet echt uit zijn. Dat willen ze niet. Ze houden volgens de therapeute elkaar in stand. Met ME tot gevolg. Ook ik wist het niet. 😩
  Totdat ik instortte. Maar pas jaren later.

  Ik leef met je mee. Ook al reageer ik niet altijd maar je berichten raken me wel. En zijn tegelijkertijd ook voor mij een waarschuwing om niet over mijn eigen grenzen heen te gaan. Tja dat is nu juist de moeilijkheid als je zo graag WIL. Dank je voor je blogjes. Ze zijn echt waardevol!
  groetjes van mij.
  Mar.

  Geliked door 1 persoon

 2. Tja, Als we dat eens geweten hadden. Poeh .Wat dan ? ? ? De kwaadheid giert aan alle kanten al weer door me heen. Want ook nadat ik ” het wel wist ” Door gestuurd naar een psychiater die me na een half uur al weer door stuurde naar een internist die CVS constateerde. Daarna zoveel ellende en dwang van de soos en hun reintegratiebureau,s .En de rest van de omgeving. Zo vaak weer ,soms letterlijk, op mijn bek gegaan. Tot dat ik door jou bij de Gupta training belande. En “er wat aan kon doen ” Blijft het domme commentaar. Van het weekeinde roept er iemand rustig aan tegen me. Roept degene die er naast staat op een nare toon. Nou dat doet ze wel.
  Huh. Drie keer met een emmertje wasgoed naar de lijn lopen om op te hangen en tussen door rusten. Ja hoor .Ik doe lekker rustig aan .

  Geliked door 1 persoon

 3. Las laatst dat er nu mensen zo ziek blijven na Corona. En in dat artikel werd ook gezegd dat veel ME patiënten ook eerst een virus infectie hebben gehad. De hoop werd uitgesproken dat er nu goed onderzoek komt. Voor iedereen. (En ik snap het als je denkt, waarom nu wel/pas?)

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, ik ben heel benieuwd hoe dat zich gaat ontwikkelen. Die ex covid patienten hebben klachten die op ME lijken.
   Dat daar nu zoveel.aandacht voor is kan positief uitpakken.

   Aan de andere kant wordt er nu al.weer subsidie verstrekt om uit te zoeken of gedragstherapie bij deze ex corona patienten succesvol is

   Dus voordat er wordt gekeken naar biomedische oorzaken waarom deze mensen beroerd blijven, springt de psychologie maffia er al weer op.
   Net als ze jaren bij ME patienten hebben gedaan 😳.

   Like

 4. Hallo Martine,

  Soms weet ik niets te zeggen, het grijpt mij aan wat je verteld.

  Hoewel het met mij veel beter gaat dan met jou heb ik ook zo´n soort verhaal en dat is nog langer geleden, nl. 1986.
  Een dezer dagen zal ik je mailen, dan hoor je mijn verhaal.

  Dikke knuffel voor jou.

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s