algemeen

💖 Jubileum 💖

Vandaag precies tien jaar geleden begon ik een blog, Spaarcentje. Ik had niet verwacht dat ik een decennium later nog steeds zou schrijven. En ik had zeker niet kunnen voorzien hoeveel het mij zou brengen. Het leverde waardevolle contacten op en mooie vriendschappen.

Het regelmatige schrijven maakte ook dat ik mij op dat vlak meer kon ontwikkelen en het heeft me voorbereid op wat ik nu doe: een boek samenstellen over de impact van ME op het leven van de patiënt en zijn/haar omgeving.

De eerste jaren schreef ik niet over mijn ziekzijn. Dat kwam deels doordat ik het gênant vond. Ik schaamde me voor mijn lijf en ziekzijn. Dus zocht ik een achteraf gezien willekeurig onderwerp uit en schreef daar over. Dat was consuminderen en zuinig leven. Inspiratie zat, want door mijn ziekzijn kwam er fors minder inkomen binnen. Tot mijn stomme verbazing had ik veel succes. Meer dan ik aankon en ik draaide er wat van door.

Na een paar jaar was ik wel klaar met het onderwerp besparen. Ik veranderde de naam van het blog in Min of Meer en verhuisde naar WordPress. Ik ging schrijven over mijn dagelijkse leven. Dat bestond uit katten, koken, boeken lezen en mijn gezin. Heel soms moffelde ik tussen de regels door iets over ME.

Naarmate ik meer achteruitging werd mijn wereld kleiner. Uiteindelijk is de wereld gekrompen tot mijn slaapkamer. En hoewel ik mijn best doe geïnteresseerd te blijven in de buitenwereld, is het niet vreemd natuurlijk dat de ervaring van het ziekzijn nu in mijn schrijven meer aanwezig is. De behoefte om daarover te schrijven is ook gegroeid. Ik wil bijdragen aan ME-awareness, laten zien wat ME is, wat het betekent om er mee te leven, hoe het elk aspect van mijn leven en dat van Mischa en Sem raakt.

Natuurlijk verloor ik veel lezers toen ik over ME ging schrijven. Dat is logisch. Als jij regelmatig een blog bezoekt omdat je informatie zoekt over zuinig leven, dan haak je wellicht af als het thema van het blog ineens verandert in iets dat behoorlijk zwaar is

Toch bleven er wat trouwe lezers uit de begintijd hangen en er kwamen nieuwe lezers bij, meestal kattenliefhebbers of ME-patiënten. Ik schrijf nog steeds met veel plezier. Nu vooral met een missie natuurlijk. Mijn woede over hoe de zorg voor ME-patiënten is geregeld, is met de jaren gegroeid. Ik ben nog steeds een blogger maar bovenal een ME-activist geworden. Wat hard nodig is, want veel ME-patiënten durven er in het in openbare of digitale leven nog steeds niet voor uit te komen wat ze mankeren, murw geworden door nare reacties in de omgeving.

Toen ik net over ME begon te schrijven kreeg ik weinig aardige reacties (buiten de fijne reacties van een vast loyaal groepje lezers). Ik kreeg wel bijzonder veel haatmails, ik kan het niet anders noemen. Ik moest mijn kop houden, stoppen met die aandachttrekkeij en gaan werken. Ik was niet ziek maar lui en een profiteur. Vreemd genoeg werd ik daardoor alleen maar meer vastberaden om te blijven schrijven, al ben ik wel regelmatig flink over mijn toeren geweest door dat soort reacties.

Tegenwoordig krijg ik vooral positieve, lieve, ontroerende of ondersteunende reacties en mails en nog zelden nare reacties. Mijn berichten worden vaak op Facebook gedeeld en dat maakt me bijzonder gelukkig, mijn bereik is daarmee groter geworden. Het geeft me het gevoel dat ik kan bijdragen aan meer bekendheid over ME.

Tien jaar bloggen is tien jaar een uitlaatklep hebben. Ik lieg niet als ik zeg dat schrijven voorkomt dat ik in mijn huidige situatie mentaal volledig doordraai. Daarom hoop ik dat ik op 7 december 2030 opnieuw een stuk als dit mag schrijven, hopelijk in betere gezondheid.

