leven met ME

Laat ik mij vaccineren?

Laat jij je vaccineren? Die vraag kreeg ik regelmatig de afgelopen tijd. Wat nu volgt is geen pleidooi voor wel of niet vaccineren in het algemeen. En geen uitnodiging om elkaar van het eigen gelijk te overtuigen. Het is een stuk over mijn besluit om mij als patiënt met ernstige ME niet te laten vaccineren. Het is zeker geen advies voor wie dan ook.

Kiezen tussen wel of niet vaccineren is in mijn unieke situatie kiezen tussen twee kwaden.

Al jaren moet ik opletten omdat een simpele verkoudheid me volledig onderuit kan halen en kan doen terugvallen in mogelijkheden. Met milde en matige ME had ik nog wat meer speelruimte voor herstel van virussen, maar met ernstige ME heb ik die veel minder.

Als ik COVID krijg, heb ik weinig illusies hoe dat mogelijk verloopt. Ook van een milde COVID-aandoening zal ik zeer waarschijnlijk maanden ziek zijn. Waarbij ik dus betwijfel of ik na herstel dezelfde mogelijkheden (die al vrijwel nihil zijn) als nu zal hebben.

Van een zware COVID-aanval herstel ik niet. Mijn lijf heeft die veerkracht gewoon niet meer. In het minst erge geval zak ik af naar zeer ernstige ME en kan niets meer.

In het ergste geval overleef ik het niet. Mij aan de beademing leggen is verspilling van tijd en apparatuur ten koste van iemand anders die meer herstelkansen heeft. Ook om erna te revalideren.

Ik wil dus absoluut geen COVID krijgen.

Over COVID, het vaccin en de uitwerking ervan op lange termijn is nog veel onduidelijk. Mezelf nu laten vaccineren vind ik te risicovol. Mijn ziekte bestaat immers uit grillig, niet gepast en totaal overtrokken reageren op alles.

In het verleden heb ik – toen ik nog gezond was – twee keer een griepprik gekregen. Beide keren ontwikkelde ik meteen erna een heftige griepaanval. Niet even wat lullige bijwerkingen, maar ik was echt flink ziek.

Mijn lijf kan zoiets nu niet goed meer opvangen. Ik schommel sinds een jaar tussen ernstige en zeer ernstige ME en ben als de dood dat het kwartje definitief de verkeerde kant opvalt.
Niet vaccineren of wel vaccineren lijkt dus een niet op te lossen vraag, want het is kiezen tussen twee kwaden.

Daarom kijk ik liever naar de kans dát ik COVID krijg. Ik besef dat ik maar een besmette aerosol hoef in te ademen om ziek te worden. Maar die kans acht ik klein gezien het vrijwel totale isolement waarin ik leef. Ik kom niet buiten, leef in één (goed geventileerde) ruimte en zie weinig mensen.

Sem werkt in een supermarkt en vormt dus een risico. Om die reden knuffelen wij al sinds de uitbraak niet meer en houdt hij afstand van mij. Hij houdt zich goed aan de voorgeschreven regels, omdat hij zich zeer bewust is van de risico’s voor mij.

Sinds de pandemie ben ik nooit meer verkouden geweest, terwijl ik daarvoor zeker drie keer per jaar flink verkouden was en een keer per jaar een forse griep had. Het gedwongen geïsoleerd leven lijkt wat dat betreft een positief effect te hebben.

Ik acht de kans niet groot dat ik met mijn huidige zeer geïsoleerde leefsituatie COVID krijg. Dat afgewogen tegen de mogelijke risico’s en gevolgen voor mij van bijwerkingen van een vaccin, maakt dat ik heb besloten mij niet te laten vaccineren.

Komt tijd, komt raad. Er zal vast uiteindelijk meer bekend worden over COVID en de gevolgen van het vaccin, ook voor zeer kwetsbare mensen. Maar voorlopig is de enige spuit die er bij mij ingaat, de B12 injectie.

(Afbeelding gevonden op Facebook, maker van deze bewerking onbekend)

10 gedachten over “Laat ik mij vaccineren?

 1. Ik begrijp je helemaal, mij werd destijds al de griepprik afgeraden. Heb ooit een prik gehad tegen mexicaanse griep. Mijn reden om het wel te doen is heel simpel, ik heb een kind en straks een kleinkind in het buitenland. Mijn onderbuikgevoel zegt dat we straks geent wel op reis mogen en dat wil ik dan wel. Niet voor een verre vakantie want ik blijf net zo lief in Nederland maar ik wil wel mijn kind kunnen zien en vasthouden.

