
We merkten al dat als we ’s ochtends opschrijven wat we willen gaan doen, die lijst vaak onrealistisch is. En zo schrappen we als vanzelf al het een en ander.
Deze tactiek is ook geschikt om uit te werken met de lijst van dagelijkse activiteiten die we eerder maakten.
In de herhaling:
- We maakten een lijst van activiteiten die we dagelijks en wekelijks doen;
- We markeerden crashactiviteiten;
- Crashactiviteiten die toch MOETEN versimpelden we, of splitsten we op en zetten we alsnog op de dagelijkse en wekelijkse activiteitenlijst;
- Alles wat niet moet en belastend is, schrappen we even voor een periode van twee weken;
- Nu hebben we een lijst van dingen die je kunt doen zonder terugslag.
Alleen, passen alle activiteiten daadwerkelijk echt in een dag? Waarschijnlijk niet.
Zie de lijst als een winkel waar je boodschappen doet. Je weet wat je budget is en dat je niet onbeperkt kunt kopen. Je moet dus keuzes maken.
Wat je gaat doen is:
- Elke ochtend bedenken wat je wilt gaan doen. Opschrijven werkt goed zoals we eerder merkten, want het is vaak confronterend;
- Vervolgens kijk je of de activiteiten van je dag ook daadwerkelijk op je lijst staan. Zo niet, dan zou je ze deze twee weken niet moeten doen;
- Nu schrap je een kwart van wat je van plan bent te doen. Want we gaan immers 75% doen.
Een vast dagschema kan hierbij goed helpen. Want dan kun je vaak heel snel inschatten of je realistisch bezig bent met je plan voor de dag.
Misschien lijkt het wat omslachtig maar het is even wat meer werk en daarna profiteer je ervan.
Natuurlijk kun je ook alle stappen overslaan en denken “ik doe gewoon wat minder”. Dat kan en als dat werkt voor jou, doen.
Het gevaar schuilt alleen vaak in impulsiviteit. Heel vaak crashen we juist van dat wat we niet van plan waren maar toch ‘ineens’ deden omdat we het gevoel hadden dat het wel kon.
Dat gevaar kunnen we hopelijk ondervangen door goed te doordenken wat te belastend is voor ons, een dagplan te maken. Staat het niet op je dagplanning, dan zou je het niet moeten doen.
Tot slot
Dit is natuurlijk niet zaligmakend, ME is grillig en andere factoren spelen ook een rol zoals stress, leefsituatie, woonsituatie, bijkomende aandoeningen;
Een paar weken is te kort om echt resultaat te verwachten, als dat er al is. Ik deed er bijvoorbeeld ruim een jaar over om uit een zware crash te kruipen op deze manier; Er bestaat geen snel resultaat methode om wat te verbeteren bij ME.
Overige posts over dit onderwerp vind je onder het kopje pacing en de categorie 75%
Hi Martine, Al heb ik geen ME, ik schrap mee, in mijn geval naar de 90%. Vorig weekend geen afspraken en ook doordeweek mijn actielijst ingekort. Ik merkte meteen dat ik me beter kon ontspannen (beter slapen ook). Ik hoop dat het jullie lukt om de 75% aan te houden, en dat jullie er baat bij hebben. Het lijkt me moeilijk, omdat er veel mooie dingen moeten worden afgeblazen en ook veel hele basale nodige dingen. Maar ik ben er persoonlijk van overtuigd dat heel veel mensen heel veel te veel (willen) doen.
LikeGeliked door 1 persoon