leven met ME·rouw

Niet nodig

Vreemd hoe het werkt. Zelfs nu ik bedlegerig ben valt mijn ogen op advertenties die voorbij komen op Facebook en Instagram. Het meeste negeer ik. Ik ben nooit iemand geweest die modebewust is, was nooit erg bezig met wat ik aandeed. Ik voelde me snel overdressed. Voor mij liever makkelijk zittende kleding die kapot geprakt kon worden door de katten, want dat gebeurde toch wel.

Maar schoenen en laarzen, dát was een ander verhaal. Je kon mij bij wijze van spreken elke dag de stad insturen en ik kon zonder problemen inslaan. Niet dat ik dat deed, maar ik heb toch wel een indrukwekkend aantal in de kast staan.

Op 23 december 2019 droeg ik voor het laatst laarzen. Mijn veganistische (van ananasleer gemaakt) stoere grijze met nep schapenwol gevoerde laarzen, tijdens het bezoek aan Cardiozorg. Daarna ben ik niet meer in de buitenwereld geweest.

Ik heb een kast vol met laarzen die ik niet meer draag. Vreemd genoeg kan ik zonder problemen al mijn kleding wegdoen en vervangen voor pyjama’s. Maar afscheid nemen van mijn laarzen lukt niet.

Bizar genoeg valt mijn oog nog steeds op schoenen die ik mooi vind en voel ik aandrang om ze te kopen. Zoals deze, dat is een echte “Martineschoen”.

Natuurlijk koop ik ze niet. Ik weet, het is slechts materie, ik heb het niet nodig. Maar het is ook afscheid van het idee dat ik überhaupt schoenen nodig heb. En dat schrijnt.

13 gedachten over “Niet nodig

 1. Maar zelfs ik word al blij van deze schoen! Terwijl hij met mijn maat 43 nooit voor mij zal kunnen zijn. Wat zou het bij je oproepen als je ze toch koopt? Welk gevoel gaat winnen? Het verdriet dat je ze misschien wel nooit zal kunnen dragen? Welk gevoel zal het zicht op een paar mooie schoenen, nieuwe, zonder herinneringen, nog meer kunnen oproepen? Afhankelijk van welk gevoel de balans laat doorslaan, zou ik ze wel of niet kopen. Alles wat helpt aan meer magie in je leven, laat het binnen. Alles wat lijkt op redelijk en verstandig en zorgvuldig met geld, laat die teugels gerust wat vieren. Want als dat de overweging zou zijn om ze niet te kopen, dan krijg je ze van mij.

  Liefs Jacq.

  Geliked door 2 people

 2. Met de overweging, bedoel ik een overweging. Ik snap natuurlijk ook wel dat dat niet de hoofdreden is. Dat is toch steeds weer de beperking van in woorden uitdrukken wat je wil zeggen. Hopelijk snap je de strekking van mijn bericht.

  Xo Jacq.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat kan ik mij dit goed voorstellen. Vanaf 19 (ik ben nu 59) heb ik altijd gedanst, klassiek ballet, jazz dance, modern dance, flamenco. Oefenen, voorstellingen, workshops met Russische danseressen, een heel leven er om heen van muziek, vrienden, voorstellingen. Tranen en vreugde. Maar op enig moment ging het niet meer en vorig jaar is mijn laatste docente, Heleen flamencolerares na een kort en heftig ziekbed overleden. Mijn danskleren, prachtige schoenen uit Sevilla, een echte manton, haarspelden, make up, zitten nu in een mooie doos. En elke keer dat ik er naar kijk moet ik huilen. Om wat verloren is gegaan. Maar het genot dat ik dit heb mogen meemaken blijft me nog steeds troosten en zal ik nooit vergeten.

  Geliked door 1 persoon

  1. als klein kind woonde ik vlak bij Carre, en toen waren daar spaanse dansers, of het alleen flamenco was weet ik niet, denk het wel
   Had op mijn kamer een poster van die groep hangen van een mooi geklede danseres gezeten achter een stoere man op een paard. Was er helemaal weg van

   Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb deze schoenen ook al voorbij zien komen op Facebook, en vond ze ook zo mooi. Wat leuk dat Jij ze ook mooi vind en dat je het een Martine-schoen vind. Ook al zal je ze niet kopen… ik ook niet trouwens, begrijp ik wel dat het je pijn doet. Knuffel van Rianne💝🍀🍀

  Geliked door 1 persoon

 5. En de mensen maar klagen en zeuren dat ze niet op wintersport, vakantie, winkelen en uitgaan kunnen. En dat is (hopelijk) tijdelijk. Laat ze eens kijken naar wat wel allemaal kan.

  Geliked door 1 persoon

 6. ze zijn wel erg mooi.
  Als klein kind dook ik bij een tante altijd de kast in om haar schoenen aan te doen, want ze had er zoveel en ook pumps…dat was het helemaal op die leeftijd
  Wat schoenen betreft is er nog steeds niets veranderd, daar loop ik stad en land voor af, wanneer ik wat in mijn kop heb. Kleding is een crime, heb ik geen tijd voor en geen zin in…al dat gedoe in zo’n pashokje

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s