leven met ME

Vandaag


Behoorlijk adequate weergave van de werkelijkheid van een ME patiënt. 

Verstilling, afstand, elk moment opgesloten kunnen worden (of al opgesloten zijn) en tegelijk een 8-baan in je lijf en brein.

Natuurlijk is het ook gewoon een grappig plaatje en moest ik lachen toen ik het zag.

Maar toch.

De mannen vieren vandaag kerst bij mijn schoonouders en ik word ‘achtergelaten’ met lunch, een thermoskan thee en kattenbrokjes. Dat laatste om te voorkomen dat de katten mij halverwege de dag opeten.

De thermoskan is eigenlijk te zwaar om te hanteren voor mij. Maar iets anders drinken dan alleen water is wel fijn.

Een vriendin met huissleutel die hier vlakbij woont staat standby, voor als er iets is.

Ik heb niet veel met de feestdagen. Ik vier niets. Maar het gebrek aan een keuze is wel heel pijnlijk. Ik lig gewoon in de slaapkamer, zoals ik nu bijna al een jaar doe. Ik kan niets vieren want elke afwijking hakt er teveel in.

Er gebeurt van alles in de buitenwereld en het ontgaat me volledig. De hele lockdown waar de hele wereld onder lijdt, heeft geen enkel verschil voor mij persoonlijk gemaakt, buiten dat ik niet meer met Sem knuffel omdat hij in een supermarkt werkt. 

Ook deze lockdown las ik over gebroken nagels, stress vanwege niet naar de kapper kunnen en irritatie omdat plannen niet door kunnen gaan.

Er zijn ergere dingen. Echt. Voor sommigen betekent de lockdown ernstige mentale stress of eenzaamheid. Of niet afscheid kunnen nemen van geliefden die overlijden aan covid.

Voor mij betekent de lockdown niets, het verandert niets. Wat verschrikkelijk is als je erover nadenkt. Dus bezint eer je klaagt, wees flexibel en dankbaar voor wat je hebt, al lijkt het nu zo beperk.

(Credits afbeelding onbekend, gevonden op fb)

9 gedachten over “Vandaag

 1. Sterkte vandaag met de thermoskan, en al het andere. Ik hoop dat de mannen een gezellige bijeenkomst hebben.
  Ik kijk iedere keer naar dat prachtige plaatje boven aan je blog. Het lijkt een betoverde zwevende mini-wereld, maar de enorme berg die er onder hangt, geeft me soms het gevoel dat het een opstekopste wereld is. Een massieve zware berg, met daaronder verborgen een kleine wereld. Als een schat onder de berg.
  Het doet me denken aan een computerspel maar ik weet niet welke.

  Geliked door 1 persoon

 2. Relativeren is een groot goed. Ons kerstkook-samenzijn met een ander stel gaat niet door, want we moeten in quarantaine en door de teststraat en die uitslag is er niet voor kerst. Nou ja, dan koken we maar voor ons tweeën. We zijn verder (nog) gezond en samen en zonder schulden of andere ellende. Dat is al heel veel om dankbaar voor te zijn.
  Een prettig samenzijn met je katten gewenst. En vrede op aarde.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben solidair met jou. Al 22 jaar heb ik NAH en ben de feestdagen alleen. Elke afwijking hakt erin en ben ik dagen bezig met herstellen vd overprikkeling. Vroeger had ik het er moeilijk mee, nu kan ik genieten van alle rust. Ook covid heeft voor mij weinig verschil gemaakt. Heel veel sterkte en liefs in saamhorigheid. 💖💖💖

  Geliked door 1 persoon

 4. Voor ons (manlief en ikzelf) is dit jaar Kerst zonder kinderen en kleinkinderen,
  We hopen zo Corona buiten de deur te houden.
  Maar we beseffen ons goed dat we ons gelukkig mogen prijzen met wat nog wel mogelijk is
  Zeker na het lezen van jou blogs.
  Ik wens je een mooie Kerst toe, samen met de katten 🎄🐈
  😘

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s