Voor iedereen die mij leest, reageert, met mij meeleeft en mij ziet:  dank! Schrijven is fijn maar gelezen worden en interactie met jullie hebben is net zo fijn! Mijn dank is groot. 🙏

34 gedachten over “💖 Jubileum 💖

 1. Gefeliciteerd!
  Geen idee hoe lang ik meelees, maar het komt door je schrijfkracht dat ik je site nog steeds bezoek. En ook al heb ik niks met katten, inmiddels denk ik regelmatig: hoe zou het met ze zijn?
  Ik steek een kaarsje voor je aan, voor je feestje en een hart onder de riem. fijne dag!

  Geliked door 1 persoon

 2. Yeah, dan vier ik met jou onze 10 jaar blogvriendschap♥️. Ik stel mij voor dat wij 2030 (liever eerder) samen op een terrasje een kop thee/koffie drinken en elkaar een hand kunnen geven .🙃

  Geliked door 2 people

 3. .. Omdat ik dus ook al 10 jaar herkenning en erkenning heb gevonden al lezend op je blog … Omdat me ik hierdoor realiseerde dat ik niet gek was maar “ gewoon ziek”… Daarom is mijn dank dus ook groot Martine!

  Geliked door 1 persoon

 4. Gefeliciteerd met 10 jaar bloggen!
  Ik reageer niet vaak, maar ik ben al jaren een stille volger en bewonderaar van jouw kracht en prachtige schrijfstijl.
  Ik kreeg op mijn blog van vandaag ook een reactie voor jou, een beetje verdwaald?
  Aaf (Zuinigaan)

  Geliked door 1 persoon

 5. Gen idee hoelang ik al meelees, In ieder geval al lang en met veel plezier ook buiten de ziekte perikelen schrijf je zo leuk o.a. over je katten.
  Gefeliciteerd en nog vele goede jaren

  Geliked door 1 persoon

 6. Tien jaar alweer! Ik lees al lang mee, ben “meeverhuisd” met je vorige blog. Wat zou het mooi zijn, als we in 2030 kunnen zeggen: kijk eens wat er bereikt is op het gebied van ME Awareness, mede dankzij dit blog (en je boek…😊). En wat hopen we op een therapie die werkt, zodat in 2030 (eerder mag ook!) de wereld “daarbuiten” weer van jou en je lotgenoten zal zijn! Liefs, Martine

  Geliked door 2 people

 7. Bedankt voor je 10 jaar lezenswaardige leesvoer, idd begonnen met lezen over zuiniger leven, ik heb niet veel met katten, maar ben toch blijven hangen vanwege je aansprekende schrijfstijl. Uit je schrijfsels komt een kracht naar voren waar veel mensen helemaal niet aan kunnen tippen. Ik wens je veel succes met je boek en acties!

  Geliked door 1 persoon

 8. Lieve Martine, ook ik lees al mee sinds Spaarcentje en ook ik reageer zelden op blogs. Maar nu dus wel! Ik bewonder je positiviteit en je strijdbaarheid. Diep respect! Lieve groet, Vronika.

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik heb veel aan je te danken, Martine. Als spaarcentje gaf je me regelmatig dat zetje dat ik nodig had om mijn financiën aan te pakken en nu je meer over ME blogt heb je me veel geleerd over deze stomme ziekte.

  Dank!