  Geliked door 1 persoon

 2. Volkomen begrijpelijk.
  Net als jij heb ik dit jaar geen noemenswaardige verkoudheden gehad. Mijn longen zijn er sinds maart op vooruit gegaan. Een eye opener dat ik door mijn werk en sociale contacten dusdanig vaak aan ziektekiemen was bloodgesteld dat ik er bijna ieder jaar prednison voor nodig had om er weer van te bekomen.
  Omdat ik me momenteel goed voel en ook heel goed reageer op de griepprik, plus mijn kansen bij Covid besmetting slecht inschat, zal ik de vaccinatie verwelkomen wanneer ik de oproep krijg.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik zou me laten informeren (door medici, niet google) over het type vaccin. Bij de griepprik krijg je een dood virus tegediend, zeg maar. Maar dit vaccin heeft een heel andere inhoud. Wellicht scheelt dat en kan jouw arts je daarmee geruststellen.

  Al kun je haast niet meer in isolatie leven dan jij, dus de kans dat je het krijgt lijkt minimaal.

  Lastig.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik begrijp je volkomen. Ik was in het begin tegen inenten omdat ik dacht het kan nooit goed zijn zo vlug als dit vaccin er is. Nu denk ik het kan wel omdat de hele medische wereld tegelijk ermee bezig is.
  Je ziet dus dat als iedereen zich ermee bemoeit er wel degelijk iets kan gebeuren, was dat dus maar zo met ME!
  Je gaat steeds beter begrijpen dat een virusaanval heftig is, kijk naar Pfeiffer geelzucht en herpes. Daar kom je nooit meer vanaf dat blijft in je bloed. Dus een virus is niet niks.
  En ja wij worden allemaal bijna niet meer verkouden, dat is zeker zo. In het verleden moest je naar je werk als je niet lekker was, verkouden of grieperig. Alleen bij koorts bleef je thuis. Anders was je een mietje! Dus ging je. Dat je ondertussen iedereen aanstak, ja dat gebeurde dan.
  Doordat wij nu geïsoleerd leven komt dat dus minder voor. Dat is zeker een eyeopener zoals iemand hierboven beschrijft. En de hygiëne is ook beter nu, bij velen.
  Jij weer heel veel sterkte!!
  Liefs,
  Carola

  Geliked door 1 persoon

 5. Een goed overdacht besluit. Je zou wél kunnen informeren bij een deskundig viroloog hoe het zit met het toedienen van geïsoleerde antistoffen uit bloedplasma voor het geval het nodig zou zijn. Ik kom zelf uit de farmaceutische industrie en heb groot vertrouwen in de ontwikkelde vaccins. Ik zou ook navragen of er al bekend is of je man of kind als ze zijn gevaccineerd, omdat ze antistoffen aanmaken, een of meer dagen een potentiële bron van besmetting kunnen zijn voor jou. Dit soort onderzoeksvragen worden wellicht (nog) niet gesteld of zijn in onderzoek. Als ik zie hoeveel mensen nog onverklaarde restverschijnselen hebben verwacht ik dat het aantal mensen met ME zal stijgen. Ik hoop dat de ME stichting in goed contact staat met toonaangevende virologen en longartsen. Liefs van Karen

  Geliked door 1 persoon

 6. ‘n Weloverwogen, goed besluit. Een van de weinige keren dat ik het eens ben met iemand die zich niet laat vaccineren 😉😉
  Ikzelf zit met smart op de vaccinatie, heb mijn kinderen en kleinkinderen al ruim 2 jaar niet gezien.

  Geliked door 1 persoon

 7. snap je keuze. Al wil ik zelf ook geen B12 injectie omdat die bij mij een ontstekingsreactie in de haarzakjes oproept met haaruitval tot gevolg, op die plek ontstaat dan littekenweefsel en nieuw haar komt er niet voor terug.
  Omdat mijn imuumsysteem raar kan doen, was ik best bang voor corona. Dus geen knuffelen met thuiswonende kinderen en netjes afstand houden en handenwassen enzo. Contact met ander zo veel mogelijk beperken. Toch nam één van de kinderen het virus mee naar huis en had in no time iedereen aangestoken. Gelukkig zijn we er allemaal redelijk goed doorheen gerold, ik sliep vooral hele dagen, ziek zijn viel mee al duurde bij de meesten de restklachten lang(zijn sommigen nog niet vanaf). Ik kies straks wel voor een vaccin als dat medisch verantwoord is. Vind het alleen wel een risico dat de kans aanwezig is dat je met vaccin zelf beschermd bent maar het virus vermoedelijk nog wel door kan geven.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik snap je. Ik heb een auto immuunziekte die is uitgesloten van de vaccin trials, dus ik durf het ook niet aan omdat ik dit jaar alweer twee keer met een levensbedreigende aandoening veroorzaakt door mijn immunsysteem in het ziekenhuis lag. Zolang niet onderzocht is wat dit vaccin precies op de lange termijn doet met mensen met een auto immuunziekte is het mij ook afgeraden door mijn arts. Ik vertrouw daarop.

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s