algemeen·geluk

Creativiteit

Heel creatief ben ik nooit geweest. Knutselen betekende bij mij dat ik als kind de kleuterschool uit kwam stormen met lijm in mijn haar en iets onbestemds aan mijn handen geplakt.

Ik vond het altijd wel leuk om te doen. Vol enthousiasme stortte ik mij op tekenen, kleien en knutselen. Om er altijd te laat achter te komen dat het eindresultaat beter wordt als je vooraf even bedenkt wat je wilt maken. Tenzij je een genie bent natuurlijk. Maar tot die categorie behoor ik niet.

Schrijven ging mij wel altijd makkelijk af. Als kind herschreef ik vaak het einde van een boek als het me niet beviel. Opstel schrijven was mijn favoriete lesonderdeel en ik ben eigenlijk altijd blijven schrijven.

Schrijven doe ik nu op een scherm. En omdat ik mijn schermgebruik moet minderen, zocht ik een creatief alternatief.

Tot mijn stomme verbazing ben ik aan het tekenen geslagen, niet gehinderd door enige talent. Ik probeer kleurpotloden en stiften uit, werk op wit en zwart papier en klooi lekker aan. Dit alles liggend in bed. Kleurpotloden om mij heen. Eeuwig zoekend naar het gummetje en nog net zo chaotisch als toen ik een kleuter was.

Maar ik geniet. Ik hoef er niets mee. Wat ik teken hoeft niet eens te lijken om er toch emoties in te kunnen stoppen. En gewoon kleuren combineren is zen.

Mischa is wat argwanend want zoals altijd is hij bang dat ik doorsla en teveel doe. De “misdaad” is ook nu moeilijk te verbergen als ik na het tekenen onder de stift zit en hij concludeert dat dat niet van 5 minuten tekenen kan zijn. Als dit zo doorgaat krijgt mijn omgeving dit jaar met Kerstmis getekende misbakselkaarten van mij. En ik geneer me niet eens.

9 gedachten over “Creativiteit

 1. O wat fijn dat je zo toch zen kan worden. Ja hopelijk kan je ook op tijd stoppen. Maar ik gun jouw de rustgevende nietszeggende creativiteit
  Zolang het jouw geluk geeft

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat leuk ! Zelf schilder ik en ik weet dus hoe zen je daarvan wordt. Plaats eens wat foto’s van je werkjes, die lijken me net zo bijzonder zoals jij bent. Klooi maar lekker wat aan, hoop zo, dat het je goed doet.

  Geliked door 1 persoon

 3. wat fijn dat dit je ontspant ; geweldig .
  ik doe het iets meer gekaderd/ gestructureerd ; heb het kleurboek voor volwassenen ontdekt met prachtige patronen en bloemmotieven . niet zo crea als jij het doet , maar het bezig zijn met kleuren , compositie , aandacht is ook bijna een Zen ervaring .
  geniet ervan .
  fijne dag

  Geliked door 1 persoon

 4. Aanklooien kan ontspannen. Netjes vormgeven ook.
  Past het bij je, krijg je plezier en ga je verder.
  Ontspannen omdat niets moet past daar in.
  Welke vorm je kiest maat niets uit. Als hij maar bij je past.

  Ga lekker verder. Veel succes.
  AJ

  Geliked door 1 persoon

 5. Waarom zou je iets alleen mogen doen als je er talent voor hebt? Hoofdzaak is dat je er van geniet, ervan ontspant, dat je iets hebt waarmee je je tijd kunt vullen of iets wat je met anderen kunt delen of alleen kunt doen. Ik weet nog dat toen mijn dochter jonger was we samen badmintonden, we waren er allebei niet bepaald goed in, maar wat een lol hadden we samen , juist omdat we er niets van bakten. Mijn broer ging toen hij 16 was bij een volleybalteam, maar na een paar maanden was hij er klaar mee, alles draaide er om winnen , niet om de lol van het samen een sport beoefenen. Terwijl hij er juist mee begonnen was om met een stel leeftijdsgenoten iets te doen wat ze allemaal leuk vonden. Ik zou zeggen creeer lekker door of het nu kladderwerk is of echte kunst.

  Geliked door 1 persoon

 6. O, wat fijn dat je dit kunt! Ik noem het het hersenloze geklieder, dat is wat mij juist ontspant. Zonder resultaat te verwachten, alleen maar het bezig zijn op en in dat moment. Zentangle is hier ook supergeschikt voor. Hoef je ook niet meer naar je gummetje te zoeken. Ik word daar zelf altijd heel relaxed van.
  En van blogjes lezen ook, vooral als ze zo goedgeschreven zijn als het jouwe.

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s