  Geliked door 1 persoon

 10. Dan lees ik al 10 jaar met je mee!! In eerste instantie vanuit de spaarstand omdat ik mijn ontslag had genomen, iets eerder dan dat ik met pensioen zou gaan en ook iets beter op de centen moest letten. Je blog was/is interessant, ook omdat je erg goed kunt schrijven, ik regelmatig moet grinniken om je onderkoelde humor en ook de kattenverhalen vond/vind ik erg leuk. Ik lees je nog steeds graag, hoewel ik soms heel triest kan worden van jouw situatie. Ik heb geen ME maar inmiddels worstel ik met de ziekte van mijn man (beginnende dementie) en leer ik geduld te hebben en mijn problemen te relativeren. Toch mede door jouw verhalen!! Ik leer van je, ik leer ook dat ik het af en toe moeilijk mag hebben, dat ik boos en verdrietig mag zijn. Daarnaast kan ik best goed uitzoomen en me realiseren dat ik het ook nog heel goed heb. Dus… lang verhaal kort: jij hebt me vaak aan het denken gezet en mij wat geleerd. Ik hoop en wens met heel mijn hart dat het beter met jou en je mede lotgenoten zal gaan. Ik denk ook elke dag wel aan je. Dit was een lange reactie, compensatie voor het feit dat ik nauwelijks reageer…… 🙂

  Geliked door 1 persoon

 11. Hartelijk gefeliciteerd Martine! 10 jaar, wat een tijd. Ik lees ook al heel lang mee en ik heb het altijd inspirerend gevonden wat je schreef. En dan nu maar hopen dat het onderwerp van ME eindelijk de erkenning krijgt.
  xx

  Geliked door 1 persoon

 12. In de tijd van Spaarcentje las ik je blog ook al.
  En, al reageer ik weinig, ik volg je wel en stuur dan positieve en bemoedigende gedachten naar je toe. Van harte gefeliciteerd met je 10 jarige jubileum en ik hoop met je mee dat je over tien jaar een feestelijke blog kan schrijven!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 13. Gefeliciteerd met je jubileum! Spaarcentje heb ik niet meegemaakt maar ik lees al weer heel wat jaren mee. Een lange tijd durfde ik niet zo goed te reageren omdat ik je niet in het echt ken en het om zulke persoonlijke ervaringen ging. Daar ben ik overheen gestapt nav je uitleg over gehoord en gezien voelen. Je brengt veel awareness over maar ook je andere verhalen lees ik graag. Inmiddels denk ik op allerlei momenten aan jou. Vandaag bijvoorbeeld was ik aangeslagen door een plotse allergie en opeens kwam de buurtpoes bij me (ik woon momenteel in Kreta en deze poes kwam alleen wel eens op afstand langs). Ginger, een
  rode poes. En zij (of hij) sprong opeens op schoot en heeft een uur liggen knorren, erg troostend. Dan denk/hoop ik dat jij ook deze troost zo ervaart.

  Geliked door 1 persoon

 14. Lieve Martine, ik lees al met je mee sinds je Spaarcentje was, ergens in 2011. Als ik toen geen interesse in consuminderen had gehad, was ik nooit tegen je blog aangelopen. En als je geen mooie blogs had geschreven en prettig en genuanceerd je blogpost-reacties verwerkte in nieuwe stukjes, was ik nooit blijven hangen. En had ik misschien ook gedacht, dat ME een soort vergevorderde burn out was. Ik heb veel van je geleerd in de afgelopen jaren en ik heb vaak gewenst, dat ik je eens ergens zou treffen, op een Noord-Hollands kattentrauma therapiecentrum bezoekersdag bijvoorbeeld. Voor nu kijk ik iedere dag even,of er een berichtje van je is en hoop ik dat je in evenwicht blijft en dat je mettertijd een paar wensen kunt vervullen, van je verlanglijstje.
  Lieve groet uit Fryslan. J.

  Geliked door 1 persoon

 15. Gefeliciteerd met je 10-jarig jubileum. Je blogs geven ME een gezicht en je bent met recht een ME-activist te noemen.

  Ik lees je graag. Omdat je leuk schrijft, omdat ik wil weten hoe het met je is en omdat ik van je leer.

  Niet alleen over ME, maar ook mijn zoon met een grote, chronische kwetsbaarheid. Want al is dat op een ander vlak, de onbekendheid, het stigma en de kwetsbaarheid die doorstraald op alle andere levensgebieden zijn gelijk.

  Geliked door 1 persoon

 16. Proficiat met dit jybileum. Al 10 jaar bloggen vind ik een hele prestatie. De meeste bloggers haken na een paar jaar af.
  Volgens mij ben je pas gaan volgen na je naamswijziging, maar ik weet het niet zeker.
  Ik ben trouwens sprakeloos over de haatmails. Vraag me af wat die mensen mankeert.

  Geliked door 1 persoon

 17. Gefeliciteerd…ook ik volg je al sinds spaarcentje. Toen sprak je schrijfstijl me al aan en het motiveerde me om te besparen en keuzes te maken, in een tijd dat ik door mijn ziekte (CVS) minder ben gaan werken. Als dierenliefhebbber genoot en geniet ik van je kattenverhalen en nu volg ik je omdat ik aantal dingen die jij tegenkwam herkende. Ik ben me er heel bewust van dat ik tot de gelukkigen hoor die niet achter uit gegaan is, maar vooruit. Op afstand leef en hoop ik met je mee. Tot over 10 jaar ….:-)

  Geliked door 1 persoon

 18. Gefeliciteerd wat lang alweer! Ik lees al mee vanaf spaarcentje en de poezenverhalen zijn ook zo leuk om te lezen. Ik vind het fijn dat je veel bekendheid geeft wat de ziekte ME betekend voor jou en je lotgenoten zodat er meer onderzoek komt en er veelmeer begrip is voor deze vreselijke ziekte. Ik ben trouwens ook sprakeloos over de haatmails. Ik heb alleen maar respect voor jou, dikke knuffel!

  Geliked door 1 persoon

 19. Bedankt voor alle berichten vanaf 2010. Ik lees je vanaf de tijd via Zuinigaan. Eerst over bezuinigen en de katten, en later heb ik veel opgestoken over ME, een ziekte waar ik niks van wist. Ik lees niet veel blogs, maar jouw blog ben ik altijd blijven lezen omdat je het zo precies, invoelend en aanstekelijk verwoordt. Jouw hart en ziel zit erin! Ik wens ook van harte dat het je de komende periode beter gaat dan nu.

  Geliked door 1 persoon

 20. Ik lees al mee vanaf het eerste uur, denk ik… deed een keer mee aan je hypotheek-gastblog (in 2023 lossen we alles in 1x af, yay!). Jij bent serieus de ENIGE blogger die ik nkg volg,,. Je schrijfstijl, je eerlijkheid, je moed, ik leer zoveel van je blogs! Ik heb erg lang niet of weinig gereageerd, tot je schreef hoe wij wél kunnen reageren, en wat dat met je doet. Ik wens je veel schrijfplezier en ik hoop vanuit mijn tenen dat er ‘iets’ komt waar ME-patienten beet bij hebben!

  Geliked door 1 persoon

 21. Ik word zoveel wijzer van je blog en je leven met ups en downs volgen. Ik hoop zo dat dat me helpt in contacten met anderen, die (deels) hetzelfde meemaken als jij. En ook over grenzen mezelf. Dank.

  Geliked door 1 persoon

 22. Tien jaar alweer!?! Mèn mèn, wat gaat dat hard. Denk dat ik je al 10 jaar volg. Geweldig blog, dat Spaarcentje! Veel van geleerd qua hypotheken, zin en onzin. Daarna de andere verhalen en een andere blognaam. Mooie verhalen weer, maar heftig over ME. Veel geleerd van je. Ik lees alles wat je schrijft…ME, hypotheken, poezen, familie..enz…. je schrijft leuk!! Van harte gefeliciteerd met je jubileum! Hoop in 2030 je nog steeds te volgen, maar hoop en bid ook dat dat wel is met een dame die beneden op de bank haar blogjes schrijft , na een weliswaar rustige dag, maar hopelijk wel uit bed. Moet vaak aan je denken zo af en toe midden op de dag, gek hè hoe jij van betekenis bent voor mensen in Nederland. Hele lieve groet, Ria

  Geliked door 1 persoon

 23. Hoop dat je nog lang mag doorschrijven, want het is wat ME betreft een eye-opener, wat de katten betreft hilarisch en de rest is ook waard om gelezen te worden .
  Hoop dat in de komende 10 jaar,wat betreft ME, een doorbraak zal komen

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s